|
Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά Οτι δεν εμπίπτει στις εξειδικευμένες κατηγορίες. |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
||||
|
||||
![]()
πόσο καιρό τρέχει με αυτό το set up και αυτή τη ρουτίνα λίπανσης;
|
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Η διάχυση του διοξειδίου δεν είναι πρόβλημα - το drop checker μου δείχνει ότι είμαι σε καλά επίπεδα - το επιβεβαίωσα και με ph-μετρο. Για το "σπάσιμο" της φωτοπεριόδου: παλαιότερα το είχα δοκιμάσει - δεν μπορώ να πω ότι είδα αλλαγή θετική ή αρνητική. Βασικά έχω την αίσθηση (τελείως διαισθητικά - μπορεί να είναι και λάθος) ότι ουσιαστικά είναι "ισοδύναμο" με μείωση της φωτοπεριόδου, αλλά ξέρω ότι οι απόψεις διίστανται. Μήπως το φως είναι πολύ δυνατό και πρέπει να μειώσω ακόμα λίγο τη φωτοπερίοδο.... |
|
||||
|
||||
![]()
Στην ουσία, αυτό προτείνω....
|
|||
|
|||
![]()
Το σιγουρο ειναι οτι το συστημα δεν εχει βρει ακομα την ισορροπια του.
Αν εισαι σιγουρος οτι εχεις βρει την μεγιστη ωφελιμη παροχη στο διοξειδιο, τοτε θα πρεπει να ξανατσεκαρεις τη λιπανση σου. Τον φωτισμο τον βρισκω μια χαρα οπως και την φωτοπεριοδο σου. Ισως ομως να ειναι νωρις να ανοιξεις τα γκαζια (φως) και πρεπει να το πας λιγο πιο αργα. Αυτο θα το κρινεις μονος σου απο την φυτομαζα σου. Το πολυ φως θελει και πολλα και υγιη φυτα που θα το εκμεταλλευτουν. Αυτο που θα σου δωσω εγω ειναι το δικο μου συστημα λιπανσης που ακολουθω εδω και 2 χρονια και δουλευει ιδανικα για μενα.Ο φωτισμος μου ειναι 6Χ54watt. Φωτοπεριοδο: 2 λαμπες 11ωρες-4 λαμπες 9ωρες-φουλ φως 6 ωρες. Απο τις 11 ωρες ομως οι 2 σχεδον ειναι dimming (ανατολη-δυση). Το ενυδρειο μου ειναι 300 λιτρα οποτε εσυ θα υπολογισεις τις μισες δοσολογιες για το 160αρι σου. Δευτερα-τεταρτη-παρασκευη: 1/2 tsp. KNO3, 3/4tsp K2SO4, 2ml fleet enema. Tριτη-Πεμπτη-Σαββατο: 1gr. Power4, 5ml iron seachem. Κυριακη τιποτα Δευτερα αλλαγη νερου 50% Δεν ξερω αν σε βολευει γιατι χρησιμοποιουμε διαφφορετικα trace αλλα μια ιδα για συγκριση ειναι παντα ωφελιμη πιστευω. Για τα φυτα που δεν πανε τοσο καλα κανε υπομονη. |
|
|||
|
|||
![]()
Ο Tom Barr ο εισηγητής του EI, προτείνει κυκλοφορία σε φουλ φυτεμένο 10x. Επίσης πιστεύω οτι σε τέτοιας κατηγορίας ενυδρεία ο pH controller είναι μονόδρομος.
|
|
|||
|
|||
![]()
Oπως βολευει τον καθενα. Ο PH controller δεν ειναι απαραιτητος, εγω μπορω χρονια και χωρις αυτον. Προτιμω να μην στηριζομαι σε μηχανηματα και ποτε δεν ειχα προβλημα με την διαχυση του co2.
|
|
||||
|
||||
![]()
Παιδιά ευχαριστώ πάρα πολύ!
Αλέξανδρε, πολύ χρήσιμα τα νούμερά σου - θα δω που βρίσκομαι σε σχέση με αυτά. Το σίγουρο είναι ότι μάλλον οι 9 ώρες φουλ φωτισμός είναι πολλές, και θα αρχίσω με αυτό, και με τσεκάρισμα της λίπανσης... |
|
||||
|
||||
![]()
Λοιπόν, η περιπέτεια συνεχίζεται...
Έκοψα λίγο την ένταση του φωτισμού (τώρα έχω 1.5ώρα στο 0.6W/l, 6 ώρες στο 0.8W/l, 1.5ώρα 0.6W/l). Ανέβασα το CO2 τόσο που το drop checker αρχίζει και παει προς το κίτρινο, οπότε σταματάω εκεί. Πρέπει να είμαι σίγουρα στα 30ppm ή και λίγο παραπάνω (τα ψάρια φαίνονται ΟΚ - δε βλέπω αλλαγές στη συμπεριφορά). Η κυκλοφορία είναι καλή - βλέπω τα φυτά να κουνιούνται ελαφρά παντού. Η πολύ πράσινη άλγη που εμφανιζόταν στο μπροστινό τζάμι δε φαίνεται να εμφανίζεται πιά - ίσως έφταιγε το πολύ φώς... Το πρόβλημα που έχω όμως είναι ότι ενώ βλέπω καλό pearling από τα νέα φύλα, τα παλιά φύλα δεν πάνε καλά και διαλύονται ή πιάνουν άλγη - σαν μαύρη μου φαίνεται, μάλλον ΒΒΑ, η οποία έχει πιάσει και λίγο στο χαλίκι, και την οποία ελπίζω να σταματήσω με την πρόσφατη αύξηση του co2. Γράφω τα συμπτώματα, μήπως μπορέσει κανείς να διαγνώσει κάτι. Διάβασα και ξαναδιάβασα τα διάφορα διαγνωστικά για ελλείψεις στοιχείων κλπ, αλλά δε μπορώ να καταλήξω. 1) Τα παλιά φύλα του micranthemum umbrosum γεμίζουν τρυπούλες, πιάνουν άλγη και μερικά διαλύονται/αποσυντίθενται σταδιακά. [Σκέφτηκα έλλειψη καλίου, αλλά ήδη ρίχνω σκόνη K2SO4, 3χ τη βδομάδα από μισό κουταλάκι του γλυκού περίπου. Στα λίτρα μου ισοδυναμεί με περίπου 35ppm τη βδομάδα. Μου φαίνεται δύσκολο να έχει έλλειψη, αλλά δεν ξέρω πλέον...] 2) Τα παλιά φύλα των κρυπτοκορίνων γίνονται πράσινα στο κέντρο τους κατά μήκος, και πιό ανοιχτό πράσινο-κίτρινο προς τις άκρες. Επίσης οι άκρες τους περιφεριακά έχουν πάρει ένα περίεργο χρώμα σαν να έχουν καεί/τσουρουφληστεί. Μερικά έχουν και 2-3 τρύπες, επιμήκεις. [Εδώ δεν ξέρω καθόλου τι μπορεί να φταίει. Έχω υπόστρωμα εκο-complete και έχω βάλει και ταμπλέτες seachem κοντά στις ρίζες τους εδώ και 3 βδομάδες, αλλά δε βλέπω βελτίωση.] 3) limnophila aromatica: νέες "φούντες" αναπτύχονται συνέχεια, αλλά τα χαμηλότερα/παλιότερα φύλα γεμίζουν πράσινα στίγματα - μπορεί να είναι και άλγη, δεν είμαι σίγουρος, και σταδιακά αποσυντίθενται από την άκρη ή την περιφέρεια προς το κέντρο. Το τμήμα που αποσυντίθεται γίνεται διάφανο σιγά σιγά μέχρι που εξαφανίζεται τελείως, και αυτή η κατάσταση προχωράει προς το εσωτερικό/βάση του φύλλου. Και εδώ δεν έχω ιδέα τι μπορεί να φταίει. Ψάχνοντας στο GAB αλλά και εδώ http://www.finostrom.com.gr/images/a...lizers/map.htm και διαβάζοντας, βρήκα ότι η αποσύνθεση των φύλλων μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη φωτός (νομίζω ότι έχω αρκετό) ή έλλειψη μακρο-στοιχείων. Αλλά εγώ μετράω νιτρικά 5-20ppm, φωσφορικά γύρω στο 1ppm, και για το κάλιο είπα παραπάνω. Οπότε...; Για τις τρύπες και τη νέκρωση των φύλλων μπορεί λέει να φταίει και το Μαγνήσιο, αλλά με το σκληρό νερό της Θεσσαλονίκης μου φαίνεται απίθανο. Εκτός κι αν είναι λέει "πολύ ψηλά" τα Ca, K, αλλά τι θεωρείται "ψηλά" δεν ξέρω. Από μικροστοιχεία: Σίδηρο ρίχνω περίπου 10ml seachem τη βδομάδα, και trace 15ml τη βδομάδα. Γενικά, δεν ξέρω πως να συνεχίσω. Ακολουθώ ΕΙ υποτίθεται, οπότε μήπως πρέπει να αυξήσω τις δόσεις γενικά, και να ελπίζω ότι η όποια έλλειψη θα καλυφθεί; Φοβάμαι μήπως με μεγαλύτερο πλεόνασμα από όλα γίνει χαμός από άλγες. Αν κάποιοι μποστανάδες "αναγνωρίσουν" κάτι από τα παραπάνω συμπτώματα και έχουν καμμιά συμβουλή θα είμαι ευγνώμων. |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Πάνο κοίτα τι θα σου έρθει!! | Γιώργος Κ | Δίσκοι | 20 | 17-06-10 19:08 |
Πρόβλημα με φυτά...φυτά σουρωτήρι | Nodas.K | Ασθένειες - Θεραπείες γλυκού νερού | 3 | 14-06-10 16:54 |
Τι εχουν τα φυτά μου ? | imichal | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 1 | 12-12-07 17:24 |