Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Φυτεμένα Ενυδρεία > Παρουσιάσεις Φυτεμένων Ενυδρείων

Παρουσιάσεις Φυτεμένων Ενυδρείων Υποβρύχιοι κήποι - aquascaping

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 30-09-10, 19:56
Το avatar του χρήστη Γιαννης Μ5
Γιαννης Μ5 Ο χρήστης Γιαννης Μ5 δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Μεγαρα-Αθηνα-Πρεβεζα
Προεπιλογή

Ωραια.Λοιπον για να ξεκινησει η κουβεντα εγω θα πω οτι κατα την γνωμη μου οσον αφορα το σταδιο 1 πρεπει να εχουμε ενα πλανο στο μυαλο μας(αν οχι σε χαρτι).Επισης θα πρεπει να εχουμε αποφασισει τι θα βαλουμε μεσα(φυτα,ριζες)για να εχουμε τον απαραιτητο εξοπλισμο και επισηςγιατι πολλες φορες αγοραζουμε εκ των υστερων καποια ριζα πχ και πρεπει να αλλαξει ολο το στησιμο(μεταφυτευσεις κτλ).Αυτο το σημειο πρεπει κατα την γνωμη μου να το αποφυγουμε γιατι κατα τις μεταφυτευεις μεχρι να πιασει ξανα το φυτο ειμαστε πολυ επιρρεπης στις αλγες.Ασε που μπορει τελικα να μην μας αρεσει και να εχουμε αναστατωσει το ενυδρειο.
Παλιά 30-09-10, 20:03
Raven Ο χρήστης Raven δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB

Περιοχή: Athens
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Γιαννης Μ5 Εμφάνιση μηνυμάτων
Ωραια.Λοιπον για να ξεκινησει η κουβεντα εγω θα πω οτι κατα την γνωμη μου οσον αφορα το σταδιο 1 πρεπει να εχουμε ενα πλανο στο μυαλο μας(αν οχι σε χαρτι).Επισης θα πρεπει να εχουμε αποφασισει τι θα βαλουμε μεσα(φυτα,ριζες)για να εχουμε τον απαραιτητο εξοπλισμο και επισηςγιατι πολλες φορες αγοραζουμε εκ των υστερων καποια ριζα πχ και πρεπει να αλλαξει ολο το στησιμο(μεταφυτευσεις κτλ).Αυτο το σημειο πρεπει κατα την γνωμη μου να το αποφυγουμε γιατι κατα τις μεταφυτευεις μεχρι να πιασει ξανα το φυτο ειμαστε πολυ επιρρεπης στις αλγες.Ασε που μπορει τελικα να μην μας αρεσει και να εχουμε αναστατωσει το ενυδρειο.
Τι χρειαζεται το πλανο στο 1ο σταδιο που αφορα την διατηρηση των φυτων και την ικανοτητα να τα κραταμε ζωντανα;
Αυτο που αρχικα πρεπει να αποφασισει καποιος ειναι αν θα παει σε high tech ή low tech/low maintenance φυτεμενο.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-10-10, 10:14
Το avatar του χρήστη Γιαννης Μ5
Γιαννης Μ5 Ο χρήστης Γιαννης Μ5 δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Μεγαρα-Αθηνα-Πρεβεζα
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Raven Εμφάνιση μηνυμάτων
Τι χρειαζεται το πλανο στο 1ο σταδιο που αφορα την διατηρηση των φυτων και την ικανοτητα να τα κραταμε ζωντανα;
Αυτο που αρχικα πρεπει να αποφασισει καποιος ειναι αν θα παει σε high tech ή low tech/low maintenance φυτεμενο.
)

Πιστευεις οτι δεν χρειαζεται το πλανο(εστω και στο μυαλο σου)για την αρχιτεκτονικη των ενυδρειων;Κατα την γνωμη μου χρειαζεται.Το να μαθεις να διατηρεις τα φυτα ειναι σταδιο για να καταφερεις να εχεις σωστο φυτεμενο,αλλα οχι για το πως θα το στησεις.
Παλιά 01-10-10, 10:28
Γηραιοί του GAB

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Γιαννης Μ5 Εμφάνιση μηνυμάτων
)

Πιστευεις οτι δεν χρειαζεται το πλανο(εστω και στο μυαλο σου)για την αρχιτεκτονικη των ενυδρειων;Κατα την γνωμη μου χρειαζεται.Το να μαθεις να διατηρεις τα φυτα ειναι σταδιο για να καταφερεις να εχεις σωστο φυτεμενο,αλλα οχι για το πως θα το στησεις.
Φυσικα και χρειαζεται το πλανο και ειναι πολυ χρησιμο να υπαρχει, προσπαθω ομως να κατευθυνω/συντονισω την συζητηση γιατι το θεμα ειναι πολυ μεγαλο και τα ερωτηματα πολλα και θα γινει χαος αν τα ανακατεψουμε ολα με την μια.
Στη συνεχεια θα ξεκινησουμε να μιλαμε για το στησιμο καθ εαυτο οποτε εκει εμπιπτει και η δημιουργια πλανου, ή σχεδιων.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-10-10, 11:05
Το avatar του χρήστη olga
olga Ο χρήστης olga δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Θεσσαλονικη
Προεπιλογή

Ωραια...να ρωτησω κατι και γω και αν δεν ειναι η σωστη ωρα,το ρωταω παρακατω οταν φτασουμε σε εκεινο το θεμα.Οπως ειπες Αλεξανδρε πιο πριν,στα stem plants,επειδη τα πανω μερη του φυτου ειναι παντα πιο ομορφα και πιο ζωντανα,ενω τα κατω δεν ειναι στην ιδια καλη κατασταση,πρεπει για να διατηρησουμε τα καλα κοματια,καθε τοσο να βγαζουμε τελειως καποια παλια και να φυτευουμε τα πανω μερη.Αυτο κανω και γω,μονο που εχω υποστρωμα flourite και δεν υπαρχει κανενα προβλημα.Τι γινεται ομως οταν εχεις βαλει αλλου ειδους υποστρωματα και απο πανω αμμο κτλ ? με το βαλε βγαλε των φυτων δεν γινεται μανταρα ο βυθος? δεν υπαρχει μεγαλος κινδυνος για αλγες? Τι ειναι πιο σωστο(και πρακτικο) να βαλεις σαν υποστρωμα σε ενα τετοιου ειδους ενυδρειο,που χρειαζεται καθε τρεις και λιγο το πειραγματακι του για να παραμεινει ομορφο?
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-10-10, 11:16
Το avatar του χρήστη george
george Ο χρήστης george δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB

Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Προεπιλογή

Υπάρχει και μια τεχνική όπου κάποια είδη φυτών δεν τα φυτεύουμε αλλά τα δένουμε σε πετρούλες ή βαρίδια και τα αφήνουμε έτσι.
Οπότε δεν έχουμε πρόβλημα στο να τα ξεριζώνουμε κάθε λίγο και λιγάκι

Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-10-10, 11:20
alex Ο χρήστης alex δεν είναι συνδεδεμένος
Banned

Περιοχή: Αργολίδα
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην alex
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Raven Εμφάνιση μηνυμάτων

βασικα το αν θα παω σε high tech ή low tech για μενα ειναι μερος του πλανου.
οποτε θεωρω πως λετε το ιδιο
για το 1ο σταδιο που αναφερει ο Αλεξανδρος δεν μπορω να πω οτι συμφωνω απολυτα, διοτι η ικανοτητα να κραταμε ζωντανα τα φυτα ποικιλει αναλογα με τις απαιτησεις του φυτου αλλα και τον εξοπλισμο που ηδη διαθετουμε..

δεν ειναι δα και καμια πυρηνικη φυσικη...
πολυ φως-πολυ Co2-σταθερες συνθηκες-καλη και σταθερη λιπανση.

παρολαυτα παντα υπαρχει η δυνατοτητα να μας πεσει κανενα δυστροπο αλλα ομορφο φυτο που να μην μπορουμε να το κρατησουμε ευκολα στο ενυδρειο μας, δεν σημαινει πως αυτοματα επιστρεφουμε στο σταδιο 1.
νομιζω οτι ειναι λιγο σχετικοι οι ορισμοι που εχουμε κανει,αλλα μονο σχετικα μπορεις να τους περιγραψεις..
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-10-10, 16:28
maikl Ο χρήστης maikl δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Βεροια
Προεπιλογή

Οποιος εχει διαθεση να διαβασει δειτε τι βρηκα
http://www.practicalfishkeeping.co.u...=planted+tanks
Παλιά 01-10-10, 18:26
Γηραιοί του GAB

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από olga Εμφάνιση μηνυμάτων
Ωραια...να ρωτησω κατι και γω και αν δεν ειναι η σωστη ωρα,το ρωταω παρακατω οταν φτασουμε σε εκεινο το θεμα.Οπως ειπες Αλεξανδρε πιο πριν,στα stem plants,επειδη τα πανω μερη του φυτου ειναι παντα πιο ομορφα και πιο ζωντανα,ενω τα κατω δεν ειναι στην ιδια καλη κατασταση,πρεπει για να διατηρησουμε τα καλα κοματια,καθε τοσο να βγαζουμε τελειως καποια παλια και να φυτευουμε τα πανω μερη.Αυτο κανω και γω,μονο που εχω υποστρωμα flourite και δεν υπαρχει κανενα προβλημα.Τι γινεται ομως οταν εχεις βαλει αλλου ειδους υποστρωματα και απο πανω αμμο κτλ ? με το βαλε βγαλε των φυτων δεν γινεται μανταρα ο βυθος? δεν υπαρχει μεγαλος κινδυνος για αλγες? Τι ειναι πιο σωστο(και πρακτικο) να βαλεις σαν υποστρωμα σε ενα τετοιου ειδους ενυδρειο,που χρειαζεται καθε τρεις και λιγο το πειραγματακι του για να παραμεινει ομορφο?
Ολγα, οντως ,οταν ξεπατωνουμε τα μητρικα φυτα απο την ριζα θελει μεγαλη προσοχη να μην χαλασουμε την διαμορφωση του ενυδρειου σε εκεινο το σημειο. Και οχι μονο αυτο αλλα αναταρασσοντας το υποστρωμα μπορει να θολωσει ολο το ενυδρειο και να εμφανιστει και αμμωνια. Οταν ερθει λοιπον η ωρα για ανανεωση, ξεπατωνουμε απο την ριζα το μητρικο φυτο με υπομονη και ενω τραβαμε με το ενα χερι, με το αλλο πιεζουμε απαλα τον βυθο σε εκινο το σημειο. Το φυτεμα των νεων κορυφων ειναι πολυ καλυτερα να γινεται με τσιμπιδα.
Γενικα παντως στα πισω σημεια οπου συνηθως φυτευονται τα stem plants, λιγα πραγματα ειναι ορατα μιας και καλυπτονται απο την υπολοιπη βλαστηση. Το μεγαλυτερο προβλημα ειναι στην μεσαια και μπροστινη ζωνη, οπου αδεξιες κινησεις μπορει να ανακατεψουν καποιες πετρουλες, να χαλασουν καποιο λοφακι ή να διαταραξουν οπτικα το ολο στησιμο.

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από alex Εμφάνιση μηνυμάτων
παρολαυτα παντα υπαρχει η δυνατοτητα να μας πεσει κανενα δυστροπο αλλα ομορφο φυτο που να μην μπορουμε να το κρατησουμε ευκολα στο ενυδρειο μας, δεν σημαινει πως αυτοματα επιστρεφουμε στο σταδιο 1.
νομιζω οτι ειναι λιγο σχετικοι οι ορισμοι που εχουμε κανει,αλλα μονο σχετικα μπορεις να τους περιγραψεις..
Στην περιπτωση που καποιο φυτο δεν παει στο ενυδρειο μας παρα το γεγονος οτι φαινομενικα ειναι ολα τελεια γι αυτο, τοτε το αντικαθιστουμε χωρις δισταγμο με καποιο αλλο που να ταιριαζει επισης στο ενυδρειο μας. Δεν αξιζει να χανουμε χρονο προσπαθωντας να επαναφερουμε ενα φυτο, παμε στο επομενο χωρις δευτερη σκεψη.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 24-10-10, 20:01
Το avatar του χρήστη Prokroustis
Prokroustis Ο χρήστης Prokroustis δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: Καλαμαριά
Προεπιλογή

Το έχασα αυτό το θέμα απ'ότι φαίνεται, και μου φαίνεται περίεργο που δεν έχει εκδηλωθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον..

Εγώ προσωπικά με μηδενική εμπειρία στο χόμπι, αλλά πολύ όρεξη, θελω να προσπαθήσω να κάνω κάτι όμορφο, ακολουθόντας το πνεύμα και τους κανόνες του aquascaping. Έχοντας τα εργαλεία - τεχνολογικός εξοπλισμός (εκτός του ενδρείου ) CO2, φωτισμός, φυτά κτλ, και διάβασμα (και έχει πολύ ακόμα..) - μπορεί να φένεται επιπόλαιο οτί μπαίνω κατευθείαν στα βαθιά, αλλά με υπομονή, διάβασμα και φυσικά τη βοήθεια και συμβουλή πιό έμπειρων φίλων θέλω να πιστεύω ότι έχω ελπίδες.

Θα ήθελα γνώμες για το αν ένας αρχάριος σαν εμένα με πολύ διάθεση μπορεί να τα καταφέρει ή πάει γυρεύοντας...
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 24-10-10, 20:20
Το avatar του χρήστη kingrim
kingrim Ο χρήστης kingrim δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην kingrim
Προεπιλογή

μπορεις να τα καταφερεις απλα να εχεις υπομονη (κατι που εγω δεν εχω).
θα κανεις ενα ενυδρειο οταν δεις οτι δεν εχει να σου δωσει κατι αλλο κανεις αλλαγες σιγα σιγα θα κανεις θαυματα εκτος αν εισαι ταλεντο και μας βγαλεις τα ματια απο το πρωτο.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 30-09-10, 20:34
Το avatar του χρήστη lio2006
lio2006 Ο χρήστης lio2006 δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: ΓΛΥΦΑΔΑ
Προεπιλογή

μπραβο αλεξανδρε...εξαιρετικο το θεμα... πιστευω οτι η συζητηση θα βοηθησει πολυ εμας τους νεους ( στο gab νεος γιατι σε ηλικια ειμαι παπους)...ηθελα να προσθεσω οτι για μενα ειναι σημαντικο ισος το σημαντικοτερο να εχει το aqascaping "χαρακτηρα"να εχει "αποψη"...και ολες αυτες οι τεχνικες ειναι απαρετητες για να το αναδειξουν...βλεπω ενυδρεια σε διαγωνισμους που ειναι απιστευτα στημενα αλλα βλεπω και πολλα που απο τεχνικης αποψης ειναι αψογα αλλα θα μπορουσαν να ειναι και ανθοδεσμη στο νυφικο τραπεζι...μου αρεσει πολυ που ανοιξες αυτο το θεμα γιατι η καλητερη ιδεα δεν μπορει να πραγματοποιηθει αν δεν κατεχεις τα σημεια που αναφερεις...
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 30-09-10, 20:49
Γηραιοί του GAB

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από lio2006 Εμφάνιση μηνυμάτων
μπραβο αλεξανδρε...εξαιρετικο το θεμα... πιστευω οτι η συζητηση θα βοηθησει πολυ εμας τους νεους ( στο gab νεος γιατι σε ηλικια ειμαι παπους)...ηθελα να προσθεσω οτι για μενα ειναι σημαντικο ισος το σημαντικοτερο να εχει το aqascaping "χαρακτηρα"να εχει "αποψη"...και ολες αυτες οι τεχνικες ειναι απαρετητες για να το αναδειξουν...βλεπω ενυδρεια σε διαγωνισμους που ειναι απιστευτα στημενα αλλα βλεπω και πολλα που απο τεχνικης αποψης ειναι αψογα αλλα θα μπορουσαν να ειναι και ανθοδεσμη στο νυφικο τραπεζι...μου αρεσει πολυ που ανοιξες αυτο το θεμα γιατι η καλητερη ιδεα δεν μπορει να πραγματοποιηθει αν δεν κατεχεις τα σημεια που αναφερεις...
Για καποιον που κανει την 1η του προσπαθεια , δεν ειναι κακο να υιοθετησει την "αποψη" και τον "χαρακτηρα" καποιου αλλου. Εννοωντας οτι δεν ειναι κακο να αντιγραψει κανεις μια ιδεα καποιου αλλου. Μεσα απο την διαδικασια της αντιγραφης μαθαινεις πολλα για την τεχνικη που χρειαστηκε να στηθει το πρωτοτυπο. Μην ξεχναμε οτι τα εργα μεγαλων ζωγραφων εχουν αντιγραφει πολλες φορες απο συγχρονους για να τους βοηθησουν να κατανοησουν την τεχνη της ζωγραφικης

Αν ομως καποιος νοιωθει οτι θελει να προσπαθησει σε λευκο χαρτι, να φτιαξει κατι δικο του, τοτε ακομα καλυτερα. Για αρχη ομως προτιμοτερο να ξεκινησει κανεις με κατι εφικτο κατι που να ειναι μεσα στις δυνατοτητες του.
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές