|
|
||||
|
||||
![]()
Κοιτάξτε να δείτε το πρόβλημα με το τι θεωρείται είδος δεν είναι κάτι καινούριο στη βιολογία...Κατά καιρούς έχουν προταθεί πολλοί ορισμοί, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο επιτυχημένοι. Αυτή η ασάφεια που υπάρχει αντικατοπτρίζεται και στη μεγάλη απόκλιση των θεωρητικά αναμενόμενων ειδών στον πλανήτη (από 2 ως 100 εκατομμύρια!)! Πάντως οι βιολόγοι στις μέρες μας διαθέτουν πολλά "εργαλεία" (απολιθώματα, ανατομικές διαφορές,γενετικές μελέτες, μελέτες μοριακών μηχανισμών κτλ) που τους βοηθούν να προσδιορίσουν τη σχέση μεταξύ δύο οργανισμών, οπότε μπορείτε να καταλάβετε πόσο λίγος είναι πλέον ο ορισμός του είδους όπως τον έθεσε ο Mayr τότε.
Επίσης να επισημάνω ότι ο όρος "υβρίδιο" είναι γενικός για τη διασταύρωση, δεν αναφέρεται απαραίτητα για διασταύρωση ειδών (μπορεί να είναι οικογενειών, γενών κτλ). Επιπλέον ένα υβρίδιο μεταξύ 2 ειδών μπορεί να είναι γόνιμο ή άγονο, το αποτέλεσμα εξαρτάται από γενετικούς μηχανισμούς. Γενικά νομίζω ότι ο lingistis έχει δίκιο στα όσα είπε... Εφόσον οι επιστήμονες προς το παρόν έχουν αποφανθεί ότι πρόκειται για 2 διαφορετικά είδη, όλα τα άλλα είναι ανούσια. Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να διαφυλάξουμε όσο γίνεται τι γονιδιακό απόθεμα των endlers (αποφεύγοντας τη διασταύρωσή τους με guppies) γιατί είναι χρέος μας ως χομπίστες να διαφυλάξουμε το ζωικό πλούτο των νερών του πλανήτη και να μην τον εξαφανίσουμε ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Περισσότερο για ενίσχυση (μια και δεν έχω τίποτα παραπάνω να προσθέσω) συμφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενα των lingistis & maria1983.
|
|
|||
|
|||
![]()
Και ενισχυω ακομα περισσοτερο!
|
|
||||
|
||||
![]()
Νομίζω ότι αξίζει το κόπο να παραθέσουμε εδώ μια πολύ καλή εξιστόρηση για το που και πως ‘ξαναβρέθηκαν‘ τα Endlers από τους ίδιους τους επιστήμονες. Το άρθρο είναι στα αγγλικά και παρουσιάζει σε απλή γλώσσα πάρα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για τα Endlers στο φυσικό τους περιβάλλων… όπως και το ενθουσιασμό των Fred N. Poeser και Michael Kempkes οι οποίοι και αφήνουν να νοηθεί πως υπάρχουν γεωγραφικά σημεία όπου τα δύο είδη (Endler και Guppy) συνυπάρχουν και αναφέρονται στο φαινόμενο που στην βιολογία ονομάζεται character displacement (δύο πληθυσμοί συγγενικών ειδών “μοιάζουν” μεταξύ τους σε περιοχές όπου δεν συνυπάρχουν, αλλά “διαφέρουν” όπου πιθανότατα συνυπάρχουν).
http://www.goodeids.com/modules.php?...rticle&sid=123
|
||||
|
||||
![]()
Γιάννη,
ευχαριστώ πολύ για τα άρθρα, πιστεύω ότι χρειαζόταν μια επιστημονική απάντηση στα ερωτήματά μου. Και θα συμφωνήσω μαζί σου ότι μόνο άρθρα που εμφανίζονται σε επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κριτών μπορούν να θεωρούνται εγκυρες πηγές γνώσης. Δυστυχώς το διαδίκτυο δίνει την ευκαιρία σε οποιονδήποτε να γράφει απόψεις που πολλές φορές είναι λανθασμένες. |
|
||||
|
||||
![]()
Από τα καλύτερα thread που έχω διαβάσει εδώ
![]() Μπράβο στον cpapakon που το ξεκίνησε.
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Δυστυχώς το διαδίκτυο δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να γράφει την όποια άποψη έχει χωρίς να κριθεί από ειδικούς με αποτέλεσμα πολλές φορές να δημιουργούνται λανθασμένες απόψεις. Μακάρι ολοι να έγραφαν με τον τρόπο του Γιάννη. Θα ήθελα να προσθέσω ότι μίλησα με ειδικό επί του θέματος (όχι των γκάπυ ειδικότερα αλλά επί της γενετικής ψαριών). Μου είπε ότι οι ορισμοί που έγραψα παραπάνω είναι σωστοί. ¶ρα βάση ορισμών species και hybrid τα Endler-Guppy δεν μπορεί να είναι υβρίδια. Όμως από την άλλη όμως μου τόνισε ότι οι ορισμοί αυτοί είναι ιδιαίτερα ελαστικοί με τα ψάρια (δεν κατάλαβα γιατί αλλά σέβομαι την άποψη του ειδικού). Για την ακρίβεια μου τόνισε ότι σε ψαρια μπορεί να έχουμε υβρίδια που είναι καθόλα υγιή και γόνιμα. Βάση αυτού και όλων όσων έγραψε ο Γιάννης η διασταύρωση Endlers με guppy δημιουργεί τέτοιου τύπου υβρίδια. Βέβαια όπως μου τόνισε η επιστήμη προχωρά με ραγδαίους ρυθμούς και κάτι που ισχύει σήμερα μπορεί να καταρριφθεί αύριο. Πάντως τα δικά μου υβρίδια είναι πανέμορφα. Τώρα που μεγαλώνουν βλέπω ότι μάλλον σαν fancy guppy θα χαρακτηριζόταν (μεγάλο μέγεθος, ουρές κλπ), αλλά με ιδιαίτερα έντονους χρωματισμούς που μοιάζουν με αυτών των endler. Θα ανεβάσω φωτογραφίες με την πρώτη ευκαιρία. |
![]() |
Tags |
endlers |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
endler! | drak7family | Αρχάριοι γλυκού νερού | 5 | 25-01-10 22:35 |
Υβρίδια guppy endler | karxarini | Αρχάριοι γλυκού νερού | 5 | 02-10-09 13:56 |
Ζωοτόκα -υβρίδια | msigouros | Γλυκό νερό - Γενικά | 6 | 12-06-07 20:23 |