Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Γλυκό Νερό - Γενικά > Αρχάριοι γλυκού νερού

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 22-12-09, 20:20
Το avatar του χρήστη Γιώργος Κ
Γιώργος Κ Ο χρήστης Γιώργος Κ δεν είναι συνδεδεμένος
Δισκοπαθής

Περιοχή: Κολωνός
Send a message via Skype™ to Γιώργος Κ
Smile

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από pavlos2003 Εμφάνιση μηνυμάτων
...έριχνα μια ματιά για πρώτη φορά στις "ασθένειες"...
Αυτό που κατάλαβα είναι οτι το καλύτερο που έχεις να κάνεις σε περίπτωση ασθένειας είναι τουλάχιστον να απομονώσεις τον ασθενή διοτι υπάρχει μεγάλος κύνδινος εξάληψης ακόμα και ολόκληρου του πληθυσμού του ενυδρείου σου....
Ας κάνεις τουλάχιστον αλλού την θεραπεία και ότι γίνει...
Και απο οτι κατάλαβα ακόμα και μικρό ενυδρείο να πάρεις πρέπει να είναι "πλήρες" δηλ με φίλτρο/ θερμόμετρο τουλάχιστον ωστε να μπορεί να διατηρήσει 2-3 ζωντανά για λίγες μέρες χωρίς προβλήματα και χωρίς να σε νοιάζει η βιολογία σου αφού το κυρίως ενυδρείο θα είναι ανέπαφο απο ουσίες....
To ενυδρειο - καραντινα ... ειναι πολυ χρησημο σε ολους! Αν παρεις δεδομενο το το τα πιο πολλα φαρμακα καταστρεφουν την βιολογια του φιλτρου αλλα και οτι κανεις συχνες αλλαγες ... το φιλτρο στην καραντινα μου φαινεται αχρηστο! Πιο πολυ απαραιτητη ειναι μια αεραντλια!!
Αυτο βεβαια αν δεν το χρησιμοποιεις ως ενυδρειο-γεννηστρα (οπως οι πιο πολλοι)

Gab at Facebook:
https://www.facebook.com/GreekAquaristsBoards/
https://www.facebook.com/groups/GreekAquaristsBoards/
Knowledge is having the right answer
Intelligence is asking the right question
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 22-12-09, 21:32
Το avatar του χρήστη netblues
netblues Ο χρήστης netblues δεν είναι συνδεδεμένος
Nada

Περιοχή: ΧΟΛΑΡΓΟΣ
Προεπιλογή

Bιολογικο φιλτρο σε ενυδρειο νοσοκομειο ουτε χρειαζεται ουτε συνισταται...
Δεν χρειαζεται γιατι τα ψαρια σπανιως τρωνε οταν ειναι αρρωστα και επειδη ειμαστε απο πανω με αλλαγες νερου κλπ δεν χρειαζομαστε βιολογια..
Δεν συνισταται γιατι πανω στα πορωδη υλικα του βιολογικου φιλτρου μπορει να επιβιωσει και κατι το παθογενες, ενω η απολυμανση βιολογικων υλικων ειναι μαλλον αδυνατη...
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-01-10, 19:01
pavlos2003 Ο χρήστης pavlos2003 δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: Elliniko-Attikis
Προεπιλογή

Καλή Χρονιά σε όλους...
Σημερινές μετρήσεις πριν την εβδομαδιαία αλλαγή νερού 30% με μόνο απιονισμένο (προσπαθώ να ρίξω το ph και δεν πέφτει με τίποτα το ριμάδι!!!)
Την προηγούμενη εβδομάδα στη μέτρηση πριν την αλλαγή είχα κοντά στο "1" το ΝΟ3 οπότε ξεκίνησα προσθήκη 1 δόσης nitrogen.Επίσης έκανα το τάισμα 2 φορές (απο 1 την ημέρα) και πήρα και 7 επιπλέον καρδινάλιους για να συμπληρώσω κοπάδι...
Επίσης ρίχνω μισή δόση flourish,iron,potasium kai phosphorus με την εβδομαδιαία αλλαγή και 1 δόση εξέλ.-Έχω και διοξείδιο με μαγιά-.
Σήμερα είχα
ΝΗ4..........0
ΝΟ2.........0,025
ΝΟ3.........20
GH...........5
Kh...........3 με 4
Ph...........7,2 (ακόμα...???)
και πρώτη φορά μέτρησα το PO4 kai to Fe και τα δύο στο "μηδέν" και θα διπλασιάσω την ποσότητα τους στην αλλαγή νερού.
Εχω επαναφέρει 250 γρ. τύρφη μέσα στο φίλτρο εδώ και 15 μέρες.
Εχω καφέ άλγη περίπου 1 μήνα.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 09-01-10, 00:48
Member

Προεπιλογή

...μια μέρα πριν την εβδομαδιαία αλλαγή περίπου 25% ΜΟΝΟ με απιονισμένο όπως έχει σχεδόν καθιερωθεί και το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται..μέσα στην εβδομάδα άλλαξα και το ένα καστσάκι με την τύρφη.
Έτσι λοιπον και σήμερα μέτρησα
ΝΗ4.............0
ΝΟ2............0,05
ΝΟ3............15-20
GH...............5
Kh...............4
PH...............7,6 μετρημένο με 2 τέστ!!
PO4 kai to Fe και τα δύο πάλι στο "μηδέν"αλλα τουλάχιστον αυτά τα μέτρησα πρώτη φορά πριν 1 εβδομάδα και πιστεύω σιγά-σιγά θα βρώ την ισσοροπία στη λίπανση..Εκτός αυτού έμαθα και οτι φώσφορο και σίδηρος δεν πάνε μαζί όπως τα βάζω εγω....

Για το ph που το παλεύω 2 μήνες παρα μια εβδομάδα τι να πώ???? σε όλο το διάστημα πλην μιας εβδομάδας χρησιμοποιώ και τύρφη στο φίλτρο την οποία και ανανεώνω ανα 20 περίπου μέρες...Τα υλικά (πέτρες- χαλίκι) έχουν ελεγχθεί πριν μπούν στο ενυδρείο..
Το αρχικό γέμισμα είχε γίνει με νερό βρύσης (ph 7,6) μετά μόνο απιονισμένο για αλλαγές.Όταν πέτυχα όξινο λέω καλά είμαι και έκανα τις 2 επόμενες αλλαγές με 50-50% βρύση-απιονισμένο.Είδα όμως αμέσως οτι έπαιρνα την....άνω βόλτα και ξαναγύρισα πάλι σε απιονισμένο...
Όπως φαίνεται όμως με σκέτο απιονισμένο σχεδόν έχω....ξεπεράσει το ph της βρύσης μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!..................... .......και ποιός ξέρει και που θα φτάσω...
Την προηγούμενη εβδομάδα είχα 7,2.Ένα 24ωρο μετά την αλλαγή είχα 7 και 7 μέρες μετά....7,6...Συνήθως έτσι με πάει, αυτό που χάνω απο ph με την αλλαγή νερού, στο τέλος της εβδομάδας σίγουρα το ξαναπαίρνω και κάτι ..παραπάνω....
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 09-01-10, 00:55
Δισκοπαθής

Προεπιλογή

Στο ειχα πει με τυρφη - απιονισμενο ειναι δυσκολα τα πραγματα ... μια Α/Ο θα σε "σωσει"!!
Σε φυτεμενα καλητερα να ειχες ψαρια που ζουν σε σκληρο νερο ωστε να μην ειχες το πονοκεφαλο: ph!
Θελεις να "παντρεψεις" δυο διαφορετικα πραγματα! Νομιζω πρεπει να επιλεξεις (καποια στιγμη) τι υπερισχυει! Εχεις και αγρια (?) ψαρια! και πρεπει να σκεφτεις σοβαρα ...να τους δωσεις οτι εχουν αναγκη!!

Gab at Facebook:
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 09-01-10, 12:26
Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από georgarask Εμφάνιση μηνυμάτων
Στο ειχα πει με τυρφη - απιονισμενο ειναι δυσκολα τα πραγματα ... μια Α/Ο θα σε "σωσει"!!
Σε φυτεμενα καλητερα να ειχες ψαρια που ζουν σε σκληρο νερο ωστε να μην ειχες το πονοκεφαλο: ph!
Θελεις να "παντρεψεις" δυο διαφορετικα πραγματα!
...Μέτρησα πάλι σήμερα πρωί, και κανονικά έτσι θα έπρεπε γιατί όλες τις μετρήσεις πριν τις αλλαγές τις έχω κάνει πρωί.
Αυτό που αλλάζει είναι το οτι χτές μετρώντας βράδυ το ph, πήρα μέτρηση προς το τέλος της φωτοπεριόδου και σίγουρα διαφέρει με την πρωινή μέτρηση, και επίσης έβλεπα το χρώμα απο το τεστ όχι στο φυσικό φως που το συγκρίνω πάντα και ίσως φαινόταν και λίγο διαφορετικό..
Το πρωινό αποτέλεσμα ήταν 7.2 πάλι βέβαια υψηλό αλλά όχι τραγικό...
Α.Ο θα αγοράσω σίγουρα αλλα τι θα αλλάξει, το ίδιο δεν είναι με το απιονισμένο??απλά δε θα τρέχω να αγοράζω κάθε εβδομάδα και θα το φτιάχνω σπίτι....
Αυτό για τα φυτεμένα όσο και αν είχα διαβάσει δεν το είχα καταλάβει οτι δεν θα με αφηναν να κατεβάσω το ph για ψάρια που το ήθελαν χαμηλό και αν το ήξερα σίγουρα θα είχα κάνει διαφορετική ψαροσύνθεση γιατί το οτι θα έκανα φυτεμένο το είχα αποφασίσει πρίν καν αγοράσω ενυδρείο,ενώ στα ψαρια κατέληξα πάρα πολύ αργότερα...
Τέλος παντων προς το παρόν υπομονή και συνεχίζω,δεν ξέρω ίσως χρειάζεται μεγαλύτερος χρόνος για να φτιάξω το ph ..Πάντως το παλεύω σχεδόν 2 μήνες και νομίζω οτι το 6.0 - 6.5 που θέλω να το σταθεροποιήσω δεν είναι πια και καμμια τόσο πολύ δύσκολη τιμή να την πετύχω,ΗΜΑΡΤΟΝ..
Ίσως το λάθος ηταν και απο την αρχή οτι το πρώτο γέμισμα το έκανα όλο με βρύσης και όχι τουλάχιστον μισό μισό ωστε τώρα να το χαμήλωνα ευκολότερα..
Γιατί τώρα με ψάρια μέσα απο οτι ξέρω δεν μπορώ να κάνω μεγάλη αλλαγή που θα μου ρίξει το ph πχ 0,5 ή 1 βαθμό κάτω,οπότε πάω τσούκου-τσούκου......
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 09-01-10, 21:44
Το avatar του χρήστη Πάνος
Πάνος Ο χρήστης Πάνος δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Αλεξανδρούπολη
Προεπιλογή

παυλο εχεις διοξειδιο??
αν ναι..ειναι ευκολο να πιασεις χαμηλο πεχα...αν οχι...τοε θα πρεπει να εχεις υπομονη....απο την αρχη στο 400αρι μου εβαζα 100% ΑΟ και προσθετα ηλεκτρολυτες της ΑΡΙ...το πεχα μου ηταν κατι πανω απο 7 οπως και το δικο σου...ειχα απογοητευθει και νομιζα οτι δε θα επεφτε ποτε....συνεχισα την ιδια τακτικη ομως και ω, του θαυματος ειδα αυτο που λενε..οτι καθως ωριμαζει το ενυδρειο το πεχα πεφτει...τωρα εχω γυρω στο 6.5 ενω δεν κανω τιποτα διαφορετικο αποτι στην αρχη...και ποτε δε χρησιμοποιω τυρφη...
σκεψου εσυ που δεν εχεις 100% ΑΟ νερο μιας και με τις σταδιακες αλλαγες παντα μενει και νερο βρυσης μεσα...μεχρι να μειωθει παρα πολυ...
υπομονη και θα πεσει...αλλα οπως λεει και ο γιωργος...σε τοσο "στειρο" νερο....τα φυτα δεν ειναι και στην καλυτερη τους...
αα..ξεχασα...τα λιπασματα επισης επηρρεαζουν τις τιμες σου...προς τα πανω φυσικα..
Παλιά 15-01-10, 16:43
Το avatar του χρήστη potami
potami Ο χρήστης potami δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από georgarask Εμφάνιση μηνυμάτων
αυτη ειναι μια πολυ χρησιμη παρατηρηση τελικα

Παυλο μηπως στρεσαρονται απο τα μικροψαρα. Ειχαν συνηθησει να ειναι στο κεντρο μονα τους. Εμενα στρεσαριστηκαν και καναν τα ιδια οταν αλλαξα τη ροη του φιλτρου.

6 βδομαδες σου κρατησε φτιαχτο διοξειδιο;!!!!!! Οταν λες τετραλιτρο μηπως εβαλες μπουκαλα διοξειδιου; δεν καταλαβα.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 15-01-10, 16:47
Δισκοπαθής

Smile

Βαλε καμια φωτογραφια ...

Gab at Facebook:
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 15-01-10, 17:56
Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από seleykos Εμφάνιση μηνυμάτων
αυτη ειναι μια πολυ χρησιμη παρατηρηση τελικα

...σίγουρα, τώρα που το περνάω, αυτό θα σύστηνα και γω με τη σειρά μου σε νέους που ξεκινούν, απλά η -αναγκαστικά- αγορά Α.Ο. τουλάχιστον θα με γλιτώσει απο τα μπιτόνια γιατί για τα λίτρα μου χρησιμοποιώ 10.Που σημαίνει οτι δεν χωράνε στο καρότσι με τα ψώνια του σπιτιού οπότε πηγαίνω ΔΥΟ φορές την εβδομάδα στο σούπερ μάρκετ και κουβαλάω και τα μπιτόνια στον 1ο όροφο....

Παυλο μηπως στρεσαρονται απο τα μικροψαρα. Ειχαν συνηθησει να ειναι στο κεντρο μονα τους. Εμενα στρεσαριστηκαν και καναν τα ιδια οταν αλλαξα τη ροη του φιλτρου.

Αυτό πιστεύω και γώ. Πρόσθεσα τα ψαράκια και έκανα τη διατροφή απο μόνο βράδυ, πρωί-βράδυ.Αυτές ήταν οι αλλαγές και απο την άλλη μέρα άλλαξαν συμπεριφορά...Θα δούμε..Απο την άλλη έχει παρατηρήσει η γυναίκα οτι όταν είμαστε όλοι στο σπίτι και κυκλοφορούμε πάνω-κάτω ψηλοκρύβονται, ενώ όταν έχει ησυχία τρέχουν μές στην τρελή χαρά..

6 βδομαδες σου κρατησε φτιαχτο διοξειδιο;!!!!!! Οταν λες τετραλιτρο μηπως εβαλες μπουκαλα διοξειδιου; δεν καταλαβα.

Ναι φίλε μου "φτιαχτό".., ακολουθώντας τις οδηγίες του φόρουμ,(κρατήθηκα να μη βάλλω και...ΑΜΜΩΝΙΑ) αντί για δίλιτρο έβαλα το τετράλιτρο μπετονάκι του απιονισμένου, και φυσικά στο διπλάσιο όλες οι δοσολογίες..
Τζάμι και καλύτερο το δοχείο είναι, και κλείνει ερμητικά (το λαστιχένιο σωλινάκι σιλικόνης το περνάω ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στο καπάκι, οπου έχω ανοίξει μία τρύπα με τρυπάνι 4άρι -δηλ. λίγο μικρότερο απο τη διάμετρο που έχει το λαστιχάκι - και δε χρειάζεται τίποτα παραπάνω για στεγανοποίηση, και το καπάκι δε χρειάζεται τεφλόν γιατί δεν κλείνει με αυτό....
Έβαλα 2ο μπιτόνι σήμερα γιατί έχω 160 λίτρα καθαρά οπότε νομίζω είμαι καλύτερα έτσι..
Γιώργο θα βάλω φωτο αλλα θέλω λίγο να στρώσουν οι διαδικασίες για να γράψω και το πρόγραμμα συντήρησης του ενυδρείου γιατί μέχρι τώρα κάθε βδομάδα ισχύουν ....άλλοι κανονες (!!) γιατί μεταβάλλω και δοκιμάζω πράγματα.(λίπανση,διοξείδιο,τύρφη,διατροφή..)
Να αναπτυχθούν και 2-3 φυτά που πάνε δύσκολα και να έχω και ένα σχετικά στάνταρ κύκλο συντήρησης για να μπορώ να πώ οτι αυτό λειτουργεί και συντηρείτε έτσι.....
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές