Άλλο ένα thread που χαίρεσαι να το διαβάζεις.. Μπράβο ρε Χαλβαδούκιε, συνάδελφε σεντονογράφε!

Υ.Γ. Με είχε απασχολήσει κι εμένα το όλο θέμα παλιότερα.. Είναι πράγματι εντυπωσιακό το πώς κάθε στοιχείο πραγματοποιεί τον κύκλο του μέσα στο ενυδρείο.. Δεν είναι μόνο ο κύκλος του αζώτου, είναι και η απονιτροποίηση, είναι και ο κύκλος του άνθρακα, του οξυγόνου, του φωσφόρου και πάει λέγοντας.. Κάπου είχα ένα πολύ ωραίο άρθρο που τα περιέγραφε όλα αυτά, και τα εφάρμοζε και σε ένα ενυδρείο, αντίστοιχο με του Χαλβά, αλλά δύσκολο να το βρω αυτή τη στιγμή.. Επιφυλάσσομαι.. Πάντως, όχι σε ένα άρθρο, αλλά σε ένα ολόκληρο βιβλίο, όλα αυτά περιγράφονται αναλυτικότατα στο Ecology of a planted aquarium της Diana Walstad..
Και είναι όντως εντυπωσιακό το ότι μπορεί να διατηρηθεί ένα τέτοιο σύστημα για πολύ μεγάλο διάστημα σε ισορροπία.. Δυστυχώς όμως, είναι πολλά πράγματα που δε μπορούμε ούτε να τα δούμε, ούτε να τα μετρήσουμε.. ΟΚ, μπορούμε να μετράμε τη σταθερότητα του pΗ (που αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα της όλης ισορροπίας), μπορούμε να μετράμε τα νιτρικά, κ.τ.λ.. Αλλά δε φαίνονται πουθενά τα ιχνοστοιχεία, που παίζουν κι αυτά σημαντικό ρόλο τόσο για τα φυτά όσο και για τα ψάρια..
Πάντως, αυτό που τελικά μου μένει εμένα είναι ότι το ενυδρείο δεν είναι μόνο για να το παρατηρείς, ούτε για να έχεις κάτι να ασχολείσαι.. Είναι μια ζωντανή εγκυκλοπαίδεια για το πώς λειτουργεί η φύση, και όχι μόνο για το πώς τρέφονται / μεγαλώνουν και αναπαράγονται τα ψάρια και τα φυτά, αλλά και για ένα κάρο βακτηριδιακών διαδικασιών που πραγματοποιούνται αφανώς, και φέρνουν τελικά το μικρό μας οικοσύστημα σε μία ισορροπία..