|
DIY . Φτιάχτο μόνος σου Ο τίτλος τα λέει όλα. |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
||||
|
||||
![]()
Τα 2 αμπέρ είναι πολλά για να δουλέψει το τρανζίστορ χωρίς ψύκτη. Επομένως χρειάζεται ένα τυπικό ψυγείο.
Όμως, όταν το τρανζίστορ είναι στον κόρο θα κρατάει μία τάση Vce = 0,2V περίπου και Ιc=2Α περίπου, δηλαδή η κατανάλωση πάνω στο τρανζίστορ θα είναι χοντικά Pt = 0,5Watt, δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Κατά την διάρκεια των fade in / fade out η κατανάλωση πάνω στο τρανζίστορ θα είναι μεγάλη αλλά δεν θα κρατάει παραπάνω από 2-3 λεπτά. Αυτό που με προβληματίζει εμενα είναι αν το BC547, που είναι για μικρά ρευματα, μπορεί να οδηγήσει το 2ο τρανζίστορ. θα κοιτάξω στα datasheets αργότερα, τώρα δεν έχω χρόνο. |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
|
|
||||
|
||||
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Καλό, αλλά Εχει τόσα πλεονεκτήματα έναντι της πιό απλής λύσης ώστε να "δικαιολογείται" η πολυπλοκότητά του;
------------------------- Τα IC1, IC2 τι θα είναι; 555; Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη aquaman : 16-08-09 στις 19:46 Αιτία: Automerged Doublepost |
|
||||
|
||||
![]()
Στα LED ο σωστός τρόπος ρύθμισης της φωτεινότητας είναι με PWM.
Τώρα αυτό είναι αρκετά πολύπλοκο αλλά αξίζει. Στη πράξη δεν ξέρω πως θα λειτουργήσει. Τα IC είναι δυο ΝΕ555 ή ένας ΝΕ556 (διπλός). ------------------------- Ισως το δοκιμάσω αυριο. Θα βάλω ενα BC547 να οδηγήσει ένα LED μόνο του απλά να δώ οτι δουλευει και στην πράξη. Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη neo : 16-08-09 στις 19:59 Αιτία: Automerged Doublepost |
|
||||
|
||||
![]()
Απ'ότι μου φαίνεται, για μια τόσο απλή εφαρμογή (εννοώ ότι η ταινία θα ανάβει/σβύνει για λίγα λεπτά και τέλος) δεν ξέρω αν το PWM αξίζει. Ένα σημείο στο οποίο δίνει πλεονέκτημα είναι ότι σε περίπτωση ανομοιομορφίας των LED με τη δική μου λύση κάποια μπορεί να μην έχουν όλα τα LED την ίδια φωτεινότητα καθ'όλη τη διάρκεια του dimming. Με το PWM μου φαίνεται σίγουρο. Δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι πραγματικό πρόβλημα. Λέω κι εγώ να το δοκιμάσω πάντως και να δω τι γίνεται...
|
|
||||
|
||||
![]()
Ναι, όπως τα λές, αν δουλέψει καλά το δικό σου κύκλωμα δεν χρειάζεται τιποτ'άλλο.
Θα δω και εγώ αυριο το δικό μου αν δουλέψει καθόλου!!! |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Για δειτε την περιπτωση να βαλουτε ενα φετ.. (οχι ηπειρου βεβαια) ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Λοιπόν, μελετησα λίγο παραπάνω την "απλή" περίπτωση. Έβαλα ένα darlington, το tip120 το οποίο λογικά θα είναι "άνετο". Αντί να τροφοδοτώ το τρανζίστορ κατευθείαν από τον πυκνωτή και να μειώνεται η ένταση πολύ γρήγορα, έβαλα ένα buffer με op-amp, το οποίο φαίνεται να δουλεύει πολύ καλύτερα στο spice.
Προς το παρόν τα προβλήματά μου είναι τα εξής: 1) το LT1210 είναι high-current, και βγάζει μέχρι 1Α, που είναι υπερβολή (και είναι και ακριβό, 10-11¤). Στην πραγματικότητα χρειάζομαι περίπου 1mA. Έχει κανείς να προτείνει συγκεκριμένο κομμάτι; 2) οι πυκνωτές των 300μF φαίνονται πανάκριβοι (έψαξα στη digikey, και ήταν κάτι τρελές τιμές , 30¤ και κάτι τέτοια). Ψάχνω σε λάθος μέρος ή έτσι είναι οι τιμές για μεγάλες χωρητικότητες; Η εναλλακτική λύση είναι να πάρω 3Χ100μF και να τα βάλω μαζί, αντί για 1χ300... - είναι πολύ φτηνότερα. Συνεχίζουμε... |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Σιγουρα δεν ψαχνεις σωστα.... Ηλεκτρολυτικος 330uF/16 volt εχει γυρω στα 50cents... εκτος αν θες να βαλεις τανταλιου για σταθεροτητα...(που δεν χρειαζεται). Οσο για το LT1210 ΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ? Ωραιο, δεν λεω, αλλα γιαυτα που κανει δεν ειναι κα ακριβο. Γιατ δεν βαζεις ενα LF351 πχ που ειναι παμθφηνο και ευκολο? |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
κατασκευή βράχου ?? πως ??? | Lsourtzo | DIY . Φτιάχτο μόνος σου | 4 | 11-02-09 00:19 |
Βοήθεια στην κατασκευή λίμνης! | ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΑΣ | Δεξαμενές (τεχνητές λίμνες) | 5 | 25-12-07 20:59 |
Κατασκευή εξάγωνου ενυδρείου (βοήθεια!!!) | Kotsos | DIY . Φτιάχτο μόνος σου | 26 | 14-09-07 18:16 |
΄Βοήθεια για diy κατασκευή ενυδρείου | bakogiannisd | DIY . Φτιάχτο μόνος σου | 8 | 25-01-06 16:42 |