Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Ασπόνδυλα γλυκού νερού > Γαρίδες > Γαρίδες του γένους Neocaridina

Γαρίδες του γένους Neocaridina Red cherry, Yellow, Snow ball, Blue pearl, Rili κλπ.

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 16-07-09, 08:30
Το avatar του χρήστη in the pond
in the pond Ο χρήστης in the pond δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB

Περιοχή: ΚΥΠΡΟΣ
Προεπιλογή

Αλέξανδρε, την αιτία την έχεις ήδη αναφέρει:
"Ισως παλι να παιζει καποιο ρολο ο υπερπληθυσμος και ο ανταγωνισμος σε καποια μεταλλα και ιχνοστοιχεια που χρειαζονται οι γαριδες για την αλλαγη του κελυφους και συνεπως την περαιτερω αναπτυξη".
Αυτό είναι ακριβώς. Η αλήθεια είναι ότι ΔΕΝ μπορούμε να μεταφέρουμε την πραγματική χημεία του νερού του βιότοπου όπου έμαθαν οι οργανισμοί να ζουν και να εξελιχθούν για χιλιάδες-εκατομμύρια χρόνια με τις συγκεκριμένες παραμέτρους του περιβάλλοντος τους. Η τροφή από μόνη της ΔΕΝ είναι σε θέση να παράσχει όλα όσα χρειάζονται οι οργανισμοί.

Αυτό είναι πιο εμφανές, στους φίλους εδώ μέσα οι οποίοι είχαν μια επιτυχημένη αναπαραγωγή μηλοσαλίγγαρων. Παρακολουθήσατε ποτέ τις αλλαγές που παρατηρούνται κατά την διάρκεια της ενηλικίωσης των μικρών σαλιγγαριών? Βεβαιώνω ότι παρατηρούνται αλλαγές καθημερινά, σε όλα τα επίπεδα των ιχνοστοιχείων και όχι μόνο στις σκληρότητες και πεχά.

Όλοι εμείς βλέπουμε τα πράγματα πολύ απλά, μέχρι τα όρια των γενικών γνώσεων περί ενυδρείων. Η αλήθεια και το μυστικό όμως είναι η χημεία του νερού, τα ιχνοστοιχεία και βεβαίως ο υπερπληθυσμός ο οποίος είναι έντονος ακόμα και στα ψάρια. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, ο υπερπληθισμός έχει άμεση σχέση με τον ανταγωνισμό δέσμευσης ιχνοστοιχείων.

Ειδικά στα ασπόνδυλα, πιστεύω ότι οι αλλαγές νερού πρέπει να γίνονται συχνότερα σε περίπτωση αναπαραγωγής (να μην με δει μόνο ο Βασίλης). Αν και πάλι δεν νομίζω ότι το νερό της υδατοπρομήθειας είναι σε θέση να παράσχει όλα αυτά που χρειάζονται-στις ποσότητες που ζητούν. Προτρέπω την πρόσθεση επιπλέον ιχνοστοιχείων στο νερό σε τέτοιες περιπτώσεις. Το εξωτερικό περίβλημα της γαρίδας δημιουργείται από τη χιτίνη καθώς και κάποια άλατα, όπως το φωσφορικό και το ανθρακικό ασβέστιο. Ιχνοστοιχεία τα οποία δεν μπορούν να βρουν στις ποσότητες που ζητούν (σε περίπτωση υπερπληθυσμού από μικρά) και μάλιστα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους της ζωής τους. ¶ρα ο υπερπληθυσμός είναι ένας παράγοντας που μάλλον μοιάζει, (να το πω επικίνδυνος?) για τη σωστή ανάπτυξη των μικρών στο κλειστό περιβάλλον του ενυδρείου, είτε είναι 100 λίτρα, είτε 300.

Αυτά και εύχομαι να βοήθησα λιγάκι.

Απάντηση με παράθεση
Παλιά 16-07-09, 09:30
Το avatar του χρήστη POURITANOS
POURITANOS Ο χρήστης POURITANOS δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από in the pond Εμφάνιση μηνυμάτων
Αλέξανδρε, την αιτία την έχεις ήδη αναφέρει:
"Ισως παλι να παιζει καποιο ρολο ο υπερπληθυσμος και ο ανταγωνισμος σε καποια μεταλλα και ιχνοστοιχεια που χρειαζονται οι γαριδες για την αλλαγη του κελυφους και συνεπως την περαιτερω αναπτυξη".
Αυτό είναι ακριβώς. Η αλήθεια είναι ότι ΔΕΝ μπορούμε να μεταφέρουμε την πραγματική χημεία του νερού του βιότοπου όπου έμαθαν οι οργανισμοί να ζουν και να εξελιχθούν για χιλιάδες-εκατομμύρια χρόνια με τις συγκεκριμένες παραμέτρους του περιβάλλοντος τους. Η τροφή από μόνη της ΔΕΝ είναι σε θέση να παράσχει όλα όσα χρειάζονται οι οργανισμοί.

LOL!!!! οταν ειναι λιγες γιατι τα καταφερνουν???

Αυτό είναι πιο εμφανές, στους φίλους εδώ μέσα οι οποίοι είχαν μια επιτυχημένη αναπαραγωγή μηλοσαλίγγαρων. Παρακολουθήσατε ποτέ τις αλλαγές που παρατηρούνται κατά την διάρκεια της ενηλικίωσης των μικρών σαλιγγαριών? Βεβαιώνω ότι παρατηρούνται αλλαγές καθημερινά, σε όλα τα επίπεδα των ιχνοστοιχείων και όχι μόνο στις σκληρότητες και πεχά.

Όλοι εμείς βλέπουμε τα πράγματα πολύ απλά, μέχρι τα όρια των γενικών γνώσεων περί ενυδρείων. Η αλήθεια και το μυστικό όμως είναι η χημεία του νερού, τα ιχνοστοιχεία και βεβαίως ο υπερπληθυσμός ο οποίος είναι έντονος ακόμα και στα ψάρια. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, ο υπερπληθισμός έχει άμεση σχέση με τον ανταγωνισμό δέσμευσης ιχνοστοιχείων.

Ειδικά στα ασπόνδυλα, πιστεύω ότι οι αλλαγές νερού πρέπει να γίνονται συχνότερα σε περίπτωση αναπαραγωγής (να μην με δει μόνο ο Βασίλης). Αν και πάλι δεν νομίζω ότι το νερό της υδατοπρομήθειας είναι σε θέση να παράσχει όλα αυτά που χρειάζονται-στις ποσότητες που ζητούν. Προτρέπω την πρόσθεση επιπλέον ιχνοστοιχείων στο νερό σε τέτοιες περιπτώσεις. Το εξωτερικό περίβλημα της γαρίδας δημιουργείται από τη χιτίνη καθώς και κάποια άλατα, όπως το φωσφορικό και το ανθρακικό ασβέστιο. Ιχνοστοιχεία τα οποία δεν μπορούν να βρουν στις ποσότητες που ζητούν (σε περίπτωση υπερπληθυσμού από μικρά) και μάλιστα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους της ζωής τους. ¶ρα ο υπερπληθυσμός είναι ένας παράγοντας που μάλλον μοιάζει, (να το πω επικίνδυνος?) για τη σωστή ανάπτυξη των μικρών στο κλειστό περιβάλλον του ενυδρείου, είτε είναι 100 λίτρα, είτε 300.

Αυτά και εύχομαι να βοήθησα λιγάκι.
Μια και αναφέρθηκε και το όνομα μου να πω μια σκέψη και μονό.
Ενημερώνω ότι δεν είχα ούτε έχω ασπόνδυλα.
(είχα κλασικά μονό τα σαλιγκάρια που πάνε δώρο με τα φυτά τα οποία δε προσπάθησα να τα δώσω σωστές συνθήκες απλά από μονά τους αναπαράγοντα θες δε θες)

Μια και έχω παρατηρήσει ότι τα καβούρια ζούνε σε ποταμάκια με συνεχομένη ροή στην φύση (ανανεώνετε το νερό συνεχεία) πιστεύω ότι θέλουν αλλαγές νερού .

Πιστεύω ότι τα παιδιά που ασχολούνται με της γαρίδες είναι όλοι τυπικοί σε θέματα αλλαγών νερού. (άνθρωποι που πάνε σε διαγωνισμούς είναι κομματάκι άστοχο να τους λεμέ για αλλαγές νερού)

Εκεί που είναι το πρόβλημα είναι η διατροφή σε αλγες και κάποιους ίσως μικροοργανισμούς που το δικό μας μάτι δε τους βλέπει και δεν μπορεί να ξέρει τι είναι αυτό που ψάχνουν για να φανέ.

Αυτό που θα πω μπορεί να είναι και τελείως άσχετο (μια και είμαι και άσχετος με την συγκεκριμένη κατηγορία) ίσως κανένα αποξεραμένο κέλυφος από θαλασσιά γαρίδα?? Λέτε να το φανέ???
Παλιά 16-07-09, 10:52
Raven Ο χρήστης Raven δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB

Περιοχή: Athens
Προεπιλογή

Καλημερα !
Βασιλη,in the pond@ βοηθησες και μαλιστα πολυ ! σωστη προσεγγιση και επιβεβαιωνεις οντως οτι περα απο το φαγητο τιθεται και θεμα ελλειψης ιχνοστοιχειων. Μην ξεχναμε οτι και τα φυτα απορροφουν αρκετα ιχνοστοιχεια για την αναπτυξη τους ,κι εγω εχω πολλα φυτα.
Ισως να δοκιμασω καποιο απο τα προιοντα για γαριδες, οπως το shrimp tonic που βελτιωνει την χημεια του νερου για τις γαριδουλες.

Απο puritanos
Παράθεση:
Εκεί που είναι το πρόβλημα είναι η διατροφή σε αλγες και κάποιους ίσως μικροοργανισμούς που το δικό μας μάτι δε τους βλέπει και δεν μπορεί να ξέρει τι είναι αυτό που ψάχνουν για να φανέ.
Σκεφτηκα να αφηνω πλατιες πετρες σε νερο στον ηλιο να πιανουν αλγες και μετα να τις βαζω στο ενυδρειο, αλλα ειναι χρονοβορα διαδικασια και πρεπει να εχει κανεις πολλες πετρες και μεγαλο δοχειο για νερο, μιας και αργουν να πιασουν αλγη.

Απο puritanos:
Παράθεση:
Αυτό που θα πω μπορεί να είναι και τελείως άσχετο (μια και είμαι και άσχετος με την συγκεκριμένη κατηγορία) ίσως κανένα αποξεραμένο κέλυφος από θαλασσιά γαρίδα?? Λέτε να το φανέ???
Μονο απο θαλασσιά; αν ειναι μελιτζανί δεν κανει; Περα απο την πλακα τρωνε τα δικα τους κελυφη μετα την εκδυση και παιρνουν πισω καποια μεταλλα και ιχνοστοιχεια. Κελυφος απο θαλασσινες γαριδες ειναι πολυ σκληρο, δεν ξερω αν θα μπορουσαν να το φανε..
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 16-07-09, 11:51
Γηραιοί του GAB

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από POURITANOS Εμφάνιση μηνυμάτων
Επειδή ξερώ από τα λίγα που παρακολουθώ της γαρίδες ότι τρώνε το κέλυφος που βγάζουν γι αυτό είπα ότι ίσος περιέχουν μερικά πολύτιμα συστατικά.
...και όντως περιέχουν φίλε Βασίλη.

Αλέξανδρε, ο οργανισμός των συγκεκριμένων ζώων μπορεί να δημιουργήσει την χιτίνη. Από μόνη της όμως δεν έχει την σκληρότητα που πρέπει, έτσι για να επιτευχθεί αυτό, δεσμεύονται τα άλατα που έχω αναφέρει πιο πάνω, ώστε να σκληρίνουν το κέλυφος. Τρώγοντας το παλιό κέλυφος, τους δείνει μια άλφα ποσότητα αυτών των ενώσεων. Το θέμα όμως είναι ότι το καινούριο περίβλημα είναι μεγαλύτερο, άρα το ζώο πρέπει να δεσμεύσει αυτές τις ουσίες από αλλού ή από το νερό. Αν τυχόν και δεν υπάρχουν διαθέσημες, τότε φυσικά παραμένουν μικρότερα τα ζώα και κατά δεύτερο ιεραρχικά, με λιγότερο σκληρό κέλυφος.

Αλέξανδρε, είμαστε στο σωστό θέμα ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε καλύτερα το θέμα.
Μήπως παρακολουθείς τα ζώα αυτά κατά την διάρκεια που αλλάζουν περίβλημα?
Έχεις διαπιστώσει μετά από πόση ώρα προσεγγίζουν το παλιό τους καβούκι για να το φάνε?
Έχεις προσέξει μήπως οι άλλες γαρίδες προσπαθούν να επωφεληθούν του γεγονότος αυτού, αποκόπτοντας κομμάτια από το κενό κέλυφος?
Όλα αυτά τα ερωτήματα κανονικά θα έπρεπε να τα είχατε απαντήσει αφού έχετε καιρό τώρα τέτοια ζώα που αναπαράγονται.

Το θέμα με τον χρωματισμό, έχει να κάνει με την διατροφή των ζώων, χωρίς να είμαι απόλυτος. Κανονικά ανατρέχεις στον πραγματικό βιότοπο, και αναρωτιέσαι σχετικά με τά είδη που καταναλώνει, τί ουσίες περιέχουν αυτές οι τροφές κ.λ.π. Πράγματα που βεβαίως γνωρίζουν και οι επιστήμονες που κατασκευάζουν όλα αυτά τα σκευάσματα που έχουμε διαθέσημα στα καταστήματα.

Απάντηση με παράθεση
Παλιά 16-07-09, 15:32
Γηραιοί του GAB

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από in the pond Εμφάνιση μηνυμάτων
Αλέξανδρε, είμαστε στο σωστό θέμα ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε καλύτερα το θέμα.
Μήπως παρακολουθείς τα ζώα αυτά κατά την διάρκεια που αλλάζουν περίβλημα?
Έχεις διαπιστώσει μετά από πόση ώρα προσεγγίζουν το παλιό τους καβούκι για να το φάνε?
Έχεις προσέξει μήπως οι άλλες γαρίδες προσπαθούν να επωφεληθούν του γεγονότος αυτού, αποκόπτοντας κομμάτια από το κενό κέλυφος?
Όλα αυτά τα ερωτήματα κανονικά θα έπρεπε να τα είχατε απαντήσει αφού έχετε καιρό τώρα τέτοια ζώα που αναπαράγονται.
Κανονικά ανατρέχεις στον πραγματικό βιότοπο, και αναρωτιέσαι σχετικά με τά είδη που καταναλώνει, τί ουσίες περιέχουν αυτές οι τροφές κ.λ.π. Πράγματα που βεβαίως γνωρίζουν και οι επιστήμονες που κατασκευάζουν όλα αυτά τα σκευάσματα που έχουμε διαθέσημα στα καταστήματα.
Βασιλη, αν δεν κανω λαθος ειναι η πρωτη φορα που γινεται συζητηση πανω σε αυτο το θεμα. Και οχι μονο στο gab αλλα γενικα στην ελλαδα. Ουτε και στις αναφορες του εξωτερικου εχω βρει αρκετες πληροφοριες πανω στην βιολογια και τις διατροφικες και βιοχημικες αναγκες των γαριδων γλυκου νερου.Ισως δεν εχω ψαξει αρκετα..αλλα νομιζω οτι βαδιζουμε σε παρθενο εδαφος.
Εχω λοιπον παρατηρησει τις αμανο την στιγμη της εκδυσης. Ειναι μια πολυ επικινδυνη στιγμη γιατι μενουν απροστατευτες χωρις το κελυφος τους. Συνηθως εχουν την συμπαρασταση των αλλων γαριδων και η διαδικασια γινεται σε σκοτεινα σημεια και πολυ γρηγορα. Μετα την εκδυση καμια γαριδα δεν παει να φαει το πουκαμισο που μενει. Αυτο συμβαινει μετα απο 1-2 μερες οταν αρχιζει και μαλακωνει (αποσυντιθεται).
Απο τις red cherry σπανια να δω πουκαμισο...μαλλον λογω μικρου μεγεθους και λιγοτερης σκληροτητας τρωγεται επιτοπου απο τις αμανο.
Και σκεφτομαι εγω τωρα..μηπως γι αυτο οι αμανο μεγαλωνουν χωρις προβλημα και οι cherry μενουν μικροτερες; θα μπορουσαν οι μεγαλυτερες και ανταγωνιστικες αμανο τρωγοντας πρωτες τα κελυφη των cherry να στερουν απο αυτες την ανακυκλωση των θρεπτικων που βρισκονται σε αυτα;
Επισης ειναι σιγουρο οτι στον χρωματισμο παιζει ρολο η διατροφη, αλλα και η χημεια του νερου. Επισης σιγουρα οι συχνες αλλαγες βοηθουν την κατασταση.
Δεν ειμαι επιστημονας ουτε εχω μελετησει τα ειδη στο φυσικο τους βιοτοπο, οποτε δεν μπορω και να εμβαθυνω περαιτερω χωρις να γραψω αοριστιες και ανακριβειες.

Υ.Γ. Προς Puritanos και Georgarask, εσβησα τα ασχετα ποστ. Θα σας παρακαλεσω να μην χαλασει αυτη η ωραια συζητηση με προσωπικες αντιπαραθεσεις. Ευχαριστω για την κατανοηση.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 16-07-09, 16:23
Γηραιοί του GAB

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Raven Εμφάνιση μηνυμάτων
Βασιλη, αν δεν κανω λαθος ειναι η πρωτη φορα που γινεται συζητηση πανω σε αυτο το θεμα. Και οχι μονο στο gab αλλα γενικα στην ελλαδα. Ουτε και στις αναφορες του εξωτερικου εχω βρει αρκετες πληροφοριες πανω στην βιολογια και τις διατροφικες και βιοχημικες αναγκες των γαριδων γλυκου νερου.Ισως δεν εχω ψαξει αρκετα..αλλα νομιζω οτι βαδιζουμε σε παρθενο εδαφος.
Ομολογώ πως έχεις απόλυτο δίκαιο όσον αφορά την έκταση επαρκούς πληροφοριών για το είδος. Όπως και να το κάνουμε, οι γαρίδες δεν είναι από τα "πιασιάρικα" είδη του ζωικού βασιλείου όπου να καλύπτεται από μπουλούκια επιστημόνων. Κανένας δεν θα ενδιαφερθεί π.χ. σε κάτι που αφορά την διατροφή τους.
Παράθεση:
Απο τις red cherry σπανια να δω πουκαμισο...μαλλον λογω μικρου μεγεθους και λιγοτερης σκληροτητας τρωγεται επιτοπου απο τις αμανο.
Και σκεφτομαι εγω τωρα..μηπως γι αυτο οι αμανο μεγαλωνουν χωρις προβλημα και οι cherry μενουν μικροτερες; θα μπορουσαν οι μεγαλυτερες και ανταγωνιστικες αμανο τρωγοντας πρωτες τα κελυφη των cherry να στερουν απο αυτες την ανακυκλωση των θρεπτικων που βρισκονται σε αυτα;
Αλέξανδρε, είναι πολύ πιθανόν να συμβαίνει αυτό και γι' αυτό σε έχω ρωτήσει προηγουμένως. Προσπάθησε τώρα να ανακαλύψεις αν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Πάρε και καμιά φώτο ώστε να γίνει μια καλή αρχή.
Παράθεση:
Επισης ειναι σιγουρο οτι στον χρωματισμο παιζει ρολο η διατροφη, αλλα και η χημεια του νερου. Επισης σιγουρα οι συχνες αλλαγες βοηθουν την κατασταση.
Δεν ειμαι επιστημονας ουτε εχω μελετησει τα ειδη στο φυσικο τους βιοτοπο, οποτε δεν μπορω και να εμβαθυνω περαιτερω χωρις να γραψω αοριστιες και ανακριβειες.
Αλέξανδρε, σίγουρα δεν θέλω ούτε και εγώ να ξεφύγουμε πέρα από τα όρια των γνώσεων μας λέγοντας φαρφάρες. Το σίγουρο είναι ότι αν θέλεις να έχεις και τα δύο είδη μέσα στο ίδιο ενυδρείο και αφού έχεις παρατηρήσει ότι το ένα είδος ίσως να εκμεταλλεύεται το άλλο προς το συμφέρον του, πρέπει να βρεις πηγή όπου θα προμηθεύονται τα πολύτιμα συστατικά που χρειάζονται, ιδιαίτερα για τοπερίβλημα τους. Οι αλλαγές νερού πιστεύω και εγώ ότι πρέπει να είναι πολύ συχνές.

Πού ξέρετε. Ίσως από αυτό να προκύψει και κάτι σημαντικό στον κόσμο των ενυδρείων με γαρίδες.

Απάντηση με παράθεση
Παλιά 17-07-09, 01:08
Γηραιοί του GAB

Προεπιλογή

Kατι ακομα...λεμε ετσι γενικα και αοριστα οτι παιρνουν απο τα αδεια κελυφη, απο την τροφη και απο τα συστατικα του νερου, "ιχνοστοιχεια μεταλλα και αλλες ωφελιμες ουσιες"
Ποια ειναι ομως ακριβως αυτα ?? Πως να ξερω τι ακριβως πρεπει να τους προσφερω ωστε να δω τις γαριδες μου σε αριστη κατασταση, αν δεν ξερω ακριβως ποια ειναι τα συστατικα που χρειαζονται ειτε στην διαιτα τους ειτε στην χημεια του νερου;
Τα σκευασματα που ισχυριζονται οτι τα προσφερουν ολα αυτα σε στυλ "τονικ" κλπ, μπορω να τα εμπιστευθω ή θα μου πουλησουν χρωματιστο νερακι;Θα προτιμουσα να προσθετα τις ουσιες μονος μου ωστε να ειμαι σιγουρος (αν ηξερα ποιες ειναι αυτες).
Υπαρχει καποια μελετη σχετικα ή θα πρεπει να το ανακαλυψουμε μονοι μας με τον εμπειρικο τροπο;
Χρειαζεται πολυ ψαξιμο το θεμα...αν βρω χρονο να ασχοληθω θα στειλω μερικα email και θα ανοιξω θεματα σε μερικα εξειδικευμενα φορουμ για γαριδες οπως ειναι το Garnellenforum και το Crustaforum. Πιστευω οτι θα ανακαλυπτα αρκετα στοιχεια..
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 17-07-09, 04:30
Γηραιοί του GAB

Προεπιλογή

Ειναι 5 το πρωι και εχω βρει τα παντα σχετικα με το θεμα.
Διαβαζω ωρες ατελειωτες εδω και μερες και επιτελους εβγαλα ακρη... Απλως επρεπε να ψαξω σε σελιδες που ασχολουνται εμπορικα με την παραγωγη γαριδας (καλλιεργιες) για να συμπληρωσω το παζλ.
Επειδη ομως ειναι 5 κολλες αναφορας, θα τα γραψω ολα υπο μορφη αρθρου σε νεο thread ,αφου τα συμμαζεψω λιγο και τα κανω πιο απλα και ευαναγνωστα.
Θα λυθουν ολες οι αποριες και θα γινει κατανοητο σε ολους μας τι χρειαζονται οι γαριδες μας. Θα αναφερθουν ολα τα στοιχεια που πρεπει να βρισκονται παροντα στο νερο και στην διατροφη τους (ειναι ακριβως 22).
Θα προταθει συγκεκριμενη διαιτα και θα περιγραφουν ολοι οι μηχανισμοι σχετικα με την αναπτυξη, αναπαραγωγη και εκδυση του εξωσκελετου τους.
Ολα με μεγαλες λεπτομερειες και αναφορες σε πηγες και links.
Ολοκληρη μελετη δηλαδη που θα μεινει παρακαταθηκη για ολους τους γαριδαδες του φορουμ.
Μετα απο αυτο νομιζω οτι οι red cherry του GAB θα ειναι οι πιο μεγαλες και κοκκινες του κοσμου ολου !
Αναμεινατε στο ακουστικο σας λοιπον..
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές