Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Κεντρική Αμερική > Ζωοτόκα

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 09-07-09, 19:34
Tolis Ο χρήστης Tolis δεν είναι συνδεδεμένος
Δικτάτωρ

Περιοχή: Αθήνα
Προεπιλογή

Το ενυδρειο ειναι 300 λιτρα, αλλαγη ενος τριτου ειναι μια χαρα αφ ενος, αλλά ειδικα οταν εχουμε μωρα-νεαρα ψαρια, επιβαλλεται να κανουμε οσο συχνες και μεγαλες αλλαγες γινεται φιλε πουριτανε, γιατι αν θελουμε να μεγαλωσουν σωστα αυτο σημαινει οτι τρωνε πολυ - αποβαλλουν πολυ, και ρουφανε ιχνοστοιχεια ταχυτατα.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 09-07-09, 20:31
gmavro Ο χρήστης gmavro δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: Γαλατσι
Προεπιλογή

Τα ψαρακια τα ειχα παρει και ηταν πολυ μικρα , μαλλον δεν πρεπει να ειχαν γεννησει , γιατι σε σχεση οσο ειναι τωρα ειναι σχεδον τα διπλασια ... Αλλα δεν ορκιζομαι κιωλας , Το ενυδρειο μου ειναι 300+ λιτρα και λεω να κανω περιπου μια φορα τον μηνα αυτη την αλλαγη , γιατι ειναι αρκετο νερο , και απο μετρησεις προς το παρων παμε καλα .

Ο Silver shark ειδα οτι μπορει να μπει με κοινωνικο ενυδρειο , και μαλιστα μεχρι στιγμης δεν μου εχει δημιουργησει καποιο προβλημα.

Η πλακα παντος ειναι οτι τα μικρα αν και ειναι μια σταλια εχουν το θαρος και ανεβενουν επανω μαζι με τα αλλα .. Τρελο γελιο

Οσο για τα περιτοματα οντως βλεπω οτι εχουν αρχισει να γινονται ποιο πολλα οποτε η αλλαγη νερου λογικα επιβαλετε.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 11-07-09, 00:23
Το avatar του χρήστη POURITANOS
POURITANOS Ο χρήστης POURITANOS δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προεπιλογή

Θεωρώ ότι η άσκοπες αλλαγές νερού δεν προσφέρουν καλό.
(σε ότι αφορά τα Γκαπί. Από δική μου εμπειρία.)

Έχω κατάληξη ότι οι συχνές αλλαγές νερού βοηθάνε στο να γεννήσουν τα θηλυκά. Τώρα αυτό δε ξερώ αν είναι καλό γιατί ίσως τα ψαριά το συνδυάζουν με κάτι άλλο που ίσως στην φύση να σημαίνει ότι η λίμνη τους θα γεμίσει με νερό από πλημμύρες και θα έρθει και τροφή από την στεριά από τα πλημμυρισμένα χώματα.

Εγώ που δεν κάνω συχνές αλλαγές βλέπω ότι τα θηλυκά όταν έρθει η ώρα τους πάνε στην γωνιά τους και γεννάνε .

Οι αλλαγές νερού καταστρέφουν την βλέννη που υπάρχει πάνω στο σώμα τους.
Το αντιχλωριο δε θεωρό ότι κάνει τα πάντα ώστε το νερό να είναι τελείως ακίνδυνο.

Βάζω φωτογραφίες από όσα ψαριά μείνανε στο ενυδρείο (τα υπόλοιπα πήγαν σε λιμνούλα) οποίος ξέρει από γκαπί μπορεί να κρίνει αν έχουν σωστή διάπλαση, χρώματα, φαγωμένες ουρές, η δεν παίζει γόνος.

(το ενυδρείο έχει 4 μεγάλες θηλυκες και μια ποιο μικρή) μετράω αυτή την στιγμή κάπου 60-70 γόνους από 2 γέννες) μπορεί να είναι και από παραπάνω απλά έτσι νομίζω εγώ.
Κρυψώνα υπάρχει ένα μικρό κομμάτι ξύλο με μια καταστραμμένη ανουμπια.
Παρόλα αυτά όλα είναι υγιές όπως πάντα.

Μπορεί το ενυδρείο να μην είναι για το σαλόνι (το στήσιμο είναι για να μεγαλώνει σωστά ψαριά).

Οι αλλαγές του νερό είναι το τελευταίο που θα μας ενδιαφέρει για το αν τα ψαριά θα είναι υγιείς.
Τροφή-ήλιος-θερμοκρασία για μένα είναι τα βασικά αν αυτά είναι όπως πρέπει το νερό από μονό του θα στρώσει.

Είναι πολλά θα μπορούσα να πω αλλά μια και το φόρτε μου δεν είναι το γράψιμο γραφώ τα ποιο βασικά.

Μπορεί να διαφωνούνε κάποιοι με αυτά.
Απλά είναι εμπειρίες 3 και παραπάνω χρονών που ασχολούμαι μονό με το είδος αυτό και μπορώ να πω ότι δεν βλέπω θανάτους(τα γέρικα πεθαίνουν) οι αρρώστιες.
Συνημμένα Thumbnails
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Όνομα:  G1.jpg
Εμφανίσεις:  424
Μέγεθος:  79,1 KB   Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Όνομα:  G2.jpg
Εμφανίσεις:  431
Μέγεθος:  33,4 KB   Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Όνομα:  G3.jpg
Εμφανίσεις:  441
Μέγεθος:  29,9 KB   Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Όνομα:  G4.jpg
Εμφανίσεις:  419
Μέγεθος:  83,3 KB   Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Όνομα:  G5.jpg
Εμφανίσεις:  428
Μέγεθος:  32,8 KB  
Παλιά 11-07-09, 13:47
Το avatar του χρήστη ΜΙΜΗΣ
ΜΙΜΗΣ Ο χρήστης ΜΙΜΗΣ δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Τουμπα-Νεα Κρηνη Θεσ/νικη.
Προεπιλογή

πουριτανος το ενυδρειο σου ποσα λιτρα ειναι?το βλεπω μισοαδειο η ειναι η ιδεα μου,και που εξυπηρετη αυτο?
Παλιά 11-07-09, 14:27
Το avatar του χρήστη Δημητρης89
Δημητρης89 Ο χρήστης Δημητρης89 δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Αλεξανδρουπολη
Προεπιλογή

να κανω και εγω μια ερωτηση?το νερο γιατι εχει κιτρινο χρωμα?
θελω και εγω να ασχοληθω με guppies
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 11-07-09, 16:01
Tolis Ο χρήστης Tolis δεν είναι συνδεδεμένος
Δικτάτωρ

Περιοχή: Αθήνα
Προεπιλογή

Πουριτανε μαλλον εχεις μεινει περαν του δεοντος σε μερικα "ρητα" παλιων πετσοπαδων, σαν κι αυτο που λες οτι οι αλλαγες νερου καταστρεφουν την βλεννη του δερματος,,, ελεος!
Ειναι παγκοσμια γνωστο κι αποδεδειγμενο τωρα πια, οτι οσο πιο συχνες αλλαγες κανεις σε ενυδρειο με μωρα-νεαρα ψαρια, τοσο πιο γρηγορα και σωστα μεγαλωνουν, κι εχουν γινει και αμετρητες συγκρισεις με δυο ενυδρεια με ψαρια απο την ιδια γεννα, το ενα με συχνες αλλαγες και το αλλο χωρις αλλαγες, και τα πρωτα διπλασιαζονταν σε μεγεθος απο τα δευτερα και θα μπορουσα να γραφω ωρες - τοχω κανει κι εγω ουκ ολιγες φορες,
Ξαναλεω, τα μικρα τρωνε πολυ - αποβαλλουν πολυ, και ρουφανε ιχνοστοιχεια ταχυτατα, πρεπει οτι αποβαλλουν να βγαινει, γιατι αν μενουν ολα τα καταλοιπα μεσα στο νερο φρεναρουν την αναπτυξη (και την υγεια τους γενικοτερα) και να αναπληρωνονται συχνα τα ιχνοστοιχεια.

Βλεπω οτι το ενυδρειο ΣΟΥ, ειναι αρκετα μεγαλο με λιγα ψαρια, πραγμα που ενδεχομενως σου δινει ενα μικρο περιθωριο αμελειας. Αν θες, κανε ενα πειραμα τους επομενους μηνες και με τις ιδιες συνθηκες που τα κρατας μεχρι τωρα οσον αφορα τροφη-θερμοκρασια κλπ, κανε συχνες και μεγαλες αλλαγες νερου, να δεις αν θαχεις διαφορά στους ρυθμους αναπτυξης και στην κατασταση και στο μεγεθος των ψαριων.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Tolis : 12-07-09 στις 00:34
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 12-07-09, 22:20
Το avatar του χρήστη POURITANOS
POURITANOS Ο χρήστης POURITANOS δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προεπιλογή

Κύριε toils σας εκτιμώ και σέβομαι την μεγάλη εμπειρία που έχετε στο χώρο του ενυδρείου.

Δεν θέλω να περάσω το μήνυμα ότι οι αλλαγές είναι κακό πράμα για τα ψαριά .

Απλά δεν μπορούμε όλα τα ψαριά να τα βάζουμε στο ίδιο καζάνι.

Βλέπω είτε πρόκειται για κηλίδες είτε για ζωοτόκα, κρύου νερού, κηλίδες νοτίου βορίου Αμερικης, Ταϊλανδής, Ασίας, Αμαζονιου Κτλ σε όλα ισχύουν τα ιδία πράματα!!!
Πως είναι δυνατών ψαριά που ζουν σε διαφορετικές χώρες με διαφορετική χλωρίδα – πανίδα άλλες θερμοκρασίες να πρέπει να θέλουν όλα 1/3 η 1/4 αλλαγή νερού .

Αλλά ζούνε σε ποταμιά αλλά σε στάσιμα νερά (γεμίσματα από νεροποντές) αλλά σε ποταμιά με μεγάλα ρεύματα κτλ.
Δεν είναι τραβηγμένων να λεμέ ότι όλα θέλουν πάνω κάτω τα ιδία?

[Από παιδάκι είχα την τύχη να μεγαλώσω διπλά σε ένα ποταμάκι με κουνουποψαρα .
Και γενικά ασχολούμαι με το να παρακολουθώ το συγκεκριμένο είδος πολλά χρονιά έως σήμερα σε διαφορές φυσικές λίμνες. (είμαι φυσιολάτρης σε ότι αφορά φυσικές λίμνες η ποταμάκια) ]

Αν πάρουμε ότι σαν συνήθειες τα κουνουποψαρα μοιάζουν με τα γκαπι. Τονίζω ως προς συνήθειες και όχι σε θέμα ανθεκτικότητας και επιθετικής συμπεριφοράς .
Τότε δεν έχουν πρόβλημα με σχετικά στάσιμα νερά (όχι συχνό γέμισμα με φρέσκο νερό) .

Επειδή έχω κάνει αρκετά πειράματα δε θα πω εδώ και 3 χρονιά και πάνω που έχω γκαπί στην κατοχη μου θα πω τα τελευταία 2 χρονιά είδα ότι αν στρώσει το ενυδρείο μετά γίνετε ψιλό αυτοσυντηρούμενο.

Εδώ και 2 χρονιά θα πω εγώ δεν χάνω ψαριά. Ίσως να είναι γερής κράσης τα ψαριά μου η ίσως τα έχω μάθει να είναι ανθεκτικά. Μια και φροντίζω να τα παρέχω ζωντανή τροφή ,ήλιο και κυμαινόμενη θερμοκρασία.

Πιστεύω ότι πάνω από όλα προσπαθούμε να αντιγράψουμε την φύση και της συνθήκες που ζούνε σε μια φυσική λίμνη.
Δε θα δούμε ποτέ μια λίμνη να αλλάζει το νερό της κατά 1/3 .
Το ότι δεν επηρεάζετε εύκολα μια φυσική λίμνη είναι ότι έχει αποικίες βακτηριών Κτλ παντού.Αλλά και το νέο νερό που θα πέσει από βροχές η πλημμύρες είναι πολύ λίγο σε σχέση με τα λίτρα της λίμνης. ¶ρα το νερό που μπαίνει σε μια λίμνη είναι πολύ λίγο.

Δεν είναι ψαριά που ζούνε σε κρύο νερό που τρέχει κάθε τόσο νέο κρύο νερό από κάποια πηγή ενός βουνού . Εκεί μιλάμε για αλλά ψαριά που αναζητούν συνεχεία φρέσκο νερό. Εδώ μιλάμε για ψαράκια που ζούνε σε αργά κινούμενα ποταμιά η μικρές λίμνες.

Αν τα παρατηρήσουμε τα γκαπί σε κάποια τεχνίτη λίμνη θα δούμε ότι πάνε στης όχθες όλη μέρα,εκεί συχνάζουν στα ζεστά νερά που όπως είναι ίσως γνωστο όλη η βρομιά μιας λίμνης μαζεύετε στης όχθες. Και υπάρχει πολύ μικρή η καθόλου κυκλοφορια. (πολυ ζεστο νερο και καθολου κυκλοφορια= πολυ χαλια ποιοτητα νερου)

Το ότι είναι ψαριά που τους αρέσει και το ρεύμα στο νερό είναι γνωστό αλλά όπως είπα πριν αράζουν στα ποιο ρηχά τμήματα μιας λίμνης. (χωράει μεγάλη ανάλυση μια και τα μικρά κινούνε κύριος στα ποιο ρηχά νερά τα μεγάλα αρσενικά σε λίγο ποιο βαθιά και τέλος τα θηλυκα σε ακόμα ποιο βαθιά νερά και μισο κρυμμενα στα φυτά)

Ασχολούμαι με ένα είδος και μονό και επειδή το έχω παρατηρήσει σε διαφορές συνθήκες πιστεύω ότι οι αλλαγές σε τέτοια ποσοστά για ψαριά που βρομίζουν λίγο είναι υπερβολικός.
Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει ότι νομίζει.
Πάντα προσπαθώ σε ότι λέω να είναι κατόπιν παρατηρήσεις και εμπειρίας.
Ίσως και να κάνω λάθος .

Απλά ξερώ ότι τα ψαριά μου δεν είναι ούτε ατροφικά ούτε με διπλάσιες. Φωτογραφίες έβαλα .όσο μπόρεσα το ανέλυσα .

Εδώ και ένα χρόνο το 20 λίτρο ενυδρείο έτρεχε χωρίς φίλτρο και χωρίς θερμοστάτη.
Από κει και πέρα δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω.

Το νερό δεν είναι πράσινο αν δεις της φωτογραφίες που είναι τραβηγμένες από ψηλά θα δεις ότι το νερό είναι καθαρό. Τα τοιχώματα είναι απλά λίγο πρασινωπά.

Προς ΜΙΜΗΣ & Δημητρης89
Το νερό είναι λίγο γιατί γίνετε πολύ αργή αναπληρωση σε νερό (το 60 λιτρο ενυδρείο έχει 1 μηνά που ξαναστήθηκε)
Στο ενυδρείο δεν έχει μπει ακόμα φίλτρο στήθηκε δηλαδή με λίγη μπιχλα από το 20 λίτρο και με 80 % νερό από το 20 λίτρο και 20% με νέο νερό. Σε αυτή την φάση το ενυδρείο έχει 11cm σε ύψους νερό και γύρο στα 20 λίτρα νερό. Ανά 4-5 μέρες βάζω 1-2 δάχτυλα νερό λίγο παραπάνω από ότι εξατμίζετε δηλαδή.

Και για το τελος
Όλοι μας έχουμε συνάντηση πιστεύω σε κάποια ταβέρνα η κανένα μαγαζί με παρατημένο ενυδρείο και ομως μέσα βλέπουμε τεραστία ψαριά που ζούνε χρονιά!!!
Το νερό είναι ψιλό σκούρο καφέ η πρασινωπό.
Μετα την παρατήρηση που κάνουμε της αθλιότητας του νερού και του τεραστίου ψαριού οι ψαριών.
Οι απορίες που έρχονται είναι πως ζει το ψαρί? Και είναι και υγιείς? Οποίος ψάξει ένα βήμα παραπάνω θα δει ότι η βιολογία είναι σταθερή και το νερό δεν αλλαζει κάθε τόσο να την καταστρέφει.

Μπορεί να ακούγεται κάπως ακραίο
Αλλά είναι μια αλήθεια όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ.

Ευχαριστώ για των χρόνο σας
Παλιά 14-07-09, 14:25
Το avatar του χρήστη Πάνος
Πάνος Ο χρήστης Πάνος δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Αλεξανδρούπολη
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από POURITANOS Εμφάνιση μηνυμάτων
Θεωρώ ότι η άσκοπες αλλαγές νερού δεν προσφέρουν καλό.
Οι αλλαγές νερού καταστρέφουν την βλέννη που υπάρχει πάνω στο σώμα τους.
Το αντιχλωριο δε θεωρό ότι κάνει τα πάντα ώστε το νερό να είναι τελείως ακίνδυνο.
επισης για τα παραπανω....
μπορεις να πεις τη δικη σου εμπειρια φυσικα....αλλα οταν καποιοι αλλοι λενε το αντιθετο για να μη παρεξηγηθουν απο αρχαριους..που δεν εχουν την εμπειρια και τη γνωση ατομων που ασχολουνται καιρο με το χομπυ...ας μη δεχομαστε και εκφρασεις του τυπου "κανουμε οτι γουσταρουμε"...
προσωπικη μου γνωμη οι παραπανω φρασεις ενεχουν τον κινδυνο παραπλανησης εστω και αν δεν γραφτηκαν για αυτο το σκοπο. και θελω να το επισημανω.

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές