|
Επί παντός επιστητού Εδώ μπορείτε να συζητήσετε τα πάντα εκτός ενυδρειακών. |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
||||
|
||||
![]()
Εγω μπορω να σας γυρισω μεσα στο δελτα του εβρου,μεσα βαθια και κοντα στα πουλια να τραβηξετε τρελες φωτο εχουμε βαρκα μεσα και καλυβα και ο μπαμπας μου ξερη το δελτα του εβρου(Γιαουραντα) πολυ καλα.Αρκη να μου το πειτε καμια βδομαδα ποιο μπροστα να τα κανονισω
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Παράθεση:
Εκτός αν μιλάμε για τούρκικα μέρη οπότε ζητώ και συγνώμη. Και μην μου πείτε ότι δεν φταίμε κι εμείς!
«...όταν μια πόρτα στη ζωή κλείνει, μια άλλη ανοίγει. Ευτυχισμένος θα είναι ο άνθρωπος που δεν θα σταθεί να κλαίει μπροστά στην κλειστή πόρτα, αλλά θα ψάξει να βρει την ανοικτή και να ευτυχήσει.» [B]Helen Keller [ |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]()
|
||||
|
||||
![]()
Το πως το ονομαζουμε ας ρωτησουμε κανεναν που ξερη τουρκικα να μας εξηγηση τι σημαινει Γκιαουραντας στα τουρκικα.Εμενα μου ειπανε οτι σημαινει το σπιτι των ελληνων.
|
||||
|
||||
![]()
Η επίσημη ονομασία του Δέλτα του Έβρου είναι Αινήσιον Δέλτα, αυτή όμως που οι ντόπιοι ακόμα αναφέρουν είναι... Γκιαούρ Οντά, δηλαδή το «νησί των χριστιανών» ή, καλύτερα, «το άπιστο νησί (χωρίς μπέσα)»αλλα η μετάφραση είναι κάπως δύσκολη,θα έλεγα το μέρος τwν απίστων........ στο χωριο μου,που η μιση είναι τούρκοι οντα λένε το σπίτι-κρεβατοκάμαρα-μέρος.......tespa εγώ προτιμώ. το δέλτα του έβρου.ξεφύγαμε από το θέμα....ΤΕΛΟΣ
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Γκιαούρ Αντά τον ξέρουν πολλοί, που σημαίνει νησί των απίστων, νησί χωρίς μπέσα, λόγω των απρόβλεπτων και συχνών πλημμύρων του. Ολόκληρη η έκταση της δελταϊκής πεδιάδας ανέρχεται σε περίπου 200.000 στρέμματα, από τα οποία τα 150.000 βρίσκονται στην Ελλάδα και τα 80.000 αποτελούν την έκταση που έχει ενταχθεί στον κατάλογο Ραμσάρ.(τώρα που το λύσαμε αυτό το θέμα..ας παραμείνουμε στις υπέροχες φωτογραφίες,που τράβηξε ο φίλος μας.)
|
||||
|
||||
![]()
Ε αφού λυθηκε το θέμα της μετάφρασης, (που δεν έκανα τέτοιο θέμα, εγώ διαμαρτυρήθηκα για τις ξένες ονομασίες κι όχι τι σημαίνουν) κι αφού ησυχάσατε όλοι, τότε κι εγώ σταματώ!
Αλέξανδρε ζητώ συγνώμη κι εδώ που κανιβάλισα το θέμα σου! Εδώ βλέπεις καθαρά αυτό που σου γράφω στο τελευταίο π.μ. Ας μείνουμε στις πραγματικά όμορφες φωτογραφίες σου! Σας στέλνω τα χαιρετίσματά μου από το τσάι τσιφλίκ. Σας καλώ και στην περιοχή μου να σας ξεναγήσω στο μπόζ νταγ και στο καρά τσαλί. Κι αν έρθετε διήμερο θα πάμε και στο καρά ντερέ. Καλό Πάσχα Καλή Ανάσταση!
«...όταν μια πόρτα στη ζωή κλείνει, μια άλλη ανοίγει. Ευτυχισμένος θα είναι ο άνθρωπος που δεν θα σταθεί να κλαίει μπροστά στην κλειστή πόρτα, αλλά θα ψάξει να βρει την ανοικτή και να ευτυχήσει.» [B]Helen Keller [ |
|
||||
|
||||
![]()
Δεν είναι δύσκολο.
Είναι 2 οι λέξεις Γκιαούρ & Οντάς. Το Γκιαούρ σημαίνει άπιστος και το χρησιμοποιούσαν οι οθωμανοί σαν προσδιορισμό(υποτιμητικό) για τους χριστιανούς. Το Οντάς σημαίνει δωμάτιο αλλά έχει και την έννοια του προσωπικού χώρου. ¶ρα το Γκιαούρ-οντάς μπορείς να το μεταφράσεις σε : Χώρος των απίστων, μέρος των γκιαούρηδων κλπ κλπ. |
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
![]() Αλεξανδρε αν και το "σπουδασα" ,δεν ασχοληθηκα ουτε τοσο-οσο εσυ.Συγχαρητηρια!
|
|||
|
|||
![]()
Ωχ.. τώρα τυχαία το είδα το θέμα, πάρα πολυ καλές φωτογραφίες παιδιά...
Επειδη εχω πολυ καιρο να επισκεφτω το δέλτα, ποια είναι ακριβως η τρέχουσα διαδικασία για την άδεια εισόδου; (Ή μήπως έχει καταργηθεί; ) Σχετικά τώρα με το άλλο θέμα ![]() Παράθεση:
Ada σημαίνει νησί στα τούρκικα ενώ oda (οντάς) είναι το κρεβάτι ![]() Σε οτι αφορα τα ονοματα και την "εκρηξη" της Lucy σεβαστή, αλλά μην ξεχναμε ότι ελληνικά ονόματα πέραν κάποιων αμιγώς χριστιανικών χωριών όπως πχ η Μαρώνεια, αποδόθηκαν στην περιοχή μόλις το 1920 όταν και περιήλθε το τμήμα εκείνο στην ελληνική διοίκηση και μάλιστα ο εξελληνισμός έγινε ταχύτατα, με καποιες επιτροπες που μελετησαν -όσο τους έπαιρνε ο χρόνος- αρχαια κείμενα που αναφερονταν στην περιοχή, δόθηκαν καποια αρχαία ονοματα (κάποια σε εντελώς λάθος τοποθεσίες) αλλα τα περισσοτερα αποτελουν μετάφραση ή παρόμοια ηχητικά λέξη με την παλιότερη τουρκική (πχ. Φατίρ-γιακά έγινε Βαθυρρύακας ![]() Εντούτοις πάρα πολύς κόσμος συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις παλιότερες ονομασίες, ακόμα και χριστιανοί... Το συγκεκριμένο τώρα εδαφικό τμήμα, θα το δεις σε χαρτες σαν Νεραϊδότοπο, Αηγιώργη, Στρογγυλονήσι, ονομασίες όμως που κανείς δε χρησιμοποιεί.. Το Γκιαούρ αντά (νησί των απίστων) σαν ονομασία έχει κάτι το άγριο και μυστηριώδες που ταιριάζει απόλυτα με το χωρο... |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Πολύ ευχάριστο αυτό. Δηλαδή Ηλία, μπορεις να μπεις μεσα κανονικά, με δικο σου οχημα χωρις να εχεις περάσει (ούτε και ενημερωσει) το κεντρο πληροφορησης;
|
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Δείτε και το δικό μου φετινό οδοιπορικό στην Θράκη: http://www.herpetofauna.gr/forum/ind...pic,354.0.html ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Ωραια... Παλια, πλην καποιων ψαραδων που ειχαν μονιμη αδεια, για να επισκεφτεις το μερος μπορουσες να μπεις μονο με τουριστικο λεωφορειακι (ή να το ακολουθεις με δικο σου οχημα) σαν μελος γκρουπ με ξεναγο που οργανωναν καθημερινα τα κεντρα πληροφορησης του δελτα σε Φερρες και Τραϊανούπολη, τα οποια σου εξασφαλιζαν και την απαιτουμενη αδεια απο το στρατο..
|
|
||||
|
||||
![]()
¶ντε και το πάμε για εκδρομούλα!!!
![]() ![]()
|
|||
|
|||
![]()
Η Lucy μας εβαλε χερι και δεν εχει κι αδικο ! ειλικρινα δεν ακουσα ουτε μια φορα ελληνικα τοπωνυμια, αντιθετα ολοι οι ντοπιοι χρησιμοποιουν τις τουρκικες ονομασιες.
Ακομα και στο ιντερνετ βριθουν οι αναφορες σε "Γκιαουρ οντα" και "κοτζα ορμαν". Αραγε δεν υπαρχουν ελληνικα τοπωνυμια για αυτες τις περιοχες; |
|
||||
|
||||
![]()
Παιδιά δεν έχετε άδικο , αλλά δυστηχώς κάποια πράγματα έμειναν έτσι!Σαφώς και προτιμώ να το αποκαλούμε Δέλτα του Έβρου ή Δέλτα του Νέστου κτλ κτλ!
|
|||
|
|||
![]()
Oι φωτογραφίες σας υπέροχες!
![]() Μια ερώτηση προς τον strahos, την φωτογραφία του τρίτωνα που είναι μέσα στο νερό πως την έβγαλες? |
|
||||
|
||||
![]()
Ηλια βλεπω πηρες τον μακρο στην αγκαλια και ξεκινησες τουρνε...
![]() Υπεροχες φιλε... |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]() Παράθεση:
Παράθεση:
τώρα που τον έχω συνηθίσει καταλαβαίνω πόσο μάπα είναι ο 18-55 που ήταν στο κιτ... Ο 100άρης είναι απλά άπαιχτος όταν τον μάθεις. Που να δεις κάτι άλλες που έχω βγάλει με πιο μακρυνά θέματα με ανθρώπους... φοβερές. |
|
||||
|
||||
![]()
Εχει δικιο η lucy που μας μαλωνη
![]()
|
||||
|
||||
![]()
Οι foto είναι σούπερ Αλέξανδρε ΜΠΡΑΒΟ!
Έμαθα πράγματα είδη κλπ... ![]() Και να κάνω μια παρένθεση: αν τα ονομάζατε μόνο με τις Τούρκικες ονομασίες θα πίστευα οτι πέρασε τα σύνορα και όχι οτι μιλάτε για Ελληνικά εδάφη! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Αν.Μακ. και Θρακη, συναντήσεις | ΑΝΤΩΝΗΣ1980 | Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων του Ενυδρείου | 815 | 31-07-17 21:19 |