Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Γλυκό Νερό - Γενικά > Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 16-10-08, 23:30
Το avatar του χρήστη theodor72
theodor72 Ο χρήστης theodor72 δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Καλαμαριά/Θεσσαλονίκη
Προεπιλογή

Νεοκλή και Σπύρο σας ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις. ¶ν υπάρξει πρόβλημα ή νέα απορία θα επανέλθω δριμύτερος...
μπερδεύω το τζουκ μποξ με τη λατέρνα.
πάνω απ του τάφου μου το κυπαρίσσι
μαύρη χελώνα με έχει κατουρήσει
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-10-08, 19:31
Senior Member

Προεπιλογή

Δύο ακόμη ερωτησούλες :
1.- Μπορώ να μειώσω μονό το kH ή μόνο το gH; Πως μπορώ να ρυθμίσω την μεταξύ τους αναλογία;
2.- Η αναλογία καθαρού / βρώμικου νερού της ΑΟ επιρρεάζεται σημαντικά από την θερμοκρασία του νερού; Κάλυτερα δηλαδή να χρησημοποιώ στην ΑΟ νερό από τον θερμοσίφωνα σε θερμοκρασία π.χ. 30 οC; (όχι υψηλότερη για να μην καταστραφεί η μεμβράνη)
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-10-08, 22:48
Το avatar του χρήστη delta66
delta66 Ο χρήστης delta66 δεν είναι συνδεδεμένος
Professor

Περιοχή: Αθηνα
Προεπιλογή

1. Η ΑΟ βγαζει μηδεν και στο kH και στο gH.
Εσυ μπορεις αναλογα το προιον που χρησιμοποιεις να ανεβαζεις ως εκει που θελεις ειτε και τα δυο μαζι ειτε μονο το πρωτο ειτε μονο το δευτερο.

2. Η ΑΟ δεν θελει καθολου ζεστο νερο (το καλυτερο της νομιζω ειναι 25C) αλλιως χαλαει η μεμβρανη. (και θελει να εχει και καλη πιεση η βρυση)
Αν μαζευεις νερο στο ενυδρειο μπορεις να ελεγχεις τη θερμοκρασια με θερμαντηρα, αν το βαζεις μπλουμ μεσα, δεν εχεις προβλημα γιατι βγαινει τοσο αργα το νερο απο την ΑΟ που θα το ζεσταινει ο θερμαντηρας (αν εχεις καταλληλα τοποθετημενο το θερμαντηρα, και ειναι βυθισμενος αφου εχεις αφαιρεσει και τα λιτρα της αλλαγης).
Βαζε (σιγα σιγα ομως) και λιγο πιο δροσερο νερακι μεσα παντως, καλο κανει
Παλιά 01-11-08, 00:27
Senior Member

Προεπιλογή

Ερωτήσεων συνέχεια...
Μετά από δύο εβδομάδες χρήσης ΑΟ, με δύο μικρότερες αλλαγές νερου την εβδομάδα και με αναλογία 1:1, είχα σταδιακά μείωση των τιμών στα εξής επίπεδα : GH=12 και KH=8. Ρωτάω λοιπόν:
Όπως ανέφερα οι τιμές του δικτύου είναι πάνω κάτω GH=16, KH=12. Επομένως με αλλαγές 1:1 οι χαμηλότερες τιμές που μπορώ να φτάσω είναι GH= 16/2 = 8 και KH= 12/2 = 6 Σωστά; Αν θέλω να πάω πιο κάτω, και δεν είναι φρόνιμο να κάνω αλλάγες με διαφορετική αναλογία, η χρήση ιχνοστοιχείων, ηλεκτρολυτών και 100% νερό από ΑΟ είναι μονόδρομος;

Πάντως να σημειώσω ότι δεν περίμενα τοσο θεαματικά αποτελέσματα από την πτώση της σκληρότητας του νερού. Από την πρώτη κιόλας χρήση της ΑΟ τα ψαράκια απόκτησαν πολύ πιο έντονα χρώματα. Δεν το πίστευα, σα να είχα άλλα ψάρια... Φοβερά χρώματα...Μέχρι τώρα ήμουν επιφυλακτικός, όμως η ΑΟ αξίζει και τον έξτρα κόπο αλλά και τα χρήματα της!
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-11-08, 10:02
Το avatar του χρήστη netblues
netblues Ο χρήστης netblues δεν είναι συνδεδεμένος
Nada

Περιοχή: ΧΟΛΑΡΓΟΣ
Προεπιλογή

Οσο ανακατευεις νερο βρυσης, η αλλαγη της σχεσης gh/kh ειναι πολυ δυσκολη, και πρακτικως αδυνατη.
Η διαδικασια θα ηταν να παρεις πχ νερο με gh 8 και Kh 14 να του ριξεις αλατα μαγνησιου ωστε να παει ας πουμε Gh 20 και στη συνεχεια να το χρησιμοποιησεις σαν ηλεκτρολυτη σε νερο οσμωσης.
Η διαδικασια των μετρησεων και της ακριβειας για ολο αυτό κανει τη σκετη προσθηκη σε αο πολυ ευκολοτερη.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 10-06-09, 11:45
Senior Member

Προεπιλογή

Μετα απο αρκετο καιρο με μιξη νερου Α/Ο και βρυσης, αποφασισα να χρησιμοποιησω 100% νερο Α/Ο για να πετυχω καλυτερα αποτελεσματα και να γλυτωσω εν μερει με τις πολλες μετρησεις. Οι συνθηκες που διατηρω τωρα στο ενυδρειο μου είναι pH=7.5 kH=5 gH=8. Δεν χρησιμοποιω CO2.

Για την αυξηση που θα χρειαστει να κανω στις τιμες του νερου Α/Ο ώστε να φτασω εκει που θελω, τι χρησιμοποιω;

1.-Για το kH χρειαζομαι μαγειρικη σοδα. Όπως ειδα σε μια απαντηση του xontros για να ανεβασω κατα 1 βαθμό την ανθρακικη σκληροτητα σε 100Lt θελω 3gr. Δηλαδη περιπου 1/3 κουταλιου του γλυκου. Σωστα;

2.-Για το gH χρειαζομαι αλατι για ενυδρειακη χρηση ή κατι αλλο; Σε τι αναλογια; Υπαρχει καποιο link;

3.-Όταν μιλαμε για την χρηση ιχνοστοιχειων και ηλεκτρολυτων ποια προϊοντα εννοουμαι;

4.-Με την χρηση νερου μονο απο Α/Ο θα μπορεσω να ριξω πιο κατω το pH και πως μπορω να παω στην τιμη που θελω; (σημειωνω χωρις CO2, ισως μπει DIY)
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 10-06-09, 12:09
Το avatar του χρήστη netblues
netblues Ο χρήστης netblues δεν είναι συνδεδεμένος
Nada

Περιοχή: ΧΟΛΑΡΓΟΣ
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από theodor72 Εμφάνιση μηνυμάτων
Μετα απο αρκετο καιρο με μιξη νερου Α/Ο και βρυσης, αποφασισα να χρησιμοποιησω 100% νερο Α/Ο για να πετυχω καλυτερα αποτελεσματα και να γλυτωσω εν μερει με τις πολλες μετρησεις. Οι συνθηκες που διατηρω τωρα στο ενυδρειο μου είναι pH=7.5 kH=5 gH=8. Δεν χρησιμοποιω CO2.

Για την αυξηση που θα χρειαστει να κανω στις τιμες του νερου Α/Ο ώστε να φτασω εκει που θελω, τι χρησιμοποιω;

1.-Για το kH χρειαζομαι μαγειρικη σοδα. Όπως ειδα σε μια απαντηση του xontros για να ανεβασω κατα 1 βαθμό την ανθρακικη σκληροτητα σε 100Lt θελω 3gr. Δηλαδη περιπου 1/3 κουταλιου του γλυκου. Σωστα;

Σωστα

2.-Για το gH χρειαζομαι αλατι για ενυδρειακη χρηση ή κατι αλλο; Σε τι αναλογια; Υπαρχει καποιο link;

Λαθος. Το ενυδριακο αλατι (NaCl) ΔΕΝ μεταβαλει τη γενικη (ουτε καμμια αλλη) σκληροτητα. Χρειαζεσαι αλατα ανασυστασης οπως equlibrium (για φυτεμενο) H Discus Preis, και τα ατντιστοιχα προιοντα (που δεν θυμαμαι απεξω της sera, aquamedic κλπ. Ακομα πιο ευκολα, περνεις απο φαρμακειο αλας μαγνησιας (το δινουν για ποδολουτρα) και ειναι ενυδρο θειικο μαγνησιο και ριχνεις απο αυτο μερικα γραμμαρια και ειναι το ιδιο....

3.-Όταν μιλαμε για την χρηση ιχνοστοιχειων και ηλεκτρολυτων ποια προϊοντα εννοουμαι;

Τα εγραψα παραπανω

4.-Με την χρηση νερου μονο απο Α/Ο θα μπορεσω να ριξω πιο κατω το pH και πως μπορω να παω στην τιμη που θελω; (σημειωνω χωρις CO2, ισως μπει DIY)
Αν δεν προσθεσεις καθολου, το Ph θα κατεβει με τον καιρο αρκετα χαμηλά... (ισως και κατω απο 5) ειδικοτερα αν βαλεις μια καλτσα με τυρφη μεσα στο ενυδρειο. Δεν υπαρχει προβλημα για ψαρια που κατεβαινουν χαμηλα, (πχ αυτα που προερχονται απο τον Αμαζονιο). Για τα υπολοιπα, κατω απο το 6 συνηθως αρχιζουν και τα "παιζουν".
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές