|
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Ειναι στανταρ το ποσοστο αυτο 20% για ολα τα ενυδρεια?
|
||||
|
||||
![]()
Κατ' αρχήν καλημέρα.
Εάν στήσουμε ένα ενυδρείο 100 λίτρων και βάλουμε τα 10 λίτρα νερού από ένα άλλο ενυδρείο που έχουμε και το οποίο λειτουργεί ομαλά ένα χρόνο μαζί με το χαλίκι του παλιού ενυδρείου και τα υπόλοιπα 90 λίτρα τα βάλουμε από τη βρύση,μπορούμε σε δέκα ώρες περίπου που η θερμοκρασία του νερού έχει φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα να βάλουμε ψάρια;
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Τι σχεση εχει αυτο με το θεμα μας? Μιλας για μπολιασμα? Μη το διευρυνουμε. τα λεει εδω αναλυτικα ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΧΩΡΙΣ ΨΑΡΙΑ (με αμμωνία) Κατανοώντας τον κύκλο του αζώτου
|
||||
|
||||
![]()
Όσον αφορά το πρώτο link μιλάει για τακτικές μικρές αλλαγές νερού και για το χρόνο που χρειάζονται τα βακτηρίδια για να αρχίσουν να δρούν ευεργετικά στο ενυδρείο.
Στο δεύτερο όμως link μιλάει για τη χρήση καθαρής αμμωνίας και βάση αυτού του άρθρου παιδιά έχετε απόλυτο δίκιο.Εγώ προσωπικά είκοσι πέντε χρόνια που ασχολούμε δεν το έχω κάνει ποτέ και πραγματικά μου ήταν τελείως άγνωστο.Αναρωτιέμαι όμως πως είναι το ενυδρείο έτοιμο όταν του αλλάξεις σχεδόν όλη την ποσότητα του νερού βάζοντας φρέσκο και μάλιστα απ' τη βρύση ??? Εγώ πάντως κλείνοντας θα πώ ότι ήμουν και παραμένω λάτρης του παλιού παραδοσιακού τρόπου που δεν μου έχει δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα κι ας περιμένω κανένα δίμηνο.
|
||||
|
||||
![]()
Η βιολογια δεν βρισκεται στο νερο ,αλλα στο φιλτρο που επιπλεον με τα καινουρια εξελιγμενα υλικα (Substrat pro, siporax, biomech κλπ) φιλοξενουν πααααρα πολυ περισσοτερη βιολογια απο τα παλια απλα υλικα.
Το νερο της βρυσης δεν μπαινει ετσι απλα μεσα. Πρωτα αποχλωριωνεται (με αντιχλωρια) μετα ερχεται σε θερμοκρασια ενυδρειου ειτε με θερμαντηρα στο δοχειο ειτε μα μιξη με το θερμοσιφωνα (αν ειναι σε πολη κατασταση) Αν χρειαζεται ειδικη μεταχειριση ξερεις τυρφη ΑΟ ρυτινες για μαλακωμα η τα αντιστοιχα για σκληρα νερα, γινονται ολα στην προετοιμασια. Εγω πχ προτοιμαζω νερο σε δοχειο με τυρφη και αντιχλωριο. Τα βακτηριδια (βιολογια) δεν εχουν να φοβηθουν τιποτα με σωστη θερμοκρασια και χωρις χλωριο και χλωραμινη (η οποια υπαρχει πλεον στο νερο του δυκτιου μας και δεν φευγει ετσι απλα οπως παλια συνεβαινε με το σκετο χλωριο που αρκουσε να αφησουμε το νερο σε ενα καδο για 2-3 μερες και να εξατμιστει). Ουτε εγω εχω χρησιμοποιησει την τεχνικη με την αμμωνια γιατι εστρωσα με μπολι (υγειες και πολυ) που εριξα στο φιλτρο και στο νερο και εβαλα και μερικα στρωμενα υλικα μεσα στα καινουρια. Την ιδια μερα μπηκαν τα πρωτα ψαρια. Αλλα αυτη η τεχνικη ειναι "επιστημονικη" (με την αμμωνια) και σε καθιστα αυτονομο οταν δεν εχεις "κοντα" σου μπολι. σε 2-3 εβδομαδες εισαι ετοιμος. Απλα με την προσθηκη αμμωνιας μαζευται πολυ νιτρικο αλλας ΝΟ3 στο τελος και χρειαζεται η μεγαλη αλλαγη νερου. Γι΄αυτο ειπε ο φιλος πιο πανω ειναι φουλ στα νιτρικα. Δεν ειχε επιθετικο υφος. Απλα τα ΝΟ3 ειναι παααααρα πολλα μετα απο αυτη την τεχνικη και φευγουν απο τις συνιθισμενες τιμες μετρησεων σε ενυδρεια που τρεχουν κανονικα. ![]()
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
-Σε πανω απο 15 ενυδρεια που κατα καιρους εχω "στησει" χρησιμοποιησα τα παραπανω με στρωμενα υλικα(ή και φιλτρα που δουλευαν απο πριν για να αποκτησουν βιολογια) και δεν ειχα ποτε προβλημα ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Στο στρωσιμο με αμμωνια επιβαλεται η μεγαλη αλλαγη στο τελος. Ειναι μερος της μεθοδου.
Για το προβλημα τωρα, υποθετωντας οτι εχεις εξωτερικό φιλτρο. Το σταματας, βγαζεις το 90% του νερου, ριχνεις αντιχλωριο για 400 λιτρα, ξαναγεμιζεις με νερο μιξη απο το θερμοσιφωνο, τσεκαρεις θερμοκρασια, βαζεις μπροστα το φιλτρο, αφηνεις 24 ωρες να δουλεψει και μετα βαζεις ψαρια. Το φιλτρο να μην μεινει σβυστο πανω απο μια ωρα, και θα εισαι οκ. Για τις υπολοιπες αλλαγες σου εχω απαντησει παραπανω. |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
DIY Ενυδρείο... να το κάνω?? | kostasthess_ | DIY . Φτιάχτο μόνος σου | 43 | 24-01-08 19:05 |
Αλλαγή σε αφρικάνες | Moutralewn | Malawi | 12 | 09-11-07 15:17 |
Αλλαγή νερού σε φυτεμένο ενυδρείο | skyros | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 5 | 17-12-06 19:13 |
Αλλαγή νερού σε fish only ενυδρείο με φυσικό θαλασσινό νερό? | Cristos | Χημεία - Φυσική θαλασσινού νερού | 35 | 28-09-04 21:54 |
Αλλαγή από χαλίκι σε άμμο για αφρικάνες | pavloukos | Malawi | 10 | 27-08-04 16:07 |