Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Γλυκό Νερό - Γενικά > Αρχάριοι γλυκού νερού

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 23-01-08, 13:53
Tolis Ο χρήστης Tolis δεν είναι συνδεδεμένος
Δικτάτωρ

Περιοχή: Αθήνα
Προεπιλογή

Προσθετοντας ψιλο χαλικι το μονο που θα γινει ειναι να ανακατευτει με τον καιρο, και θα ειναι αδυνατον να βγαλει οτιδηποτε.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-02-08, 15:58
Το avatar του χρήστη xontros
xontros Ο χρήστης xontros δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Μελίσσια (Aθήνα)
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην xontros
Προεπιλογή Ο κύβος ερρίφθη! Θα το ξαναστήσω!

Το πήρα απόφαση:
Αύριο θα πάω για ψώνια, και είτε το απόγευμα, είτε την Κυριακή το πρωί, θα κάνω τις αλλαγές. Τι σκοπεύω να κάνω:

1. Θα πάρω 2-3 λεκάνες (τόσες έχω μόνο), και θα αδειάσω όσο νερό του ενυδρείου χωράει εκεί μέσα. Στην πρώτη που θα γεμίσει, θα βάλω και τα 15 ψαράκια, και θα τα σκεπάσω με μία πετσέτα (κάπου το διάβασα αυτό), για να μειώσω το στρεσάρισμα.

2. Στην 2η, θα βάλω τα σφουγγαράκια του φίλτρου, και τον κυκλοφορητή της Juwel (απλά θα τον αφήσω μέσα στο νερό), έτσι ώστε να αναταρράσσει την επιφάνεια του νερού και να οξυγονώνεται. Σωστό αυτό? Πρέπει να το βάλω με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο? (ΕΡΩΤΗΣΗ 1α) Δεν το βάζω στην ίδια λεκάνη, γιατί φοβάμαι μη μου ρουφήξει τα ψάρια. Ίσως ρίξω μέσα και λίγη ψαροτροφή, για τα βακτήρια. Συμφωνείτε? (ΕΡΩΤΗΣΗ 1β)

3. Θα αδειάσω και το υπόλοιπο νερό, και μετά θα βγάλω έξω όλο το χαλίκι και το λίπασμα. Το χαλίκι θα αντικατασταθεί όλο, και εδώ υπάρχει κι άλλη ερώτηση. Πόσα κιλά θα χρειαστώ για ενυδρείο 60x30, φυτεμένο? Γύρω στα 5cm πάχος δεν πρέπει να έχει? (ΕΡΩΤΗΣΗ 2α) Πόσο θέλει γι'αυτό? 15Kgr? 20? (ΕΡΩΤΗΣΗ 2β) Τι διάμετρο χαλίκι να πάρω? (ΕΡΩΤΗΣΗ 2γ) Καμία πρόταση σε χρώμα (προφανώς αυτή τη φορά θα πρέπει να δείχνει φυσικό!)? (ΕΡΩΤΗΣΗ 2δ)

4. Το λίπασμα λέτε θα μπορέσω να το ξεδιαλύνω από το χαλίκι, ή να πάρω καινούριο? (ΕΡΩΤΗΣΗ 3α) Πόσα κιλά λίπασμα θα χρειαστώ? (ΕΡΩΤΗΣΗ 3β) (αρχικά είχα βάλει 3Kgr της JBL) Καμία πρόταση σε συγκεκριμένη εταιρεία? (ΕΡΩΤΗΣΗ 3γ)

5. Βάζω το λίπασμα, βάζω και το χαλίκι. Για να μη χάσω πολύ χρόνο (θα δω πως θα με πάει μέχρι τότε), τα φυτά καλού κακού θα τα αφήσω σε έναν κουβά με νερό, για να τα βάλω πιο μετά.

6. Βάζω το νερό της λεκάνης με τα φίλτρα στο ενυδρείο, ρίχνω μέσα τα ψαράκια από την άλλη λεκάνη, και μετά ρίχνω και το υπόλοιπο νερό ενυδρείου που έχω κρατήσει. Δεν κάνω κάποια προσαρμογή μέχρι εκει, γιατί ίδιο νερό είναι, ίδια θερμοκρασία θα έχει λογικά. Συμφωνείτε σε αυτό? (ΕΡΩΤΗΣΗ 4α)

7. Για να γεμίσει τώρα το ενυδρείο και να μπορεί να δουλέψει το φίλτρο, θα χρειαστεί συμπλήρωμα νερού (δεν έχω δα και 100 κουβάδες σπίτι για να το κρατήσω όλο! 60lt νερό έχει το ενυδρείο, οι λεκάνες άντε να κρατήσουν το πολύ 15+15=30!). Λέω να προσθέσω νερό στην ίδια θερμοκρασία (βρύση και θερμοσίφωνα - θα τσεκάρω και με ένα θερμομετράκι) με αντιχλώριο προφανως. Θα έχω πρόβλημα λέτε? Θα είναι σαν μια μεγααάλη αλλαγή νερού! Δεν ξέρω, ακούω γνώμες... (ΕΡΩΤΗΣΗ 4β) Χώρια του ότι το άδειασμα του νερού από τις λεκάνες στο ενυδρείο θα είναι φοβάμαι τρελή μανούρα!

Η άλλη εναλλακτική είναι να γεμίσω με φρέσκο νερό της ίδιας θερμοκρασίας, να κάνω προσαρμογή (θα πρέπει να πάρω σακουλάκια λοιπόν, πείτε μου αν είναι για να αγοράσω), και μετά να γεμίσω με το νερό από τις λεκάνες. Τι προτείνετε? (ΕΡΩΤΗΣΗ 4γ)

8. Η όλη ιστορία θα είναι και μία ευαιρία να "απολυμάνω" τα φυτά μου, για λίγο, σε διάλυμα 19νερό:1χλωρίνη, γιατί είχε πάρει το μάτι μου κάτι σαλιγκαράκια. Αξίζει λέτε τον κόπο? Ή θα υπάρχουνε αυγά παντού, οπότε θα ξανακάνουνε την εμφάνισή τους? (ΕΡΩΤΗΣΗ 5α) Πόση ώρα να τα αφήσω στο διάλυμα? (ΕΡΩΤΗΣΗ 5β)

9. Λέω τέλος να συνεχίσω με 20% αλλαγές νερού κάθε 2 μέρες, για να μην επιβαρύνω το ενυδρείο στην περίπτωση που έχουν πάθει ζημιά τα βακτήρια.

Αυτά νομίζω είναι τα βασικά.. Ακούω προτάσεις! Για να διευκολύνω, έχω αριθμήσει κάθε ερώτηση..

Και ευχαριστώ τους πάντες εκ των προτέρων (αυτό το γράφω 100 φορές σε κάθε post που έχω κάνει, είναι φοβερή η βοήθεια που δίνετε όλοι εδώ μέσα!)
-------------------------
Σχόλια/απαντήσεις κανείς?

Έστω κάποιον άλλο τρόπο για να αλλάξω το χαλίκι, χωρίς να μου διαλυθεί το λίπασμα μέσα στο νερό και γίνουν όλα καφέ?

Μήπως έπρεπε να ανοίξω καινούριο thread?
-------------------------
Κάτι ακόμα που ξέχασα να γράψω, για να σας προλάβω (αν και δε βλέπω καμία απάντηση μέχρι στιγμής..), δεν ταϊζω 2 μέρες πριν και 2 μετά, για να μην επιβαρύνω το όλο σύστημα..

Όπως επίσης, για να ελαττώσω το όλο στρεσσάρισμα, δεν ανάβω φώτα την επόμενη μέρα..

Το (νυν) ενυδρείο μου (Juwel Rekord 70, φυτεμένο, με mikrogeophagus ramirezi): http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=326855
Το (πρώην) ενυδρείο μου (Juwel Rekord 70, φυτεμένο, με ζωοτόκα): http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=269530

Diogo, ο μονομάχος μου: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=26837

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη xontros : 01-02-08 στις 16:03 Αιτία: Automerged Doublepost
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-02-08, 16:36
Tolis Ο χρήστης Tolis δεν είναι συνδεδεμένος
Δικτάτωρ

Περιοχή: Αθήνα
Προεπιλογή

2-3 λεκανες ειναι λιγες. Μιας και θα πας για ψωνια, παρε 2 απο αυτες τις πλαστικες μπανιερες που χωρανε πολυ πραμα. Δεν χρειαζεται να ριξεις τροφη για τα βακτηριδια του φιλτρου. Νερο απο τις λεκανες πισω στο ενυδρειο μπορεις να το βαλεις με ενα δοχειο.
Καλυτερα να παρεις καινοπυργιο υποστρωμα, δεν ξερω αν θα σου μεινει αρκετο απο το παλιο με τις ανασκαφες. Υπολογισε περιπου 5-7 εκ χαλικι αν εχεις υποστρωμα κατω.
Το καλυτερο θα ηταν να περναγες αυριο απο το Συλλογο να στα πουμε απο κοντα http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=12401
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-02-08, 16:43
Το avatar του χρήστη Iann_is
Iann_is Ο χρήστης Iann_is δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Ν.Κόσμος
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην Iann_is
Προεπιλογή

Πολύ καλή λύση ειναι και τα βαρελάκια για τις ελιές με ένα καλο ξέπλυμα.
Ένα 40 λτ το πήρα 10¤ και βολεύει τέλεια και για τις αλλαγές νερού...
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-02-08, 17:50
Senior Member

Προεπιλογή

Συμπεράσματα μέχρι στιγμής:

ΕΡΩΤΗΣΗ 1α: Απλά ρίχνω τον κυκλοφορητή στον κουβά με τα σφουγγάκια?
ΕΡΩΤΗΣΗ 1β: Απαντήθηκε.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2α: Απαντήθηκε.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2β: Για 5-7cm χαλίκι σε 30x60 υπολογίζω 20Kgr. Σωστά?
ΕΡΩΤΗΣΗ 2γ: Τι διάμετρο χαλίκι να πάρω?

ΕΡΩΤΗΣΗ 3α: Απαντήθηκε.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3β: Πόσα κιλά λίπασμα θα χρειαστώ?
ΕΡΩΤΗΣΗ 3γ: Καμία πρόταση σε συγκεκριμένη εταιρεία?

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Απαντήθηκε.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: "Η όλη ιστορία θα είναι και μία ευαιρία να "απολυμάνω" τα φυτά μου, για λίγο, σε διάλυμα 19νερό:1χλωρίνη, γιατί είχε πάρει το μάτι μου κάτι σαλιγκαράκια. Αξίζει λέτε τον κόπο? Ή θα υπάρχουνε αυγά παντού, οπότε θα ξανακάνουνε την εμφάνισή τους? (ΕΡΩΤΗΣΗ 5α) Πόση ώρα να τα αφήσω στο διάλυμα? (ΕΡΩΤΗΣΗ 5β)

Υ.Γ. Ευχαριστώ και πάλι!

Το (νυν) ενυδρείο μου (Juwel Rekord 70, φυτεμένο, με mikrogeophagus ramirezi): http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=326855
Το (πρώην) ενυδρείο μου (Juwel Rekord 70, φυτεμένο, με ζωοτόκα): http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=269530

Απάντηση με παράθεση
Παλιά 04-02-08, 17:53
Senior Member

Smile Τα κατάφερα!

Μετά από μπόλικο (τελικά ποτέ δεν είναι αρκετό) διάβασμα, έκανα τελικά την "πολυπόθητη" αλλαγή, και είπα να μοιραστώ μαζί σας τη χαρά μου! Όλα έγιναν όπως τα περιγράφω παραπάνω (ψόφησα βέβαια από την κούραση για να τα κάνω όλα στο συντομότερο δυνατό χρόνο, αλλά πήγαν όλα πολύ καλά), έφυγε το απαίσιο κόκκινο χαλίκι, έβαλα το Flourite της Saachem (όποιος το χρησιμοποιήσει, προσοχή, θέλει πάααρα πολύ καλό ξέπλυμα!), αρχικά σκεφτόμουν να το σκεπάσω με κάτι πιο ανοιχτόχρωμο, αλλά τελικά δείχνει πολύ όμορφο..

Τα φυτά πήραν τις θέσεις που σκεφτόμουν, έντυσα τη μία ρίζα με java moss, και τώρα πια, βλέποντας το ενυδρείο με πολύ πιο όμορφη διάθεση, περιμένω να μεγαλώσουν για να αρχίσει να παίρνει μορφή..

Υπάρχουν κι άλλες αλλαγές για να γίνουν, ίσως ξαναβάλω σκούρο χαρτόνι πίσω, θα αλλάξω/διορθώσω και τη σύνθεση των ψαριών, πάντως έχω την αίσθηση πλέον ότι μπήκα σε καλό δρόμο, και κάνω το post αυτό για να μοιραστώ αφενός τη χαρά μου, και αφεταίρου να ξαναευχαριστήσω όλους εσάς στο GAB, όχι μόνο για τις απαντήσεις στις ερωτήσεις μου, αλλά και για τα όσα έχω μάθει "ψαχουλεύοντας" το forum.

Υ.Γ.1. Να και 2 φωτογραφίες (πρόχειρες, από κινητό), από το πριν και το μετά.. Κάθε παρατήρηση και συμβουλή είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη! Ευχαριστώ και πάλι!

Υ.Γ.2. Είναι μακριά τα γραφεία του Συλλόγου, αλλά πού θα πάει, κάποια στιγμή θα βρω χρόνο και ελπίζω να τα πούμε και από κοντά!
Συνημμένα Thumbnails
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Όνομα:  b.jpg
Εμφανίσεις:  296
Μέγεθος:  81,0 KB   Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Όνομα:  a.jpg
Εμφανίσεις:  338
Μέγεθος:  62,5 KB  

Απάντηση με παράθεση
Παλιά 04-02-08, 20:19
Το avatar του χρήστη kill_bill
kill_bill Ο χρήστης kill_bill δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Aθήνα
Προεπιλογή

Αρκετα αισθητη η διαφορα προς το καλυτερο! Σε καταλαβαινω μιας κ εγω το σαββατο τα ιδια εκανα κ αν δεν ειχα βοηθεια απο τον αδερφο μου παιζει ακομα να ξεστηνα/εστηνα (μας πηρε κοντα στο 10ωρο αλλα εγινε δουλεια pro). Στη 2η φωτο αριστερα εκει που εχεις vallisneria βαλε κανα 2 ακομα να γεμισει η γωνια σου (αν περιμενεις βεβαια θα βγουνε κ αλλα φυκακια). Η σκαλα της nutrafin μπορει να κατεβει οσο θελεις κατω (χαριν κρυψιματος). Τι λαμπες εχεις? Επισης στη 2η φωτο δεξια (polysperma αν διακρινω) εγω θα το κρατουσα θαμνοστυλ γιατι οσο ψηλωνει θα σαπιζουν τα κατω φυλλα κ θα αραιωνουν τα μεταξυ τους διαστηματα. Το aquascape δεν τελειωνει ποτε τελικα...
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές