|
Γλυκό νερό - Γενικά Οτι δεν εμπίπτει στις εξειδικευμένες κατηγορίες. |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
|||
|
|||
![]()
Ήταν λάθος μου που δεν το τόνισα...
Γράφω "μάλλον" επειδή είναι πολύ νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα. Τα ψάρια έχουν μόλις λίγες μέρες που μπήκαν στο ενυδρείο. Χρειάζονται λίγο χρόνο για να εξοικειωθούν με το νέο τους περιβάλλον ώστε να δείξουν τον πραγματικό τους χαρακτήρα και να φανερώσουν τα χρώματά τους. Δώστους λίγο χρόνο λοιπόν και ίσως μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε το είδος. Όσον αφορά το φύλο των ψαριών της οικογένειας Hemichromis, είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει αναγνώριση από τους εμπειρότερους, πόσο μάλλον να σου πει ένας μαγαζάτορας το φύλο ενός ψαριού (που δεν έχει προσαρμοστεί μάλιστα) σε ενυδρείο με άλλα 15. Πρέπει να σου πω ότι έκανες λάθος που αγόρασες το τρίτο. Τέλος, επανέρχομαι στο θέμα υβρίδιο. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί ένα ψάρι με την ονομασία Hemichromis x. neon, το οποίο είναι υβρίδιο. Πιο συγκεκριμένα, προέρχεται από δύο ψάρια του γένους Hemichromis, αλλά ανήκουν σε δύο διαφορετικά είδη που δεν συναντώνται ποτέ στη φύση. Απ' ότι ξέρω, μπορούν να αναπαραχθούν κανονικά, κάνοντάς τα ακόμη πιο επίφοβα. Ανέφερα την περίπτωση τα δικά σου να είναι υβρίδια κυρίως λόγω της ονομασίας που τα αγόρασες... δηλαδή Νέον Τζούελ. Ας τους δώσουμε λίγο χρόνο και τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν. |
|
||||
|
||||
![]()
Το τρίτο ψάρι θα το πάω πίσω σε μια εβδομάδα αν δεν καταφέρει να επιφέρει την ηρεμία μέσα στο ενυδρείο. Σήμερα πήγα λοιπόν και σε άλλο μαγαζί όπου είδα μια δεξαμενή με 30 ψάρια περίπου μέσα και την επιγραφή "τζουελ". Ήταν ολόιδια με τα δικά μου. Ο μαγαζάτορας επέμενε ότι είναι ψάρι Αμερικής και ότι δεν έχει καμία σχέση με Hemichromis χωρίς να μπορεί να μου πει το επιστημονικό του όνομα διότι δεν το είχε ακούσει ποτέ. Μετά από αυτό δεν ξέρω τι να υποθέσω.
Σήμερα είναι και πιο ήρεμα τα πράγματα στο ενυδρείο χωρίς όμως να έρχονται σε επαφή τα ψάρια μεταξύ τους. Πάντως τα ψάρια δεν τα παίρνει πίσω ο τύπος που μου τα έδωσε(έμμεσα μου τοξεκαθάρισε). Ο μόνος τρόπος είναι να τα δώσω σε ένα άλλο πετ σοπ όπως είχα κάνει και πιο παλιά με κάτι άλλα ψάρια. Ευχαριστώ για το χρόνο σας Αν αλλάξει κάτι θα ξαναγράψω. |
|
||||
|
||||
![]()
Λοιπόν να γράψω νέα από αυτά τα ψάρια.
Το τρίτο ψάρι έφυγε από το ενυδρείο. Τα δύο ψάρια δεν σκοτώνονται αλλά και δεν πλησιάζονται καθόλου παρά μόνο όταν τρώνε (ακόμα και από το χέρι μου). Μετά από αρκετές πιέσεις στον μαγαζάτορα έβγαλα άκρη για τα ψάρια. Προέρχονται από την Αφρική και είναι Hemichromis cristatus. Τα συγκεκριμένα ήρθαν από Ισραήλ όπου μετά από πολύ ψάξιμο έμαθα ότι αναπαράγονται σε τεράστιες δεξαμενές. Για το λόγο αυτό δεν είναι απίθανο να υπάρξουν υβρίδια αφού στις δεξαμενές αυτές συνυπάρχουν πολλά παρόμοια είδη. Ο διαχωρισμός των νέων από τα ενήλικα γίνεται με βυτιοφόρα τα οποία μαζεύουν όλα τα ψάρια ανεξαρτήτως είδους και εκεί χωρίζονται και ανά είδος. ¶λλη πηγή προμήθειας των συγκεκριμμένων ψαριών είναι η Σιγκαπούρη όπου είναι και πιο αξιόπιστα τα ψάρια επειδή αναπαράγονται σε ξεχωριστές δεξαμενές. Πάντως από την εισαγωγική εταιρεία έρχονται σαν Hemichromis cristatus που δεν είναι υβρίδια. Τις υπόλοιπες πληροφορίες τις πήρα από κάποιον που έχει πάει και τα έχει δει με τα μάτια του (Ισραήλ). Δυστυχώς δεν μπορώ να τις τεκμηριώσω αλλά δεν νομίζω ότι είναι καλό να αναφέρονται αφού δεν θίγουν πρόσωπα, εταιρείες κλπ. Πάντως αν ψάξετε στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλά επώνυμα καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα οποία πουλάνε ψάρια με την ονομασία ΝΕΟΝ ΤΖΟΥΕΛ χωρίς να ξέρουν (σίγουρα) από που προέρχονται και ποιό είναι το επιστημονικό τους όνομα. Τα πουλάνε όμως γιατί είναι όμορφα. ΥΓ: Αυτά για όλους όσους θέλουν να ενημερώνονται. Και πάλι πιστεύω ότι είμαστε τυχεροί που υπάρχει το forum και ενημερωνόμαστε φτάνει να αφιερώσουμε χρόνο για κάτι για το οποίο θεωρούμε χόμπι. |
|
|||
|
|||
![]()
Νομίζω ότι το σημαντικότερο απ' όλα είναι να μην αγοράζουμε ψάρια αν δεν είμαστε απολύτως σίγουροι για το ποιο είδος είναι πολύ απλά επειδή στο τέλος μπορεί να είναι υβριδιο ή να έχει προκύψει από επιλεκτικές αναπαραγωγές, πράγμα που με βρίσκει τελείως αντίθετο.
Με την ταμπέλα "Neon jewel" εγώ καταλαβαίνω ότι πρόκειται για ένα ψάρι αμφιβολου προέλευσης το οποίο αναπαράγεται σε μεγάλα νούμερα και χωρίς να τηρούνται οι απαιτούμενες συνθήκες και έλεγχοι μόνο και μόνο επειδή είναι εύκολο και έχουν όμορφα χρώματα. Με άλλα λόγια, αφού δεν μπορούμε να μάθουμε το ιστορικό του ή από που έχει γίνει η εισαγωγή του απο τον χονδρέμπορα, δεν αποκλείεται να είναι υβρίδιο του γένους Hemichromis. Προσωπικά και με λίγα λόγια, δεν θα το αγόραζα και θα ενημέρωνα τον μαγαζάτορα για το ψάρι που πουλάει, ακόμα κι αν δεν τον ενδιαφέρει. Σαν συνειδητοποιημένοι χομπίστες, πρέπει να αποφεύγουμε τέτοια φαινόμενα φροντίζοντας να είμαστε ενημερωμένοι και στη συνέχεια να ενημερώνουμε τους συνχομπίστες μας για να περιορίσουμε τέτοιου είδους "ανώνυμες" εισαγωγές ψαριών, εισαγωγές-πωλήσεις ψαριών από επιλεκτικές αναπαραγωγές και εισαγωγές-πωλήσεις ψαριών που έχουν προκύψει από γενετική τροποποίηση. |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Το ψάρι υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στη Λάρισα σε όλα τα μαγαζιά και κανείς δεν ξέρει ούτε το όνομά του ούτε την ακριβή του προέλευση. Αυτά που έχω εγώ είναι σίγουρα από Ισραήλ. Δεν ξέρω τι θα κάνω με τα ψάρια αλλά η μόνη λύση είναι να τα δώσω σε άλλο pet shop δώρο. Τι φταίνε και τα κακόμοιρα!! (και δεν είναι σίγουρο ακόμη ότι είναι υβρίδια, περιμένω φαξ από την εταιρεία εισαγωγής) Θα κατέβω στην Αθήνα για Πρωτοχρονιά και θα ψάξω περισσότερες πληροφορίες για αυτά τα ψάρια οπότε θα σας ενημερώσω. |
|
||||
|
||||
![]()
Οι εξελίξεις έχουν ως εξής: Πήγα πίσω τα ψάρια στο petshop ως δώρο μιας και δεν μπορούσα να μιλήσω για επιστροφή. Πήρα λοιπόν ένα αρσενικό Cryptoheros nigrofasciatus (όπως μου είχαν προτείνει αρχικά) και από ένα άλλο μαγαζί ένα θηλυκό. Ενώ τα έβαλα λοιπόν μαζί σε ένα ενυδρείο με πολλές πέτρες και χαλίκι άρχισαν μανιωδώς (λες και ήταν καιρό μαζί) να μεταφέρουν το χαλίκι από το κέντρο του ενυδρείου προς την περιφέρεια. Σε 3 περίπου ώρες είχαν αδειάσει όλο το χαλίκι γύρω από μια μεγάλη πέτρα και συνέχιζαν. Το βράδι που επέστρεψα τι να δώ!!!!
Είχαν γεμίσει το εσωτερικό της πέτρας αυγά λες και είχα πατήσει το κουμπί και έβγαιναν αυγά αμέτρητα. Έχω διαβάσει το άρθρο από το ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ αλλά αν ξέρετε κάτι για τις πρώτες ημέρες γράψτε (π.χ. διατροφή και τι θα κάνω τα ψάρια αν είναι τόσα όσα τα αυγά). Ήξερα ότι γενάνε και από άλλα άρθρα πρόσφατα : ![]() Pleco ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ:Cryptoheros nigrofasciatus ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ ΜΑΡΙΟΣ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ :Cryptoheros nigrofasciatus ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ ΜΑΡΙΟΣ αλλά όχι και έτσι!!!!!!!!!! Αύριο θα λείπω από το σπίτι και θα έχω να σας γράψω νέα το βράδι. Ευχαριστώ. |
|
|||
|
|||
![]()
Διατροφή: πρόκειται για παμφάγα, που σημαίνει να τους δίνεις διάφορες τροφές από διάφορες εταιρείες για να έχουν ποικιλία. Δηλαδή, ξηρές τροφές (νιφάδες, αποξηραμένα σκουλήκια, pellets, κλπ), κατεψυγμένες και ζωντανές τροφές.
Τα μωρά θα είναι λιγότερα από τα αυγά... αλλά και πάλι θα πρέπει να ξεκινήσεις την αναζήτηση για το που θα τα δώσεις. Ρώτα κάποια μαγαζιά και βάλε μια αγγελία στην κατηγορία "μικρές αγγελίες" όταν έρθει η ώρα. |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
τι ψαρια ειναι αυτα? | sarpijk | Γλυκό νερό - Γενικά | 3 | 14-10-07 11:35 |
ΤΙ ΨΑΡΙΑ ΝΑ ΒΑΛΩ...? | yiannisnik | Αρχάριοι γλυκού νερού | 15 | 30-04-07 12:43 |
25λ τι ψαρια; | ΠΟΛΑΤΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ | Γλυκό νερό - Γενικά | 19 | 08-03-07 12:25 |
τι ειναι σωστο και τι λαθος τελικα? | paolo21r | Γλυκό νερό - Γενικά | 3 | 11-10-04 12:23 |