Αν υπάρχει σε λογική απόσταση κάποιο μπάνιο ή γενικά αποχέτευση κοίτα μήπως σε εξυπηρετήσει το παρακάτω.
Από υλικά έχω πάρει έναν κουβά (10lt), ένα μακρύ λάστιχο (~8μ.) και έναν μικρό κυκλοφορητή και εκτελώ την αλλαγή με την ακόλουθη διαδικασία (δεν περιγράφω τις άλλες εργασίες συντήρησης – καθαρισμού αλλά μόνο ότι έχει να κάνει με την αλλαγή του νερού):
1. ¶δειασμα νερού: Με τη βοήθεια της εξόδου του εσωτερικού φίλτρου (ή αλλιώς με τον μικρό κυκλοφορητή) ξεκινάω τη διαδικασία αδειάσματος γεμίζοντας το λάστιχο. Ανάλογα με την απόσταση και την υψομετρική διαφορά ενυδρείου – αποχέτευσης μετά από λίγο το νερό κυλάει μόνο του. Οπότε μπορείς στην άκρη προς τη μεριά του ενυδρείου να βάλεις π.χ. μια σκούπα βυθού ή και τίποτα (προσέχοντας όμως μην τραβήξει πολύ μικρά ψαράκια το λάστιχο

). Τσιγάρο…
2. Γέμισμα νερού: Στερεώνω την άκρη του λάστιχου από τη μεριά του ενυδρείου λίγο ψηλότερα από την επιφάνεια του νερού. Πάω στον κουβά και συνδέω την άλλη άκρη στον κυκλοφορητή που έχω μέσα του. Αρχίζω να τον γεμίζω με μίξη κρύου – ζεστού νερού ώστε να πετύχω παραπλήσια θερμοκρασία με αυτή του ενυδρείου (είναι νέος θερμοσίφωνας!!). Ρίχνω και την αντίστοιχη ποσότητα αντιχλωρίου για τα πρώτα 10lt και όταν αρχίζει να γεμίζει βάζω στην πρίζα τον κυκλοφορητή. Ο κουβάς δουλεύει σαν buffer και έτσι, κατά τη γνώμη μου, δίνω χρόνο ώστε να δρα το αντιχλώριο, να ρυθμίζεται η θερμοκρασία καθώς και η ροή εισόδου και εξόδου του νερού. Έχω δηλαδή χρόνο να χαλαρώνω καθώς γεμίζει, να προσθέτω το αντιχλώριο, να ελέγχω τη θερμοκρασία και να κάνω και κανά τσιγαράκι (άντε πάλι..).
Μετά τις πρώτες φορές πιστεύω πως είναι πολύ ρουτινιάρικη η διαδικασία και δεν κουβαλάς νερά, ούτε και έχεις γκρίνια από το έτερον ήμισυ

(γκρίνια… Θεός φυλάξει).