|
Παρουσιάσεις Φυτεμένων Ενυδρείων Υποβρύχιοι κήποι - aquascaping |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Παράθεση:
Από εκεί και πέρα όμως τι μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε ένα set up από την αρχή ισορροπημένο? IMO πάντα (και αυτό δοκιμάζω αυτή την στιγμή), επιλέγουμε φυτά παρόμοιας ανάπτυξης/απαιτήσεων, έτσι ώστε να αποφύγω και το χέρι συνέχεια μέσα στο ενυδρείο αλλά και να δω κατά πόσο η θεωρία ισχύει και στην πράξη. Ίδωμεν, προς το παρόν η πράσινη άλγη πάνω στο τζάμι έχει πάρει το πάνω χέρι. ![]() Φιλικά, Εύα
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Συμφωνώ ΚΑΙ με τους 2 σας, διαφωνώ όμως με τον Γιάννη στο "Σε ένα μικρό ενυδρειάκι έκανα το ανάποδο. Έβαλα πρώτα το ‘δύσκολο’ (Hemianthus callitrichoides ''Cuba'') ακολούθησα τον ρυθμό που ήθελε και μετά έβαζα κάποια υπόλοιπα φυτά που μπορούσαν να το ακολουθήσουν. Στη περίπτωση μου δούλεψε, αλλά δεν έχω προσθέσει πολλά νέα είδη φυτών, μόνο 2-3. Αυτός είναι, σωστός τρόπος ;" Δύσκολα φυτά, είναι δύσκολο να "πάρουν κεφάλι" σε καινούρια ενυδρεία σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς να έχουμε άλγες, για διάφορους λόγους... Θέλει ΥΠΟΜΟΝΗ την οποία εσύ ξέρω οτι την έχεις...! ![]() Η τακτική που ακολούθησα εγώ, είναι η εξής: πρώτα τα φυτά μεσαίας-γρήγορης ανάπτυξης και ΜΕΤΑ το πιο "αργό" Lilaeopsis Brasillensis. Τώρα... το θέμα αργή/γρήγορη ανάπτυξη, είναι λίγο σχετικό και έχει να κάνει και με το φώς και το CO2... Πχ... έχω stargrass, rotala rotundifolia και leucocephala που έχω φτάσει να τα θεωρώ "μέτριας" ανάπτυξης και να κλαδεύω κάθε 2-3 βδομάδες... μπορεί να μην αναπτύσσονται σε ύψος, κάνουν όμως πυκνά και μεγάλα φύλλα! ![]() Τώρα Γιάννη και σε συνέχεια κατ'ίδίαν συζήτησής μας... υπάρχουν βέβαια κανόνες "αισθητικής" για το στήσιμο ενός φυτεμένου, για μένα όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο απο ένα "εγχειρίδιο" για αρχάριους ζωγράφους...! Αν δεν πειραματιστείς, αν δεν "την πατήσεις", ΔΕΝ θα μάθεις... Αν θεωρήσουμε οτι το φυτεμένο είναι τέχνη, ταλεντάρα ήταν ο Μικελάντζελο, ταλεντάρα ήταν και ο Πικάσσο... και ΕΛΑΧΙΣΤΑ στοιχεία θα βρείς κοινά μεταξύ τους! Ποιανού τους κανόνες να ακολουθήσεις? Και εσύ πού και σε ποιό βαθμό θα παρέμβεις για να έχεις το ΔΙΚΟ ΣΟΥ ενυδρείο και όχι αντιγραφή του Navarro πχ? Κανόνες, συμμετρίες, αναλογίες τα λαμβάνω υπόψην "κατόπιν εορτής" και μόνο ΑΝ έχουν εφαρμογή στο "έργο" μου... χωρίς να θέλω να το παίξω "ψευτοαιρετικός" ή "ταλεντάρα" ή "ειδήμων", αυτή είναι γενικότερα η προσέγγισή μου σε θέματα που άπτονται αισθητικής... Βέβαια οι παραπάνω κανόνες καλό είναι να είναι γνωστοί σε όλους μας, έστω και απλά σαν βιβλιογραφική αναφορά... αυτά, για τους κανόνες... τώρα... ο προγραμματισμός, είναι άλλο θέμα! ![]() Φιλικά,
|
||||
|
||||
![]()
Θα συμφωνήσω κι εγώ σε γενικές γραμμές με όσα λέτε.
Το βάλε-βγάλε-μετακίνησε ευτυχώς δεν τελειώνει ποτέ απλά περιορίζεται με τον καιρό Juan. Οι τρόποι που μπορεί κάποιος να βρει την ισορροπία είναι πάρα πολλοί αλλά ο προτεινόμενος είναι να ξεκινήσουμε με τα ευκολότερα φυτά από την λίστα μας αλλά σε μεγαλύτερη έκταση και εφόσον αυτά ανάπτύσσονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς να δίνουμε σταδιακά χώρο και στα πιό δύσκολα. Υπ'όψιν ότι ο λόγος για να χαρακτηριστεί ένα φυτό ως δύσκολο δεν είναι πάντα ο ίδιος. Κάποιο φυτό μπορεί να θέλει πόλυ φως , άλλο να θέλει πολύ χαμηλή σκληρότητα, άλλο να έχει ειδικές απαιτήσεις σε λίπανση και όλοι οι συνδιασμοί των παραπάνω. Να το ξαναπώ κι εγώ ότι το μυστικό της επιτυχίας είναι φως και co2 να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των φυτών της λίστας μας.Και φυσικά η εμπειρία που θέλει τον καιρό της . Η γνώση των κανόνων στο aquascape βοηθάει αλλά κι εμένα δεν μ'αρέσει να είμαι με τον χάρακα στο χέρι , προτιμώ ενά πιο ελεύθερο και ανοιχτό σε αλλάγες ξεκίνημα ενώ θα με άγχωνε να προσπαθώ να είμαι μέσα σ'ένα αρχικό ''καλούπι'' . |
|
||||
|
||||
![]()
. . και η δική μου γνώμη για τους 'γενικούς κανόνες' που έγραψα είναι ίδια με την δική σας.
(και να συμπληρώσω) το δύσκολο δεν νομίζω ότι είναι να τους ακολουθήσεις αλλά να τους αποφύγεις ![]() Όταν ξαναδιάβασα το θέμα αυτό κατάλαβα ότι είμαι επηρεασμένος από τον τρόπο που κάνουμε την μελέτη ενός κήπου, όπου τα πράγματα είναι πιο συγκεκριμένα και υπάρχουν λογικές εξηγήσεις για τον τρόπο που προτείνεται η κάθε τεχνική. Αυτό ίσως προσπάθησα να βρούμε αλλά δεν έχω τις κατάλληλες γνώσεις, ώστε να αιτιολογήσω την κάθε κίνηση. Πειραματικά φαίνεται ότι το ψάχνουμε και αυτό είναι ευχάριστο ! Αποστόλη συμφωνώ με όσα έγραψες για το 'τι θεωρεί ωραίο' ο καθένας από εμάς. Αυτό που ήθελα να πω για το σχήμα, όγκο, κτλ, είναι η διαφορά που έχει ένα φυτό μόλις το βάλουμε (από ένα κλάδεμα πχ) στο ενυδρείο σε σχέση με την καταστασή του (οπτικά) όταν έχει αναπτυχθεί εκεί και έχει σωτή συντήρηση (κλάδεμα) - ανάπτυξη. Σε μερικά φυτά οποιαδήποτε παρέμβαση κάνεις φαίνεται ενώ κάποια άλλα επιτρέπουν να κλαδευεις το περιττό χωρίς πρόβλημα. Στις κρυπτοκορίνες ας πούμε (που έχω τώρα) αν χαλάσει ένα φύλλο πρέπει να περιμένεις τον νέο 'γύρο', το οποίο απαιτεί χρόνο και υπομονή. Κάτι ανάλογο ισχύει και για μερικά φυτά που κατά την μεταφύτευση χάνουν μερικά φύλλα και το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό.
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Ιδέα για ψύξη με ανεμιστηράκια | genetix | DIY . Φτιάχτο μόνος σου | 25 | 22-06-06 09:32 |
DIY CHiller (μία Ιδέα) | notios_n | DIY . Φτιάχτο μόνος σου | 3 | 30-03-06 23:50 |
Ιδέα για στρώσιμο νερού... | silveraro | Γλυκό νερό - Γενικά | 5 | 26-09-05 15:14 |
Μια ιδέα.! | dim | Bettas | 13 | 04-09-05 13:34 |
To Q&A του dph.nl (κάποιο μέρος του δηλαδή) | Fonamstel | Δίσκοι | 0 | 19-02-05 20:37 |