|
|
|||
|
|||
![]()
Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις άμεσες απαντήσεις όλων σας.
Σήμερα κιόλας θα πάω να αγοράσω τεστ για το νερό θα κάνω μια μερική αλλαγή και θα κάνω μετρήσεις που θα επισυνάψω(απλά πείτε μου τεστ για τι ακριβώς να ζητήσω και πόσο περίπου θα στοιχίσουν). Σε ότι αφορά το στρώσιμο που με ρωτάς έγινε ως εξής. Είχα διαβάσει αναλυτικά το στρώσιμο με αμμωνία, με τροφές και με ψάρια. Το στρώσιμο με ψάρια μου φαινόταν πολύ άγριο για να το κάνω ενώ τα άλλα δύο με μπέρδευαν. Έτσι όταν διάβασα ότι είναι δυνατόν να στρωθούν ενυδρεία με υλικά από ήδη στρωμένα ενυδρεία, το συζήτησα με τον άνθρωπο στο pet shop, ο οποίος μου έδωσε ένα φακελάκι με σκόνη βακτηρίων που διέλυσα σε νερό και έχυσα μέσα στο σφουγγαράκι του φίλτρου μου. Εννοείται ότι είχα ήδη χρησιμοποιήσει το αντιχλώριο aqua safe και απέφυγα χρησιμοποιώ από την αρχή κάνοντας αλλαγές το easy balance ώστε να διατηρούνται οι χημικές τιμές του νερού όσο το δυνατόν σταθερότερες. Παράλληλα φύτεψα και λίπανα στις ρίζες και στα φύλλα για δύο εβδομάδες χωρίς κανένα άλλο οργανισμό και με τη λάμπα στις 10 ώρες και τη θερμοκρασία στους 26. Όταν πλέον είδα ότι το φίλτρο είχε πάρει το χαρακτηριστικό χρώμα που δείχνει ότι έχουν εγκατασταθεί σε αυτό βακτήρια αποφάσισα να βάλω και τα κογκολεζάκια ώστε να τελειοποιηθεί το στρώσιμο. Τώρα λοιπόν έχουν περάσει 3 εβδομάδες από τη στιγμή που έστησα το ενυδρείο. Και κάνω μια αλλαγή 20% κάθε βδομάδα. Σε ότι αφορά το υπόστρωμα από την αρχή που με βοήθησε ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού στο στήσιμο, του είχα ζητήσει ειδικό υπόστρωμα που να σηκώνει φυσικά φυτά. Αναγνωρίζω ότι το μέγεθος των χαλικιών δεν ξεπερνά τα 3-4 mm. Τελειώνοντας θα ήθελα να ξέρω αν είναι δυνατή η παρουσία ενός σμήνους στο κοινωνικό ενυδρείο. |
|
||||
|
||||
![]()
Easy balance να μην ξαναβάλεις !!
|
|
||||
|
||||
![]()
Τα βακτηρίδια για να δημιουργηθούν χρειάζονται τροφή, δηλ. αμμωνία. Οι διάφορες σκόνες και έτοιμα βακτηρίδια που κυκλοφορούν στο εμπόριο, το περισσότερο που μπορούν να κάνουν είναι να επιταχύνουν τη διαδικασία και να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, αλλά και αυτό είναι αμφισβητίσιμο. Επίσης προιόντα τύπου easy balance δεν κάνουν τίποτα. Όσο πιο απλά κρατάμε τα πράγματα, τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχουμε.
Πάρε τεστ για NH3/NH4, NO2 και ΝΟ3 υγρής μορφής, της API είναι προτιμότερο, και βλέπουμε...
|
|||
|
|||
![]()
οκ. το easy balance παει στα αζητητα. Τα τεστ ποσο περιπου κοστίζουν για να μην με πιάσουν κορόιδο;
|
|
||||
|
||||
![]()
αναλογως το τεστ και τη μαρκα....αλλα περιπου απο10 ευρωπαιους και ανεβαινουν......
|
|
||||
|
||||
![]()
Της API είναι αρκετά ακριβότερα αλλά θεωρούνται πιο αξιόπιστα. Το N.Greece πού τοποθετείται γεωγραφικά;
|
|||
|
|||
![]()
Μένω Ξάνθη. Τώρα, διάβαζα για τις διαφορές μεταξύ υγρών και sticksτεστ. Σε ότι αφορά τον υπόλοιπο ου εξοπλισμό δεν έκανα τσιγγουνιά για να είμαι σίγουρος(Eheimκαι Jager) απλά θέλω και μια γνώμη ακόμα για τα τεστ για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.
|
|
||||
|
||||
![]()
ΑΡΙ ... και ΤΕΤRA σαν δεύτερη επιλογή.
|
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
καλως ηρθες..!!! |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
του ενυδρειου σου ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Καταρχάς καλωσόρισες στην παρέα μας!
Παράθεση:
Στρώσιμο από άλλο ενυδρείο (μπόλιασμα) γίνεται μόνο χρησιμοποιώντας ένα μέρος των φίλτρων που έχει το στρωμένο ενυδρείο και προσθήκη ψαριών εντός 24ωρου... όχι μετά από δύο εβδομάδες! Αφού έχουν περάσει 3 εβδομάδες που έχεις ψάρια (βοήθησε που κάνεις αλλαγές νερού κάθε εβδομάδα), λογικά το φίλτρο σου είτε θα έχει στρώσει, είτε θα είναι στα τελειώματα. |
|
|||
|
|||
![]()
Τελικά αγόρασα τα υγρά τεστ της Sera. Τα αποτελέσματα μου ειναι τα εξης:
NH3/NH4 -0,003 N02-N 0,3 NO2 0,9 N03 10 Με βάση τις οδηγίες των τεστ βρισκομαι στα σωστά όρια και δεν έχω πρόβλημα. Απλά θα ήθελα και μια δεύτερη γνώμη για τις τιμές. Τώρα μια ακόμα ερώτηση. Θα ήθελα να αποκτήσω ένα κοπάδι από tetra neons περι τα 7-8 άτομα. Θα ήθελά να με βοηθήσετε στο τι άλλα ψάρια θα μπορούσα να βάλω στα 65 λίτρα του ενυδρείου μου ώστε να συνδιαστούν σωστά. |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Πάντως τα ΝΟ2 πρέπει να είναι μηδενικά για να είσαι οκ. |
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
Παντως στο βιβλιο της sera ελεγε οτι βρίσκομαι στο ανωτατο φυσιολογικο επιπεδο με βαση το ΝΟ2. Εσύ προτίνεις μερική αλλαγή νερου για να το λύσω; Και μιας και τις ανέφερα τις αλλαγές. Πείτε μου, τι αλλαγές να κάνω τελικά και πότε να καθαρίζω το φιλτρο, γιατι αυτα που διαβάζω εδώ απο αυτά που εχω ακούσει σε μαγαζιά απέχουν πολυ |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
restart=αλλαγη νερου....!!! το'πιασες....? ![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Αλλαγη νερου περιπου το 30% εβδομαδιαιως.Εαν το φιλτρο σου ειναι εσωτερικο οταν βλεπεις οτι η ροη του νερου δεν κανονικη θα βγαζεις το
σφουγγαρι και θα το πλενεις(θα το στιβεις) στο νερο του ενυδρειου που εβγαλες για αλλαγη. |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Παράθεση:
|
|
||||
|
||||
![]()
Λογικά, σύμφωνα με το οτι έχεις ένδειξη ΝΟ2, το ενυδρείο σου ακόμα στρώνει αλλά είναι στα τελειώματα...
Κάνε αλλαγες νερού 30% ανα 2 μέρες για μερικές μέρες και ξανα μέτρα. Οταν το ενυδρείο σου στρώσει θα έχεις μηδενική ένδειξη ΝΟ2. Όσο για αυτό που αναφέρθηκε απο STAV, τα/το σφουγγαρι θα το ξεπλένεις ΜΟΝΟ σε νερό απο το ενυδρείο (έχε έναν κουβά -καινούργιο που να μην έχει έρθει σε επαφή με απορυπαντικά κτπ- και βάζε λίγο νερό απο την αλλαγή σου). Εκει μέσα θα ξεπλένεις και θα στραγγίζεις τα σφουγγάρια αλλά μόνο κανα 2 φορές και όχι να τα κάνεις σαν καινούργια γιατί έτσι θα κατραστρέψεις όλη την βιολογία σου αν δεν έχεις άλλο βιολογικό υλικό στο φίλτρο σου. Ίσα ίσα δηλαδή να φύγει η μπίχλα απο πάνω και να ξεστουμπώσουν ... Κάνε μετρήσεις σε 2-3 μέρες και ξανα πές μας τιμές ... ![]()
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
\οσο αναφορα τη συνθεση που ρωτας,εχεις αρκετες επιλογες,ξεκινωντας απο ζωοτοκα(γκαπις-πλατυς-ξιφοφοροι-μολλυς...)που ενδυκνειται για αρχαριους..και ειναι πολυ ευκολα ειδικα για ξεκινημα......καλη επιτυχια... ![]() |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Φωτισμός...ερωτήσεις ενός αρχάριου | Scuba | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 3 | 30-06-06 22:01 |
Νέος Στο Χόμπυ! Υπομονή Και Καλή Διάθεση! Πολλές Ερωτήσεις! | DUKEMNUKEMgr | Γλυκό νερό - Γενικά | 29 | 14-01-05 12:12 |
Μερικές Ερωτήσεις | NTABOS | Γλυκό νερό - Γενικά | 14 | 11-03-03 11:02 |
νέος στην παρέα | pavloukos | Γλυκό νερό - Γενικά | 31 | 31-12-02 21:19 |