|
|
|||
|
|||
![]()
Το ψιλο χαλικάκι (1-2 mm) ειναι μια χαρα για τα φυτα.
Αμμωνία απο τη στιγμη που θα μπει ζωντανο μεσα στο ενυδρειο δεν ξαναβαζουμε. |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
αν εχουμε την δυνατοτητα να βαλουμε πολλα φυτά από την αρχή, τοτε ο κυκλος του αζωτου μπορει να μην ολοκληρωθει ποτέ, χωρίς αυτό να αποτελεί πρόβλημα. ομως, για ενα αρχάριο η συντήρηση απο την αρχή ενός πλούσιου σε φυτά ενυδρείου χωρίς να σαπίσουν αλλά και να μεγαλώνουν σωστά απαιτει μια σχετική πείρα, οπότε καλό ειναι να υπάρχει ένα στρωμένο φίλτρο καλού κακού... παντως, σε πληρως φυτεμενα ενυδρεία, το φίλτρο περιορίζεται σε μηχανική απομάκρυνση και τιποτε περισσοτερο. |
|
|||
|
|||
![]()
Καλωσόρισες!
Αφού τελειώσεις το στρώσιμο (και κάνεις μια μεγάλη αλλαγή νερού - 90%), μπορείς να βάλεις ένα κοπάδι 5-6 ατόμων tetra (όπως είναι τα cardinal, rummy nose, κλπ) και αργότερα (ύστερα από μερικές εβδομάδες) τρία γατόψαρα του γένους Corydoras (υπάρχουν πολλά είδη, επέλεξε αυτό που σου αρέσει περισσότερο) |
|
||||
|
||||
![]()
Καταρχήν να ευχαριστήσω όλους σας για την θερμή υποδοχή και τις πολύ χρησιμες συμβουλές.
Αποφασίστηκε λοιπόν ακούγοντας πολλές γνώμες, ότι τα ψάρια που θα μπουν στο ενυδρείο θα είναι corydoras και Tetra ενώ τα φυτά elodea και anubia. Σημαντική απόφαση αυτή κατά την γνώμη μου, καθοριστική για τις επόμενες κινήσεις μου. Ηδη έκανα τις πρώτες μου αγορές σε απαραίτητα χημικά, αντιχλώριο και τεστ αμμωνίας της tetra, ενώ Νιτρίτη και Νιτράτη της sera όλα σε υγρή μορφή. Πήγα επίσης ν' αγοράσω διακοσμητικές πέτρες και ξύλα αλλά δυστυχώς αυτά που βρήκα στο συγκεκριμένο μαγαζί είναι τεράστια για το δικό μου μικρό ενυδρείο. Ακόμα το ενυδρείο μου στο πάνω μέρος του έχει γυάλινες αντιρίδες που εμποδίζουν αρκετά στο να μπουν μεγάλα κομμάτια. Ετσι αποφάσισα να εφαρμόσω την λύση DIY. Το Σαββατοκύριακο διάλεξα ωραίες πέτρες μικρού σχετικά μεγέθους από την Σαλαμίνα, χωρίς αιχμηρές ακμές που να μην μοιάζουν με μάρμαρο. Θα της πλύνω πολύ καλά με το πιεστικό και θα τις αφήσω σε διάλυμα χλωρίνης. Αφού τις ξεπλύνω καλά θα τις βάλω σε διάλυμα με Aquaforte να δω αν είναι ασβεστολιθικές, και αν όλα πάνε καλά θα τις βράσω (κοινώς πετρόσουπα... ![]() Οσο αφορά το υπόστρωμα του ενυδρείου τώρα. Παρατήρησα στην Παραλία της Σαλαμίνας ένα πολύ όμορφο χαλικάκι 2-3mm - πολύχρωμο με πολύ όμορφους χρωματισμούς - κάνει αφού ξεπλυθεί καλά και βρασθεί να χρησιμοποιηθεί στο ενυδρείο μου? Αν τελικά αυξήσει την σκληρότητα του νερού πόσο αυτό επηρεάζει τα συγκεκριμένα ψάρια που θέλω να βάλω? Υπάρχει κάποιος αποτελεσματικός τρόπος να μειώσω την σκληρότητα του νερού τεχνητά χωρίς κίνδυνο για τα ψάρια? Η anubia από ότι μου είπαtε θάλει δέσιμο πάνω σε ξύλο άρα δεν την επηρεάζει το υπόστρωνμα. Η elodea? Επίσης κάτω από το χαλικάκι διάβασα ότι καλό είναι να μπει φελιζόλ. Πόσο απαραίτητο είναι αυτό δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα ψάρια δεν συνηθίζουν να σκάβουν (ή μήπως όχι?) και δεν θέλω να χάσω όγκο? Τέλος αν aγοράσω χαλικάκι σε σακκούλες από το μαγαζί θέλει και αυτό βράσιμο και πλύσιμο? πόσα εκατοστά πρέπει να είναι συνολικά το υπόστρωμα του ενυδρείου (για να υπολογίσω ποσότητα)? Δεν έχετε παράπονο αργώ αλλα είναι να μην αρχίσω τις ερωτήσεις... ![]() Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη jstiva : 29-08-06 στις 11:21 |
|
||||
|
||||
![]()
Αγαπητέ Γιάννη καλώς ήρθες,
το σημαντικό είναι ότι αποφάσισες για τα ψάρια. Τώρα σε αυτά που ρωτάς; Παράθεση:
Το χαλίκι (και τα ξύλα) θα τα αγοράσεις από μαγαζί. Θα ζητήσεις χαλίκι ουδέτερο με διάμετρο 0,5-1 χιλιοστά (σχεδόν άμμος) και σε καμία περίπτωση χοντρότερο αφού θα βάλεις corydoras. Εναλλακτικά για τα cory προτείνεται να μπεί άμμος (όχι από την θάλλασα) αλλά προσωπικά δεν το συνηστώ. Το υπόστρωμα (για τα φυτά ) θα έχει πάχος 2- 2,5 εκατοστά και το χαλίκι περίπου 5-6. Το χαλίκι θα το πλύνεις πολύ καλά αρκετές φορές με καυτό νερό. Οι πέτρες επίσης θα πρέπει να μην αυξάνουν την σκληρότητα (ουδέτερες). Εάν δεν τις αγοράσεις από μαγαζί και τις μαζέψεις θα πρέπει να τις δοκιμάσεις με ακουαφόρτε. Αν αφρίζουν δεν κάνουν. Επίσης μην αγοράσεις λάβα γιατί είναι αιχμηρή και τα corydoras θα τραυματίζουν τα μουστάκια τους. Παράθεση:
Επειδή το πως θα διαμορφώσεις το ενυδρείο σου εξαρτάται από τα ψάρια που διάλεξες διάβασε τουλάχιστον τα παρακάτω και ειδικά το πρώτο: http://www.tsamisaquarium.com/Selide.../corydoras.htm http://www.tsamisaquarium.com/Selide...20axelrodi.htm Φιλικά Caverman |
|
||||
|
||||
![]()
Ας επανέλθω στο θέμα του ξύλου μιας και με τις πέτρες με πείσατε να αγοράσω από μαγαζί (αυτές οι ωραίες που μάζεψα από την παραλία ...άφρισαν από το κακό τους!)
Βρήκα ένα πολύ ωραίο κομμάτι από Ροδιά, το οποίο αφού του αφαίρεσα τον εξωτερικό φλοιό εμφάνισα ένα πανέμορφο και υγιές εσωτερικό. ΄Βάζοντας το στο νερό και τρίβοντας με σφουγγάρι βγάζει ένα καφέ χρώμα που με τα πολλά ξεπλύματα φεύγει. Φυσικά θα το βράσω για απολύμανση αφού πρώτα το αφήσω 10-15 μέρες στο νερό. Εκτός από το γεγονός ότι επιπλέει (στην ουσία αυτό δεν είναι πρόβλημα αφού θα στερεωθεί στις πέτρες (με πετονιά μάλλον) βλέπετε κάποιο άλλο πρόβλημα? Θα παρακαλούσα να μου αναλύσετε τις αντιρρήσεις που πιθανόν έχετε. |
|
||||
|
||||
![]() |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Ερώτηση από αρχάριο...ή αλλιώς ...λάθος ξεκίνημα | vakol | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 15 | 17-02-04 06:36 |