|
|
||||
|
||||
![]()
περι μανταρινου...
ευκολο να το χασεις...ναι! ευκολο να το κρατησεις...οχι !! θελει ταισμα σαν μωρο στο στομα με ζωντανη αρτεμια. κανονικα τρεφεται με κοπιποδα, αλλα τωρα σε τοσο λιγο βραχο δεν... η ζωντανη αρτεμια που θα μεινει= αμμωνια η αμμωνια = νιτρικα = και παει λεγοντας... |
|
|||
|
|||
![]()
Έτσι είναι δυστυχώς.
Ο μανδαρίνος είναι ένα από τα ομορφότερα ψάρια (αν και μικρό) με ιδιαίτερη συμπεριφορά. Ίσως και συ κάποτε θα μπορούσες να βάλεις ένα, αλλά θέλει στρωμένο ενυδρείο με πολλά κοπήποδα και τάισμα. Είχα και γω ένα και πήγαινε περίφημα, μέχρι που είχε αρχίσει να τρώει και φλέικς. Αλλά ο sixline είχε άλλα σχέδια. Στην αρχή τον τύφλωσε και το ψαράκι σιγά σιγά πέθανε. Ο άτιμος μου έχει ξανασκοτώσει μανδαρίνο σε χρόνο dt αλλά αυτός ήταν μεγαλύτερος και τον είχε αφήσει ήσυχο. Τι τον έπιασε ξαφνικά… Επανερχόμαστε… Έχεις πολύ βράχο και αυτό μόνο καλό είναι (εκτός της μείωσης του χώρου). ¶σε λίγο να δεις πως θα πάει το σύστημα και να σταθεροποιηθούν οι μετρήσεις σου και μετά βάζεις το πρώτο σου ψαράκι. Εν τω μεταξύ βάλε κάνα δυο ερημίτες κόκκινους.
|
|||
|
|||
![]()
Να μαστε πάλι εδώ.
Και αρχίζω με τις τελευταίες μετρήσεις PH=+ - 8.2, KH=7, NO2=0, NO3=+-50, NH4NH3=0. Νομίζω καλά πάμε. Αύριο βάζω άκοσμα 2 ερημίτες. Και αραδιάζω τις νέες απορίες-παρατηρήσεις μου. Στήθηκα σήμερα μπροστά στο τζάμι, και παρατήρησα διάφορα ζούφια. Καταρχήν υπάρχουνε άφθονες αρτέμιες, αν αυτό είναι δυνατόν, ή κάτι παρόμοιο. Είδα κάτι σαν σαλιγκάρι αλλά δεν είμαι σίγουρος για το τι ακριβώς είναι, βάζω φωτογραφία μήπως και κανείς το αναγνωρίσει. Κάτι σκουλήκια κάτι μπλε παράξενα πράματα σαν μικροί αστερίες, και τέλος σε ένα βράχο υπάρχουν κάτι παράξενα, δεν ξέρω πώς να τα πω. Βάζω επίσης μια φωτό μήπως και…, περισσότερο με καίει μην τυχών και κάτι απ όλα αυτά είναι επικίνδυνο για το σύνολο. Τέλος παραθέτω και μια φωτό από την νεότερη διάταξη βράχων στο ενυδρείο, καθώς και από το ποτήρι του skimmer, το οποίο είχε υπερχειλίσει λιγάκι στην αρχή αφού το είχα σε ανεβασμένη ροή, με αποτέλεσμα να μαζέψει λίγο νερό. Το καθάρισα, και το ξαναέβαλα στη θέση του. Κάπου όμως διάβασα πως δεν πρέπει να σταματάμε τη λειτουργία του, γιατί δημιουργεί πρόβλημα. Αληθεύει αυτό; Γιατί αν ναι θα πρέπει να βρω άλλη λύση μιας και για να ανοίξω το καπάκι πρέπει να σταματήσω τη λειτουργία του skimmer, κάτι που προφανώς θα συμβαίνει αρκετά συχνά. Τέλος και μια φωτογραφία του ερημίτη που υποτίθεται είναι από τους κόκκινους. Εγώ όμως βλέπω πως τα μάτια είναι μπλε, και τα πόδια μάλλον προς το καφέ. Σε ποια κατηγορία τέλος πάντων να τον βάλουμε; Το μανδαρίνο τον ξεχνάμε λοιπόν… |
|
|||
|
|||
![]()
Για το στήσιμο των βράχων έχω κάποιες ενστάσεις. Βέβαια οφείλω να ομολογήσω ότι το κομμάτι είναι τεράστιο και δύσκολα μπορείς να κάνεις σωστή δουλειά. Δεν ξέρω το βλέπω το ενυδρείο σαν ένα τεράστιο μπλόκι (βράχο)!
Λέω τώρα ότι ίσως στη θέση σου να έκανα διαφορετικό aquascaping. Δεν θέλω να σε πάρω στο λαιμό μου, εγώ ΙΣΩΣ έσπαγα κάποια κομμάτια βράχου για να διαμορφώσω σωστά. Δεν λέω να το κάνεις όμως. Απλά είναι πολύ ψιλό στο κέντρο και δεν ξέρω τι και πως θα μπορέσεις να βάλεις. Τα ζωύφια αυτά είναι κοπήποδα και είναι καλό να υπάρχουν. Δεν είναι αρτέμιες. Θα αποτελέσουν πηγή τροφής για τα (ορισμένα) ψάρια σου. Τα σκουληκάκια αποτελούν μέρος του ζωντανού σου βράχου. Εκτός από σπάνιες περιπτώσεις δεν έχεις να φοβηθείς τπτ. Ο ερημίτης αυτός δεν είναι redleg. Αυτοί είναι πολύ μικροί και με κατακόκκινο σώμα. Είχα και εγώ κάτι παρόμοιους οι οποίοι όμως ήταν άκρως επιθετικοί και τους έδιωξα. Ο σκίμερ καλό θα είναι να μην διακόπτεται η λειτουργία του γιατί η υδάτινη στήλη που θα έχει δημιουργηθεί καταρρέει με αποτέλεσμα τα οργανικά στοιχεία που θα έχουν συσσωρευτεί στην κορυφή της (πριν καταλήξουν στο δοχείο περισυλλογής) επανέρχεται στο νερό και για να ξαναδημιουργηθεί θέλει χρόνο. Δηλαδή δεν είναι σωστό να γίνεται καθημερινή διακοπή του σκίμερ. Αραιά και που, δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα όμως.
|
|||
|
|||
![]()
Accnt να σε ευχαριστήσω κατ αρχήν για τη βοήθεια που μου προσφέρεις.
Ούτε ιδιαίτερα μαθήματα να μου έκανες, να σαι καλά. Για το βράχο καλά κάνεις και λες τη γνώμη σου. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που ανέβασα τη φωτογραφία, να λένε και οι πιο έμπειροι τις παρατηρήσεις-προτάσεις τους. Και πραγματικά το κομμάτι αριστερά είναι τεράστιο(πάντα για το ενυδρειάκι μου μιλάμε), είναι το τελευταίο που έβαλα, και ζυγίζει 5,5 κιλά. Μου άρεσε όμως πάρα πολύ και για αυτό το αγόρασα. Να τα σπάσω τα κομμάτια, αλλά τα φοβάμαι όταν θα είναι πιο μικρά, θα κρατήσουν ή θα αρχίζουν να σκορπίζουν από εδώ και από εκεί. Και όταν λες είναι ψηλό στο κέντρο και τι θα μπορέσω να βάλω τι εννοείς; θα έχω πρόβλημα με το κοράλλια; Δεν θα χωρέσει τίποτα; Ερημίτες να δω τι θα φέρει σήμερα, αν είναι και οι άλλοι σαν αυτόν δεν αγοράζω ακόμα.. Τέλος με το skimmer τι να κάνω για να μην έχω αυτό το πρόβλημα. Να έβαζα μια σωλήνα σε σχήμα Π, η μια άκρη δηλαδή να μπαίνει στο μηχάνημα, να ανεβαίνει πάνω από το χείλος του ενυδρείου, και να ξανακατεβαίνει προς τα κάτω. Εκεί μπορώ να κρεμάσω ένα δοχείο που να μαζεύει τους αφρούς. Λέτε να δουλέψει ή να μην το επιχειρήσω; |
|
|||
|
|||
![]()
Για τον σκίμερ δεν πολύ-κατάλαβα τι θέλεις να πεις με το «Π». Αν εννοείς πώς να αδειάζεις το δοχείο συλλογής, θα μπορούσες να κάνεις μια τρύπα στον πάτο του ή στα πλάγια, και να συνδέσεις ένα λάστιχο που θα καταλήγει σε δοχείο. Πολλοί το κάνουν αυτό για να μην αδειάζουν το δοχείο αναπλήρωσης. Όμως… έχουν τεράστια ενυδρεία με τρομερή παραγωγή αφρού. Σε σένα δεν θα έχει εφαρμογή αυτό. ¶λλωστε καλό θα ήταν να καθαριζόταν σε εβδομαδιαία ή κάθε 15ήμερο το δοχείο συλλογής και ειδικότερα το σημείο που στενεύει ο σκίμερ και μαζεύεται η μούργα. Το συχνό καθάρισμα αποφέρει καλύτερο skimming. Πάντως το «Π» δεν θα πετύχει.
Πρόσεχε δεν σε συμβουλεύω να σπάσεις τον βράχο σου, απλά είναι μια ιδέα αν είναι τεράστια τα κομμάτια. Τα βράχια μπορείς να τα κολλήσεις μεταξύ τους με ειδική εποξική κόλλα κατάλληλα για ενυδρεία. Με αυτόν τον τρόπο δεν «πέφτει» τπτ. Αν ο βράχος έτσι όπως είναι σχεδόν ακουμπάει στην επιφάνεια, τότε τα κοράλλια που θα μπουν? Αν βάλεις βέβαια. Που μάλλον θα βάλεις τελικά…. Έτσι αφήνουμε αρκετό χώρο για να μπορούν να αναπτυχθούν κιόλας. Αν και σε βλέπω σε μικρό χρονικό διάστημα να πηγαίνεις σε μεγαλύτερο ενυδρείο.
|
|||
|
|||
![]()
Λοιπόν μια καλύτερη περιγραφή για να καταλάβετε καλύτερα τι σκέφτομαι να κάνω με το skimmer.
Αν δείτε στη φωτό που έχω ανεβάσει πιο πάνω, υπάρχει ένα άνοιγμα στο καπάκι στην πίσω μεριά, που μόλις και μετά βίας χωράει να περάσει ο λαιμός από το ποτήρι του μηχανήματος. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν θέλω να ανοίξω το καπάκι, γιατί βρίσκει στο ποτήρι. Αναγκαστικά θα πρέπει να σταματήσω(ή μήπως όχι; ) τη λειτουργία του μηχανήματος, και να βγάλω το ποτήρι. Και λέω τώρα, αν αντί για το ποτήρι στην έξοδο του skimmer βάλω ένα κομμάτι σωλήνα PVC και αμέσως 2 γωνίες 90 μοιρών ώστε να γυρίσει και πάλι προς τα κάτω, έξω από το ενυδρείο. Εκεί τοποθετώ ένα δοχείο για να μην πέφτουν οι αφροί στο πάτωμα, και έτσι το καπάκι ανοίγει χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να σταματάω το skimmer. Το θέμα τώρα είναι αν θα δουλέψει το σύστημα αυτό, μιας και αλλάζει τελείως η διαμόρφωση στην εξαγωγή. Το έχει δοκιμάσει κανείς; Ταυτόχρονα ψάχνω και τρόπο μήπως με κανένα μερεμέτι μπορέσω να βγάλω τελείως το καπάκι, και να στηρίξω τις λάμπες. Και πάω στο βράχο. Δηλαδή τα κοράλλια μπαίνουν μόνο στην κορυφή του βράχου; Δεν γίνεται για παράδειγμα να τα βάλω στην μπροστινή πλευρά του; Αλλά και εκεί θα μου πεις, αν μεγαλώνουν αρκετά θα μειώσουν τον ήδη μικρό χώρο. ¶ρα μόνη λύση να αφαιρέσω τελείως ένα κομμάτι, γιατί και να τον σπάσω σε μικρότερα πάλι ο όγκος θα είναι εκεί. Το ότι σκοπεύω να βάλω κοράλλια φυσικά είναι σίγουρο, τα πιο απλά βέβαια, και τα πιο εύκολα στη συντήρηση. Όσο για μεγαλύτερο ενυδρείο δεν υπάρχει περίπτωση τις επόμενες 365 μέρες, η κυρά να εγκρίνει και άλλο κονδύλι…. Οπότε ότι κάνουμε φέτος, θα το κάνουμε στο μικρό(έ, από το προηγούμενο των 20 λίτρων, είμαστε κιόλας σε καλύτερη κατάσταση) Τέλος στην τέταρτη φωτογραφία που έχω βάλει πιο πάνω, αυτά τα στρογγυλά ακτινωτά πραγματάκια τι είναι; Πρόκειται για κάτι ζωντανό, για κάποιο φυτό ή απλά έτσι υπάρχει στο βράχο; |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
SALT WATER FISH NAMES | nkarvounis | Mη Reefsafe | 2 | 27-12-02 03:31 |
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ FRESH WATER | nkarvounis | Γλυκό νερό - Γενικά | 6 | 20-12-02 10:41 |
Fish Atlas on line | Tolis | Βιβλιογραφία Γλυκού Νερού | 0 | 10-12-02 18:37 |