|
|
|||
|
|||
![]()
…και ξεκίνησαν τα προβλήματα!
Δεν κολλάμε όμως, τα προβλήματα είναι για να τα ξεπερνάμε. Το πρόβλημα των μικροφυσαλίδων που αναφέρεις είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο και έχει να κάνει τόσο από τον σκίμερ όσο και από τον τρόπο τοποθέτησης. Δυστυχώς στην περίπτωσή σου δεν υπάρχει άλλος τρόπος τοποθέτησης. Δεν γνωρίζω τον συγκεκριμένο σκίμερ, αλλά δώστου λίγο χρόνο μέχρι να εγκλιματιστεί. Τα σκίμερ χρειάζονται πάντα χρόνο. Βέβαια αν γίνεται χαμός όπως λες στον ενυδρείο σου (πράγμα που δεν είναι σωστό μην πω και βλαβερό), δεν νομίζω ότι θα αλλάξουν και πολλά πράγματα. Στο μαγαζί που το είδες, που το είχε? Έτσι κρεμαστό όπως εσύ ή σε κανένα sump? Προς το παρόν δοκίμασε την εύκολη λύση, να τοποθετήσεις ένα σφουγγάρι στην έξοδο του σκίμερ έτσι ώστε το νερό να πέφτει πάνω του και να παγιδεύονται οι περισσότερες μικροφυσαλίδες. Για τον ελεγκτή θερμοκρασίας ψάξε λίγο μέσα στο φόρουμ, θα βρεις αρκετά θέματα.
|
|||
|
|||
![]()
Μπα, τι να κολλήσουμε! Απλά όλα αυτά γίνονται για να πλουτίζουμε τις εμπειρίες μας.
![]() Τώρα, άμα τα ξεπερνάμε κιόλας τι το καλύτερο. Τελικά μάλλον θα το βγάλω(το skimmer). Και όχι τόσο για τις φυσαλίδες (που μειώθηκαν λιγάκι), αλλά από τον υπερβολικό θόρυβο που προκαλεί! Δε γινόταν ρε παιδιά, από το σαλόνι που έχω το ενυδρείο, μέχρι την κρεβατοκάμαρα… Δεν υπήρχε περίπτωση να κοιμηθώ, το έβγαλα από την πρίζα και τελείωσε. Δεν ξέρω αν οφείλεται σε λάθος τοποθέτηση, αλλά δεν το νομίζω. Εκτός από το θόρυβο της υπερφυσικής αντλίας, έκανε και περισσότερη ακόμα φασαρία η ανατάραξη του νερού-αέρα μέσα στο σωλήνα. ¶ρα δεν πιστεύω πως υπήρχε περίπτωση βελτίωσης μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Θα δω αύριο αν δεχτεί να μου το αλλάξει με ένα μικρό εσωτερικό μοντέλο της Tunze … Αλλιώς το βάζω στις αγγελίες ![]() Στο μαγαζί που είδα (το μεγαλύτερο μοντέλο) το είχε κρεμασμένο σε ένα τεράστιο ενυδρείο, αλλά ήταν μέσα στην αίθουσα μαζί με χίλια δυο άλλα εξαρτήματα σε λειτουργία, οπότε δεν ξεχώριζες τι πρωτοέκανε θόρυβο. Μέχρι τώρα ήμουν της γνώμης πως βάζοντας εργαλεία πολύ μεγαλύτερης ισχύος, θα γινόταν καλύτερη δουλειά, και δεν υπήρχε περίπτωση να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα. Μάλλον έκανα λάθος. Καλό είναι να μην υπερβάλουμε προς καμιά κατεύθυνση, όλα με μέτρο. Για τον ελεγκτή θερμοκρασίας θα το ελέγξω. Ερημίτες πόσους μπορώ να βάλω; Μέχρι τι τελικό μέγεθος φτάνουν; Γιατί αυτούς που είδα στο μαγαζί είναι μικροσκοπικοί(ακόμα και για το ενυδρειάκι μου ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Κάνουν τα άτιμα θόρυβο (ανάλογα με το μοντέλο). Σόρυ που ξέχασα να στο αναφέρω! Πάντως υπάρχει περίπτωση να μπορείς και χωρίς σκίμερ με μπόλικο κάρβουνο και λίγη ιχθυοφόρτιση.
Αν βάλεις εσωτερικό τελικά τι χώρος θα σου μείνει? Ερημίτες μπορείς να βάλεις 2-3 για αρχή και βλέπεις. Έτσι μικροί είναι αλλά κατά καιρούς θέλουν να τους ρίχνεις κανένα καινούργιο καβουκάκι μεγαλύτερο.
|
|||
|
|||
![]()
Πραγματικά, πολύς θόρυβος.
![]() Εσείς πως τα αντέχετε ρε παιδιά, τα έχετε σε ηχομονωμένο χώρο; Πάντως εντάξει, πήγα σήμερα και μου το άλλαξε, πήρα το TUNZE Nano DOC Skimmer 9002 Ευτυχώς κατάφερα μετά από πολλά πειράματα και αλχημείες να κάνω το ποτήρι να χωρέσει από το άνοιγμα στο καπάκι. Από χώρο δεν με ζόρισε, στήριξα και το κομμάτι του μεγαλύτερου βράχου στην μπροστινή μεριά του, και σχεδόν ούτε φαίνεται. Το κακό είναι πως κάθε φορά που θέλω να ανοίξω το καπάκι, θα πρέπει να βγάζω το ποτήρι, δε γινόταν αλλιώς. Ευτυχώς που υπάρχει δηλαδή και ένα ακόμα άνοιγμα στη μπροστινή πλευρά για να ρίχνω την τροφή, έτσι δεν θα χρειάζεται να το βγάζω κάθε μέρα. Κάπου διάβασα και εγώ ότι αν δεν υπάρχουν πολλά ψάρια(που έτσι και αλλιώς δεν πρόκειται να υπάρξουν πάνω από 2-3 μικρά), μετά από κάμποσο καιρό, και όταν ο ζωντανός βράχος κάνει στο μέγιστο τη δουλειά του βιολογικού καθαρισμού, μπορεί το ενυδρειάκι να γυρίζει και χωρίς καθόλου Skimmer. Υπ όψη, έβαλα ακόμα 5,5 κιλά σήμερα, σύνολο 16! Ε, για τα λίτρα είναι πάνω και από αρκετός! Θα ανεβάσω και μια νέα φωτό με την πρώτη ευκαιρία. Επόμενο βήμα; Έφτασε ο καιρός να βάλω και κανένα ψαράκι ή όχι ακόμα; Είδα και ένα ακόμα πολύχρωμο ψαράκι σήμερα που πέρασα από το μαγαζί, μανδαρίνος νομίζω λέγεται. Είναι από τα σχετικά εύκολα ή δεν προτείνεται για αρχάριους; και θέμα μεγέθους φυσικά, αυτά που είδα θα ήταν 4-5 εκατοστά. Μετρήσεις αύριο, να καθαρίσει λιγάκι και από την ομίχλη που έπεσε μετά από τόσες επεμβάσεις. |
|
||||
|
||||
![]()
περι μανταρινου...
ευκολο να το χασεις...ναι! ευκολο να το κρατησεις...οχι !! θελει ταισμα σαν μωρο στο στομα με ζωντανη αρτεμια. κανονικα τρεφεται με κοπιποδα, αλλα τωρα σε τοσο λιγο βραχο δεν... η ζωντανη αρτεμια που θα μεινει= αμμωνια η αμμωνια = νιτρικα = και παει λεγοντας... |
|
|||
|
|||
![]()
Έτσι είναι δυστυχώς.
Ο μανδαρίνος είναι ένα από τα ομορφότερα ψάρια (αν και μικρό) με ιδιαίτερη συμπεριφορά. Ίσως και συ κάποτε θα μπορούσες να βάλεις ένα, αλλά θέλει στρωμένο ενυδρείο με πολλά κοπήποδα και τάισμα. Είχα και γω ένα και πήγαινε περίφημα, μέχρι που είχε αρχίσει να τρώει και φλέικς. Αλλά ο sixline είχε άλλα σχέδια. Στην αρχή τον τύφλωσε και το ψαράκι σιγά σιγά πέθανε. Ο άτιμος μου έχει ξανασκοτώσει μανδαρίνο σε χρόνο dt αλλά αυτός ήταν μεγαλύτερος και τον είχε αφήσει ήσυχο. Τι τον έπιασε ξαφνικά… Επανερχόμαστε… Έχεις πολύ βράχο και αυτό μόνο καλό είναι (εκτός της μείωσης του χώρου). ¶σε λίγο να δεις πως θα πάει το σύστημα και να σταθεροποιηθούν οι μετρήσεις σου και μετά βάζεις το πρώτο σου ψαράκι. Εν τω μεταξύ βάλε κάνα δυο ερημίτες κόκκινους.
|
|||
|
|||
![]()
Να μαστε πάλι εδώ.
Και αρχίζω με τις τελευταίες μετρήσεις PH=+ - 8.2, KH=7, NO2=0, NO3=+-50, NH4NH3=0. Νομίζω καλά πάμε. Αύριο βάζω άκοσμα 2 ερημίτες. Και αραδιάζω τις νέες απορίες-παρατηρήσεις μου. Στήθηκα σήμερα μπροστά στο τζάμι, και παρατήρησα διάφορα ζούφια. Καταρχήν υπάρχουνε άφθονες αρτέμιες, αν αυτό είναι δυνατόν, ή κάτι παρόμοιο. Είδα κάτι σαν σαλιγκάρι αλλά δεν είμαι σίγουρος για το τι ακριβώς είναι, βάζω φωτογραφία μήπως και κανείς το αναγνωρίσει. Κάτι σκουλήκια κάτι μπλε παράξενα πράματα σαν μικροί αστερίες, και τέλος σε ένα βράχο υπάρχουν κάτι παράξενα, δεν ξέρω πώς να τα πω. Βάζω επίσης μια φωτό μήπως και…, περισσότερο με καίει μην τυχών και κάτι απ όλα αυτά είναι επικίνδυνο για το σύνολο. Τέλος παραθέτω και μια φωτό από την νεότερη διάταξη βράχων στο ενυδρείο, καθώς και από το ποτήρι του skimmer, το οποίο είχε υπερχειλίσει λιγάκι στην αρχή αφού το είχα σε ανεβασμένη ροή, με αποτέλεσμα να μαζέψει λίγο νερό. Το καθάρισα, και το ξαναέβαλα στη θέση του. Κάπου όμως διάβασα πως δεν πρέπει να σταματάμε τη λειτουργία του, γιατί δημιουργεί πρόβλημα. Αληθεύει αυτό; Γιατί αν ναι θα πρέπει να βρω άλλη λύση μιας και για να ανοίξω το καπάκι πρέπει να σταματήσω τη λειτουργία του skimmer, κάτι που προφανώς θα συμβαίνει αρκετά συχνά. Τέλος και μια φωτογραφία του ερημίτη που υποτίθεται είναι από τους κόκκινους. Εγώ όμως βλέπω πως τα μάτια είναι μπλε, και τα πόδια μάλλον προς το καφέ. Σε ποια κατηγορία τέλος πάντων να τον βάλουμε; Το μανδαρίνο τον ξεχνάμε λοιπόν… |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
SALT WATER FISH NAMES | nkarvounis | Mη Reefsafe | 2 | 27-12-02 03:31 |
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ FRESH WATER | nkarvounis | Γλυκό νερό - Γενικά | 6 | 20-12-02 10:41 |
Fish Atlas on line | Tolis | Βιβλιογραφία Γλυκού Νερού | 0 | 10-12-02 18:37 |