|
|
|||
|
|||
![]()
Κοίτα σκίμερ για τόσο μικρό ενυδρείο, που να μπαίνει εξωτερικά κρεμαστό δεν ξέρω αν υπάρχει. Σίγουρα υπάρχουν αυτά με τις αερόπετρες (για την ακρίβεια ξύλινες) αλλά δεν ξέρω αν σου κάνουν για το ύψος. Και πάλι θα πρέπει να το βάλεις εσωτερικό και βέβαια θα φαίνεται άσχημα.
Από εργαλεία μην ξεκινήσεις να προμηθευτείς τπτ hiend. Κάτσε με αυτά που έχεις και βλέπεις στην πορεία. Μια αντλιούλα θα την χρειαστείς. Ψάξε να βρεις μια μικρή. Οι maxijetπου είναι καλές ίσως σου φαντάζουν μεγάλες….
|
|||
|
|||
![]()
Από skimmer εχω διαβάσει πως υπάρχει και το prism που κρεμιέται εξωτερικά.
Το έχει χρησιμοποιήσει κανείς; Η μήπως προτιμότερο κάτι σαν το TUNZE Nano DOC Skimmer 9002, αν φυσικά χωράει στο άνοιγμα που υπάρχει στο καπάκι; Για τις maxijet που λέτε συχνά, πρόκειται για είδος αντλιών ή για μάρκα; Κάποια πρόταση για ελεγκτή θερμοκρασίας μήπως; Σκέφτομαι να βάλω κάτι για να ελέγχει και το θερμαντικό σώμα, αλλά και ένα μικρό ανεμιστηράκι που πρόκειται επίσης να τοποθετήσω, όπως προτείνει και ο accnt πιο πάνω. Και μια πρώτη φωτό για να δούμε την εξέλιξη. |
|
|||
|
|||
![]()
Οι maxijet είναι μάρκα και έχει στην γκάμα της αρκετές αντλίες ανάλογα με τα λίτρα την ώρα.
Ο ελεγκτής θερμοκρασίας που χρησιμοποιώ εγώ είναι ο Eliwellic901 και είμαι αρκετά ευχαριστημένος. Τώρα για skimmer ψάξε το λίγο να δεις τι κυκλοφορεί στην αγορά. Αλλά φαντάζομαι ότι και ο prizm θα είναι μεγάλος για το ενυδρείο σου (από άποψη πώς να τον τοποθετήσεις).
|
|||
|
|||
![]()
Αγόρασα τελικά ένα τεράστιο(για το ενυδρειάκι μου) εξωτερικό skimmer.
Πρόκειται για το skimmer400P, που υπάρχει σε αυτή τη διεύθυνση http://www.crocitrading.com/index.ph...prodotti&wx=on Το δοκίμασα στο μαγαζί που αγόρασα και το ενυδρείο, σε ένα παρόμοιο για να είμαι σίγουρος ότι θα χωρέσει από το άνοιγμα που υπάρχει στο καπάκι. Όλα εντάξει, και εκτός αυτού και στο μαγαζί χρησιμοποιούσαν το μεγαλύτερο μοντέλο, και με διαβεβαίωσαν πως κάνει πολύ καλή δουλειά. Το τοποθετώ λοιπόν σήμερα το απόγευμα και κάνω τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Ο αφρός που βγάζει για την ώρα είναι άσπρος χωρίς την καφετιά βρωμιά που συνήθως μαζεύουν. Προφανώς να συμβαίνει αυτό λόγω του ότι μόλις το τοποθέτησα. Θα δείξει το μέλλον. Κάτι που θέλω να ρωτήσω σχετικά με την έξοδο του νερού. Μιλάμε πως στο μισό περίπου ενυδρείο(στην πλευρά που δίνει η εξαγωγή του skimmer) επικρατεί ομίχλη εξ αιτίας την μεγάλης ροής νερού-αέρα. Δοκίμασα να κατεβάσω την είσοδο νερού από το ροοστάτη εισαγωγής. Αλλά πάλι έχω σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα, μάλιστα αν την κατεβάσω πολύ ο αφρός δεν έχει σχεδόν τη δύναμη να ανέβει στο ποτήρι που μαζεύει τις πρωτεΐνες. Έτσι θα είναι πάντα; μήπως τελικά το ότι η αντλία και γενικότερα το όλο σύστημα είναι για περισσότερα λίτρα προξενεί αυτή την κατάσταση; Το φίλτρο κρίνεται πλέον απαραίτητο μετά την τοποθέτηση του skimmer; Μήπως να άφηνα μόνο το μικρό με λίγο σφουγγάρι και μακαρόνι, γλιτώνοντας έτσι λιγάκι χώρο; Κατέβηκε λίγο και η θερμοκρασία, 29 βαθμούς ![]() ¶ντε μπας και βάλουμε και κάνα ζωντανό πριν το Σεπτέμβριο Τον ελεγκτή θερμοκρασίας που αναφέρεις accnt δεν μπόρεσα να τον βρω σε καμιά αναζήτηση, τον έχεις γράψει σωστά; |
|
|||
|
|||
![]()
…και ξεκίνησαν τα προβλήματα!
Δεν κολλάμε όμως, τα προβλήματα είναι για να τα ξεπερνάμε. Το πρόβλημα των μικροφυσαλίδων που αναφέρεις είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο και έχει να κάνει τόσο από τον σκίμερ όσο και από τον τρόπο τοποθέτησης. Δυστυχώς στην περίπτωσή σου δεν υπάρχει άλλος τρόπος τοποθέτησης. Δεν γνωρίζω τον συγκεκριμένο σκίμερ, αλλά δώστου λίγο χρόνο μέχρι να εγκλιματιστεί. Τα σκίμερ χρειάζονται πάντα χρόνο. Βέβαια αν γίνεται χαμός όπως λες στον ενυδρείο σου (πράγμα που δεν είναι σωστό μην πω και βλαβερό), δεν νομίζω ότι θα αλλάξουν και πολλά πράγματα. Στο μαγαζί που το είδες, που το είχε? Έτσι κρεμαστό όπως εσύ ή σε κανένα sump? Προς το παρόν δοκίμασε την εύκολη λύση, να τοποθετήσεις ένα σφουγγάρι στην έξοδο του σκίμερ έτσι ώστε το νερό να πέφτει πάνω του και να παγιδεύονται οι περισσότερες μικροφυσαλίδες. Για τον ελεγκτή θερμοκρασίας ψάξε λίγο μέσα στο φόρουμ, θα βρεις αρκετά θέματα.
|
|||
|
|||
![]()
Μπα, τι να κολλήσουμε! Απλά όλα αυτά γίνονται για να πλουτίζουμε τις εμπειρίες μας.
![]() Τώρα, άμα τα ξεπερνάμε κιόλας τι το καλύτερο. Τελικά μάλλον θα το βγάλω(το skimmer). Και όχι τόσο για τις φυσαλίδες (που μειώθηκαν λιγάκι), αλλά από τον υπερβολικό θόρυβο που προκαλεί! Δε γινόταν ρε παιδιά, από το σαλόνι που έχω το ενυδρείο, μέχρι την κρεβατοκάμαρα… Δεν υπήρχε περίπτωση να κοιμηθώ, το έβγαλα από την πρίζα και τελείωσε. Δεν ξέρω αν οφείλεται σε λάθος τοποθέτηση, αλλά δεν το νομίζω. Εκτός από το θόρυβο της υπερφυσικής αντλίας, έκανε και περισσότερη ακόμα φασαρία η ανατάραξη του νερού-αέρα μέσα στο σωλήνα. ¶ρα δεν πιστεύω πως υπήρχε περίπτωση βελτίωσης μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Θα δω αύριο αν δεχτεί να μου το αλλάξει με ένα μικρό εσωτερικό μοντέλο της Tunze … Αλλιώς το βάζω στις αγγελίες ![]() Στο μαγαζί που είδα (το μεγαλύτερο μοντέλο) το είχε κρεμασμένο σε ένα τεράστιο ενυδρείο, αλλά ήταν μέσα στην αίθουσα μαζί με χίλια δυο άλλα εξαρτήματα σε λειτουργία, οπότε δεν ξεχώριζες τι πρωτοέκανε θόρυβο. Μέχρι τώρα ήμουν της γνώμης πως βάζοντας εργαλεία πολύ μεγαλύτερης ισχύος, θα γινόταν καλύτερη δουλειά, και δεν υπήρχε περίπτωση να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα. Μάλλον έκανα λάθος. Καλό είναι να μην υπερβάλουμε προς καμιά κατεύθυνση, όλα με μέτρο. Για τον ελεγκτή θερμοκρασίας θα το ελέγξω. Ερημίτες πόσους μπορώ να βάλω; Μέχρι τι τελικό μέγεθος φτάνουν; Γιατί αυτούς που είδα στο μαγαζί είναι μικροσκοπικοί(ακόμα και για το ενυδρειάκι μου ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Κάνουν τα άτιμα θόρυβο (ανάλογα με το μοντέλο). Σόρυ που ξέχασα να στο αναφέρω! Πάντως υπάρχει περίπτωση να μπορείς και χωρίς σκίμερ με μπόλικο κάρβουνο και λίγη ιχθυοφόρτιση.
Αν βάλεις εσωτερικό τελικά τι χώρος θα σου μείνει? Ερημίτες μπορείς να βάλεις 2-3 για αρχή και βλέπεις. Έτσι μικροί είναι αλλά κατά καιρούς θέλουν να τους ρίχνεις κανένα καινούργιο καβουκάκι μεγαλύτερο.
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
SALT WATER FISH NAMES | nkarvounis | Mη Reefsafe | 2 | 27-12-02 03:31 |
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ FRESH WATER | nkarvounis | Γλυκό νερό - Γενικά | 6 | 20-12-02 10:41 |
Fish Atlas on line | Tolis | Βιβλιογραφία Γλυκού Νερού | 0 | 10-12-02 18:37 |