Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Ανατολική Αφρική > Βιοτοπικά - Γεωγραφικά ενυδρεία Λιμνών Ανατολικής Αφρικής

Βιοτοπικά - Γεωγραφικά ενυδρεία Λιμνών Ανατολικής Αφρικής Παρουσιάσεις ενυδρείων Λιμνών Ανατολικής Αφρικής, συζητήσεις για διακόσμηση

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 20-06-06, 19:00
Το avatar του χρήστη filoxenos
filoxenos Ο χρήστης filoxenos δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Αθήνα - Βύρωνας
Arrow

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Tolis
...Τα ψαρια κι ας μην εχουν γνωρισει το φυσικο τους περιβαλλον, ειναι στο DNA τους να αποζητουν τις ιδανικες γιαυτα συνθηκες, ειδικα οταν προκειται για ειδη που εξαρτωνται αμεσα απο το περιβαλλον χωρου τους. Αν γεννηθουν κει μεγαλωσουν mbuna ή άλλα πετροψαρα σε γυμνο ενυδρειο, παντα θα ψαχνουν για σχηματισμο πετρων κι ας μην τις εχουν "δει" ποτε. Το ιδιο τα σκαλαρια ή οι δισκοι θα ψαχνουν για μερη με πολλες ριζες και κλαδια, το ιδιο τα γατοψαρα για σπηλιες κλπ. (Δεν ειναι δικη μου γνωμη αυτη, ειναι αποδεδειγμενο και ειναι και λογικο)....
Καμμία αντίρρηση σε όλα αυτά και συμφωνώ απολύτως. Αλλο είπα, ίσως δεν το διατύπωσα πολύ καθαρά (και pls, μην το παίρνεις προσωπικά... ): Αν φτιάξουμε σπηλιές στα mbuna, δεν νομίζω να νοιαστούν για το αν οι πέτρες είναι τετράγωνες ή περισσότερο στρογγυλές, αλλά για το πόσες είναι οι σπηλιές και πόσο ευρύχωρες, φωτεινές, ασφαλείς κλπ.
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Tolis
...Επι του προκειμενου, δεν νομιζω να μιλαω καν για ενυδρειο βιοτοπο ή μερος αυτου. Μιλαμε για το αν φαινεται πιο φυσικο το κεντροδεξιο ή το αριστερο μερος του συγκεκριμενου ενυδρειου οπως εχουν σχηματιστει οι πετρες. Ανεβαζω και δυο φωτος απο το βυθο της λιμνης λιγο πιο καθαρες.
Μήπως το θέμα πάει σε καθαρά προσωπικό γούστο και αισθητική? Στο κάτω-κάτω, έχουμε ενυδρεία ΚΑΙ για να μας ευχαριστούν/ικανοποιούν. Αν κάποιος προτιμά καλύτερα τις τετράγωνες από τις στρογγυλές ή το ανάποδο, για μένα λίγη σημασία έχει. Ολα σεβαστά. Εξ άλλου στις φωτο βλέπω μάλλον και τα δύο (?).
Πάντως για να πω κι εγώ τη γνώμη μου, στο συγκεκριμένο, μου κάθεται καλύτερα αισθητικά η δεξιά μπάντα του ενυδρείου και πραγματικά απορώ γιατί τα ψάρια πάνε αριστερά... Αλλά σίγουρα θα έχουν κάποιο λόγο. Θα μάθουμε άραγε?
Παλιά 20-06-06, 19:06
Tolis Ο χρήστης Tolis δεν είναι συνδεδεμένος
Δικτάτωρ

Περιοχή: Αθήνα
Προεπιλογή

Δεν το παιρνω προσωπικα καθολου. Και προφανως ειναι και για να μας ικανοποιουν τα ενυδρεια, κι επειδη ακριβως ειδα τις προτιμησεις (με τις οποιες διαφωνω) ανοιξα κι αυτην την κουβεντα. Μην ξεχναμε οτι η Κατηγορια αυτη συζηταει αυτο ακριβως το θεμα..
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-06-06, 20:05
Το avatar του χρήστη DimmyF
DimmyF Ο χρήστης DimmyF δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: Αγ. Δημήτριος - Αθήνα / ΠΑΤΡΑ
Προεπιλογή

...να πω κ γω τη γνώμη μου...
Χωρίς να έχω καμία σχέση με malawi θα μιλήσω καθαρά για το αισθηικό αποτέλεσμα.
Μου αρέσει η αριστερή πλευρά του ενυδρείου (κ μένα!)
Προσπαθώντας δε να φανταστώ αυτές τις πέτρες (αριστερά) με άλγη επάνω νομίζω ότι θα είναι τέλειο το αποτέλεσμα!
Πιάνοντας όμως άλγη και οι αριστερές ίσως να μου αρέσουν και αυτές..
Παλιά 20-06-06, 22:30
Το avatar του χρήστη γαυρος
γαυρος Ο χρήστης γαυρος δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB

Περιοχή: Αλ - τσαντηρι
Προεπιλογή

Παράθεση:
πιάνοντας όμως άλγη και οι αριστερές ίσως να μου αρέσουν και αυτές..

αφου οι αριστερες σαρεσουν, πως θα σου ξαναρεσουν με αλγη ??

προφανως εννοεις οι δεξιες, απλα το γραφω να μην μπερδευτουν οι αλλοι συνδρομοι !!!

Ψαρια Bonsai υπαρχουν ?

http://e-gavros.blogspot.com/

Απάντηση με παράθεση
Παλιά 21-06-06, 01:20
Το avatar του χρήστη DimmyF
DimmyF Ο χρήστης DimmyF δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: Αγ. Δημήτριος - Αθήνα / ΠΑΤΡΑ
Προεπιλογή

οκ οι δεξιές εννούσα...sorry..
Παλιά 21-06-06, 10:56
Το avatar του χρήστη Juan
Juan Ο χρήστης Juan δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Αθήνα
Προεπιλογή

Τελικα τι νομιζουμε οτι ειναι φυσικο?

Εγώ πιστεύω ότι δεν είναι τόσο απλό να απαντηθεί κάτι τέτοιο.
οι παράμετροι που πρέπει να υπολογίσουμε είναι τόσες που δεν .....
Γενικότερα και εμένα με έχει απασχολήσει αυτό το θέμα και για να κατανοήσω μερικά πράγματα έκανα την μεταφορά στο δικό μας (ανθρώπινο) φυσικό κόσμο.
Αν ρωτήσουμε το ίδιο για το άνθρωπο, "ζει σε φυσικό περιβάλλον ;" τι θα απαντούσαμε ;
Ας σκεφτούμε μια καλύβα σε κάποιο 'παρθένο' δάσος και ένα σπίτι με ένα μεγάλο (Ιαπωνικό) κήπο.
Μπορεί το δευτερό να μην είναι φυσικό αλλά εγώ προσωπικά εκεί θα ήθελα να ζήσω !!! ΕΙΝΑΙ φύση κάτι τέτοιο και ας είναι 'τεχνιτή'.

Για να έρθω λοιπόν στο θέμα, εαν χρησιμοποιήσεις φυσικά υλικά, ακολουθήσεις τους κανόνες (!) της φύσης (οπτικά) και τοποθετήσεις τις πέτρες με σωστό τρόπο*, δεν μπορεί να μην είναι όμορφο.
Αν βουτήξουμε σε μια λίμνη ή αν διαλέξουμε ένα τοπίο (έξω από το νερό) αυτό μπορεί να είναι από αδιάφορο μέχρι κάτι το μοναδικό !!!
Αν είναι να αντιγράψουμε κάτι σε ένα ενυδρείο ας είναι το 'εντυπωσιακό' και όχι το 'αδιάφορο'. Και τα δύο φυσικά είναι αλλά το αποτέλεσμα τελείως διαφορετικό.

Το πρώτο βήμα για το ενυδρείο μας συμφωνούμε όλοι ότι είναι να μπουν πέτρες από το ίδιο είδος, βαλμένες με φαντασία.... Ανάλογα με το τι θέλεις να 'αντιγράψεις ' διαλέγεις και το είδος. Προσωπικά μου αρέσει η αριστερή πλευρά γιατί μοιάζει με βράχο και μπορείς να αποδώσεις το ύψος πιο εύκολα απ'ότι πολλές στοιβαγμένες στρογγυλές πέτρες

* Ο φίλος μας ο caverman (που έχει τις γνώσεις) μπορεί μα μας πει κάποια πράγματα για την σωστή τοποθέτηση των πετρών.

Απάντηση με παράθεση
Παλιά 21-06-06, 15:07
Το avatar του χρήστη caverman
caverman Ο χρήστης caverman δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Σταθμός Πλακεντίας - Αττική
Προεπιλογή

Αν και πολοί εμπειρότεροι από εμένα θα μπορούσαν να προτείνουν...
Με αφορμή την δεύτερη φωτό του Tolis θα τολμήσω μια πρόταση βασισμένη στα παρακάτω:

- στίβες από μικρές στρογκυλές δεν ...
- πέτρες με ορατά έντονες ακμές δεν...
- μικρές στρογυλές από την μιά και μεγάλες "σπασμένες" από την άλλη δεν...
- όλες οι μεγάλες θα πρέπει να έχουν την ίδια κλίση (κατακρίμνηση) π.χ από δεξιά προς αριστερά
- όλες οι μικρές θα είναι σε μικρές όμαδες των 2 ή 3 μισοβυθισμένες στην άμμο ή θα οριοθετούν μια συνεχή περιοχή.

Οι μεγάλες τετράγωνες ανά δύο θα αποτελέσουν 3 κυρίαρχους σχηματισμούς με ίδια κλίση όμως ως προς τον επίπεδο πυθμένα. (σαν να κύλησαν ή έπεσαν από το ίδιο σημείο προς ένα πλάτωμα του κεκλιμένου βυθού)
Οι μικρές στρογγυλές σε ομάδες των 2 ή 3 θα αποτελέσουν μικρούς σχηματισμούς γύρω από τους μεγάλους κυρίαρχους σχηματισμούς. (εάν στον βυθό θέλουμε να κυριαρχεί η άμμος)
Όλες οι πέτρες θα τοποθετηθούν ώστε να μην είναι ορατές οι έντονες ακμές τους.
Όσες δεν πληρούν την προδιαγραφή αυτή θα πρέπει να αφαιρεθούν. (στις φωτό είναι προφανές ότι οι πέτρες είναι μαζεμένες από διαφορετικές περιοχές)
Κάθε μικρός σχηματισμός θα σχηματίζει μια σχεδόν θαμένη σπηλιά στην άμμο.
Οι μεγάλοι σχηματισμοί θα οριοθετήσουν τυφλές περιοχές και θα βοηθήσουν τα ψάρια...
Από τις σρογγιλές πέτρες να προτιμηθούν οι πιό πλακοειδής (σαν αυτές την πρώτης φωτό), οι εντελώς στρογγιλές μάλλον δεν κάνουν και θα πρέπει να χησιμοποιηθούν μόνες τους μισοθαμένες στην άμμο.

Εναλακτικά οι 3 μεγάλοι σχηματισμοίμπορούν θα οριοθετήσουν μια περιοχή συγκράτησης μικρότερων (και πυκνότερων μικρών σχηματισμών) που θα φθίνει σε μια περιοχή που θα κυριαρχεί η άμμος και λιγότερο οι θαμένες λείες πέτρες.
Για να γίνει όμως το τελευταίο θα πρέπει όλες οι πέτρες να δίνουν την αίσθηση ότι προέρχονται από την ίδια περιοχή δηλαδή ότι έχουν διαμορφωθεί από τα ίδια φυσικά φαινόμενα.(π.χ ποτάμι, αλπικό τοπίο κλπ)

Εάν επισκευθείτε τεχνιτή λίμνη θα διαπιστώσεται ότι πολλές πέτρες έχουν έντονες ακμές καλυμμένες από λάσπη ώστε να δείχνουν λείες.
Επιπλέον εάν οι πέτρες μοιάζουν σαν να τις έχει σκάψει κουτάλι είναι "ακατάλληλες" αφού αυτές προέρχονται από καταράκτες και έντονη ροή μεγάλης ποσότητας νερού.
Για το πως διαμορφώνει το νερό την πέτρα νομίζω ότι θα έχει ενδιαφέρον να ανοίξω άλλο topic...με φωτό....

Εσύ ... είσαι μέλος του ΠΣΦΕ;;;
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές