Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Φυτεμένα Ενυδρεία > Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά

Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά Οτι δεν εμπίπτει στις εξειδικευμένες κατηγορίες.

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 24-03-25, 09:24
Το avatar του χρήστη Belafode
Belafode Ο χρήστης Belafode δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Προεπιλογή Η επιστροφή 2 (για συζήτηση)

Πριν κάποιες μέρες σε μια επίσκεψη σε φίλους μου χάρισαν ένα eheim eco pro 300 καθώς και μία μπουκάλα co2 5kg! Κρίμα είναι να κάθονται οπότε επιστράτευσα μια ακόμα γυάλα που είχα κολλήσει πριν αρκετά χρόνια με διαστάσεις 60*35*35 και πάχος τζαμιών 5 χιλιοστά. Ή γυάλα δεν είχε χρησιμοποιηθεί τότε και είναι σε πόλη καλή κατάσταση. Αυτή την στιγμή βρίσκεται γεμάτη στο μπαλκόνι για δοκιμή και τα πάει καλά. Στόχος και πάλι είναι η οικονομία, η λιγότερη δυνατή συντήρηση, και να ταιριάζει με αισθητική μου. Στο YouTube βρήκα ένα βίντεο με ένα ενυδρείο (που χωρίς ντροπή θα αντιγράψω) όπου στην ουσία δεν έχει τίποτα άλλο από μια πέτρα στην μέση και όλο το άλλο χάλι από eleocharis pusilla mini.

Το φωτιστικό που θα χρησιμοποιήσω είναι
https://a.aliexpress.com/_EzBzwOk στα 60 εκατοστά

Έχω παραγγείλει 2,5kg tropica substrates και 9kg tropica active soil.

Νερό θα χρησιμοποιήσω από αντίστροφη όσμωση.

Περνάω σε ερωτήσεις για συζήτηση

1. Σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω την μέθοδο dry start (δεν το έχω κάνει ποτέ) ώστε να γλιτώσω της άλγες τουλάχιστον για αρχή. Ποια είναι η γνώμη σας και τι πρέπει να προσέξω;
2. Μπορώ να βάλω πέτρα λάβας και να λήξει το θέμα ΑΛΛΑ(!) έχω μία ασβεστολιθική η οποία μου αρέσει πραγματικά πάρα πολύ. Πιστεύετε πως αν την χρησιμοποιήσω θα καταφέρω να φέρω το νερό σε σωστές και σταθερές συνθήκες;
3. Το σπίτι μου τον χειμώνα δεν πέφτει ποτέ κάτω από τους 19 βαθμούς. Για τον λόγο αυτό σκέφτομαι να μην χρησιμοποιήσω θερμαντήρα (έχω πάντα για έκτακτη ανάγκη) οπότε ποια η πρόταση σας για ζώντα;
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 24-03-25, 17:38
Το avatar του χρήστη Κλεόβουλος
Κλεόβουλος Ο χρήστης Κλεόβουλος δεν είναι συνδεδεμένος
Mratibu wa Afrika jeshi

Περιοχή: 41.192471Ν, 26.304201Ε
Προεπιλογή

στις ερωτήσεις
1....δεν έχω ιδέα
2. Αν η πέτρα δεν είναι ευδιάλυτη παρόλο που είναι ασβεστολιθική πολύ δύσκολα θα επηρεάσει παραμέτρους (τα έχω γράψει και αλλού ότι για να απελευθερώσει ασβέστιο απαιτούνται ειδικές συνθήκες οξέων, ροής, πίεσης κλπ)
3. White Cloud Mountain minnows
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 26-03-25, 12:15
Member

Προεπιλογή

Καλησπέρα Κλεόβουλε! Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

Οι πέτρες που έχω διαθέσιμες και μου αρέσουν είναι αυτές της φωτογραφίας. Η αριστερή (είναι αυτή που μου αρέσει περισσότερο) αντιδράει στο ξίδι ενώ η δεξιά όχι. Αν γνωρίζεις τα πετρώματα κάνε ένα σχόλιο. Τώρα πως μπορώ να γνωρίζω (πέρα από πειραματισμό) αυτά που αναφέρεις παραπάνω;

https://imgur.com/a/g5rKH4o

Και κάτι ακόμα. Ή γυαλιά είναι στο μπαλκόνι γεμάτη απο την Κυριακή και δεν φαίνεται να τρέχει από κάπου. Για κάποιον λόγο όμως δεν αισθάνομαι ασφαλής. Ίσος επειδή κατασκευάστηκε από εμένα πριν πολλά χρόνια! Τι επιλογές έχω: Να την αφήσω ως έχει; Να την διαλύσω και να την ξαναφτιάξω από την αρχή; Να κόψω τις παλιές σιλικόνες και να περάσω καινούργιες από πάνω; Να την κάνω γλάστρα και να αγοράσω καινούργια; Τι θα επιλέγατε στην θέση μου;
Στην κακή περίπτωση αστοχίας τι γίνεται; Αρχίζει να χάνει σταδιακά από τις ενώσεις ή ανοίγει και μαζεύουμε νερά και τζάμια από παντού;
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 26-03-25, 16:29
Mratibu wa Afrika jeshi

Προεπιλογή

Η πέτρα στα δεξιά είναι μάλλον βασαλτική και τουλάχιστον πολύ σκληρή για να επηρεάσει τις παραμέτρους. Η αριστερή είναι ιζηματογενής και αν θρυμματίζεται σχετικά εύκολα θα ανεβάζει τις σκληρότητες.
Όσον αφορά το ενυδρείο εγώ θα το χρησιμοποιούσα Έχω ένα καρφουρίσιο 20ετίας που έχει φάει του κόσμου τις μετακομίσεις και λειτουργεί αγέρωχο
Ακόμα και να σου ανοίξει ένα 50άλιτρο νερό θα πλημμυρίσει. Τρείς κουβάδες με τη σφουγγαρίστρα (+ η παντόφλα)
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 26-03-25, 17:49
Member

Προεπιλογή

Keleo-wiki! Λογικά θα χρησιμοποιήσω την δεξιά περισσότερο γιατί μοιάζει με αυτό που θέλω να αντιγράψω. Σχετικά με αυτά που λες για τον βασάλτη θέλω να παρατήσω το έξεις: στο ενυδρείο που τρέχω έχω βάλει τρεις πέτρες (βασάλτη) σύνολο 9,5 κιλά και οι διαφορές στο νερό θα έλεγα ότι είναι υπαρκτές . Χθεσινές μετρήσεις στην βρύση ph 7,8 kh 15 gh 18 και στο ενυδρείο ph 8,2 kh 15 gh 17. Θεωρητικά δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό σωστά; (Στο ενυδρείο έχω και χαλαζιακη άμμο) ¶σχετο αλλά στο νερό της βρύσης μέτρησα και νιτρικά.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 26-03-25, 19:58
Mratibu wa Afrika jeshi

Προεπιλογή

Με βάση τις μετρήσεις σου δεν επηρεάζονται οι σκληρότητες άρα τα πετρώματα που έχεις δεν είναι ευδιάλυτα στο νερό.
Το ph έχει να κάνει με την μέτρηση των κατιόντων υδρογόνου στο νερό και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα και οξυγόνου, η αλατότητα, η αποσύνθεση οργανικών ουσιών και τα απόβλητα των ζωντανών οργανισμών.
Για τα νιτρικά χρειάζεσαι φίλτρο στη βρύση σου.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 26-03-25, 21:39
Το avatar του χρήστη bloskas
bloskas Ο χρήστης bloskas δεν είναι συνδεδεμένος
Moderator

Περιοχή: Θεσσαλονικη
Προεπιλογή

Καλησπέρα και καλή αρχή!
Ισως θέλεις να τσεκαρεις και την μεθοδο dark start για τελείως ανωδυνο και δυνατό ξεκινημα.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 26-03-25, 21:51
Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από bloskas Εμφάνιση μηνυμάτων
Καλησπέρα και καλή αρχή!
Ισως θέλεις να τσεκαρεις και την μεθοδο dark start για τελείως ανωδυνο και δυνατό ξεκινημα.
Καλησπέρα! Πρώτη φορά το ακούω! Ευχαριστώ! Έχουμε πουθενά πληροφορίες στα ελληνικά κατά προτίμηση;
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές