Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Ασία > Bettas

Bettas Μονομάχοι, όλων των μορφών.

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 08-12-24, 15:50
Monomachos Ο χρήστης Monomachos δεν είναι συνδεδεμένος
Junior Member

Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από KostasAngel Εμφάνιση μηνυμάτων
Καλησπέρα! Για να απαντήσω σε μερικά ερωτήματα, καλό θα ήταν το ενυδρείο να είναι τουλάχιστον 30 λίτρα, σε μικρότερο είναι πολύ εύκολο να γίνει κάποιο λάθος και να ξεφύγει η αμμωνία κλπ.Σαν τροπικό ψάρι θέλει θερμοστάτη στους 26 βαθμούς και το καλοκαίρι αν το σπίτι είναι ζεστό θέλει ψύξη. Καπάκι ναι γιατί μπορεί να βρεθεί στο πάτωμα, αλλιώς έστω ένα διχτακυ ή κάτι παρόμοιο.Για φίλτρο καλύτερα για μονομάχο ένα μικρό κρεμαστό έχει ήπια ροή, τα ρεύματα τους στρεσάρουν. Στις αλλαγές δεν σηκώνουμε ενυδρεία κλπ, τις κάνουμε με δοχείο και σωληνάκι από ψηλά προς χαμηλά (συγκοινωνούντα δοχεία). Επίσης κάτι που δεν ανέφερες, λίγα φυτά βοηθούν πάρα πολύ, λειτουργούν σαν κρυψωνες και βελτιώνουν τις συνθήκες του νερού. Από μάρκες που ρωτάς δεν μπορώ να βοηθήσω, σχεδόν όλος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιώ είναι κινέζικος και ιδιοκατασκευές και με καλύπτει.
Ευχαριστώ πολύ!

Δεν το είχα καταλάβει οτι οι αλλαγές γίνονται με αυτόν τον τρόπο!, υπέθεσα οτι είτε το σηκώνεις και το αδειάζεις (αν ειναι σχετικά μικρό) είτε βγάζεις σιγά-σιγά νερό από το ενυδρείο με ποτήρι/κουβά. Αρκεί να κόψω κάποιο λάστιχο που βάζουμε για να πλένουμε βεράντες κλπ ή έχουν τίποτα επικίνδυνες χρωστικές πάνω τους και πρέπει να πάρω κάποιο ειδικό (και από που;

Για αυτό που λες με τα φυτά, το έχω διαβάσει αλλά διάβασα επίσης οτι τα φυτά θέλουν εξτρά πρόσθετη φροντίδα (λάμπα, λίπασμα, ειδικό χώμα, κλάδεμα κλπ) και έλεγα να μην τα ψάχνω όλα ταυτόχρονα. Υπάρχουν σχετικά εύκολα φυτά που μπορώ να βάλω για ενυδρείο με 1 μονομάχο; Και τι πρόσθετα χρειάζομαι να πάρω για τα φυτά;
-------------------------
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Κλεόβουλος Εμφάνιση μηνυμάτων
Καλώς ήρθες!
Χαίρομαι πολύ όταν βλέπω πολλούς προβληματισμούς σε κάποιον που ξεκινάει να φροντίσει ένα (οποιοδήποτε) ζωντανό και είμαι σίγουρος ότι θα κάνεις το καλύτερο για το δικό σου.
Πάντως δεν θέλει άγχος ούτε μεγάλο κόπο γιατί όσον αφορά τα ψάρια οι περισσότερες απορίες έχουν απαντηθεί εδώ μέσα (έχει και κουμπί αναζήτησης επάνω δεξιά) και βασικά δεν θέλει βιασύνες.
Φαντάζομαι διάβασες το Φυλλάδιο για τους μονομάχους http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=78892
Μερικές απορίες σου έχουν απαντήσεις εκεί.
Για τα υπόλοιπα,
αυτό που οπωσδήποτε χρειάζεσαι είναι ένα φίλτρο με αρκετό χώρο για "βιολογικά" υλικά. Στην περίπτωση σου ένα καλό κρεμαστό ή ένα μικρό εξωτερικό φίλτρο θα ήταν μια χαρά αλλά και σαν δεύτερη επιλογή ένα καλό εσωτερικό φίλτρο. Ενδεικτικά κάποιες επιλογές όχι οι μοναδικές, κρεμαστό https://eheim.com/en_GB/aquatics/tec...rty-130?c=1696 εξωτερικό όπως το Aquael που ανέφερες που είναι και βολικό γιατί μπορείς να βάλεις τον κάδο δίπλα στο ενυδρείο αν δεν έχεις χώρο από κάτω, αλλά και άλλα όπως https://eheim.com/en_GB/aquatics/tec...pro-130?c=1736 εσωτερικό https://eheim.com/en_GB/aquatics/tec...ball-60?c=1995
Πάρτο χαλλαρά όπως λέμε στη Σαλονίκη , γράψε εδώ όποια, ακόμα και φαινομενικά αστεία, απορία έχεις ΠΡΙΝ κάνεις οτιδήποτε και ρίξε βάρος στο να καταλάβεις καλά τη διαδικασία προετοιμασίας/ωρίμανσης του ενυδρείου (κύκλο του αζώτου κλπ) για να δεχτεί κάποιο ζωντανό.

Καλώς σας βρήκα! Σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές!

Ναι, το είχα βρει και το διάβασα το φυλλάδιο εδώ στο φόρουμ. Το βασικό μου πρόβλημα ήταν ότι σε ό,τι pet shop πήγα μου λένε αυτά ειναι βλακείες και υπερβολές, και άκουγα "εγώ φροντίζω τόσα ψάρια 30 χρόνια τώρα και πας και πιστεύεις τυχαίους στο internet, ο μονομάχος δεν θέλει τίποτα, μόνο αντιχλωρικό" κλπ, και πήγα σε 3 όχι σε 1! Αλήθεια ξέρει κανένας κάποιον καλό επαγγελματία με pet shop εδώ στη Θεσσαλονίκη, θα προτιμούσα ανατολικά αλλά πηγαίνω οπουδήποτε χρειαστεί αντί να δώσω χρήματα σε από ό,τι πλέον καταλαβαίνω επικίνδυνους (για να το πω κομψά)... Επίσης, κάποια pet shop λένε και "κτηνιατρείο" στην ταμπέλα τους, μήπως αυτά ειναι καλύτερα από άποψη πρακτικών/συμβουλών που δίνουν ή εννοούν κτηνιατρείο μόνο για σκύλους, γάτες κλπ;

Κοίταξε, ο αέρας που θα αναπνέει ο μονομάχος θα ειναι 20-22 βαθμούς που βάζουμε το καλοριφέρ, παραπάνω δεν το βάζουμε γιατί σκάμε μέσα στο σπίτι (σόρυ, εγώ δεν ειμαι τροπικός ). Επομένως θα έχει όντως μια διαφορά ο αέρας που αναπνέει σε σχέση με το νερό του ακόμη και αν βάλω τον θερμοστάτη του στο 24 (έλεγα να το βάλω στο 26).

Για το φίλτρο, προσανατολίζομαι σε κάποιο κρεμαστό εξωτερικό. Ευχαριστώ για τις προτάσεις, θα τα ψάξω και skroutz να δω τι παίζει!

Αυτό το STC-1000 που προτείνεις, αν κατάλαβα καλά, το συνδέεις με τον θερμοστάτη και έχει κάποια όρια που ρυθμίζεις για τη θερμοκρασία τα οποία αν τα ξεπεράσει προς τα πάνω ή προς τα κάτω τότε τον κλείνει αυτόματα και τον ανοίγει αυτόματα αντιστοίχως έτσι ώστε η θερμοκρασία να ειναι στο εύρος που του έχεις ρυθμίσει; Η θερμοκρασία που δείχνει όμως ειναι του αέρα, δεν μετράει μέσα το νερό με κάποιο αισθητήρα, σωστά; Δεν θα έχει κάποια απόκλιση έτσι μεταξύ της θερμοκρασίας που θέλουμε στο νερό και τη θερμοκρασία που έχει ο αέρας;

Τέλος, μια πρόσθετη απορία που μου ήρθε λόγω και των ημερών. Αν το είχα το ψάρι τώρα και ήθελα να λείψω ας πούμε για καμιά 10αρια ημέρες τότε τι κάνω; Το παίρνω μαζί μου όπως λέει αυτό εδώ: https://finleysjournal.home.blog/how...th-betta-fish; Εσείς τι κάνετε;

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Monomachos : 08-12-24 στις 15:50 Αιτία: Automerged Doublepost
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 09-12-24, 00:37
Το avatar του χρήστη Κλεόβουλος
Κλεόβουλος Ο χρήστης Κλεόβουλος δεν είναι συνδεδεμένος
Mratibu wa Afrika jeshi

Περιοχή: 41.192471Ν, 26.304201Ε
Προεπιλογή

Monomachos;1065795]Ευχαριστώ πολύ!

Δεν το είχα καταλάβει οτι οι αλλαγές γίνονται με αυτόν τον τρόπο!, υπέθεσα οτι είτε το σηκώνεις και το αδειάζεις (αν ειναι σχετικά μικρό) είτε βγάζεις σιγά-σιγά νερό από το ενυδρείο με ποτήρι/κουβά. Αρκεί να κόψω κάποιο λάστιχο που βάζουμε για να πλένουμε βεράντες κλπ ή έχουν τίποτα επικίνδυνες χρωστικές πάνω τους και πρέπει να πάρω κάποιο ειδικό (και από που;
Πάρε ένα διαφανές αλφαδολάστιχο από μαγαζί με υδραυλικά. Μπορείς να φτιάξεις μόνος σου κάτι παρόμοιο μ αυτά που δείχνει αυτός στο βίντεο για να καθαρίζεις ταυτόχρονα και τον βυθό https://www.youtube.com/watch?v=IjdB_Yu6nmQ
Για αυτό που λες με τα φυτά, το έχω διαβάσει αλλά διάβασα επίσης οτι τα φυτά θέλουν εξτρά πρόσθετη φροντίδα (λάμπα, λίπασμα, ειδικό χώμα, κλάδεμα κλπ) και έλεγα να μην τα ψάχνω όλα ταυτόχρονα. Υπάρχουν σχετικά εύκολα φυτά που μπορώ να βάλω για ενυδρείο με 1 μονομάχο; Και τι πρόσθετα χρειάζομαι να πάρω για τα φυτά; Υπάρχουν φυτά που δεν χρειάζονται τίποτα ιδιαίτερο. Δοκίμασε ανούμπιες, κρυπτοκορίνες, βαλισνέριες, κρίνουμ και επιφανειας όπως τα πίστια.
-------------------------

Καλώς σας βρήκα! Σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές!

Ναι, το είχα βρει και το διάβασα το φυλλάδιο εδώ στο φόρουμ. Το βασικό μου πρόβλημα ήταν ότι σε ό,τι pet shop πήγα μου λένε αυτά ειναι βλακείες και υπερβολές, και άκουγα "εγώ φροντίζω τόσα ψάρια 30 χρόνια τώρα και πας και πιστεύεις τυχαίους στο internet, ο μονομάχος δεν θέλει τίποτα, μόνο αντιχλωρικό" κλπ, και πήγα σε 3 όχι σε 1! Αλήθεια ξέρει κανένας κάποιον καλό επαγγελματία με pet shop εδώ στη Θεσσαλονίκη, θα προτιμούσα ανατολικά αλλά πηγαίνω οπουδήποτε χρειαστεί αντί να δώσω χρήματα σε από ό,τι πλέον καταλαβαίνω επικίνδυνους (για να το πω κομψά)... Επίσης, κάποια pet shop λένε και "κτηνιατρείο" στην ταμπέλα τους, μήπως αυτά ειναι καλύτερα από άποψη πρακτικών/συμβουλών που δίνουν ή εννοούν κτηνιατρείο μόνο για σκύλους, γάτες κλπ; Σαλόνικα έναν θα εμπιστευόμουν να προτείνω σε αρχάριο (για να προλάβω και τους κακεντρεχείς - ναι κάνω διαφήμιση όταν χρειάζεται χωρίς να τα παίρνω όμως ) τον Βιότοπο στην Καλαμαριά-Μακεδονίας 18

Κοίταξε, ο αέρας που θα αναπνέει ο μονομάχος θα ειναι 20-22 βαθμούς που βάζουμε το καλοριφέρ, παραπάνω δεν το βάζουμε γιατί σκάμε μέσα στο σπίτι (σόρυ, εγώ δεν ειμαι τροπικός ). Επομένως θα έχει όντως μια διαφορά ο αέρας που αναπνέει σε σχέση με το νερό του ακόμη και αν βάλω τον θερμοστάτη του στο 24 (έλεγα να το βάλω στο 26). δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα

Για το φίλτρο, προσανατολίζομαι σε κάποιο κρεμαστό εξωτερικό. Ευχαριστώ για τις προτάσεις, θα τα ψάξω και skroutz να δω τι παίζει!

Αυτό το STC-1000 που προτείνεις, αν κατάλαβα καλά, το συνδέεις με τον θερμοστάτη και έχει κάποια όρια που ρυθμίζεις για τη θερμοκρασία τα οποία αν τα ξεπεράσει προς τα πάνω ή προς τα κάτω τότε τον κλείνει αυτόματα και τον ανοίγει αυτόματα αντιστοίχως έτσι ώστε η θερμοκρασία να ειναι στο εύρος που του έχεις ρυθμίσει; Η θερμοκρασία που δείχνει όμως ειναι του αέρα, δεν μετράει μέσα το νερό με κάποιο αισθητήρα, σωστά; έχει ακροδέκτη-αισθητήρα μέσα στο νερό http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=59850 Δεν θα έχει κάποια απόκλιση έτσι μεταξύ της θερμοκρασίας που θέλουμε στο νερό και τη θερμοκρασία που έχει ο αέρας;

Τέλος, μια πρόσθετη απορία που μου ήρθε λόγω και των ημερών. Αν το είχα το ψάρι τώρα και ήθελα να λείψω ας πούμε για καμιά 10αρια ημέρες τότε τι κάνω; Το παίρνω μαζί μου όπως λέει αυτό εδώ: https://finleysjournal.home.blog/how...th-betta-fish; Εσείς τι κάνετε;[/QUOTE]
χαχα θα μπορούσες αφού μιλάμε για μονομάχο. Εμείς τι θα κάναμε όμως που έχουμε άλλα ψάρια? Λοιπόν κανένα ψάρι δεν θα πεθάνει από ασητεία μέσα σε 10 μέρες. Ταίζεις λίγο παραπάνω μερικές μέρες πριν φύγεις και την τελευταία μέρα κάνεις και μια καλή αλλαγή νερού και όλα θα είναι οκ. Έχει τύχει να λείψω πάνω από 10 μέρες και σε καμιά 10αριά ενυδρεία που διατηρούσα δεν είχα ποτέ απώλεια.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 18-03-25, 18:46
Monomachos Ο χρήστης Monomachos δεν είναι συνδεδεμένος
Junior Member

Προεπιλογή ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Γεια σε όλους και όλες,

Έχω πλέον ενυδρείο 30lt με 1 μονομάχο, 3 γατόψαρα, 7 αρλεκίνους, 1 σαλιγκάρι, αληθινά φυτά (!), βυθό από άμμο, 1 μεγάλο ξύλο (ρυθμίζει το ph από ό,τι κατάλαβα) και 1 πέτρα.

Με το παρόν θέλω μόνο να σας ευχαριστήσω για τις συμβουλές σας, με βοήθησαν πάρα πολύ.

Επιτρέψτε μου ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στον Κλεόβουλο για την ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ πρόταση του για τον Βιότοπο, ο Χρήστος (ιδιοκτήτης) δεν παίζεται πραγματικά, με βοήθήσε βήμα-βήμα να στρώσουμε το ενυδρείο, να εντάξουμε σωστά και σταδιακά τα ψάρια αφού έχουμε πάρει μετρήσεις αρκετές φορές, μου εξηγούσε ό,τι (πολλές φορές βλακεία) τον ρωτούσα και άλλα πολλά. Καμία σχέση με όλα τα άλλα αντίστοιχα μαγαζιά που είχα πάει και μου λέγανε ΒΛΑΚΕΙΕΣ (π.χ. "πάρε τον μονομάχο, λίγο αντιχλωρικό και τον βάζουμε από την 1η ημέρα στο ενυδρείο, οι μονομάχοι ειναι ανθεκτικοί"), όπως πλέον γνωρίζω...

Ευχαριστώ!
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 18-03-25, 22:05
Το avatar του χρήστη Κλεόβουλος
Κλεόβουλος Ο χρήστης Κλεόβουλος δεν είναι συνδεδεμένος
Mratibu wa Afrika jeshi

Περιοχή: 41.192471Ν, 26.304201Ε
Προεπιλογή

Να 'σαι καλά φίλε και να χαίρεσαι το ενυδρείο σου!
Το ξεκίνημα σ' αυτό το μαγικό χόμπυ είναι βασικό και το ταξίδι μεγάλο
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-03-25, 16:10
Το avatar του χρήστη Pritanis
Pritanis Ο χρήστης Pritanis δεν είναι συνδεδεμένος
DiscusModerator

Προεπιλογή

Καλη αρχη, απλα δεν κρατηθηκες κι εσυ και το μπουκωσες το ενυδρειο.... Ειναι πολλα τα ψαρια σου για 30 λιτρα....πραγμα που σημαινει οτι θελει μεγαλη προσοχη να μην σου ξεφυγει η κατασταση..... Γενικα να εχεις στο νου σου οτι οσο λιγοτερα ψαρια βαζεις σε περισσοτερα λιτρα , τοσο πιο ανεκτικο σε λαθη και παραλειψεις ειναι το ενυδρειο σου......Θα σου προτεινα σε αυτα τα λιτρα να εβαζες μονο ενα ζευγαρι μονομαχων και να πειραματιζοσουν με την αναπαραγωγη του....Ειναι πολυ ομορφη εμπειρια ....

Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές