Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Θαλασσινό νερό > Μεσογειακό

Μεσογειακό Ότι έχει σχέση με τη ζωή και τη διατήρηση Μεσογειακού ενυδρείου

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 28-09-18, 20:19
Το avatar του χρήστη Dimae
Dimae Ο χρήστης Dimae δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: Peiraious
Προεπιλογή Τhe Med Build

Οκ λοιπον θα σας το περιγραψω ακριβως οπως το σκεπτομαι
Ας αρχισουμε απο πανω προς τα κατω
αρχικα εστω ενυδρειο 260λ το οποιο θα αποτελειται
απο αμμο μαζεμενη απο θαλασσα
πετρες με αλγη κλπ απο Μεσογειο και πανω σε αυτες μπολικος νεκρος κοραλλοβραχος για βιολογια...
Επειτα,
Α.κρεμασμενα απ΄εξω αυτα:
1. σκιμμερ http://www.petsupermarket.gr/2930/%C...--1850-lh.html
2. ανεμηστηρια (ηδη υπαρχει)http://www.petsupermarket.gr/2892/%C...-7w-large.html
Β.εξοπλισμος εντος:
1. Φιλτρο-αντιδραστηρας (ηδη υπαρχει)
http://www.petsupermarket.gr/3102/%C...%82-300lt.html
2. Κυκλοφορια
http://www.petsupermarket.gr/9317/%C...ebao-rw15.html
αυτος + αυτον που τωρα χρησιμοποιω τωρα http://www.petsupermarket.gr/5976/%C...mp-cp2-4w.html
3.θερμομετρο http://www.petsupermarket.gr/9821/%C...ermometer.html

τωρα προχωραμε στο υπαρχων 60λ που θα χρησιμοποιηθει ως ρεφυγιουμ
διαθετει φωτισμο κ σκιμερ. Θα μπουν
http://www.petsupermarket.gr/9320/%C...o-dcs5000.html

http://www.petsupermarket.gr/9400/%C...nano-3152.html

Εντος αυτου θα υπαρχει αμμος,νεκρος κοραλλοβραχος .
Θα τοποθετηθει απο κατω απο το ενυδρειο.

Σκοπος ειναι να διατηρηθουν τα ακολουθα:

Clean up Crew

Astropecten jonstoni 1
Patella caerulea 5
clibanarius erythropus 9
Palaemon elegans 9
Στρείδι 1
Snails for the wall 5
Snails for the rock 5
Algae Snails 2 εννοω τα μεγαλα που βρισκονται εντος θαλλασης καλυμμενα με αλγη
Kοχυλια

Bottom Zone

actinia equina 5
Anemonia viridis 4
parablennius incognitus 2
Sabellastarte spp 1
Gobius Bucchichi 5

Mid-upper Zone

symphodus roissali 1
Thalasoma pavo 3
Coris julis 4
Chromis chromis 5
Serranus hepatus 1
Diplodus annularis 3
Sand smelt 9

Other

Posidonia Oceanica

Sump Inhabitants

Arbraxia lixula 1
chaeto algea,mangroves η κατι μεσογειακο ??
copipods n amphipods

YΓ: αν το παραεκανα πειτε το μου.
ΥΓ2:λεω μετα της κακοκαιριας να περασω μια βολτα απο την θαλασσα να δω τι καλουδια βγηκαν στα ρηχα...
ΥΓ3:Τελικα η σαλιαρα μου δεν ειναι σιγουρα parablenius incognitous....ωστοσο ουτε ophioblennius atlanticus μου κανει ....

Ο,τι μπορειται να μου πειτε,προτινεται,ρωτησετε....
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 28-09-18, 22:09
Το avatar του χρήστη pagokoftis
pagokoftis Ο χρήστης pagokoftis δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Πάτρα
Προεπιλογή

Λοιπόν, ξεκινάω...
Πέτρες με άλγη βάλτες από πάνω γιατί διαφορετικά θα λιώσει η άλγη και θα γεμίσεις αμμωνία/νιτρικά.. Πέτρες με άλγες, ανάλογα και τις άλγες, βάλε μόνο αν έχεις καλό φωτισμό και η θερμοκρασία του ενυδρείου σου είναι παραπλήσια της περιοχής που μάζεψες τις πέτρες.. Μην μαζέψεις πέτρες που έχουν σφουγγάρια, γιατί αν τις βγάλεις έστω και για λίγο σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα, τα σφουγγάρια θα ψοφήσουν και θα έχεις θέεεεμα...
Το σκίμερ δεν το ξέρω, αλλά η ροή του είναι τεράστια για σκίμερ!!! Επίσης καίει αρκετά!! Δεν νομίζω να σε καλύψει!! Αν θες κοίταξε κάποια bubble magus, που είναι οικονομικά και αποδοτικά..
Το φίλτρο θα έλεγα να μην το βάλεις καθόλου, αλλά να φτιάξεις ένα διαμέρισμα στην αρχή με ενυδρειακό σφουγγάρι/βαμβάκι.. Η ροή του φίλτρου είναι πολύ μεγάλη για να βάλεις άνθρακα ή αντιφώσφορο μέσα!!! Βιολογικό υλικό δεν χρειάζεται να έχεις, οπότε δεν έχει κάποια χρησιμότητα...
Μην αγοράσεις κρεμαστά εξαρτήματα από την στιγμή που θα έχεις sump!!
Με τόση ροη από την αντλία, πρόσεξε την άμμο στο sump γιατί την βλέπω να μετακινείται προς το ενυδρείο!!!
Το σημαντικότερο κομμάτι του ενυδρείου, μιας και πας σε 260 λίτρα, θεωρώ οτι είναι πάντα η υπερχείλιση!! Θέλει την μεγαλύτερη σκέψη!! Αν τρυπήσεις το ενυδρείο υπάρχουν σχέδια ώστε να την φτιάξεις ασφαλή, λειτουργική και ΑΘΟΡΥΒΗ!!!
Αν πας σε εξωτερική, προσωπικά την θεωρώ ρίσκο και αν δεν έχει αυτόματο σύστημα να ρουφάει τον εγκλωβισμένο αέρα, θα κάνει και θόρυβο κάθε λίγο και λιγάκι...
Από τα 60 λίτρα, αν βγάλεις ένα διαμέρισμα που θα δέχεται το νερό στην αρχή και ένα διαμέρισμα που θα είναι η αντλία επιστροφής, θα σου μείνει ελάχιστος χώρος για refugium!! Αν θες να έχεις refugium, θα πρέπει να πας σε μεγαλύτερο sump
Τα ζωντανά που θες να βάλεις είναι πάρα πολλά!!! Οι ανεμώνες, μετράνε σαν ένα ανάλογα μεγάλο ψάρι να έχεις στο νου σου!! Με το σκίμερ αυτό και χωρίς ικανό refugium, ή θα λιμοκτονούν, ή θα πρέπει να πηγαίνουν οι αλλαγές νερού σύννεφο!!
Ποσειδωνία θα σου πρότεινα να μην βάλεις ακόμα!!
Η chaeto, το πολύ πολύ να σου διατηρηθεί μερικούς μήνες, δεν κάνει στο μεσογειακό, όπως και οι mangroves..
Μεσογειακές άλγες μπορείς να διατηρησεις ή και να σου αναπτυχθούν ανάλογα το φάσμα και την ένταση του φωτός σου..
Τα κωπήποδα θέλουν κλειστό σύστημα για να αναπτυχθούν και στο ενυδρείο δεν θα προλαβαίνουν από τα ψάρια σου καν...
Για τα αμφίποδα, περίπου το ίδιο θα έλεγα...

Τελειώνω λέγοντας οτι πλέον θα έχεις καμια 300ριά λίτρα νερού που διακαώς θα επιθυμούν να βρεθούν στο πάτωμά σου!!! Πρόσεξε την υπερχείλιση που θα βάλεις/φτιάξεις και την κατασκευή του sump!! Να μεριμνήσεις για την ασφάλεια, για να μην έχεις πλημμύρες... Ένα σαλιγκάρι να σου φράξει για δευτερόλεπτα ένα σωλήνα, με τα λίτρα νερού που μεταφέρουν οι αντλίες αυτές, σίγουρα θα υπαρχουν θέματα...
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 28-09-18, 22:35
SweepingFish Ο χρήστης SweepingFish δεν είναι συνδεδεμένος
Banned

Περιοχή: Γλυφάδα
Προεπιλογή

Πολύ ενδιαφέρον το θέμα σας το παρακολουθώ εδώ και καιρό. Να ρωτήσω, θα υπάρξει πρόβλημα εάν χρησιμοποιήσω αντιφώσφορο ψιλής κοκκομετρίας σε σαμπ; Γιατί δεν ξέρω αν θα προλάβω να τους πάρω τηλέφωνο αύριο το πρωί πριν μου έρθει η παραγγελία (συγγνώμη αν βγαίνω εκτός του θέματος)
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 28-09-18, 23:55
Member

Προεπιλογή

Λοιπον ευχαριστω για την απαντηση τα καλυψες ολα
παμε λοιπον ,
για τις πετρες με αλγη κυριως κοραλλινη,padovina pavonica k acetabularia acetabulum βρισκω....
σφουγγαρια δεν εχω δει
οσον αφορα τα ψαρια ειναι αφενος πραγματι πολλα , αφετερου αντε να τα βρεις κ να τα πιασεις....
τωρα για το 60λ , δεν σκοπευα να βαλω μεσα εξοπλισμο.... το θελω μονο refugium για να αποικησουν κυριως τα αμφιποδα.... Τωρα αν δεν ¨πιασουν¨.....
για chaeto δεν πολυψηνομουν ουτως η αλλως ....
πιο πιθανο να κανω ενα diy algae scrubber...
Τωρα παλι γιατι δεν θα κανει την δουλεια του το φιλτρο ως προς τον ανθρακα κ τον αντιφωσφορο??
η υπερχειλιση λγκ με τρυπα θα ειναι εκτος κ αν λειτουργησω ως display tank κ το 60λ...οποτε κ δεν θα χρειαζεται ...
Οσον αφορα τον εξοπλισμο θα το ψαξω περισσοτερο ...
Αν εχετε να μου προτινετε κατι για ανλτια επιστροφης,σκιμμερ, καλοδεχουμενο
ευχαριστω κ παλι για τις συμβουλες
-------------------------
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από SweepingFish Εμφάνιση μηνυμάτων
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα σας το παρακολουθώ εδώ και καιρό. Να ρωτήσω, θα υπάρξει πρόβλημα εάν χρησιμοποιήσω αντιφώσφορο ψιλής κοκκομετρίας σε σαμπ; Γιατί δεν ξέρω αν θα προλάβω να τους πάρω τηλέφωνο αύριο το πρωί πριν μου έρθει η παραγγελία (συγγνώμη αν βγαίνω εκτός του θέματος)
Ευχαριστουμαι...

Τωρα για την ερωτηση σου ,φανταζομαι πως οχι αλλα καλυτερα να μιλησουν οι εμπειροτεροι

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Dimae : 28-09-18 στις 23:55 Αιτία: Automerged Doublepost
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 29-09-18, 06:14
Το avatar του χρήστη michalos
michalos Ο χρήστης michalos δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: ΡΕΘΥΜΝΟ
Προεπιλογή

Παράθεση:
εγω το μονο θεμα που βλεπω με ψιλη κοκομετρια ειναι αν θα φευγει απο τις τρυπες της καλτσας ,γιαυτο αγοραζω χοντρη ,δεν βλεπω αλλο λογο
@ Dimae:
Σε θεματα sump k refugium δεν ειμαι ειδικος , αν και εχω sump που εφτιαξα με συμβουλες αλλων κι εγω , ο pagokoftis ξερει πολυ καλυτερα
Ψαρια θα βρισκεις ατελειωτα πιστεψε με με την μεγαλη αποχη (μπορει σε 10 λεπτα για πλακα να βγαλεις 20-30 ψαρια) κ παγιδες και θα πρεπει να διαλεγεις αμεσως ποια θα κρατας κ ποια θα ελευθερωνεις στην θαλασσα , γιατι αν μπουν στο ενυδρειο και τρυπωνουν αντε να τα βγαλεις μετα
Προσωπικα δεν μου αρεσουν ο κρεμαστος εξοπλισμος γιατι εκτος του οτι φαινεται πιο πολυ εχει αποδειχθει οτι ειναι λιγοτερο πρακτικος απ οτι τα εσωτερικα ,αλλα αυτα ειναι γουστα εσυ αποφασιζεις τελικα
Αθερινες δεν ειδα η κανω λαθος? Ειναι πολυ ωραια ψαρακια που πανε ολες μαζι κοπαδι και αστραφτουν οταν πεφτει φως πανω τους με μια ασημι λαμψη
Εχουν ενα ελαφρως πρασινοπο χρωμα με ασημι ,ειναι πολυ ομορφα
Πανε μονο στην επιφανεια, οποτε δεν κινδυνευουν απο αλλα μεγαλυτερα ψαρια που πανε στο βυθο
Μπορει να τις πιασεις με σηκωτη αποχη και μπορεις ανετα να βαλεις μια 20αρια αφου ειναι μικρα ψαρακια
Οι γαριδες απο πειρα οταν υπαρχουν γοβιοι, γυλοι αλλα κυριως καλογριες θα κρυβονται γιατι τις πειραζουν το κυνηγητα που κανουν οι καλογριες καποιες φορες και οι υπερκινιτικοι γυλοι που δεν αφηνουν τρυπα να μη ψαξουν και επισης οι γοβιοι αν τους βολεψει θα φανε και καμια εχουν μεγαλο στομα
Επισης οι γαριδες πηδανε καμια φορα εκτος ενυδρειου (μαλλον περισσοτερο οταν υπαρχουν ολοι αυτοι οι αλητες στο ενυδρειο)
Σκιμμερ οπως ειπε κ pagokoftis τα bubble magus ειναι πολυ καλα απο κριτικες που εχω δει στο ιντερνετ και δεν ειναι και τοσο ακριβα σε σχεση με αλλα
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 29-09-18, 08:51
Το avatar του χρήστη pagokoftis
pagokoftis Ο χρήστης pagokoftis δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Πάτρα
Προεπιλογή

Παράθεση:
Και 3-4 μέρες να μείνεις χωρίς αντιφώσφορο δεν υπάρχει πρόβλημα!! Πρόβλημα δεν θα έχεις, ίσα ίσα κάνει καλύτερη δουλειά, αλλά εξαρτάται από την κατασκευή των ριακτόρων σου...
-------------------------
Η αντλία επιστροφής που έγραψες, είναι μια χαρά!! Σκίμμερ θα σου πρότεινα τα παραπάνω, αν αποφασίσεις να δούμε μοντέλο..
Δεν καταλαβαίνω πως θα το λειτουργήσεις χωρίς sump, δεν χρειάζεται η αντλία τότε... Αν τα έχεις όλα κρεμαστά στο ενυδρείο είναι περιττή.. Μόνο αν βάλεις το refugium δίπλα στο ενυδρείο και πάιξεις με τις στάθμες μπορεί να λειτουργήσει!! Αν βάλεις την αντλία μέσα στο refugium, τότε θα χρειαστείς χώρο αρκετό!!
Μπορείς να κάνεις ένα σχεδιάγραμμα πώς το σκέφτεσαι για να βοηθήσουμε??
Μήπως θες κύριο ενυδρείο και refugium να είναι ξεχωριστά συστήματα?? να μην επικοινωνούν??

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη pagokoftis : 29-09-18 στις 08:51 Αιτία: Automerged Doublepost
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 29-09-18, 10:13
SweepingFish Ο χρήστης SweepingFish δεν είναι συνδεδεμένος
Banned

Περιοχή: Γλυφάδα
Προεπιλογή

Καλημερα, ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις. Προλαβα να το αλλαξω τελικα και θα μου ερθει η χοντρη κοκκομετρια.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 29-09-18, 15:14
Member

Προεπιλογή

Αθερινες εχω βαλει στο στην λιστα (sand smelt) απλως πρεπει τωρα να δω τι θα αφαιρεσω για να μην υπερφορτωσω το συστημα ....
Αποχη θα παω να αγορασω .. εχω βρει κ το καταλληλο σημειο για ψαρεμα..
Τωρα, γαριδες ουτως η αλλως δεν βρισκω στην περιοχη που παω παροτι υπαρχουν rockpools.....
Τωρα το σκιμμερ αυτο πολυ μαρεσε αν ωστοσο που το βρισκουμαι τωρα αυτο εντος η εκτος Ελλαδος??...(καποιο λινκ καταστηματος η ιστοσελιδας πωλησης αν γινεται)
Ομολογω πως το να εχω ξεχωριστα τα συστηματα δεν το ειχα σκεφτει.
Μου αρεσε σαν ιδεα απο την αποψη οτι γλιτωνω το αγχος πλυμμηρας....
Ωστοσο μεσα σε αυτο θα μπορω απλως να διατηρω μερικα ειδη οπως ο αχινος που δεν τα θελω στο κυριως και να κανω καλλιεργεια αμφιποδων...
Επισης δεν θα μπορουν τα αμφιποδα να διοχετευονται στο κυριως ενυδρειο...
Μμ τελικα μηπως δεν το χρειαζομαι το ρεφυγιουμ?? μμμ
Συνημμένα Thumbnails
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Όνομα:  42785678_281247546045694_1995561506460139520_n.jpg
Εμφανίσεις:  319
Μέγεθος:  30,0 KB  
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 30-09-18, 07:14
Το avatar του χρήστη michalos
michalos Ο χρήστης michalos δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: ΡΕΘΥΜΝΟ
Προεπιλογή

Ψαρια μπορεις να ξεκινησεις να βαζεις απο καθε ειδος μερικα λιγα λιγα και μετα βλεπεις τι μπορεις να συμπληρωσεις
250 λιτρα ειναι μεγαλο ενυδρειο, δεν τα βλεπω υπερβολικα αυτα που θελεις να βαλει
Serranus hepatus ειναι η περκα ή χανος? και τα 2 ειναι κυνηγοι που τρωνε μικροψαρα και γαριδες αρα 100% δεν θα μεινει γαριδα με αυτο μεσα
Οι γαριδες βρισκονται σε καποια μερη που γεννανε κ μεγαλωνουν , ισως εκει να μην ειναι καλες οι συνθηκες για αυτες αρα πρεπει να ψαξεις και αλλου
Αν κανεις sump και το φτιαξεις σωστα ο κινδυνος πλημμύρας ειναι πολυ μικρος
Μερικοι κανουν sump στην πλατη του ενυδρειου ( εχουν ενα διαμερισμα πισω ή στο πλαι ) που ειναι 100% ασφαλες απο πλημμύρες και δεν φαινεται κιολας αφου χρησιμοποιουν αδιαφανες τζαμι για χωρισμα
Εχεις σκεφτει να το κανεις στην πλατη?
Τον αχινο πολυ τον φοβασαι! αν βαλεις καποιο μικρο ισως καποια μετακινηση σε μικρες πετρουλες να μπορει να κανει τιποτα αλλο!
Αν και τον περισσοτερο καιρο θα τον βλεπεις να κρυβεται σε καποια σπηλια ή κατω βραχους
Για τις καλλιεργειες να πω την γνωμη μου εγω δεν θα εκανα, πολυ μπελας για το τιποτα
Εγω θα κρατουσα το μικρο οπως ειναι και εκανα και το μεγαλο ή θα ειχα το μικρο σαν sump,αλλα οπως ειπα το sump στην πλατη ειναι 100% ασφαλες και σε γλιτωνει επισης απο δυνατες αντλιες αφου το νερο ειναι στο ιδιο υψος και επικοινωνουν με μια τρυπα στο διαχωριστικο τζαμι
Το μονο που θελει ειναι μεγαλυτερο πλατος (ή μηκος αν μπει στο πλάι κ οχι πισω) περιπου +15 εκατοστα
Σκεψου και αυτη την ιδεα, αν εχεις χωρο σε πλατος
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές