- Επιπλέον κόστος κατασκευής
- Επιπλέον βάρος ανά m2 όταν μένεις σε όροφο.
- Επιπλέον θόρυβος
- Υπαρκτός κίνδυνος πλημμύρας
- Δεν δουλεύουν σωστά τα βιολογικά και χημικά υλικά μέσα στο sump, αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί
- Δεν είναι καθόλου εύκολες οι αλλαγές νερού μέσω του sump, αντίθετα με ότι υποστηρίζεται από πολλούς.
- Η χρήση sump κάνει απαραίτητη την ύπαρξη μηχανισμού αναπλήρωσης
- Λόγω χαμηλού ύψους ο καθαρισμός του sump είναι δύσκολος με αποτέλεσμα συχνά να συσορεύεται βρωμιά που επιστέφει στο κυρίως ενυδρείο αν φτάσει με κάποιο τρόπο στο διαμέρισμα που είναι η αντλία επιστροφής.
- Λόγω του νερού που υπάρχει και κυκλοφορεί μέσα στο sump και λόγω ότι τα σαμπ είναι ανοιχτά, υπάρχει εξάτμιση κάτω από τη βάση του ενυδρείου με αποτέλεσμα η υγρασία που σχηματίζεται στο μέρος αυτό να διαβρώνει μία ώρα αρχίτερα τη βάση του ενυδρείου είτε είναι μεταλλική είτε ξύλινη.
- Τέλος πολλά από υποτιθέμενα θετικά του sump από τους υποστηρικτές του είναι άνευ αξία λόγου κατά τη γνώμη μου. Όπως για παράδειγμα ότι μπορείς να κρύψεις κάποιο από τον εξοπλισμό σου…δηλαδή ποιο τον θερμαντήρα που μπορεί και να μη χωράει ή ακόμα και να βραχυκυκλώσει έτσι οριζόντια που θα είναι. Ποιο άλλο…το αισθητήριο κάποιου μηχανήματος πχ κοντρόλερ θερμοκρασίας που είναι τόσο δα μικρούλι. Η γνώμη μου πάνω σε αυτό είναι ότι όχι μόνο δε σου κρύβει εξοπλισμό αλλά σου στερεί πολύτιμο χώρο κάτω από το ενυδρείο με αποτέλεσμα κάποιος από τον εξοπλισμό σου (φίλτρα, ριάκτορες) πιθανώς να μείνει εκτός και ίσως να ενοχλεί αισθητικά και να δημιουργεί επιπλέον θόρυβο. Άλλο «θετικό» …ότι η επιφάνεια στο κυρίως ενυδρείο μένει καθαρή λόγω της υπερχείλισης. Μα αυτό μπορεί να γίνει με πολύ καλή κυκλοφορία και χωρίς την υπερχείλιση, βλέπεις έτσι καθαρά που υστερεί η κυκλοφορία σου και αυξάνεις ανάλογα.
Το περιβόητο DSB in sump για κατακράτηση των νιτρικών έχει εγκαταλειφθεί από πολλούς χομπίστες για διάφορους λόγους, όπως δυσκολία και χρονοβόρα ενεργοποίηση του, καινούργιες μέθοδοι καταπολέμησης νιτρικών. Ομοίως και οι άλγες in sump.
Επομένως αγαπητοί φίλοι ποιος ο λόγος να πληρώσεις το ένα (ενυδρείο) άλλο ένα; Για να βάλεις ένα σκίμμερ με προδιαγραφές in sump, άντε και για να ρίχνεις και τα πρόσθετα (ζουμάκια) με μεγαλύτερη ασφάλεια;
Νομίζω το αποτέλεσμα μεταξύ της ύπαρξης ή μη ύπαρξης sump είναι σαφώς υπέρ της μη ύπαρξης.