|
Εγγραφή | Συχνές Ερωτήσεις | Social Groups | Ημερολόγιο | Αναζήτηση | Σημερινά Μηνύματα | Σημειώστε όλα τα forums ως διαβασμένα |
DIY . Φτιάχτο μόνος σου Ο τίτλος τα λέει όλα. |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
#11
|
|||
|
|||
![]()
Σπυρο καλημερα
Οπως ολοι ξερουμε το DNA των οργανισμων στη φυση εμπεριεχει πληροφοριες "γραμμενες" πανω σε γονιδια. Τα γονιδια (μερικες φορες αναφερονται και ως "εξώνια") στην ουσια αποτελουν τις "οδηγιες" που χρειαζεται το κυτταρο για να κατασκευασει πρωτεϊνες. Οι πρωτεϊνες χωριζονται σε δυο κυριες κατηγοριες: Ι. Δομικες (κατασκευη μεμβρανων, οργανιδιων κλπ.) ΙΙ. Ενζυμικες Οι ενζυμικες πρωτεϊνες ειναι υπευθυνες για τις αντιδρασεις που συμβαινουν στο εσωτερικο του κυτταρου, π.χ. η διαιρεση/πολλαπλασιασμος του κυτταρου ή η καταλυση της αμμωνιας. Οι δομικες πρωτεϊνες ειναι πιο ανθεκτικες απο τις ενζυμικες. Τα ενζυμα και οι δομικες πρωτεινες εχουν ενα σχημα στο χωρο (αναφερεται ως "τριτοταγη/3D μορφη". Οι κυριοτεροι παραγοντες που επηρεαζουν τις ...επιδοσεις των ενζύμων ειναι Α. Η θερμοκρασια, και Β. Το pH Και οι 2 παραγοντες επιδρουν στην τριτοταγη μορφη, στο σχημα δηλαδη των πρωτεϊνων. Αν χαμηλωσουμε λοιπον την θερμοκρασια κατω απο τους 23-25'C επιβραδυνεται η λειτουργια των ενζυμικων πρωτεϊνων - ειτε αυτο σημαινει πιο αργη κυτταρικη διαιρεση (growth rate), είτε χαμηλοτερο ρυθμο διασπασης της αμμωνιας, κ.ο.κ. Στους 4'C (θερμοκρασια ψυγειου) τα βακτηρια παυουν να πολλαπλασιαζονται αλλά δεν πεθαινουν. Μολις ανεβει η θερμοκρασια συνεχιζουν να πολλαπλασιαζονται σα να μη συνεβη τιποτα. Να φανταστεις οτι βακτηρια και ιοι "αποηκευονται" σε φυαλιδια με 70% γλυκερολη στους -20'C για παντα. Ο λογος που χρησιμοποιειται γλυκερολη ειναι γιατι παγωνει το νερο με αργους ρυθμους και δεν καταστρεφει τις εξωτερικες μεμβρανες των κυτταρων των βακτηριων. Και πραγματικα ενας τροπος να "σκοτωσει" κανεις βακτηρια ειναι ειτε να τα παγωσει με απλο νερο στην καταψυξη (το νερο σχηματιζει spikes οταν παγωνει που τρυπουν την μεμβρανη των κυτταρων). Αλλος τροπος ειναι με εθανολη, και επισης βεβαιως με πολυ οξινο διαλυμα. Το διαλυμα χαμηλου pH (δηλαδη κατω απο 3) θα καταστρεψει το σχημα των δομικων πρωτεϊνων και ετσι θα ...χυθει το περιεχομενο του κυτταρου. Αλλος ενας τροπος να σκοτωσουμε τα βακτηρια ειναι στερωντας τους την τροφη για μεγαλο χρονικο διαστημα - πλην ομως μολις βρεθει τροφη θα εμφανιστουν παλι... Και βασικα αυτος ειναι ο λογος υπαρξης ζωη στον δικο μας πλανητη (και ισως και σε αλλους). |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
Εργαλεία Θεμάτων | |
Τρόποι εμφάνισης | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Εξωτερικο φιλτρο | Nikos! | Φίλτρανση | 13 | 29-09-08 10:15 |
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΦΙΛΤΡΟ | ΕΛΒΙΡΑ | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 5 | 27-12-07 15:20 |
αλλαγη νερου- φιλτρο | naupaktos84 | Αρχάριοι γλυκού νερού | 6 | 02-08-07 11:26 |
Εξωτερικο φιλτρο | ggeos | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 7 | 09-11-06 10:26 |
φιλτρο εξωτερικο | alfacom | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 2 | 01-07-04 13:08 |