Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου (http://www.aquatek.gr/vb/index.php)
-   Γλυκό νερό - Γενικά (http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Άνοδος gH (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=11845)

Vasilizzz 12-05-06 07:32

Άνοδος gH
 
Γειά σας
Στήνω εδώ και λίγο καιρό το καινούριο μου ενυδρείο, 120 λίτρων. Συγκεκριμένα έχει μπει νερό πριν 15 ημέρες. Κάνοντας χθες μετρήσεις βρήκα το gH στα 17, ενώ της βρύσης είναι 10. Από υπόστρωμα έχω βάλει πολύ ψιλό χαλαζιακό χαλίκι (μάλλον άμμο θα το χαρακτήριζα), sera floradepot και λατερίτη. Την άμμο τη δοκίμασα με pH Minus και, έχοντας μια μικρή ποσότητα άμμου σε ένα ποτηράκι, βρίσκω συνήθως 1 κόκο που "βράζει", το είχα θεωρήσει όμως αμελητέο.
Είναι δυνατό αυτό να έκανε τη ζημιά; Και μέσα σε 15 ημέρες, έχοντας κάνει και στο ενδιάμεσο μερική αλλαγή νερου να ανέβηκε τόσο; Τι λέτε να φταίει;

lasal 12-05-06 08:25

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Vasilizzz
Τι λέτε να φταίει;

Ή το χαλίκι σου ή καποια πέτρα ασβεστολιθική
Την άμμο γιατί την δοκίμασες με pH minus?
Βασικά έπρεπε να την δοκιμάσεις με υδροχλωρικό οξύ.
Το έχουμε γράψει αρκετές φορές
Το ΚΗ σου πόσο είναι?

Vasilizzz 12-05-06 09:26

Το kH είναι 6. Με υδροχλωρικό οξύ δηλαδή μπορεί να δείξει οτι "βράζει", ενώ με το pH Minus δείχνει οκ; (ή σχεδόν οκ, όπως είπα και πριν).
Το χαλίκι πάντως είναι από τον ΕΡΜΗ, το "ξανθό" χαλαζιακό, που είναι ψιλόκοκο, σαν άμμος σχεδον. Μήπως έχει κάποιος άλλος εμπειρία με το συγκεκριμένο;

Tolis 12-05-06 10:31

Κανονικα πρεπει ναναι ουδετερο.
Εχεις πετρες μεσα στο ενυδρειο?
Τι υλικα εχεις στο φιλτρο?

Vasilizzz 12-05-06 11:08

Έχω 3-4 μικρές πέτρες από λάβα (από Σαντορίνη). Τις έχω ελέγξει όμως και θα τις ελέγξω πάλι. Το pH Minus τελικά αρκεί ή να δοκιμάσω με υδροχλωρικό;
Υλικά φίλτρου μόνο σφουγγάρια.
Υπάρχουν επίσης 2 ξύλα mopani.

Tolis 12-05-06 11:40

Δοκιμασε το με υδροχλωρικο.

Vasilizzz 15-05-06 08:01

Λοιπόν, δοκίμασα και με υδροχλωρικό και μου δείχνει τα ίδια: Βάζοντας σε ένα σφηνακοπότηρο λίγη άμμο (2-3 χιλιοστά) υπάρχουν 2-3 κόκοι που βράζουν. Τι λέτε, σε αυτό οφείλεται η άνοδος της σκληρότητας ή είναι πολύ μικρή η ποσότητα των κόκκων που είναι ασβεστολιθικοί, οπότε πρέπει να αναζητήσουμε αλλού την αιτία;;

PascM 15-05-06 11:39

Αν κάνεις την αναλογία θα δεις οτι μάλλον δεν είναι λίγο, πόσα κιλά χαλαζία έχεις ρίξει? στο σφηνοπότηρο έχεις λίγα γραμμάρια στο ενυδρείο πόσα?
Στο σφηνοπότηρο φαίνονται δυο-τρεις κόκοι και κάποιοι μπορεί να είναι από κάτω και να μην φαίνονται, στο ενυδρείο (κιλά) πόσοι?
Είναι δίλιμα πιστεύω!

Vasilizzz 15-05-06 15:40

Κατάλαβα. Έστω και λιγοι κόκοι να αφρίζουν στο δείγμα μου, τελικά αυτό αρκεί για να δημιουργήσει πρόβλημα. Θα παρακολουθήσω λοιπόν τη σκληρότητα για να δω μέχρι που θα φτάσει. Μέχρι τι όριο θεωρείται φυσιολογικό για ένα κοινωνικό ενυδρείο; Σκέφτομαι να βάλω όττος, καρδινάλιους, ραμιρέζι.

Vasilizzz 18-05-06 10:42

Από λίγο ψάξιμο που έκανα βλέπω ότι αυτά τα ψάρια θέλουν μαλακότερο νερό, σκληρότητας μέχρι 12 το πολύ. Αυτό που δεν κατάλαβα από αυτά που διάβασα είναι αν η μεγαλύτερη σκληρότητα τα ενοχλεί ή απλά καθιστά αδύνατη την αναπαραγωγή τους λόγω προβλημάτων που δημιουργεί στα αυγά.

caverman 18-05-06 11:53

Πιστέυω ότι αφού δεν έχεις βάλει τα ψάρια ακόμη και εφόσον η αιτία είναι η άμμος καλλίτερα να μπείς σε ένα κόπο τώρα παρά σε έναν μεγαλύτερο αργότερα...
Εξάλου το εύκολο είναι να ανεβάζεις την σκληρότητα σε ένα ήδη στημένο ενυδρείο παρά να την κατεβάζεις μετά...

Κάποια από τα ψάρια που αναφέρεις (π.χ oto) στο φυσικό τους περιβάλλον υπάρxουν εποχές ξηρασίας (υψηλή σκληρότητα νερού) και εποχές βροχών (δηλ μαλακό νερό) τις οποίες και ξεκινούν την αναπαραγωγή τους...

Giorgos 18-05-06 18:18

Τα ψάρια που θέλεις χρειάζονται μαλακό, όξινο νερό.
Εκτός του ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να γονιμοποιηθούν τα αυγά τους (λόγω της χαμηλότερης οσμωτικής πίεσης που έχει το σκληρό νερό), αυτά τα ψάρια είναι πιο ευαίσθητα σε βακτηριακές μολύνσεις όταν εισαχθούν σε πιο αλκαλικό περιβάλλον. Συνήθως υπάρχουν περισσότερα βακτηρίδια σε νερό με υψηλότερο
pH με αποτέλεσμα αυτά τα ψάρια να μην έχουν τα κατάλληλα αντισώματα και πολλές φορές οδηγούνται σε αρρώστιες κυρίως βακτηριακής φύσεως. Αυτό παρατηρείται συχνά στα M. ramirezi και το παραπάνω ίσως να αποτελέι και μία από τις αιτίες.


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 02:50.

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board

Page generated in 0,01739 seconds with 10 queries