Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Φυτεμένα Ενυδρεία > Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά

Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά Οτι δεν εμπίπτει στις εξειδικευμένες κατηγορίες.

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 27-11-05, 22:30
Το avatar του χρήστη gsa
gsa Ο χρήστης gsa δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: Πάτρα
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από scalare
και ναι ξαναβγενει αυτη η αλγη...
Το καλοκαιρι ειχα σε 80λιτρο 2 οραντα με 2 μεγαλα νουφαρα χαμηλο φως εβαζα βασικο λιπασμα Ν Ρ Κ με ιχνοστοιχεια σε χηλικη μορφη και το μονο ειδος αλγης ητανε η καφε και η πρασσινη.... της οποιες τρογανε τα ψαρακια
ουτε ιχνος γκρι-μαυρης...
Την απάντηση την έχεις γράψει μόνος σου ... ακόμα πιο καλό από τα φυτά που είχα γράψει είναι το νούφαρο !!!

Νούφαρο και άνθρακας (τις πρώτες 10 ημέρες να μείνει αυτός) και νομίζω ότι θα καθαρίσεις ...
Παλιά 28-11-05, 10:57
george hmmy Ο χρήστης george hmmy δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Γη :)
Προεπιλογή

Τώρα τι να σου πω Μάνο, σου τα είπαν όλα οι φίλοι παραπάνω. Δεν κάνεις και κανένα ευχέλαιο για παν ενδεχόμενο? Τι έχεις να χάσεις? :d

Θα πω το αυτονόητο, που αν είδα καλά δεν αναφέρθηκε, και συχνά το παραβλέπουμε: μήπως είναι φωτεινό πολύ το δωμάτιο που έχεις το ενυδρείο? Το αντιμετώπισα πρόσφατα για αυτό το λέω. Έψαχνε σε τροφές, σε νιτρικά, φωσφορικά και δεν ξέρω γω σε τι άλλο και τελικά έφταιγε αυτό. Λέω μήπως....
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 28-11-05, 13:50
Το avatar του χρήστη Juan
Juan Ο χρήστης Juan δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Αθήνα
Προεπιλογή

Από την στιγμή που δεν έχουμε τιμή νιτρικών μόνο υποθετικά μπορούμε να μιλάμε... Μπορείς λοιπόν να "υποθέσεις" την τιμή υπολογίζοντας τα λίτρα σε σχέση με το φορτίο (ψάρια), την απόδοση του φίλτρου, τις αλλαγές που κάνεις... Μπορεί να έχεις νιτρικά = 0 που πάλι είναι αιτία να έχεις άλγη.
Από τις τιμές που έχουμε λοιπόν (pH=7.0/KH=15) έχεις υψηλό ΚΗ που δεν είναι το καλύτερο στην ανάπτυξη των φυτών.
Βάση πίνακα pH/KH/CO2 είσαι πάνω από το όριο οπότε ξεχνάς την αυξησή του. http://www.greekaquarist.com/vb/atta...1&d=1123361508
Αν θέλεις, πες μας για τις λάμπες που έχεις, την διάρκεια φωτισμού, πόσο καιρό έχεις τις λάμπες και αν το ενυδρείο δούλεψε με αυτο set-up χωρίς πρόβλημα από άλγη.

* Ξέχασα να ρωτήσω, υπόστρωμα έχεις και αν ναι τι ;

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Juan : 28-11-05 στις 14:29
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 28-11-05, 14:35
scalare Ο χρήστης scalare δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: Κατερίνη
Προεπιλογή

Πολυ καλα τα λετε...
Ναι ειναι υποθετικα τα αμμωνια,νιτρικα,φωσφορικα....

80lt , 2x18watt aquarelle , διαρκεια φωτισμου 12 ωρες , diy co2 5lt , μετρια φυτεμενο, ψαρια λιγο κατω απο το οριο

Ειχα μια λαμπα χωρις diy co2 και χωρις αυτην την αλγη, πριν ενα μηνα περιπου εβαλα την δευτερη aquarelle το diy co2 και μετα απο λιγες μερες βγηκε αυτη η αλγη, αλλα δεν το συνδεσα γιατι το παραπανω φως και co2 πιστευω οτι ειναι καλητερα για τα φυτα οσον αφορα την δυνατοτητα απορροφησης τον θρεπτικων υλων απο το νερο, το δωματιο ειναι φωτεινο, δεν ειναι αμμεσο το φως του ηλιου στο ενυδρειο...
υποστρωμα δεν εχω... ειναι απο χαλαζιακη χοντροκοκοι αμμο 5mm, βαθος 5cm μια φορα τον μηνα βαζω ταμπλετες της sera

Τι μπορω να κανω...απλα να βγαλω την 2η λαμπα???

Ευχαριστω για της απαντησεις...

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη scalare : 28-11-05 στις 14:40
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 28-11-05, 15:43
Senior Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Τι μπορω να κανω...απλα να βγαλω την 2η λαμπα???
Τώρα τι να σου πω.. είναι το μάθημα (άλγη) που και εγώ δεν έχω περάσει
Επιφυλακτικά θα σου έλεγα να μειώσεις το φως σε 9-10 ώρες και να μην βγάλεις την δευτερη λάμπα γιατί ξεκινάς από την αρχή έτσι. (Δεν είναι και υπερβολική η αναλογία watt/L.)
Μείωση και στο λίπασμα και τοποθέτιση κάποιου πολύ γρήγορου φυτού.
Παράθεση:
Με ενδιαφερη να μαθω αν ξερει καποιος πιες ουσιες πρωκαλουν την αναπτυξη αυτης της αλγης??? γιατι και να βαλω αν βρω ανθρακα παλι δεν ξερω αν θα ξαναεμφανιστη γιατι δεν ξερω τι την πρωκαλη...
Η άλγη ζει και με τα ελάχιστα, ζει και σε ενυδρεία χωρίς άλλα φυτά...
σκοπός μας είναι να "προκαλέσουμε" τα φυτά έτσι, ώστε να αναπτυχθούν αυτά περισσότερο.
Περίμενε οδηγίες από πιο έμπειρους.

Απάντηση με παράθεση
Παλιά 28-11-05, 20:52
Senior Member

Προεπιλογή

Μπορείτε να δώσε τε εδώ, τα καλύτερα Links για την άλγη ;
Έχω καιρό να βρώ κάτι καλό.
...(δάσκαλε ; ) ....

Απάντηση με παράθεση
Παλιά 28-11-05, 21:16
Το avatar του χρήστη gsa
Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Ο ανθρακας απορροφα αμμωνια, νιτρικα???

Το νουφαρο δεν ξερω ακριβος αν ειναι και ποσο καλος δεκτης νιτρικων πρωτη φορα το μαθενω απο εσενα.
Αλλα το κερατοφυλλο που εχει το ονομα οτι ειναι ρουφηχτρα νιτρικων πρωτο γεμησε αυτην την αλγη, τοσο που αναγκαστικα και το πεταξα!!!

Με ενδιαφερη να μαθω αν ξερει καποιος πιες ουσιες πρωκαλουν την αναπτυξη αυτης της αλγης??? γιατι και να βαλω αν βρω ανθρακα παλι δεν ξερω αν θα ξαναεμφανιστη γιατι δεν ξερω τι την πρωκαλη...

Τα νιτρικα η αμμωνια η και τα φωσφορικα μετα απο της αλλαγες που εκανα δεν πρεπει να ειναι πολλα κατι αλλο πρεπει να ειναι, αν ειναι τοσο πολλα τα γκαπυ θα ειχαν εμφανη προβλημα με την αμμωνια εξαλου το ενυδρειο ειναι στρομενο.

Η αλγη ειναι μπελας εκτος απο αυτα που λενε ολοι οι χομπιστες για νιτρικα φωσφορικα αμμωνια κλπ. η αλγη και με πολλα αλλα καταφερνει και δημιουργητε ακομη και στο πιο δυσκολο περιβαλλων επιβιωνει αλλα τετια αλγη πρωτη φορα εχω και ειναι απαισια...

Προφανώς δεν τα έχω βγάλει από το κεφάλι μου αυτά που σου λέω. Έχοντας διαβάσει πολύ προσεκτικά το Ecology of the planted aquarium σου μεταφέρω κάποιες πληροφορίες από το κεφάλαιο 10 (Chapter 10: Algea control).

Πρέπει να ανατρέψεις την ισορροπία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ενυδρείο σου που προκαλεί εμφάνιση άλγης. Προς αυτήν την κατεύθυνση κάνεις δύο κινήσεις:
- Βάζεις ένα επιπλέον φυτό γρήγορης ανάπτυξης ώστε να "τρώει" την τροφή της άλγης και σιγά σιγά να την περιορίσει
- Δίνεις χρόνο σε αυτό το φυτό να προσαρμοστεί στο ενυδρείο σου ώστε να αποδώσει καρπούς ... τοποθετόντας τον άνθρακα που "απορροφά" πολλές χημικές ουσίες (καλές και κακές) και μειώνει τη χημική επιρροή της άλγης στην ανάπτυξη των φυτών.

Το νούφαρο που κολάει; Έχει μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τα υπόλοιπα φυτά ότι αλληλεπιδρά με τον αέρα οπότε φωτοσυνθέτει πολύ καλύτερα και άρα υπερισχύει κατά της άλγης.

Νομίζω ότι κάλυψα μερικά από τα ερωτήματά σου.
Παλιά 01-12-05, 23:12
Το avatar του χρήστη gsa
Member

Προεπιλογή

Υποψιάζομαι επειδή είναι πολύ μικρό και κλειστό σύστημα το ενυδρείο έχει συμπεριφορά ... χαοτική ... που σημαίνει ότι μία πολύ μικρή αλλαγή παραμέτρων μπορεί να προκαλέσει τεράστιες αλλαγές.

Το σίγουρο είναι ότι αποτελεσματικά χτυπιέται η άλγη από την ύπαρξη φυτών μέσα στο ενυδρείο. Επομένως ένας τρόπος για να μπορέσει κάποιος να την κρατήσει όσο μπορεί μακρία του είναι να έχει πολλά διαφορετικά φυτά μέσα στο ενυδρείο ώστε πάντα κάποιο από αυτά να "τρώει" την τροφή της άλγης. Επίσης μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια για τα πυκνοφυτεμένα με πολλά είδη φυτών είναι ότι οι συχνές αλλαγές νερού δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν. Σε αυτά τα ενυδρεία αντί για αλλαγές νερού μπορεί κάποιος να έχει καλύτερα αποτελέσματα με ένα γενναίο ... κλάδεμα.

Σηκώνει πολύ κουβέντα η περιπτωσιολογία και η παραμετρολογία.

Αυτό που εγώ κάνω είναι να κρατάω ημερολόγιο για το ενυδρείο καταγράφοντας ημερολογιακά:
  • τις μετρήσεις των βασικών παραμέτρων
  • προσθήκες σε φυτά
  • προσθήκες σε ψάρια
  • αλλαγές νερού (με παράλληλη μέτρηση του εισερχόμενου νερού)

Όταν αυτό το ημερολόγιο γεμίσει - αν δεν έχω βαρεθεί να το συμπληρώνω - νομίζω ότι θα έχει σπουδαίο υλικό για πολλά χρήσιμα συμπεράσματα.
Παλιά 02-12-05, 02:03
Το avatar του χρήστη lasal
lasal Ο χρήστης lasal δεν είναι συνδεδεμένος
Banned

Περιοχή: Thessaloniki
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από gsa
Επίσης μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια για τα πυκνοφυτεμένα με πολλά είδη φυτών είναι ότι οι συχνές αλλαγές νερού δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν. Σε αυτά τα ενυδρεία αντί για αλλαγές νερού μπορεί κάποιος να έχει καλύτερα αποτελέσματα με ένα γενναίο ... κλάδεμα.

Το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το αντίθετο
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 02-12-05, 23:42
Το avatar του χρήστη gsa
Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από lasal
Το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το αντίθετο
Γιάννη δεν καταλαβαίνω το σχόλιο σου. Αντίθετο από ποιο; Για την καταπολέμηση της άλγης;
Έχει σημασία πάντως ότι μιλάω και για πυκνοφυτεμένο ενυδρείο και με πολλά είδη φυτών (όχι δύο - τρία αλλά πολλά).
Επειδή βλέπω ότι συντηρείς ένα θαυμάσιο ενυδρείο θα με ενδιέφερε πολύ η γνώμη σου.
Παλιά 02-12-05, 23:59
Senior Member

Προεπιλογή

Μέχρι να απαντήσει ο Γιάννης να σου πω την γνώμη μου.
Συμφωνώ και εγώ με τον Γιάννη και το έχω διαπιστώσει για τα καλά. Το παλεύω πολύ καιρό και έχω πειραματιστεί αρκετά (σχετικό το 'αρκετά').
Το κόλπο με τις άλγες είναι η ισορροπία στις σωστές τιμές.
αυτό έχει να κάνει όπως ξέρεις με πολλές παραμέτρους και δεν είναι ότι πιο εύκολο.. Κάνοντας συχνές αλλαγές έχεις την ευχέρεια να μην χαλάσεις αυτήν την ισορροπία αφού κρατάς τις τιμές στο επίπεδο που θέλεις (προβαίνεις τις αλλαγές τιμών). + απομακρίνεις μηχανικά την άλγη.

Απάντηση με παράθεση
Παλιά 03-12-05, 03:55
Το avatar του χρήστη lasal
lasal Ο χρήστης lasal δεν είναι συνδεδεμένος
Banned

Περιοχή: Thessaloniki
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από gsa
Αντίθετο από ποιο; Για την καταπολέμηση της άλγης;
Κάνοντας γενναίο κλάδεμα χάνεται η ισορροπία γιατί τα φυτά παθαίνουν σόκ.
Μετα το κλαδεμα δεν απορροφούν αμέσως την ίδια ποσότητα λιπάσματος που απορροφούσαν πριν με αποτέλεσμα να μένει το λίπασμα τροφή για την άλγη.
Μέχρι τα φυτά να αρχίσουν να απορροφούν το λίπασμα θα πρέπει να μειωθεί η ποσότητα του λιπάσματος.
Επειτα δεν μπορείς να συγκρίνεις το Α Β και Γ ενυδρείο οταν το νερό που εχουν μπορεί να ειναι τελείως διαφορετικό το ενα με το άλλο ακομα και αν εχουν τα ίδια φυτά.
Για παράδειγμα μπορεί σε μια περιοχή της θεσσαλονίκης το νερό να είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο ενώ σε άλλη περιοχή να ειναι πολύ φτωχό.
Οταν το νερό ειναι διαφορετικο απο περιοχή σε περιοχή φανταστείτε τι γίνεται απο πόλη σε πόλη.
Η Θεσσαλονίκη μπορεί να φιλοξενήσει κάποιες κιχλίδες (σκληρό νερό) ενώ η Κατερίνη Δίσκους (μαλακό νερό).
Στην εβδομαδιαία λίπανση των φυτών σχεδόν πάντα περισσεύει λίπασμα, ενώ στην ημερήσια καταναλώνεται η ημερήσια.
Το παν ειναι η ισορροπία στις σχέσεις Co2-Φως-λίπασμα.
Ολα τα φυτά δεν εχουν τις ιδιες απαιτήσεις σε λίπασμα.
ΥΓ.
Και το Co2 θεωρείτε λίπασμα που αλλού ειναι απαραίτητο αλλού οχι και τόσο.
Και μια ματιά εδώ μπορεί να φανεί χρήσιμη
http://www.greekaquarist.com/vb/showthread.php?t=8327
Οι παραμετροι είναι πολλοί.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 03-12-05, 18:04
Το avatar του χρήστη gsa
Member

Προεπιλογή

Δε βλέπω να διαφωνούμε σε γενικές γραμμές και πράγματι είναι δεδομένο ότι από γειτονιά σε γειτονία το νερό είναι διαφορετικό (παίζει ρόλο ακόμα και το δίκτυο).

Πάντως στο δικό μου ενυδρείο δεν προσθέτω καθόλου λίπασμα και δεν έχω παρατηρήσει χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης στα φυτά. Ακριβώς επειδή δεν βάζω τίποτα και με δεδομένο ότι τα φυτά είναι το καλύτερο φίλτρο του νερού εκεί ακριβώς βάζω τη διαφωνία μου στις αλλαγές νερού. Όταν για παράδειγμα οι μετρήσεις πάνε από το καλό στο καλύτερο από εβδομάδα σε εβδομάδα ποιος ο λόγος να πάρω ένα ρίσκο και να πραγματοποιήσω αλλαγή νερού; Στις 3 περίπου εβδομάδες κάνω 10% αλλαγή νερού και όλα πάνε μιά χαρά.

Το "ρίσκο" το βαφτίζω έτσι γιατί ορισμένα στοιχεία από το νερό που πίνουμε, π.χ. Zn που το θυμάμαι σίγουρα, τα ανθρώπινα όρια είναι 10σια από τα αντίστοιχα των ψαριών οπότε θεωρητικά η αλλαγή νερού μπορεί να "αποτελειώσει" ορισμένα εξασθενημένα από άλλους λόγους ψάρια.

Έχεις δοκιμάσει να παρατήνεις το μεσοδιάστημα από τις αλλαγές νερού; Νομίζω ότι θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα.
Παλιά 02-12-05, 23:53
Το avatar του χρήστη gsa
Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Μεχρι τωρα εβγαλα φυτα που ειχαν πανω τους πολυ αλγη, κλαδεψα μερικα, εκανα πιο συχνες και μεγαλες αλλαγες, το λιπασμα που βαζω εδω και ενα μηνα τωρα δεν εχει φωσφορο.Το παλιο μου λιπασμα στα ιχνοστοιχεια ειχε και Ρ... Στην δοσολογια του λιπασματος δεν βαζω μια ποσοτητα την εβδομαδα αλλα λιγες σταγονες καθε ημερα, αυξησα την ποσοτητα του CO2 ολα μου τα φυτα αναπτυσονται πιο γρηγορα η βαλισνερια εχει γεμηση με runners τον βυθο!
πριν 4 μερες που αφαιρεσα αλγη μεχρι τωρα δεν πολλαπλασιαστικε, εχω πολυ λιγα ιχνη αλγης στα φυλλα, φανταζομαι οτι δεν θα ξαναγεμησω...
Σύμφωνα με τα γραπτά - γιατί είμαι φρέσκος στην πράξη - δε χρειάζεται η προσθήκη υγρού λιπάσματος (πέρα από το CO2 που δεν είναι και υποχρεωτικό) αφού αρκεί η λίπανση από ένα καλό υπόστρωμα γιατί σε αντίθεση με τη λίπανση από το υπόστρωμα ... τα υγρά ταϊζουν και την άλγη.

Βέβαια αν τα φυτά έχουν μάθει στην καλοπέραση ... θα ζοριστούν λιγάκι χωρίς υγρό λίπασμα ... αλλά τελικά νομίζω ότι θα τα καταφέρουν καλύτερα μόνα τους.

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές