Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από delta66
Ρωτησα αν υπαρχει βασικα καποιος λογος να επηρεαζονται αρνητικα οι γαριδες απο την μεγαλη αλλαγη νερου.
Δεν ξερω περι λιπανσης, αναγκες φυτων κλπ, αλλα οι RC παντως απο οτι εχω δει εγω, δεν παθαινουν τιποτα με τη μεγαλη αλλαγη νερου.
Εκανα 80% (σωστη) αλλαγη νερου, εδω και χρονια, κι αυτο γιατι το χρειαζοταν το νερο, λογω ταισματος (αναλογια λιτρων και τροφης).
Στο νερο δεν επεφτε τιποτα αλλο εκτος απο τροφη, και φρεσκο νερο και η επιλογη των φυτων ειναι τετοια που να μην εχουν απαιτησεις παρα μονο λιγο φως, οτι βγαζουν οι τροφες, και νερο.
Μικροοργανισμοι και αλγες πανε συνηθως αναλογικα κι αυτοι, με την αναγκη του νερου για αλλαγη.
Φυσικα, αν δεν εχει αναγκη το νερο του, να γινει μεγαλη αλλαγη, δεν χρειαζεται να την κανει.
Οι μικρες και συχες αλλαγες νερου, δεν φερνουν το ιδιο αποτελεσμα στην μειωση των τιμων (οταν ειναι απαραιτητη). Απλα φρεσκαρισμα γινεται.
|
Ποτέ δεν κάνουμε μεγάλες αλλαγές νερού σε γαριδάδικα επειδή σε όλες τις γαρίδες το πρώτο και βασικότερο μέλημα μας είναι η σταθερότητα των παραμέτρων του νερού μας.
Είναι προτιμότερο μικρές και συχνές αλλαγές νερού ακριβώς γιατί δεν μειώνουν τις τιμές στις παραμέτρους του νερού μας.
Το συχνότερο πρόβλημα ειδικά σε αρχάριους στην μεγάλη αλλαγή νερού είναι η θερμοκρασία. Αν δεν προσέξουμε ώστε το νερό της αλλαγής να έχει ακριβώς την ίδια θερμοκρασία με το νερό του ενυδρείου, σε μεγάλη αλλαγή νερού θα μεταβληθεί απότομα η θερμοκρασία με αποτέλεσμα το θερμικό σοκ.
Το βασικότερο πρόβλημα ειδικά σε ώριμα και καλά στρωμένα ενυδρεία είναι η χημεία του νερού. Λέγοντας χημεία δεν αναφέρομαι μόνο στις σύνηθες μετρήσεις μας(pH, GH, KH) αλλά τη γενικότερη χημική σύσταση του νερού. Είτε χρησιμοποιούμε νερό βρύσης(που πολλές φορές ανάλογα την εποχή έχει διαφορετικές παραμέτρους) είτε επεξεργασμένο νερό είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν έχει την χημική σύσταση με το ώριμο νερό του ενυδρείου μας. Μεγάλη αλλαγή νερού συνεπάγεται και απότομη αλλαγή των παραμέτρων με ολέθρια αποτελέσματα για τις γαρίδες.
Κάποια είδη γαρίδων είναι πιο ανθεκτικά και κάποια περισσότερο ευαίσθητα. Το σίγουρο όμως είναι ότι όλες επηρεάζονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τα ψάρια.
Για τους παραπάνω λόγους σε ενυδρεία μόνο με γαρίδες(αφού δεν επιφέρουν μεγάλη βιοφόρτιση-σε λογικές ποσότητες) προτείνεται οι αλλαγές νερού να γίνονται εβδομαδιαία 10%-20%.
Πολλοί προτιμούν και είναι ακόμα πιο ασφαλές να κάνουν ακόμα πιο μικρές αλλαγές σε συχνότερη βάση(2-3 μέρες) αλλά θέλει προσοχή στην τήρηση αυτής της ρουτίνας αφού δεν πρέπει να αλλάξει απότομα αφού πάλι θα επηρεάσει τις παραμέτρους του νερού μας.