Για σταθείτε ρε παιδιά!
Πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε ότι δεν βάζουμε ψάρια μέχρι να ολοκληρωθεί το στρώσιμο, άσχετα από το αν στρώνουμε με αμμωνία ή με τροφές. Το θέμα είναι να στρωθεί το φίλτρο για να είναι το ενυδρείο ασφαλές για τα ψάρια που ΘΑ μπουν, ε;
Πώς όμως ελέγχουμε αντικειμενικά και αξιόπιστα ότι το φίλτρο στρώθηκε; Ο μόνος τρόπος είναι α)να βεβαιωθούμε ότι το νερό έχει αμμωνία (γιατί πώς θα ελέγξουμε αν τη μεταβολίζουν τα βακτήρια, αν δεν μετρήσουμε αρχικά μία μετρήσιμη τιμή αμμωνίας γύρω στα 2-5 ppm β)Την άλλη μέρα ξαναμετράμε και θα πρέπει να βρούμε ΝΗ3 0, ΝΟ2 0 και ανεβασμένα νιτρικά. Τότε ξέρουμε πως η βιολογία μας δουλεύει. Αν δεν μετρήσουμε πόση αμμωνία έχουμε πριν την μεταβολίσουν τα μικρόβια ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΥΧΗ θα ξέρουμε αν όντως υπάρχει μεταβολισμός; Αν δεν ξέρεις πόσα μήλα είχες εξαρχής στον πάγκο, πώς μπορείς να λογαριάσεις πόσα πούλησες; Άρα, τουλάχιστον για λόγους μετρήσεων, αμμωνία πρέπει να μπαίνει, άσχετα αν θα ρίχνουμε και λίγη τροφή.
Το μπόλι ΔΕΝ είναι στρώσιμο. Στρώσιμο σημαίνει ανάπτυξη επαρκούς βιολογίας (αποικιών βακτηρίων) στα υλικά του φίλτρου ώστε να αποικοδομεί την αμμωνία και να την μετατρέπει σε νιτρικά ιόντα. Το μπόλι επιταχύνει σημαντικά αυτήν τη διαδικασία πολλαπλασιασμού των αποικιών, αφού προσφέρει στο φίλτρο μας ζωντανά βακτήρια, έτοιμα προς πολλαπλασιασμό. Για να εγκατασταθούν όμως αυτά τα βακτήρια στα σφουγγάρια του φίλτρου μας και για να πολλαπλασιαστούν δημιουργώντας αποικίες χρειάζεται κάποιος χρόνος. Και στο χρόνο αυτό το ενυδρείο μας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΩΜΕΝΟ. Και στο χρόνο αυτό τα βακτήρια χρειάζονται σταθερή και επαρκή ποσότητα θρεπτικού υλικού, ώστε και να επιζήσουν αλλά και να πολλαπλασιαστούν. Η τροφή τους είναι η αμμωνία. Είτε αυτή προέρχεται από το σάπισμα ψαροτροφής, είτε σε καθαρή μορφή από το φαρμακείο. Γιαυτό και εμείς πρέπει να μετράμε πόση αμμωνία μπαίνει στο ενυδρείο, για να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόση από αυτή μεταβολίζεται και με τι ταχύτητα. Η μόνη μετρήσιμη μορφή αμμωνίας είναι η φαρμακευτική. Με την ψαροτροφή δεν μπορείς να υπολογίσεις το income της αμμωνίας, και επομένως δεν μπορείς να αξιολογήσεις το αν, πόσο και με τι ρυθμό την μετατρέπει το φίλτρο σου. Με λίγα λόγια δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το αν και πότε είσαι έτοιμος να βάλεις μέσα ψάρια.
__________________
 Όσο ζω θα ελπίζω...
|