|
Εγγραφή | Συχνές Ερωτήσεις | Social Groups | Ημερολόγιο | Αναζήτηση | Σημερινά Μηνύματα | Σημειώστε όλα τα forums ως διαβασμένα |
Θαλασσινό νερό - Γενικά Οτι δεν εμπίπτει στις εξειδικευμένες κατηγορίες. |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
||||
|
||||
![]()
Γεια σας για πρώτη φορά (και ελπίζω όχι τελευταία) σε αυτή την κατηγορία.
Δειλά - δειλά τις τελευταίες μέρες ψάχνομαι και μαθαίνω σχετικά με τα θαλασσινά ενυδρεία. Για την ώρα, έχω στην κατοχή μου 2 ενυδρεία γλυκού νερού σε λειτουργία, και μικρή πείρα ενάμιση περίπου χρόνου. Αυτό που σκέφτομαι να κάνω, είναι είτε να πουλήσω ότι έχω και να πάρω ένα έτοιμο μικρό (~80lt) nano reef, είτε αν κριθεί οτι ο εξοπλισμός που έχω μπορεί να φανεί χρήσιμος, να κρατήσω ότι χρειάζομαι και να συμπληρώσω τα υπόλοιπα, ότι είναι οικονομικότερο γιατί μην ξεχνάμε οτι οι μέρες που ζούμε είναι και δύσκολες ![]() Το ζητούμενο είναι ένα reef που θα φιλοξενεί 2 ocellaris (κοινώς clown) και ένα ή το πολύ 2 ακόμη ψαράκια παρεμφερούς μεγέθους (μικρά) και μερικά μαλακά κοράλια προφανώς με τη συνοδεία του απαραίτητου βράχου. Τα ενυδρεία που "τρέχουν" αυτή τη στιγμή είναι ένα Ferplast Cayman 110 (110M*55Y*45Π, 270lt μεικτά) με τις εργοστασιακές 2xT8 στο καπάκι όπου φιλοξενεί κιχλίδες Malawi με την υποστήριξη ενός eheim 2217 και ένα Aquatlantis 80 (80M*40Y*30Π, 96lt μεικτά) με πατενταρισμένο φωτισμό (1xT8 + 2xT5) όπου ξεκίνησε με Co2 και πολύ φυτεμένο αλλά λόγω πολλών απαιτήσεων αναθεώρησα και πλέον έχει μέσα πολλές γαρίδες και μερικά εντλεράκια με ενα eheim 2213. Τι νομίζετε οτι συμφέρει καλύτερα; Απο τα λίγα που έχω μάθει ως τώρα διαβάζοντας, καταλαβαίνω οτι ίσως θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την δεύτερη γυάλα και να εκμεταλλευτώ απο την μια το μέγεθος (που δεν θέλω να ξεφύγει καθαρά για λόγους οικονομίας χρημάτων, ίσως και χρόνου) και απο την άλλη τον φωτισμό, αλλά δεν ξέρω αν κάνει π.χ. το πάχος τζαμιών (έχει άλλες απαιτήσεις το αλμυρό σε σχέση με το γλυκό; ) και δεν μου αρέσει και το καπάκι του, ανοίγει μόνο το μισό και δεν εξυπηρετεί... Δεν υπάρχει βιασύνη αλλά αρκετή όρεξη για μελέτη, γι'αυτό και οι όποιες απόψεις τεθουν, θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν. Ευχαριστώ και συγνώμη για το σεντόνι!!! |
|
|||
|
|||
![]()
καλησπερα και καλωσηρθες στα θαλασσινα..
![]() στην θεση σου θα χαλαγα και τα δυο γλυκαναλατα ![]() μην νομιζεις οτι μεταξυ των δυο θα ξεφυγεις πολυ στο οικονομικο,ενω και τα δυο απαιτουν τον ιδιο χρονο για την συντηρηση τους, ομως το πρωτο θα σου δωση σαφεστατα πολυ περισσοτερες επιλογες ως προς την επιλογη των ζωντανων. |
|
||||
|
||||
![]()
μην δωσεις κανενα ενυδρειο το μεγαλο πανω και το μικρο καντο σαμπ φτιαξε επιπλακι που μπαινει το μικρο απο κατω ,βαλε μια εξ.υπερχειλιση και εισαι σενιος
![]()
Κώστας Πληροφορίες ενυδρείου : Reef Main display800l , Sump 200l Lighting : DIY custom multichip led Circulation: 3xwp60 jebao , jebao dct12000,Skimmer Atb big econo , Calsium reactor : Shuran jetstream 1, Zeo reactor Diy Cooling Tr20, Heating Eheim Jager Auto top off DIY , ROWw |
|
||||
|
||||
![]()
Το σκέφτηκα κι εγώ αλλά δεν μπορώ να ανταπαξέλθω οικονομικά... 270 λίτρα συνεπάγεται πολύ περισσότερων εξόδων (άλλη βάση, περισσότερος ΖΒ, μεγαλύτερο σκίμερ, μεγαλύτερη Α/Ο κλπ κλπ) και δυστυχώς δεν είναι εφικτό...
(με βλέπω να ανοίγω θέμα "το θαλασσινό του φτωχού" όπως πάω με κάτι απο Βασιλάκη Καίλα και Μάρθα Κλάψα...) ![]() Πάντως θα ήταν ιδανικό έτσι ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
γεια σου φιλε persival.ειμαι ο μιχαλης που ειχες ερθει σπίτι μου στο ηρακλειο με τον νίκο.που μου σύστησες αυτή τη σελίδα.θυμάσαι το ενυδρείο μου?έγινε θαλλασινό.... οποτε θέλεις πάρε τον νίκο και έλα να πιούμε καφέ...
|
|
||||
|
||||
![]()
Λάβε υπόψη σου και τη συντήρηση του στα έξοδα.
Τα κοράλια θέλουν φως, καλή κυκλοφορία, νερό από RO, ζουμιά (Ca, Mg, Str, Io, βιταμίνες, ένζυμα), κτλ. Θα χρειαστείς και τα test για τα παραπάνω στοιχεία. Επίσης τα κοράλια το καλοκαίρι θα χρειαστούν ψύξη για να την παλέψουν. Με τα κοράλια έρχονται και οργανισμοί που δεν θέλεις, που είναι πιθανό να σε βάλουν σε άλλα έξοδα (υγρά για να τα κάνεις dip, "φάρμακα" για απταίζιες κτλ) Έχω ένα με κοράλια και ένα fish only.Το πρώτο "τραβάει" συνεχώς τη τσέπη, το δεύτερο είναι σα να έχεις γλυκού νερού (μόνο το αλάτι) και το προτείνω όσο αφορά τα έξοδα συντήρησης. Για εμένα, ξεκίνα με ένα fish only (που θέλει και λιγότερο χρόνο ενασχόλησης) και σιγά σιγά το πας για κοράλια, αν δεις ότι σου αρέσει.
|
||||
|
||||
![]()
Γεια σου Μιχαλιό
![]() Την καλύτερη δουλειά έκανες μάλλον! Το μικρό έκανες ή το μεγάλο; Για πες περισσότερες πληροφορίες γιατί μέχρι να έρθω Ηράκλειο και να βρεθούμε και με τον Νίκο, θα περάσει κανένας μήνας!! ------------------------- Παράθεση:
Μιας και έχεις και απο τα 2 (fish only & reef) μπορείς να μου πεις (στο πολύ περίπου πάντα) κόστος κτήσης και συντήρησης για το καθένα; Ξέρω είναι σχετικό, όμως μια προσέγγιση θα με βοηθούσε να βγάλω συμπεράσματα. Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη persival : 26-09-10 στις 20:13 Αιτία: Automerged Doublepost |
|
||||
|
||||
![]()
Κόστος κτήσης είναι το κόστος:
Ο λόγος που έχω και τα 2 είναι γιατί δεν είχα ασχοληθεί με το αλάτι μέχρι πέρισυ και ήθελα να φτιάξω 2 συστήματα. Στο fish only να μην κάνω "τίποτα" (και να δω αν θα τρέχει κανονικά και τρέχει) από ότι λένε τα βιβλία ότι πρέπει να κάνει κάποιος. Στο reef ξεκίνησα με την ίδια λογική όσο πιο απλό σύστημα γίνεται και κατέληξα να έχω ένα από τα πιο πολύπλοκα συστήματα. Απλά γιατί το ένα φέρνει το άλλο. * Στα λέω όλα αυτά, όχι για να σε αποθαρύνω, αλλά για να σου πω τι είδα εγώ στην πράξη. Θα δεις και θαλασσινά που είναι "τούμπανο" χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό, αλλά για πόσο; Το θέμα στο ενυδρείο είναι το έχεις στημένο και να τρέχει χρόνια, όχι να το φορτώσεις με 100 κοράλια, να το φωτογραφίσεις και μετά να γυρίσουν κωλοτούμπα όλα.
|
||||
|
||||
![]()
Απλά υπέροχη ανάλυση. Για να το πω πιο απλά, νομίζω μου άνοιξες ένα ακόμη δρόμο, πολύ πιο προσβάσιμο και προσιτό γενικότερα.
Θα αφιερώσω λοιπόν χρόνο στο διάβασμα περί Fish Only να καταλάβω τι παίζεται. Ήδη έμαθα ότι μπορείς να έχεις και ζωντανό βράχο (ενθουσιάστηκα στην ιδέα οτι προκύπτουν ζωντανοί οργανισμοί, μάλιστα κάποιοι ορατοί με γυμνό μάτι) στο FO. Αυτός θα έχει την ίδια "ανάπτυξη" όπως και σε reef; Μια ακόμη ερώτηση, σε περίπτωση που τελικά κατασταλάξω στο FO, εμένα μου φαίνεται λογικό ότι εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα μπορέσω σιγά σιγά να το μετατρέψω σε reef απλά με την προσθήκη εξοπλισμού / κοραλιων, είναι όντως έτσι; Να είσαι καλά!!! |
|
||||
|
||||
![]()
καλησπερα κι απο μενα!
καταρχην φιλε persival να σου ευχηθω καθε επιθυμια σου να γινει με τον καλυτερο τροπο και κατα δευτερον να ρωτησω κατι ασχετο αλλα και σχετικο? στο fish only τι ψαρια μπαινουν ενω στο reef τι μπαινουν? μπαινουν ολα τα ειδη θαλασσινου και στα δυο? υποθετο οχι ε? |
|
||||
|
||||
![]()
Ναι και ναι.
1. Μπορείς να βάλεις ζωντανό βράχο και θα έχει την ανάπτυξη που έχει σε reef (οργανισμούς, κοραλίνη κτλ). 'Ασε που υπάρχουν υπέροχα ψάρια (σε σχήμα και χρώμα) που δεν είναι reef safe. 2. Ναι, το μετρατρέπεις όποτε θες σε reef, αφού το reef θέλει ότι το fish only + επιπλέον κάποιο εξοπλισμό. Το skimmer σου μόνο κοιτάς να είναι πολύ δυνατό, για να σε καλύψει και μετά. (Ή μπορείς μετά να βάλεις άλλο ένα skimmer όταν θα το κάνεις reef, αλλά να ξέρεις ότι ένα δυνατό skimmer κάνει καλύτερη δουλειά από 2 skimmer που αθροιστικά έχουν την ίδια δυναμική σε lt (αέρα) /h).
|
||||
|
||||
![]()
χα, να το παίξω ξερόλας;
![]() Ευχαριστώ για τις ευχές. Υπάρχουν πίνακες συμβατότητας. Σίγουρα στο fish only μπαίνουν περισσότερα ψάρια τα οποία δεν κάνουν σε reef γιατί τρώνε τα κοράλια. Που θα πάει, θα μάθω κι άλλα! |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Αυτά που δεν τρώνε κοράλια τα βάζεις όπου θέλεις ενώ τα άλλα όχι.
|
||||
|
||||
![]()
Φίλε almost, μιας και σε έχω βάλει στο "τριπάκι" και με έχεις πάρει απο το χέρι, αν σε ρωτούσα σε μια γυάλα 270λτ τι εξοπλισμό θα χρειαστω για να το κάνω FO, τι θα μου απαντούσες;
|
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
αυτο οταν με το καλο γινει θελω να το δω!!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
||||
|
||||
![]()
Δεν ξέρω, σκέψεις κάνω... και επειδή η πρόταση του fish only μου φαίνεται πολύ καλή (για να είναι αληθινή
![]() ![]() Η σκέψη ήταν να πουλήσω οτι έχω και με την προσθήκη ίσως μερικών ευρώ να κάνω θαλασσινό. Αν όμως εν τέλει είναι εφικτό να χρησιμοποιήσω κάτι που έχω ήδη, σαφώς θα ήταν προτιμότερο. |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
ισως κατι λιγα! ------------------------- επισης ειδα πιο πανω που σου γραφει ενας φιλος οτι μπορεις να κανεις το μικρο σαμπ οστε να γλυτωσεις και απο κει κατι! Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη drak7family : 26-09-10 στις 21:30 Αιτία: Automerged Doublepost |
|
||||
|
||||
![]()
Παιδία μπραβο για αυτό το υπ΄ρπχπ θρεντ.Δίνει σε κάποιον άσχετο (σαν και εμένα) μια ιδέα για το τί παίζει στα αλάτια γιατί οπου και αν ρωτήσεις το πρώτο πράγμα που ακούς είναι ετοιμάσου για τρελά έξοδα και σε κολώνει!!!!!!!!!!!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Νομίζω ότι κάλυψα όλα τα βασικά, υπάρχει η περίπτωση να χρειαστείς και κάτι άλλο, αλλά θα το δεις όταν/αν στο ζητήσει το ενυδρείο.
|
|||
|
|||
![]()
Παρεπιπτόντως υπάρχει παιδί στον Αγιο που έχει reef και τώρα είναι στην αναβάθμιση να πάει σε τόνο.
Το κρίσιμο κόστος που πρεπει να υπολογίσεις είναι αυτό του κόστους συντήρησης (ουσιαστικά φωτισμός και συμπληρώματα). |
|
||||
|
||||
![]()
Αυτό σε περίπτωση που καταλήξω σε reef, γιατί σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί, το fish only έχει παρόμοια συντήρηση με ένα ενυδρείο γλυκού νερού, σχεδόν μηδαμινή.
|
|
||||
|
||||
![]()
οπως διαβαζω στον φιλο πιο πανω δεν ειναι και λιγα αυτα που χρειαζονται!
|
|
||||
|
||||
![]()
Η αλήθεια είναι οτι μου έπεσε κάπως βαρύ
![]() Για να τα λέει όμως, έτσι θα είναι, πόσο μάλλον να πήγαινα σε reef που σκεφτόμουν. Τώρα είμαι στο ψάξιμο των εξοπλισμών που περιγράφει ο φίλος almost αλλά προβληματίζομαι γιατί ούτε σαμπ μπορώ να βάλω στο έπιπλο που έχω (άρα κι άλλα έξοδα για κατασκεύη) αλλά ούτε και έχω ιδέα με αυτόματη αναπλήρωση. Τα ψάχνω όμως και θα επανέλθω ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
ακομα και στα λιτρα του μεγαλου, 270 λιτρα, οι επιλογες σου για fish only ειναι πολυ περιορισμενες και θεωρω οτι δεν αξιζει τον κοπο.
επαναλαμβανω οτι το κοστος για ενα reef με soft κοραλια και ενος fish only δεν εχει μεγαλες διαφορες, με φωτισμο 0,5w ανα λιτρο θα εισαι μια χαρα, ζουμια μπορει καν να μην χρειαζεσαι, κυκλοφορια θα χρειαστεις την ιδια μεταξυ των δυο, skimmer το ιδιο, ισως και καλυτερο για το fish only,αο και για τα δυο.. απο κει και περα η επιλογη ειναι δικη σου ![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]() Τώρα βέβαια λέγοντας οτι πάνω κάτω είναι τα ίδια, με βάζεις στη διαδικασία να σκεφτώ, όμως ο φίλος almost μου έδωσε να καταλάβω με επιχειρήματα οτι κάθε άλλο παρά το ίδιο κόστος κτήσης / συντήρησης έχουν. Άσε που έχω δει αρκετά μικρά FO να παίζουν χωρίς Α/Ο - skimmer... Για να το πάμε αλλιώς, πιο εύκολα, πες μου σε παρακαλώ αν θέλεις, στη θέση μου τι θα έκανες (με δεδομένο όμως και το οικονομικό); |
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
τωρα στο οικονομικο, αφου αποφασιζεις για θαλασσα δεν γινεται να μην δωσεις καποια χρηματα στην αρχη για εξοπλισμο, αυτο δεν το γλυτωνεις. ![]() βεβαιως χρειαζεσαι οσμωση και για τα δυο, και βεβαιως μπορει και να μην χρειαζεσαι skimmer και για τα δυο, με ανθρακα και συχνες αλλαγες αkα ξοδεμα περισσοτερο αλατι μπορει και να το γλυτωσεις, αλλα συνηθως στο θαλασσινο οτι παμε να περικοψουμε ειναι θεμα χρονου στο να το βρουμε μπροστα μας.. |
|
||||
|
||||
![]()
Δεν το παράτησα το θέμα, απλά διαβάζω, διαβάζω πολύ
![]() Λοιπόν η απόφαση ελήφθη. Θα κάνω το 270 FOWLR. Το ενυδρείο άδειασε, καθάρισα καλά το φίλτρο (2217) και περιμένω υλικά / εξοπλισμό: 20 κιλά νεκρό αραγωνίτη (+ λίγο ζωντανό για βοήθεια) 15 κιλά νεκρό βράχο (μόλις είμαι έτοιμος + 10 κιλά ζωντανό) Αλάτι tropic marine A/O Ενεργό άνθρακα - Αντιφώσφορο 2x Tunze 6045 Ρεφρακτόμετρο Τουλάχιστον στην αρχή δεν θα μπει skimmer. Στη συνέχεια βλέποντας και κάνοντας... Είμαι στο ψάξιμο για λάμπα Τ8 30W 90cm μπλε ακτινική, αν υπάρχει καμιά καλή πρόταση και απο που θα μπορέσω να πάρω... |
|
||||
|
||||
![]()
θα σου προτεινα να το ξανασκεφτεις για το σκιμμερ. μπορεις να βρεις ενα επωνυμο μεταχειρισμενο σε πολυ λογικη τιμη.
ενα καλο σιμερ ειναι η καρδια του θαλασσινου ενυδρειου. γινεται και χωρις αυτο φυσικα αλλα.... 1) θα τα δωσεις στο αλατι με τις αλλεπαλληλες αλλαγες νερου...(δε μπορεις να φανταστεις ποση "βρωμια" πεταει ενα αξιοπιστο σκιμερ) 2) δεν προκειται να εχεις τη διαυγεια του νερου που θα εχεις με σκιμινγκ 3) αναλογα την ιχθυοφορτιση μπορει καποιες εποχες να εχεις θεμα οξυγονωσης. σου τα λεω αυτα εχοντας κρατησει και το ριφ και το μεσογειακο μου και με σκιμερ και χωρις κατα περιοδους. μεγααααλη διαφορα.
|
||||
|
||||
![]()
Είμαι πλέον σίγουρος για όσα αναφέρεις σχετικά με το skimmer, δεν υπάρχουν αμφιβολίες.
Όμως λίγο η ανωτέρα βία (€€€), λίγο το ότι τουλάχιστον μέχρι τον Γενάρη δεν θα μπουν πάνω απο 2 -max 3- ψαράκια (και λέγοντας ψαράκια, το εννοώ, μέγεθος tiny - small) , μου δίνει το περιθώριο να το αναβάλλω. Απ' όσο έχω καταλάβει, αυτό που χρειάζομαι είναι το deltec mce600 που δεν είναι και πολύ οικονομικό... Εκτός και αν με καλύπτει και το 300άρι όπου μεταχειρισμένο βρίσκεται σε καλή τιμή. |
|
||||
|
||||
![]()
εχω παρει 2 deltec m600 μεταχειρισμενα...κανουν αψογη δουλεια και τα πηρα 100 ευρω το καθενα...απο αγγελια εδω..
![]()
Εργαλεία Θεμάτων | |
Τρόποι εμφάνισης | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Ψάρακας αλμυρού νερού Over | Tassos1 | Θαλασσινό νερό - Γενικά | 59 | 08-03-08 20:43 |
Σκουλήκι και γαρίδα αλμυρού νερού. Κάνει για τροφή? | skourkou | Γλυκό νερό - Γενικά | 9 | 24-06-07 14:02 |
ερωτήσεις... | Theokyr | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 4 | 18-04-06 13:36 |
Ερωτήσεις | Filippos | DIY . Φτιάχτο μόνος σου | 7 | 31-01-05 19:26 |