Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Juan
Εγώ στην θέση σου θα έκανα αλλαγή νερού προσπαθώντας να αφαιρέσω ότι έχει βγεί από το υπόστρωμα. Αν δεν φύγει με την πρώτη επανάλαβε μετά από δύο μέρες. Ίσως να χρειαστεί να προσθέσεις λίγο χαλίκι ακόμα στο σημείο που άνοιξε η 'τρύπα'
¶λλαξε την υαλοβάμβακα στο φίλτρο και πλύντο συχνά.
Αν πας σε 'ξήλωμα' θα χαλάσεις την ισορροπία του ενυδρείου.
|
Φιλαράκο με πρόλαβες, αυτό περι ιροπποπίας σκέφτηκα αλλά και ότι ο χρόνος μου είναι πολύ περιορισμένος και έπραξα ώς εξής: σιφωνάρισα τον βυθό με πολύ υπομονή και επιμονή (μου βγήκε η πίστη δηλαδη..) με ένα αλφαδολάστιχο αρκετά λεπτό, αφού αφέρεσα ότι μπορεσα από το υπόστρωμα, έριξα από πάνω μία στρώση λεπτόκοκο χαλίκι που είχα πρόχειρο, μετά έκανα αλαγή νερού 80%, σήμερα έκανα πάλι αλαγή νερού 25-30% και θα συνεχίσω με καθημερινές αλαγές.
Να ρωτήσω και κάτι ακόμα.....
Σήμερα που συζητούσα με έναν συνχομπίστα μου είπε την διαδικασία που ακολουθεί αυτός όταν πρόκειται να βάλει φιλόχωμα στον βυθό...... βάζει σε ένα ψιλό σουροτίρι το φυλόχωμα και το ξεπλένει ώστε να φύγουν οι χρωστικές που αλλιώς θα απελευθερόνωνταν στη στήλη του νερού αλλα και να φύγουν τα επιφανειακα θρεπτικα συστατικα που μπορεί να φέρουν εκρηξη άλγης, στην συνέχεια βαζει το χώμα σε έναν κουβά νερο και το αφήνει μερικές μέρες κάνοντας καθημερινές αλλαγές νερού. Μετά το φυλόχωμα είναι έτοιμο να μπει στο ενυδρειο, κάτω από το χαλικι.
Ηθελα να ρωτήσω...
Καλη όλη αυτη η διαδικασία αλλα δεν "αδυνατίζει" το χώμα? δηλαδή, δεν το "αδιάζει" από θρεπτικά? (έχω φίλο γεοπόνο και μου είπε ότι αυτή η διαδικασία ονομάζεται εκπληση και απομακρύνει τα θρεπτικά από το χώμα, αλλά δεν ήξερε να μου απαντησει με ακρίβεια όσον αφορά το ενυδρειακό φυλόχωμα γιατί δεν έχει ιδέα από τι υλικά φτιάχνεται) λοιπόν? ποια είναι η γνώμη σας πάνω στο θέμα?