Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Θαλασσινό νερό > Παρουσιάσεις θαλασσινών ενυδρείων > Fish Only

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 04-08-06, 08:31
accnt Ο χρήστης accnt δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB

Περιοχή: ΑΛΙΜΟΣ
Προεπιλογή

Για το στήσιμο των βράχων έχω κάποιες ενστάσεις. Βέβαια οφείλω να ομολογήσω ότι το κομμάτι είναι τεράστιο και δύσκολα μπορείς να κάνεις σωστή δουλειά. Δεν ξέρω το βλέπω το ενυδρείο σαν ένα τεράστιο μπλόκι (βράχο)!
Λέω τώρα ότι ίσως στη θέση σου να έκανα διαφορετικό aquascaping. Δεν θέλω να σε πάρω στο λαιμό μου, εγώ ΙΣΩΣ έσπαγα κάποια κομμάτια βράχου για να διαμορφώσω σωστά. Δεν λέω να το κάνεις όμως. Απλά είναι πολύ ψιλό στο κέντρο και δεν ξέρω τι και πως θα μπορέσεις να βάλεις.
Τα ζωύφια αυτά είναι κοπήποδα και είναι καλό να υπάρχουν. Δεν είναι αρτέμιες. Θα αποτελέσουν πηγή τροφής για τα (ορισμένα) ψάρια σου.
Τα σκουληκάκια αποτελούν μέρος του ζωντανού σου βράχου. Εκτός από σπάνιες περιπτώσεις δεν έχεις να φοβηθείς τπτ.
Ο ερημίτης αυτός δεν είναι redleg. Αυτοί είναι πολύ μικροί και με κατακόκκινο σώμα. Είχα και εγώ κάτι παρόμοιους οι οποίοι όμως ήταν άκρως επιθετικοί και τους έδιωξα.
Ο σκίμερ καλό θα είναι να μην διακόπτεται η λειτουργία του γιατί η υδάτινη στήλη που θα έχει δημιουργηθεί καταρρέει με αποτέλεσμα τα οργανικά στοιχεία που θα έχουν συσσωρευτεί στην κορυφή της (πριν καταλήξουν στο δοχείο περισυλλογής) επανέρχεται στο νερό και για να ξαναδημιουργηθεί θέλει χρόνο. Δηλαδή δεν είναι σωστό να γίνεται καθημερινή διακοπή του σκίμερ. Αραιά και που, δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα όμως.
Παλιά 04-08-06, 13:21
joman Ο χρήστης joman δεν είναι συνδεδεμένος
Junior Member

Περιοχή: Βελγιο
Προεπιλογή

Accnt να σε ευχαριστήσω κατ αρχήν για τη βοήθεια που μου προσφέρεις.
Ούτε ιδιαίτερα μαθήματα να μου έκανες, να σαι καλά.
Για το βράχο καλά κάνεις και λες τη γνώμη σου.
Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που ανέβασα τη φωτογραφία, να λένε και οι πιο έμπειροι τις παρατηρήσεις-προτάσεις τους.
Και πραγματικά το κομμάτι αριστερά είναι τεράστιο(πάντα για το ενυδρειάκι μου μιλάμε), είναι το τελευταίο που έβαλα, και ζυγίζει 5,5 κιλά.
Μου άρεσε όμως πάρα πολύ και για αυτό το αγόρασα.
Να τα σπάσω τα κομμάτια, αλλά τα φοβάμαι όταν θα είναι πιο μικρά, θα κρατήσουν ή θα αρχίζουν να σκορπίζουν από εδώ και από εκεί.
Και όταν λες είναι ψηλό στο κέντρο και τι θα μπορέσω να βάλω τι εννοείς; θα έχω πρόβλημα με το κοράλλια;
Δεν θα χωρέσει τίποτα;
Ερημίτες να δω τι θα φέρει σήμερα, αν είναι και οι άλλοι σαν αυτόν δεν αγοράζω ακόμα..
Τέλος με το skimmer τι να κάνω για να μην έχω αυτό το πρόβλημα.
Να έβαζα μια σωλήνα σε σχήμα Π, η μια άκρη δηλαδή να μπαίνει στο μηχάνημα, να ανεβαίνει πάνω από το χείλος του ενυδρείου, και να ξανακατεβαίνει προς τα κάτω.
Εκεί μπορώ να κρεμάσω ένα δοχείο που να μαζεύει τους αφρούς.
Λέτε να δουλέψει ή να μην το επιχειρήσω;
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 04-08-06, 14:23
Γηραιοί του GAB

Προεπιλογή

Για τον σκίμερ δεν πολύ-κατάλαβα τι θέλεις να πεις με το «Π». Αν εννοείς πώς να αδειάζεις το δοχείο συλλογής, θα μπορούσες να κάνεις μια τρύπα στον πάτο του ή στα πλάγια, και να συνδέσεις ένα λάστιχο που θα καταλήγει σε δοχείο. Πολλοί το κάνουν αυτό για να μην αδειάζουν το δοχείο αναπλήρωσης. Όμως… έχουν τεράστια ενυδρεία με τρομερή παραγωγή αφρού. Σε σένα δεν θα έχει εφαρμογή αυτό. ¶λλωστε καλό θα ήταν να καθαριζόταν σε εβδομαδιαία ή κάθε 15ήμερο το δοχείο συλλογής και ειδικότερα το σημείο που στενεύει ο σκίμερ και μαζεύεται η μούργα. Το συχνό καθάρισμα αποφέρει καλύτερο skimming. Πάντως το «Π» δεν θα πετύχει.
Πρόσεχε δεν σε συμβουλεύω να σπάσεις τον βράχο σου, απλά είναι μια ιδέα αν είναι τεράστια τα κομμάτια. Τα βράχια μπορείς να τα κολλήσεις μεταξύ τους με ειδική εποξική κόλλα κατάλληλα για ενυδρεία. Με αυτόν τον τρόπο δεν «πέφτει» τπτ.
Αν ο βράχος έτσι όπως είναι σχεδόν ακουμπάει στην επιφάνεια, τότε τα κοράλλια που θα μπουν? Αν βάλεις βέβαια. Που μάλλον θα βάλεις τελικά….
Έτσι αφήνουμε αρκετό χώρο για να μπορούν να αναπτυχθούν κιόλας. Αν και σε βλέπω σε μικρό χρονικό διάστημα να πηγαίνεις σε μεγαλύτερο ενυδρείο.
Παλιά 04-08-06, 22:14
Junior Member

Προεπιλογή

Λοιπόν μια καλύτερη περιγραφή για να καταλάβετε καλύτερα τι σκέφτομαι να κάνω με το skimmer.
Αν δείτε στη φωτό που έχω ανεβάσει πιο πάνω, υπάρχει ένα άνοιγμα στο καπάκι στην πίσω μεριά, που μόλις και μετά βίας χωράει να περάσει ο λαιμός από το ποτήρι του μηχανήματος.
Το πρόβλημα δημιουργείται όταν θέλω να ανοίξω το καπάκι, γιατί βρίσκει στο ποτήρι.
Αναγκαστικά θα πρέπει να σταματήσω(ή μήπως όχι; ) τη λειτουργία του μηχανήματος, και να βγάλω το ποτήρι.
Και λέω τώρα, αν αντί για το ποτήρι στην έξοδο του skimmer βάλω ένα κομμάτι σωλήνα PVC και αμέσως 2 γωνίες 90 μοιρών ώστε να γυρίσει και πάλι προς τα κάτω, έξω από το ενυδρείο.
Εκεί τοποθετώ ένα δοχείο για να μην πέφτουν οι αφροί στο πάτωμα, και έτσι το καπάκι ανοίγει χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να σταματάω το skimmer.
Το θέμα τώρα είναι αν θα δουλέψει το σύστημα αυτό, μιας και αλλάζει τελείως η διαμόρφωση στην εξαγωγή.
Το έχει δοκιμάσει κανείς;
Ταυτόχρονα ψάχνω και τρόπο μήπως με κανένα μερεμέτι μπορέσω να βγάλω τελείως το καπάκι, και να στηρίξω τις λάμπες.

Και πάω στο βράχο.
Δηλαδή τα κοράλλια μπαίνουν μόνο στην κορυφή του βράχου;
Δεν γίνεται για παράδειγμα να τα βάλω στην μπροστινή πλευρά του;
Αλλά και εκεί θα μου πεις, αν μεγαλώνουν αρκετά θα μειώσουν τον ήδη μικρό χώρο.
¶ρα μόνη λύση να αφαιρέσω τελείως ένα κομμάτι, γιατί και να τον σπάσω σε μικρότερα πάλι ο όγκος θα είναι εκεί.
Το ότι σκοπεύω να βάλω κοράλλια φυσικά είναι σίγουρο, τα πιο απλά βέβαια, και τα πιο εύκολα στη συντήρηση.
Όσο για μεγαλύτερο ενυδρείο δεν υπάρχει περίπτωση τις επόμενες 365 μέρες, η κυρά να εγκρίνει και άλλο κονδύλι….
Οπότε ότι κάνουμε φέτος, θα το κάνουμε στο μικρό(έ, από το προηγούμενο των 20 λίτρων, είμαστε κιόλας σε καλύτερη κατάσταση)

Τέλος στην τέταρτη φωτογραφία που έχω βάλει πιο πάνω, αυτά τα στρογγυλά ακτινωτά πραγματάκια τι είναι;
Πρόκειται για κάτι ζωντανό, για κάποιο φυτό ή απλά έτσι υπάρχει στο βράχο;
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 05-08-06, 11:57
Γηραιοί του GAB

Προεπιλογή

Στο θέμα skimmer δεν μπορείς να κάνεις τπτ. Ότι και αν προσπαθήσεις να κάνεις θα έχει άμεση επίπτωση στην απόδοσή του.
Αν μπορέσεις και βγάλεις το καπάκι, θα έχεις μεγαλύτερη εξάτμιση στο ενυδρείο και κάποια πτώση της θερμοκρασίας.
Τα κοράλλια μπορούν να μπουν οπουδήποτε αρκεί να έχουν σωστό φωτισμό, καλή κυκλοφορία και χώρο για να αναπτυχθούν.
Όσο για την τέταρτη φωτογραφία αυτά πρέπει να είναι ο σκελετός κάποιου (πεθαμένου βέβαια) κοραλλιού. Ήρθε με τον βράχο σου και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.
Παλιά 06-08-06, 23:45
Junior Member

Προεπιλογή

Μάλιστα, οπότε το skimmer το αφήνω όπως έχει, και ρίχνω το βάρος στο καπάκι.
Με δοκιμές που έκανα σήμερα η αφαίρεση του είναι εύκολη.
Το πρόβλημα παρουσιάζεται τελικά στη στήριξη των λαμπτήρων(και του ανεμιστήρα).
Θα πρέπει φαντάζομαι να εφαρμόσω κάποια πατέντα για να λύσω το πρόβλημα.
Για έτοιμες λύσεις πιστεύω πως υπάρχουν επίσης, αλλά μάλλον η τιμή τους θα είναι τσουχτερή.
Πάντως έχω ήδη αρχίσει το ψάξιμο στο νετ, και για τις δυο λύσεις.
Αν κανείς έχει εφαρμόσει τον ένα ή τον άλλο τρόπο και υπάρχει κάποιο link, θα βοηθούσε να προχωρήσει η κατάσταση πιο γρήγορα.
Έχω φάει και τον τόπο για κόκκινους ερημίτες αλλά τίποτα.
Μόνο ίδιοι με αυτόν που ήδη έχω υπάρχουν, τι γίνεται , τόσο δυσεύρετοι είναι;
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 12-08-06, 15:43
Junior Member

Προεπιλογή

Νεότερα από το μέτωπο!
Και μη βαράτε παιδιά(τουλάχιστον όχι πολύ), είναι μεγάλος ο πειρασμός…..
Ξέρετε και από προσωπική εμπειρία, είμαι σίγουρος.
Και μπαίνω στο ψητό.
Χτες μπήκαν οι πρώτοι κάτοικοι στο ενυδρειάκι.
Και αρχίζω από τα εύκολα προς τα δύσκολα.
Ένα Zoanthus Sp. , ένα actinodiscus , ένα μικρό gobie κίτρινο, και…. ένα ζευγάρι Amphiprion ocellaris με μια ανεμώνη Heteractis (νομίζω crispa).
Ξέρω, λίγο νωρίς για όλα αυτά , και λίγο(ή πολύ)ρίσκο για την ανεμώνη..
Αλλά ήταν η κακιά η ώρα, ξέρετε.
Τα ψαράκια τα πάνε καλά(τουλάχιστον για την ώρα), το gobie έχει εξερευνήσει όλες τις τρύπες που υπάρχουν στα βράχια, και οι δυο ocellaris κολυμπάνε χέρι χέρι ασταμάτητα.
Στην ανεμώνη δεν έχουν πλησιάσει ακόμη, και ίσως να αργήσει να γίνει κάτι τέτοιο, μιας και δεν είναι από τις πλέον αγαπημένες τους.
Δυστυχώς το έμαθα κατόπιν εορτής, αλλά δεν απογοητεύομαι μιας και υπήρξαν επίσης πολλές περιπτώσεις αρμονικότατης συμβίωσης.
Βλέπουμε.
Για τροφή αγόρασα κατεψυγμένη αρτέμια, και σκέφτομαι να βάλω να γίνεται και ζωντανή.
Θα τη φάνε ή μήπως λόγω μικρού μεγέθους δεν προτείνεται;
Για τα κοράλλια και την ανεμώνη μου πρότειναν το coral food της aquatic nature.
Το γνωρίζετε, και είναι αρκετό ή θα πρέπει να δίνω και πρόσθετη τροφή τουλάχιστον στην ανεμώνη;
Διάβασα πως λίγα κομματάκια ψάρι-μύδι-γαρίδα, 2-3 φορές την εβδομάδα είναι απαραίτητα.
Τι ισχύει τελικά;
Πέρα τώρα από τα ζωντανά, μερικές απορίες στο θέμα φωτισμού.
Όπως έγραψα και σε προηγούμενο πόστ, υπάρχει πρόθεση να βγάλω τελείως το καπάκι, και να εφαρμόσω κάποιο αυτοσχέδιο τρόπο φωτισμού.
Και αρχίζω τη συνηθισμένη διαδικασία, ψάξιμο δηλαδή στο νετ με οτιδήποτε σχετικό.
Διαβάζω παντού για τη χρήση λαμπών αλογόνου.
Ρίχνοντας μια ματιά σε ένα μαγαζί ηλεκτρικών σήμερα, είδα πως οι τιμές τους είναι πολύ δελεαστικές.
Πχ. 7-8 ευρώ για ένα προβολάκι 75 ή 150 watt.
Και ρωτάω τώρα εσάς.
Πρόκειται για τις ίδιες λάμπες που χρησιμοποιούμε και στα ενυδρεία ή κάτι μου έχει ξεφύγει;
Γιατί τιμές από ράμπες και διάφορα φωτιστικά που είδα σε sites για ενυδρεία, μόνο φτηνές δεν ήταν.
Και αν, λέμε τώρα είναι τα ίδια, στα λίτρα μου φαντάζομαι 60-75 watt είναι υπεραρκετά.
Πρέπει όμως να βάλω και μια μπλε λάμπα, έτσι δεν είναι;
Και αν αφήσω αυτές που έχει ήδη του καπάκι+ την αλογόνου θα δουλέψει; και θα μπορώ να βάλω ακόμη και απαιτητικά κοράλλια.
Υπάρχει στάνταρ απόσταση μεταξύ λάμπας και επιφάνειας νερού, ή δεν παίζει μεγάλο ρόλο;
Αν όλα αυτά ισχύουν, θα πρέπει να αρχίσω από τώρα να σκέφτομαι τρόπο στήριξης, γιατί και αυτό είναι μια ακόμα δυσκολία.
Σας ζάλισα ρε παιδιά, το ξέρω, αλλά όσο πιο νέος στο άθλημα τόσο περισσότερες ερωτήσεις.
Υπομονή, θα περάσει και αυτό.
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές