Καλησπέρα παιδιά ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση και το έχω εδω και καιρό απορία !!! Το ένα ενυδρειο μου έχει ph 7,8-8,3 μέσα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας ! Το καινούργιο 240λιτρο που είναι φυτεμένο και με co2 παροχη έχει ph με διακύμανση 6,8-7,2 καθόλη τη διάρκεια της μέρας. Οι μετρήσεις kh και gh ειναι σχεδον ίδιες 7kh και 7-8gh στα ενυδρεια με τα guppies , και 5-6kh και 6-7 gh στο καινούργιο φυτεμενο , όπως επίσης και η θερμοκρασίες 23-24 βαθμους και στα δύο ενυδρειο δίχως θερμοστάτη ! Η απορία μου είναι η εξής ως προς το ph , εαν θελήσω για τον αλφα βήτα λόγο να μεταφέρω ένα ψάρι απο το ένα ενυδρείο στο άλλο πως μπορεί να γίνει αυτό ? Αρκει μία προσαρμογή για 3-4 ώρες ή στρεσσαρεται υπερβολικά το ψάρι ? Μήπως θεωρητικά είναι αδύνατη μία τετοια μετακίνιση ? Ισχύει ο κανόνας που λέει οτι δεν πρέπει το Ph να μεταβάλεται σε ένα ενυδρειο πάνω απο 0.2-0.3 κάθε 24 ώρες ? Αυτο δεν ισχύει στα δικά μου βέβαια που δεν έχω διοξέιδιο και είναι πολλές ώρες εκτεθειμένα στον ήλιο με πολλά φυτά μέσα , γιατι νωρις το πρωι μετράω 7,8 και το μεσημέρι μετραω 8,2-8,3 !!! Εν αντιθέσει με το το φυτεμένο ενυδρειο με το διοξείδιο που παρουσιάζει πολύ πιο σταθερές τιμές το πρωι μετράω 7,0-7,2 και μέσα στην μέρα λογω παροχής co2 μετράω 6,9-7,0 με 2 φυσαλίδες το δεπτερόλεπτο !!! Μήπως η λύση είναι ένα ενυδρείο μεσάζοντας οπως λέω εγώ

, ένα ενυδρείο δηλαδή ενδιάμεσων παραμέτρων του τύπου kh : 6 , gh : 7,5 , ph : 7,4-,7,6 ??? H αλήθεια ειναι οτι χρησιμοποιώ νερό αντίστροφής όσμωσης σε όλα τα ενυδρειά μου μετά απο κάθε αλλαγή αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό απο ότι στο φυτεμένο οπου η αναλογιά εκεί είναι 60 οσμωση 40 βρυση !!! Επίσης δεν ξέρω και πώς αντιδρά στο co2 κατά την προσαρμογή του ένα ψαρι απο ένα περιβάλλον με 6-8mg/L σε ένα περιβάλλον με 25-35mg/L ! Όλα αυτα είναι θεωρητικά ακόμη καθώς παρότι το ενυδρειο έχει στρώσει δεν θα βάλω για κανα μήνα ακομή ούτε ψάρι ούτε γαριδά και συντηρώ τη βιολογιά με τροφη , απλώς ρωτάω προληπτικά για το μέλλον ! Θα χαρώ πολύ να αντιπαραθέσετε τις απόψεις σας και εσεις και να μου πειτε την γνώμη σας όσοι ειδικά έχετε μια μεγαλύτερη εμπειρία απο μένα στον κόσμο των ενυδρείων !!