Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Γλυκό Νερό - Γενικά > Ασθένειες - Θεραπείες γλυκού νερού

 
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Prev Προηγούμενο μήνυμα   Επόμενο Μήνυμα Next
  #1  
Παλιά 10-02-16, 21:07
Cool Blood Ο χρήστης Cool Blood δεν είναι συνδεδεμένος
Junior Member
 
Εγγραφή: 20-12-2013
Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Μηνύματα: 15
Προεπιλογή Σε αδιέξοδο και σε σημείο καμπής πλέον

1. ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΓΚΟΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ: 80x40x30 (96lt)
2. ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ: 25 μήνες

3. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ (ΑΡΡΩΣΤΟΥ) ΨΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ:
4. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ (ΒΑΘΜΟΙ ΚΕΛΣΙΟΥ): 24,4
5. ΨΑΡΙΑ (ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ): corrydoras aeneus (4), SAE (3)

6. ΑΣΠΟΝΔΥΛΑ (ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ): -
7. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΝΕΡΟΥ (ΒΑΘΜΟΙ ΚΕΛΣΙΟΥ): Σχολαστικά ίδια με του ενυδρείου
8. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΝΕΡΟΥ: 7 ημέρες/15lt
9. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΕΡΟΥ: 10/2/16
10. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΑΪΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΗΣ: Καθημερινά στο πρώτο φωςκαι το βράδυ λίγο πριν το σβήσιμο (η ταμπλέτα) Flakes (Novobel -JBL), Ταμπλέτες (Novofect - JBL), περιοδικά αποφλοιωμένος αρακάς. Aνά 10-15 ημέρες, μεσολαβεί και 1 ημέρα νηστείας.

11. ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:
α. Πρόσθετα:
Flourish Excel - ένα καπάκι ανά δύο μέρες
Σίδηρος: ένα καπάκι ανά 30 μέρες
Gastropex: περιοδικά και όχι συχνότερα από 2 μήνες, αν αυξηθούν πολύ οι λαθρεπιβάτες, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει τους τελευταίους 4 μήνες, όπου ο πληθυσμός είναι ανεκτός.

β. Φυτά:
Επειδή, σε σχέση με το αρχικό ποστάρισμα στησίματος έχουν αξηθεί, παραθέτω ποια υπάρχουν σε αυτή τη φάση:
Echinodorus bleheri, Valisneria (2), Hygrophila polysperma,Lysimachia nummularia, cryptocoryne walkeri, moss, cryptocorybe wendi tropica, grass (δεν θυμάμαι το όνομα του), annubia nano (2), annubia και πιθανώς ξεχνάω ένα ή δύο ακόμα


ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ
1. ΝΕΡΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ:
pH: 7,2<pH<7,6 (API)
KH: 6 (API)
GH: 11 (API)
ΝΗ3 (αμμωνια):0 (API)
ΝΟ2(νιτρώδη): 0 (API)
ΝΟ3(νιτρικά): 20<NO3<40 (API)
PO4: 0,5 (TETRA)
2. ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ: NAI

* Οι αναφερόμενες μετρήσεις πραγματοποιούνται πάντα την ημέρα πριν την αλλαγή νερού και στη διάρκεια της διετίας είναι σχεδόν σταθερές, πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Μοναδική διακύμανση στα νιτρικά τα οποία έχουν φτάσει στο παρελθόν έως και 50, τα οποία εδώ και πολλούς μήνες μετά την αύξηση των φυτών παραμένουν στα επίπεδα που αναφέρω πιο πάνω.
Αν βοηθάει σε κάποιο συμπέρασμα σε σχέση με την ισορροπία του συστήματος, το φιλτράρισμα και την επάρκεια του βιολογικού υλικού, στην μοναδική καθυστερημένη αλλαγής νερού, που έφτασε τις 28 μέρες (λόγω φοβίας του ανθρώπου που είχε αναλάβει το τάισμα και την παρακολούθηση να την κάνει τελικά), αμμωνία και νιτρώδη μετρήθηκαν στο 0 και νιτρικά στο 50.

Αλλαγές νερού 15lt/7 ημέρες, παλιότερα 30lt/ δεκαπενθήμερο.


Το πρόβλημα:
Στη διάρκεια των δύο χρόνων έχασα ψάρια, Κάποιες φορές αναγνώρισα αιτίες και απειρίες, αδικαιολόγητα λάθη, άλλες όχι. Είχα γέννες MOLLY, platy (red coral). Ποτέ το ενυδρείο δεν φορτώθηκε πάνω από 12-13 ψάρια, αλλά έχανα σποραδικά και ποτέ όλα μαζί. Σε θεραπείες και καραντίνα άλλα σώθηκαν και άλλα χάθηκαν. Η εικόνα ολοκληρωμένα λέει, πως αν δεν είχαν προστεθεί μέσω αγοράς νέα ψάρια, παρά τις γέννες σήμερα το ενυδρείο θα ήταν χωρίς ψάρια. Αυτά για το παρελθόν.

Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα σημείο ισορροπίας, προκειμένου να διευκολυνθεί το όλο θέμα, το τοποθετώ στον προηγούμενο Δεκέμβριο. Όχι γιατί σταμάτησαν οι απώλειες, αλλά τότε εισάγω 4 corrydoras, τα οποία στέκονται αφορμή. ώστε να σκεφτώ ότι μελλοντικά, εφόσον χρειαστεί να προστεθούν ψάρια, θα είναι ωοτόκα. Από τότε μέχρι σήμερα τα corrydoras, ζουν, χωρίς απώλειες (για αυτό και καταχρηστικά το ονομάζω σημείο ισορροπίας), έχουν αναπτυχθεί πολύ. Ακόμα και ένα το οποίο με σύμπτωμα νηκτικήης κύστης σε κακή κατάσταση μπήκε σε καραντίνα τον Ιούλιο του 2015, σήμερα ζει και έχει αναπτυχθεί κανονικότατα. Το ανεξήγητο ξεκινάει, από τη στιγμή που οι απωλειες των εναπομείνατων platy και molly συνεχίζονται σποραδικά (ας πούμε ένα κάθε δίμηνο), τον Οκτώβριο προσθέτω 3 μικρά SAE τα οποία αναπτύσσονται και διαβιούν φυσιολογικά μέχρι σήμερα, ενώ στην ίδια περίοδο οι απώλειες συνεχίζονται και πρόσφατα η απόπειρα εισαγωγής κοπαδιού (ωοτόκων) melaenotenia σε δύο φάσεις, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί απότομα η ισορροπία, είναι απογοητευτική. Μέσα σε 3 μέρες, χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα πλην της ανόδου ανά διαστήματα στην επιφάνεια, χάνονται.Εξωτερικά συμπτώματα, δεν υπάρχουν, φωτογραφίες αν χρειαστεί υπάρχουν.

Σήμερα, περίπου 10 μέρες μετά, ο πληθυσμός των 4 corrydoras και 3 SAE συνεχίζει κανονικά. Ωστόσο, για μένα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των πειραματισμών, αν δεν εξηγηθεί και λυθεί το πρόβλημα. Το μόνο που έκανα από τότε και σταδιακά, ανα δύο μέρες είναι η αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι τους 28.

Δεδομένου ότι οι μετρήσεις είναι σταθερές, το ενυδρείο στρώθηκε κανονικά εξ αρχής , είναι σε καθημερινή παρατήρηση λόγω θέσης για πολλές ώρες, προσπαθώ να κατανοήσω τι συμβαίνει, αποκλείοντας περιπτώσεις.

1. Δεν ξέρω να υπάρχει περίπτωση ασθένειας στην οποία SAE και corrydoras να μην είναι ευάλωτα, ενώ όλα τα άλλα να είναι
2. Εξετάζω την περίπτωση τα SAE μετά την ενηλικίωση τους να είναι επιθετικά. Αυτό δεν μου κάθεται καλά, καθώς και μικρά που ήταν το φαινόμενο συνεχιζόταν, ενώ αν εξαιρέσουμε τις βραδινές ώρες, σε όλες τις υπόλοιπες, είτε με φωτισμό ενυδρείου, είτε όχι, δεν έχω παρατηρήσει μέρες ολόκληρες κυνηγητό ή επίθεση προς οποιοδήποτε άλλο ψάρι, παρά μόνο μεταξύ τους παιχνίδια.
3. Εξετάζω την περίπτωση υπερβολικού ταΐσματος. Δεν θα μου εμφάνιζε κάτι στις μετρήσεις ή σε μια υπερβολική αύξηση των "λαθρεπιβατών"; Δεν θα επηρέαζε SAE και corrydoras επίσης;
4. Ακόμα και αν δεχτώ -αν και δεν ισχύει από όσα έχω διαβάσει- ότι η συμβίωση ωοτόκων με ζωοτόκα ήταν το πρόβλημα στο προηγούμενο διάστημα, στην φάση με τις melaenotenia, γιατί να επαναληφθεί;

Τέλος και μάλλον το σημαντικότερο προκειμένου να μην μετατραπεί η απογοήτευση σε άρνηση, αν δεχτούμε ότι μπορεί να συμβαίνει συνδυασμός προβλημάτων ή και το ακριβώς αντίθετο κάποιοι από τους θανάτους να μην έχουν κοινή αιτία, πως πορευόμαστε από εδώ και στο εξής;

Υ.Γ. 1 Στο ενυδρείο λειτουργεί μονίμως και ένα δεύτερο φίλτρο, αυτό που χρησιμοποιώ όταν χρειαστεί στην "καραντίνα", προκειμένου να είναι ζωντανό το βιολογικό υλικό. Είναι σωστό ή το βιολογικό υλικό του δεύτερου μεταφέρει, τυχόν, ασθένειες στην καραντίνα;

Υ.Γ. 2 Παρακολουθώ τακτικότατα το φόρουμ καιτις περισότερες από τις αναρτήσεις. Το ότι έχω πολύ λίγες προσωπικές, δεν σημαίνει το αντίθετο.


Απάντηση με παράθεση
 


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;

Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Θα έχω πρόβλημα σε αυτό το σημείο της σιλικόνης; alexandertm8 DIY . Φτιάχτο μόνος σου 7 13-04-14 10:10
Όχι πλέον αρχάριος (πιστεύω) ducatista Στήσιμο Κοινωνικών ενυδρείων 87 17-04-13 15:38
Το Μαδριλένικο Ώριμο πλέον ..... Serafeim Παρουσιάσεις κοινωνικών ενυδρείων 18 08-09-10 22:42
Δισκοενυδρείο σε φωτεινό σημείο philosopher Δίσκοι 7 08-09-10 09:38

No_parrots

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 04:17.


Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board
Page generated in 0,06778 seconds with 13 queries