Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Γενικά > DIY . Φτιάχτο μόνος σου

DIY . Φτιάχτο μόνος σου Ο τίτλος τα λέει όλα.

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 09-11-05, 18:34
Το avatar του χρήστη CASPER
CASPER Ο χρήστης CASPER δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: ΑΛΙΜΟΣ
Lightbulb DIY CO2.Φταίει η αναλογία?

Καλησπέρα σε όλους.
Έβαλα μπρός πριν από λίγες μέρες διοξείδιο στο ενυδρείο μου, αλλά μάλλον αντιμετωπίζω κάποιο προβληματάκι.

Εχω χρησιμοποιήσει μπουκάλι 1 1/2 lit coca cola (σιλικόνη στο σωληνάκι στο καπάκι, και τεφλόν στο βίδωμα)..... καλά τό'χω κάνει φαντάζομαι.
Στην πρώτη προσπάθεια, έβαλα 3 φλ. ζάχαρη που την διέλυσα σε ζεστό νερό, και μισό κουτ. μαγιά.
Μετά από καμιά ωρίτσα, άρχισε να βγάζει φυσαλίδες, αλλά κράτησε σε μισή μέρα μόνο.
Σήμερα ξαναέβαλα τα υλικά από την αρχή, με μισό κουτ. μαγιά και 2 φλ.ζάχαρη αυτή τη φορά. Και λιγότερο νερό, γιατί όταν άνοιξα το μπουκάλι είδα ότι ήταν τίγκα μέχρι πάνω. (δεν ξέρω αν πειράζει αυτό ή όχι).
Σκέφτηκα και μήπως η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή απ'ότι χρειάζεται, και τύλιξα το μπουκάλι με πετσέτα.
Το αποτέλεσμα δεν το έχω δεί βέβαια ακόμα, γιατί το έβαλα πάλι πρίν μια ώρα περίπου.

Μπορεί να με βοηθήσει κάποιος στο τι μπορεί να φταίει ή τι έκανα λάθος?
Οι αναλογίες των υλικών είναι καλές που βάζω για τέτοιο μπουκάλι?
Πρέπει όλο το μείγμα στο μπουκάλι να είναι μέχρι πάνω, ή να έχει κενό?

Ευχαριστώ και καλό σας βράδυ.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 09-11-05, 18:49
george hmmy Ο χρήστης george hmmy δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Γη :)
Προεπιλογή

Όσο λάθος κι αν έχεις κάνει στην αναλογία μία μέρα είναι πολύ μικρή διάρκεια. Τι θερμοκρασία χώρου έχεις? Μήπως πέφτει χαμηλά και σταματάει η αντίδραση, κάτι άλλο δε μπορώ να σκεφτώ. Το νερό όταν προσθέτεις τη μαγιά δεν είναι ζεστό, έτσι? Ψοφάει ο μύκητας στο ζεστό νερό.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 09-11-05, 19:13
Senior Member

Lightbulb

Καλησπέρα και ευχαριστώ για την απάντηση
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από george hmmy
Το νερό όταν προσθέτεις τη μαγιά δεν είναι ζεστό, έτσι? Ψοφάει ο μύκητας στο ζεστό νερό.
Χλιαρό προς ζεστό. Νομίζω ότι το πολύ ζεστό είναι λάθος. Να βάζω κρύο λές?
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από george hmmy
Τι θερμοκρασία χώρου έχεις? Μήπως πέφτει χαμηλά και σταματάει η αντίδραση,
Χμμμ... Δεν ξέρω τη θερμοκρασία. Το μπουκάλι είναι κάτω από το ενυδρείο στο ντουλάπι, το οποίο όμως έχει άνοιγμα σε κάποιο σημείο της πλάτης, και κοντά είναι ένα μικρό παραθυρο που είναι τις περισσότερες ώρες ανοιχτό. Και θέρμανση στο σπίτι δε βάζω το πρωϊ και τη νύχτα. Θα βάλω ένα θερμόμετρο όμως σήμερα για να δώ τι γίνεται. Απλά καλού κακού το "έντυσα" κιόλας το μπουκάλι.

Οι δύο κούπες ζάχαρη με μισό κουτ. μαγιά καλά σου φαίνονται?
Πρέπει να μήν είναι τελείως γεμάτο το μπουκάλι με το μείγμα, ή δεν έχει σημασία?
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 09-11-05, 19:19
Το avatar του χρήστη netblues
netblues Ο χρήστης netblues δεν είναι συνδεδεμένος
Nada

Περιοχή: ΧΟΛΑΡΓΟΣ
Προεπιλογή

το μπουκαλι πρεπει να ειναι γεματο στα 2/3 για να υπαρχει περιθωριο για τον αφρο, αλλα αυτο ειναι ασχετο με την παραγωγή.
χλιαρο νερο χρειαζεται, γυρω στους 35 βαθμους.
δυο φλυτζανια ζαχαρι, ενα κουταλακι του γλυκου μαγια και νερο στο μπουκαλι του 1,5 λιτρου στα 2/3 και θα εισαι μια χαρα.
χρειαζονται τουλαχιστον 8-9 ωρες για να ξεκινησει η ζυμωση.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 09-11-05, 19:24
Senior Member

Lightbulb

Ευχαριστώ netblues
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 09-11-05, 19:44
sot-zoe Ο χρήστης sot-zoe δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB

Περιοχή: ΜΑΡΟΥΣΙ
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην sot-zoe
Προεπιλογή

Εγω νομιζω οτι αφου κάνεις σωστα την αναλογια τοτε απο καπου χανει καποια συνδεση , και μαλλον απο την τρυπα με την σιλικονη.
Εχω φαει ωρες και ωρες καποτε να ψαχνω τι γινεται και δεν εχω φυσαλιδες και σχεδον παντα καποια ενωση ή ρακορ ή οτι αλλο ειχα , εχανε .
Τελικα ειχα καταληξει να τρυπαω το καπακι του αναψυκτικου με ενα καρφι που το ειχα ζεστανει καλα πριν στο γκαζακι , το καρφι ηταν λιγο πιο μικρο απο το λαστιχακι , .
Εκοβα μετα το λαστιχακι διαγωνια ετσι που να καταληγει σε μυτη , περνουσα την μυτη στην τρυπα και τραβουσα καλα να περασει ολο περιπου ενα με δυο ποντους μεσα στο καπακι , αυτο ηταν , τερμα τα προβληματα .
Παλιά 10-11-05, 10:25
Το avatar του χρήστη Gorgi
Gorgi Ο χρήστης Gorgi δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: Αθηνα - Εξάρχεια
Προεπιλογή

Casper αν όντως το μίγμα που φτιάχνεις είναι σωστό και δεν είναι χαλασμένη η μαγιά ή το νερό που βάζεις πολύ ζεστό κλπ, τσέκαρε αυτό που σου λέει ο Σωτήρης δλδ μήπως έχεις διαρροή από κάπου.
Μπορείς να το καταλάβεις από την (χαρακτηριστική) μυρωδιά που θα υπάρχει μέσα στο ντουλάπι της βάσης που βάζεις το μπουκάλι σου.
Αν έχεις φτιάξει σωστά το σύστημα δεν θα πρέπει να μυρίζει καθόλου μέσα το ντουλάπι.
Πάντως το ένα κουταλάκι του γλυκού μαγιά μου φαίνεται πολύ, εγώ έβαζα το μισό από αυτό (μερικές φορές και το 1/3 του κουταλιού και το μίγμα μου κράταγε ~25 μέρες. Όσο περισσότερη μαγιά τόσο περισσότερη παραγωγή CO2 , και όσο λιγότερη μαγιά τόσο πιο πολύ κρατάει το μίγμα.

Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές