|
Μεσογειακό Ότι έχει σχέση με τη ζωή και τη διατήρηση Μεσογειακού ενυδρείου |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
||||
|
||||
«Μια μικρή Σταγόνα Αιγαίου --Η εξέλιξης--»
Τα συμπεράσματα και οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν από το πρώτο εγχείρημα ήταν πολύτιμα.
Λόγω έλλειψης εμπειρίας και σχετικής βιβλιογραφίας χρειάστηκε να ανατρέξω σε ξένα και κυρίως ιταλικά φόρουμ προκειμένου να καταφέρω να διατηρήσω σχεδόν 5 χρόνια, ψάρια, ασκίδια, σφουγγάρια, κοράλια και λοιπούς οργανισμούς του μεσογειακού θαλασσίου περιβάλλοντος. Η εμπειρία που αποκτήθηκε λοιπόν μου επιτρέπει πλέον να "πατήσω στα δικά μου πόδια" και να εξελίξω περαιτέρω την "Σταγόνα" μου. Θα ξεκινήσω λοιπόν από το συμπέρασμα ότι όλα τα ενυδρεία θαλασσινού νερού....έχουν τις ίδιες βασικές αρχές οργάνωσης και λειτουργίας. Αυτές με τα χρόνια που πέρασαν έχουν λοιπόν βελτιωθεί θεαματικά καθιστώντας παλιές και δοκιμασμένες τεχνικές (π.χ Deep sand bed), ξεπερασμένες. Η εξέλιξη λοιπόν του ενυδρείου μου θα βασιστεί πάρα πολύ στα δεδομένα και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στα ενυδρεία υφάλου (reef). Το νέο project μου λοιπόν (ελληνιστί έργον) θα συνεχίσει να ονομάζεται «Μια μικρή σταγόνα Αιγαίου». Βασικά μέρη ενυδρείου Ενυδρείο Rio 400, χωρίς το εσωτερικό του φίλτρο 450 λίτρα, το οποίο είναι το ίδιο με το προηγούμενο εγχείρημα. Sump, 50 χ 65 χ 50 (ύψος) σύνολο 150 λίτρα, το οποίο είναι το ίδιο με το προηγούμενο εγχείρημα. Έπιπλο από ξύλο ανθεκτικής κατασκευής, με ντουλάπι και 2 χωρίσματα που επικοινωνούν, το οποίο είναι το ίδιο με το προηγούμενο εγχείρημα. Ψυκτικό το Hailea HC-300A, χρησιμοποιείται ήδη σχεδόν 5 χρόνια και έχει αποδειχθεί θηρίο. Το νερό θα επιστρέφει στο σάμπ με υπερχείλιση. Ευρεία χρήση όπου μπορώ μονώσεων σε σωληνώσεις (μαύρο αφρώδες υλικό) και στο σάμπ (φελιζόλ), ενώ το σκέφτομαι σοβαρά και σε μέρη του ενυδρείου (εννοείται δεν θα φαίνεται). Φιλτράρισμα Ζωντανή άμμος περίπου 30 κιλά, ως υπόστρωμα σε ύψος περίπου 4 εκ. Ζωντανός βράχος η τραγάνα περίπου 25 κιλά, που έχει κρατηθεί και καθαριστεί πολύ καλά από το προηγούμενο εγχείρημα. Στα σημεία που τοποθετήθηκε η τραγάνα μπήκε ως βάση στην άμμο, egg crate προκειμένου να μην βυθιστεί ο βράχος στην άμμο και να έχει έτσι περισσότερη σταθερότητα. Έγινε και η διαμόρφωση του βράχου (scaping). Σχημάτισα 2 νησίδες με αναλογίες μεταξύ τους. Στη μία πέφτει περισσότερο φως (έστω αυτό το ελάχιστο), ενώ στην άλλη λιγότερο. Δημιουργήθηκαν πάρα, πάρα πολλά σημεία για την στήριξη των κοραλλιών και των σφουγγαριών, ενώ απέφυγα την δημιουργία μεγάλων όγκων προκειμένου η διαμόρφωση να είναι "αεράτη" και να μην κατακρατεί υπολείμματα, τα οποία στο παρελθόν μου δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα με νιτρικά κυρίως. Θα συνεχίσω προσωρινά, την χρησιμοποίηση του υπάρχοντος σκίμμερ TMC V2 1500, μέχρι ο Αϊ Βασίλης να μας φέρει κάτι καλύτερο. Επίσης θα συνεχιστεί η χρήση 2 ριακτόρων (Για τον αντιφώσφορο και τον ενεργό άνθρακα). Επιπλέον χρησιμοποιείται ATS με 2 προβολείς LED, των 30 και 20 W με φωτοπερίοδο 14 ωρών. Φωτισμός Το φωτιστικό της Juwel δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί. Αντί αυτού έχω καταλήξει σε έναν συνδυασμό : 1 χ ΑΤΙ Blue Plus 24 W. 1 x ATI Coral Plus 39 W. Οι λάμπες είναι πάνω σε στεγανά ακροφύσια της Arcadia, χωρίς ανακλαστήρες. Βασική είναι η Blue Plus που χρησιμοποιείται για 6 ώρες σε 2 διαστήματα με ενδιάμεσο διάστημα την Coral Plus για 2 ώρες. Κυκλοφορία 1 x Eheim compact+ 3000, για την κυκλοφορία του νερού από το σάμπ, στα διάφορα τμήματα του (ριάκτορες, ATS), στο chiller και επιστροφή στο σαμπ. 1 x Eheim compact+ 2000, για επιστροφή στο ενυδρείο. 2 x Hydor Koralia Evolution 2800 και 1 x Hydor Koralia Nano 1600 για την κυκλοφορία στο ενυδρείο. Επίσης στις εσωτερικές σωληνώσεις του σαμπ έγιναν μερικές παρεμβάσεις προκειμένου να έχω περισσότερες εξόδους για διάφορες χρήσεις, ενώ χρησιμοποίησα νέα μεγαλύτερης διαμέτρου σωλήνωση για την παροχή του ATS. ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ Όλος ο προηγούμενος εξοπλισμός καθαρίστηκε εξονυχιστικά, με νερό και ξύδι χωρίς καθόλου χημικά. Μέσα Αυγούστου όλες οι προεργασίες τελείωσαν και μπήκαν όλα στην θέση τους, ενώ το ενυδρείο γέμισε με περίπου 530 λίτρα νερού. Υπομονή λοιπόν για την συνέχεια .........
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Samian : 28-12-17 στις 22:21 |
|
||||
|
||||
Φιλε μου καλη αρχη στο νέο εγχείρημα σου, εχω διπλοδιαβασει την πρώτη σταγόνα κ ειναι για καρφίτσωσα-οδηγός για το μεσογειακό !!! Απίστευτο το αποτέλεσμα σου δε χορτενα να βλεπω τις φωτο απο τα μεσογειακά είδη.. εισαι και ψαροντουφεκάς σαν εμενα κιολας οποτε την ξερεις την Μεσόγειο πολυ καλα
Με την εξέλιξη της σταγονας μαλλον τα αποτελέσματα θα ειναι υπέρ απίστευτα... οποτε με πολυ μεγαλη αναμονή το αναμένουμε κ εννοειται φωτο ώστε να το βλέπουμε βήματα βήμα θα μας χρειαστεί Καλη αρχη κ παλι θα μας εκπλήξεις |
|
||||
|
||||
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.
Πάντα δίνουν κουράγιο για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα....
|
||||
|
||||
Έχουν περάσει σχεδόν 5 μήνες από την επανεκκίνηση του ενυδρείου.
Οι μετρήσεις στο ενυδρείο, εδώ και 3 μήνες έχουν σταθεροποιηθεί. PH : 7,6 - 7,8 KH : 8 - 8,3 NO3 : 0 PO4 : 0 Ca : 460 - 470 Αλατότητα : 39,5 - 40,5. Οι αλλαγές με θαλασσινό νερό (NSW) και η χορήγηση βακτηρίων συνεχίζονται, όπως και η λειτουργία του ATS. Οι παρακάτω εικόνες είναι από την 15νθημερη συντήρηση - καθαρισμό του. Επιτέλους .....έχει ξεκινήσει πάλι το στοκάρισμα. Σιγά - σιγά και μεθοδικά βέβαια έχω αρχίζει να προσθέτω σφουγγάρια και κοράλια. Μαζί με αυτά έχει έρθει σιγά - σιγά και η αύξηση του φαγητού. Εδώ να αναφέρω πως έχω ξεκινήσει με νέες ρουτίνες στο φαγητό, δίνοντας περισσότερη βαρύτητα στην χορήγηση πλαγκτόν και μάλιστα φύτοπλαγκτον καθώς και στην υποβοήθηση της ανάπτυξης βακτηριοπλαγκτόν με την χορήγηση κατάλληλων σκευασμάτων. Προχωρούμε με πειραματισμούς......
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Samian : 28-12-17 στις 22:13 |
|
|||
|
|||
Φωτογραφίες δεν βλέπουμε κύριε!!!
|
|
||||
|
||||
Αυτές για την ώρα !!!!!!
Τα καλύτερα έρχονται........
|
||||
|
||||
Το ενυδρειο σου ειναι πρότυπο και απο τα αγαπημένα μου θαλασσινα που εχω δει! Ακομα θυμαμαι εκεινη την ψαρουκλα που ηταν μπλε πρασινο!
|
||||
|
||||
Έχεις κάνει φανταστική δουλειά!
Πανέμορφα πλάσματα, να το χαίρεσαι!!! |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Η "ψαρούκλα" που αναφέρεσαι ήταν ο βασιλιάς του ενυδρείου για αρκετά χρόνια. Όταν τον έχασα παρατήρησα για πρώτη φορά αυτό που διάβαζα για την μεταμόρφωση του θηλυκού σε αρσενικό. Οπότε ο βασιλιάς βρήκε τον διάδοχό του.... Αυτή την στιγμή δεν έχω κανένα τέτοιο ψάρι, αλλά το σκέφτομαι σοβαρά στο άμεσο μέλλον να προσθέσω 2 - 3. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.....
|
||||
|
||||
Το σαββατοκύριακο ήρθε.
Λίγος ελεύθερος χρόνος παραπάνω και ώρα για συντήρηση (καθάρισμα σκίμμερ & ATS) και τάισμα κοραλλιών.....
|
|||
|
|||
Πολύ όμορφα!! Τι κοράλλια είναι; Εάν μπορείς ανέβασε και μια γενική φώτο του ενυδρείου!
|
|
||||
|
||||
Φιλε πολυ ωραιο ειναι, αλλα δεν θα βαλεις καθολου ψαρια μεσα;
Στάλθηκε από το Redmi 4X μου χρησιμοποιώντας Tapatalk |
|
||||
|
||||
Είμαστε σπίτι.......όσο μπορούμε τουλάχιστον λόγω εργασίας.
Ευκαιρία να επιμεληθούμε και να συντηρήσουμε λίγο παραπάνω τα ενυδρεία μας. Συνήθως η συντήρηση είναι αφανής εργασία, διότι είναι από αυτά που δεν προβάλλονται, αν και αποτελεί την πιο βασική υποχρέωση για την διατήρηση της υγείας των ζωντανών μας και της συνολικής εμφάνισης του ενυδρείου μας. Μετρήσεις λοιπόν, 1 - 2 φορές το μήνα. Τα αποτελέσματα παρά πολύ καλά. Όπως φαίνεται και στη δεύτερη φωτό, νιτρικά και φωσφορικά -- 0 --, εδώ και πάρα πολύ καιρό και συνεχίζω έτσι, με ελάχιστες αλλά πολύ μικρές αποκλίσεις. Σειρά έχει το κύπελλο του σκίμμερ. Πριν..... Παλεύει λόγω περασμένης τεχνολογίας, αλλά αφαιρεί αρκετή βρωμιά. Και μετά...... Το καθάρισμά του γίνεται κάθε εβδομάδα, άντε αν δεν γίνεται λόγω χρόνου κάθε 10 ημέρες. Επόμενη εργασία, το καθάρισμα του ATS. Πριν..... Υλικό από ανάπτυξη μακροφυκών, περίπου μιας εβδομάδας Και μετά...... Μετά από μερικές επιπλέον μικρότερες εργασίες συντήρησης (σκούπισμα προβολέων LED, τυχόν αλλαγές άνθρακα, επιπλέον καθαριότητες κλπ)...... το τελικό αποτέλεσμα ΥΓ Επειδή είχα καιρό να ανεβάσω φωτογραφικό υλικό χρησιμοποίησα, τελευταίες αναρτήσεις μου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Samian : 19-03-20 στις 00:01 |
|
||||
|
||||
Μια χαρά το πας.
Βρήκαμε χρόνο παραπάνω... για να ασχοληθούμε με την "ασθένεια" μας φαίνεται.- |
|
||||
|
||||
Καμιά μπανιστηροφωτοοοοοοοοοοοοοοοο!!!!!!!!!!
|
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Ευχαριστώ πολύ πάντως... Λίγο υπομονή, θα επανέλθω.
|
||||
|
||||
Πανεμορφο! Να το χαίρεσαι!
|
||||
|
||||
Καλό μήνα σε όλους.
Ευχαριστώ πολύ Κλεόβουλε !!!! Ευχαριστώ πολύ !!!
|
|||
|
|||
τελειο, μπραβο για την προσπαθεια..
ποσα νιτρικα και φωσφορικα μετρας? μου κανει εντυπωση η αναπτυξη στο ats παρολο που δεν εχει ψαρια και λογικα δεν θα ταιζεις..? |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Φωσφορικά και νιτρικά εδώ και 3+ χρόνια σχεδόν 0. Ακόμη και με τα ψάρια που έχω κατά περιόδους. Ωστόσο είναι πολύ το φαγητό που πέφτει μέσα καθόσον σχεδόν το σύνολο των οργανισμών είναι μη φωτοσυνθετικοί.... Οπότε το ATS με βοηθάει πάρα πολύ σε αυτό.
|
|||
|
|||
τελεια, και μια τελευταια..
ποια ειναι κατα την εμπειρια σου η μεγιστη θερμοκρασια που μπορει να τρεξει ενα μεσογειακο χωρις κινδυνο στρεσαρισματος των ζωντανων? |
|
||||
|
||||
Περιμενουμε νομιζω ολοι φωτογραφικο υλικο το συντομότερο!
|
||||
|
||||
Ήταν αίτημα....και έγινε πράξη.....
Πρόχειρη κατάσταση, αλλά δεν ξέρω πότε θα ξαναέβρισκα την ευκαιρία.
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Όπως είπα και στην προηγούμενη ανάρτηση. Και φυσικά δεν ξέχασα την σελίδα του GAB στο Facebook....
|
||||
|
||||
Ο χρόνος περνά...ανελέητα θα έλεγα.
Δυστυχώς όμως με την καθημερινή ρουτίνα τείνει να γίνει λιγοστός. Οι μεγάλες αγάπες όμως δεν ξεχνιούνται.... Με το θαλασσινό πάμε καλά πιστεύω, πότε με ένταση και κάποιες φορές στον αυτόματο. Η ωριμότητα όμως του ενυδρείου δικαιολογεί σε ε κάποιες περιπτώσεις την έλλειψη της φροντίδας που του αναλογεί. Στάλθηκε από το RMX2040 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
|
||||
|
||||
ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΟΟΟΟΟΟ!!!!!!!!!
|
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
Παρόμοια Θέματα | ||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
«Μια μικρή σταγόνα Αιγαίου» | Samian | Μεσογειακό | 383 | 05-11-17 22:14 |
μικρή λίμνη | valantis | Δεξαμενές (τεχνητές λίμνες) | 10 | 06-05-09 06:10 |
Μια μικρή λιμνούλα | ko$ta$ | Δεξαμενές (τεχνητές λίμνες) | 5 | 24-04-09 15:49 |
Απο το πανεπιστήμιο Αιγαίου............ | aristomenis | Ασθένειες - Θεραπείες γλυκού νερού | 0 | 19-01-08 00:40 |