|
Γλυκό νερό - Γενικά Οτι δεν εμπίπτει στις εξειδικευμένες κατηγορίες. |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
Είναι σαφές ότι CO2, Kh και PH συνδέονται μεταξύ τους. πως όμως? Δηλαδή μεταβολή οποιουδήποτε από τα τρία μεταβάλλει και τα άλλα δύο? δηλαδή πχ αν ρίξω το ph με κάποιο οξυ (πχ ξύδι) πως θα μεταβληθούν τα άλλα δύο? Τέλος θέλω να ρωτήσω πως μπορώ να ρίξω το KH χωρίς να μεταβληθεί η σκληρότητα? Παρακαλώ μόνο υπεύθυνες απαντήσεις! Ευχαριστώ! |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Το ΚΗ δεν επηρεάζει την σκληρότητα!
Τα υπόλοιπα που αναφέρεις ναι είναι συνδεδεμένα αλλά πρέπει να καταλάβεις το εξής! Η ΚΗ είναι αυτή που κατα κάποιον τρόπο ας μου επιτραπεί η έκφραση ρυθμίζει το ΡΗ! Επομένως απο την στιγμή που το Co2 επηρεάζει την ΚΗ τότε αυτή με την σειρά της επηρεάζει το ΡΗ. Ενα πολύ καλό άρθρο θα βρεις εδώ http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/co2b.htm
__________________
Μην αδικείς την ζωή είναι από μόνη της άδικη! Όλα για το χόμπι! ![]() ...τώρα το έχω ρίξει στην κατασκευή site και την φιλοξενία Go ZEN Host ![]() |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Το KH ειναι η ΑΝΘΡΑΚΙΚΗ σκληρότητα..
|
#4
|
||||
|
||||
![]()
με σταθερά την ΚΗ, αυξάνοντας το co2, κατεβαίνει το ph και αντίστροφα.
Την ΚΗ (ανθρακική σκληρότητα) καθώς και το ph μπορείς να τα "ρίξεις" με προσθήκη νερού από αντίστροφη όσμωση. ο πίνακας που σου δείχνει πως σχετίζονται CO2-KH-ph είναι στο λινκ: |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Και να αυξησεις την ανθρακικη σκληροτητα προσθετωντας μαγειρικη σοδα...
|
#6
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Τώρα, λές θέλεις να ρίξεις το ΚΗ (που όπως ξέρεις τώρα είναι η ΑΝΘΡΑΚΙΚΗ σκληρότητα) χωρίς να μεταβληθεί η σκληρότητα. Μοίπως εννοείς, πως μπορείς να ρίξεις το ΚΗ (ανθ. σκληρότητα) χωρίς να ρίξεις το GH (γενική σκληρότητα), ή το ανάποδο? Αλλιώς δεν έχει νόημα η ερώτηση σου. Θα πρέπει να γίνεις πιο συγκεκριμένος με τις 2 σκληρότητες και τι θέλεις να κάνεις. Η ΚΗ είναι πιο 'άμεσα' συνδεδεμένη με την ικανότητα του νερού να αντιστέκεται σε αλλαγές pH, (φαντάσου τις σκληρότητες ΚΗ/GH σαν buffer αν σε βοηθά ο όρος) αλλά και η GH, παίζει υποδεέστερο μεν, αλλά παίζει κάποιο ρόλο στις αλλαγές των τιμών pH στο νερό σου. |
#7
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
1) Μαλάκωσα το νερό με ρητίνες και απιονισμένο και ενώ έπεσε πάρα πολυ η GH, ωστόσο η KH παραμένει σχετικά ψηλά (4 GH, 10KH), ενώ και το PH παραμένει ψηλότερα από όσο θα ήθελα (PH 7,2). Οπότε, τώρα θέλω να ρίξω KH και ΡΗ χωρίς να πέσει άλλο η GH (αντιθέτως πρέπει να ανέβει λίγο). Πως μπορώ να ισορροπήσω τα παραπάνω, περίπου εκεί που θέλω (δηλ. GH8, KH6, PH6,5). Επίσης το παράδοξο είναι ότι τα επίπεδα CO2 είναι σχετικά υψηλά, δηλ περίπου 30mg/lt, ενώ βάσει των πινάκων θα πρέπει να είναι γύρω στο 18-20. Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη netblues : 23-09-07 στις 19:25 Αιτία: Automerged Doublepost |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Ο μονος πρακτικος τροπος να χαμηλωσεις το ΚΗ ειναι αραιωνοντας το νερο σου με νερο απο αντιστροφη οσμωση. Για να αυξησεις το gh μπορεις να προσθεσεις λιγο Mg2So4 (ενυδρο θειικο μαγνησιο ή αλλιως epsom salt).
Πωλειται στα φαρμακεια, (μερικες φορες κατοπιν παραγγελιας). Το παραδοξο περι co2... Πως μετρας τα 30mg? και πως το ph? |
#9
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
|
#10
|
||||
|
||||
![]()
ααααα,καλαααα.........
![]() |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Δεν θέλω να ακουστώ κακός, υπερόπτης κλπ κλπ, αλλά όταν παρακαλάς και ζητάς "υπεύθυνες απαντήσεις' και μετά κάνεις άλλο από αυτό που σου προτείνεται, μάλλον σπαταλάμε τον χρόνο σου αδίκως.
Έχεις ρίξει απιονισμένο νερό, ξύδι και χρησιμοποίησες και ρυτίνες στο ενυδρείο μέχρι στιγμής. Πες μου, πότε τα έκανες όλα αυτά? Όπως αναλύθηκε πια πάνω, οι σκληρότητες λειτουργούν σαν buffer για το pH. Σαν buffer χρειάζεται κάποιος χρόνος αναπροσαρμογής να ισοροπήσει το όλο σύστημα εκ νέου όταν πειράζεις μια από τις διαστάσεις ΚΗ, GH. Γιαυτό είναι σημαντικό να μας πεις τα εξής: Πότε έριξες απιονισμενο νερό? Τι έδειξαν οι μετρήσεις σου μετά αυτή σου την επέμβαση σε σχέση με τις παλαιότερες? Πότε χρησιμοποίσησες ρυτίνες? Πόσο άλλαξαν ξανά οι μετρήσεις σου μετά από αυτή σου την επέμβαση? Τέλος, πότε έριξες ξύδι? Πόσο άλλαξαν ξανά-μανά (που λένε στο χωριό μου) οι μετρήσεις σου μετά από κι αυτή σου την επέμβαση? Το pH θέλει τον χρόνο του για να πέσει (και να ανέβει) όταν προσπαθείς να το επηρεάσεις μέσω της σκληρότητας του νερού, αλλά αυτή είναι η σωστότερη και πιο μόνιμη επιρροή που μπορείς να έχεις στο pH σου. |
#12
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
|
#13
|
||||
|
||||
![]()
Σχετικά με το ξύδι :
Επειδή έχω κάνει δοκιμές (όχι βέβαια στο ενυδρείο) και μετρούσα με ηλεκτρονικό πεχάμετρο σε δοχείο 80 λίτρων ρίχνοντας κάτι ας πούμε 2-3 κουταλιές έβλεπα μια μείωση της τάξης του 0,6-0,9 βαθμού (πχ από 7,8 σε 7,0). Βέβαια σε μέτρηση μετά από περίπου 10 λεπτά στο ίδιο δοχείο με το ίδιο νερό το PH επανερχόταν στην αρχική του τιμή. Σε ερώτηση που έκανα σε φίλη χημικό, μου ανέφερε ότι το ξύδι είναι αρκετά ασταθές και στην συνέχεια "διαλύεται" για αυτό και το νερό τείνει προς τις αρχικές τιμές. Λογικά δεν θα γίνει κάτι παραπάνω στο ενυδρείο (πέρα από το σοκ των ψαριών λόγω της ολιγόλεπτης αυξομειωσης) αλλά καλό είναι να προγραμματίσεις αυτό που προτείνει ο netblues Παράθεση:
__________________
|
#14
|
||||
|
||||
![]()
Το ξυδι ομως εχει και αλλα πραγματα, οπως πχ ζαχαρα, και μπορει να προκαλεσει κανενα algae bloom , και μετα αντε γεια ψαρια...
|
#15
|
||||
|
||||
![]()
Αγαπητοί ενυδριόφιλοι,
1) Ζήτησα υπεύθυνες απαντήσεις, διότι τη συγκεκριμένη ανευθυνότητα με το ξύδι, την διάβασα στο συγκεκριμένο forum. ¶ρα δεν καταλαβαίνω γιατί τόση επιθετικότητα με την συγκεκριμένη διευκρίνηση. 2) Για όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά να βοηθήσει με τις γνώσεις του και όχι απλά να κριτικάρει (αναφέρομαι στον TOLIS ο οποίος είναι και adminstrator) θέλω να αναφέρω το ιστορικό : Την περασμένη Τετάρτη έβαλα στο φίλτρο ένα μαξιλαράκι με ρητίνη για να μαλακώσω το νερό. Το αφαίρεσα την Παρασκευή και όντως η GH είχε πέσει στο 4-5. Η KH όμως ήταν περίπου στο 10 ενώ το PH δεν είχε μεταβληθεί καθόλου. Το Σάββατο επανέλαβα τις μετρήσεις και ήταν ακριβώς οι ίδιες. Οπότε, αποφάσισα να κάνω μερική αλλαγή με μισό απιονισμένο και μισό βρύσης (μέχρι εδώ και για το απιονισμένο νερό και για τις ρητίνες δεν έχω διαβάσει τίποτε κακό και από ότι διαβάζω και από άλλα μέλη χρησιμοποιούνται συχνά). Σήμερα Κυριακή επανέλαβα τις μετρήσεις και ήταν οι ίδιες, οπότε και χρησιμοποίησα το ξύδι, το οποίο επαναλαμβάνω ότι διάβασα στο forum. Εάν κάποιος γνωρίζει και ενδιαφέρεται να βοηθήσει ας μου πει : Τι ποσοστό του νερού πρέπει να αλλάξω για να αποφύγω παρενέργειες από το ξύδι? και τελικά τι πρέπει να κάνω για να ρίξω την KH και κατά συνέπεια το ph? οι ρητίνες και το απιονισμένο απαγορεύονται? |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Υπολογισμός του CO2 σε σχέση με το pH και την σκληρότητα του νερού | khpouros | Αρχάριοι γλυκού νερού | 2 | 21-09-07 15:15 |
CO2 ΚΑΙ PH | tak660x | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 33 | 20-09-07 13:48 |
To CO2 ριχνει και το ΚΗ??? | Nik25 | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 8 | 17-04-07 09:37 |
CO2 και PH | ikapa | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 7 | 27-09-06 13:58 |
Σχέση PH και οξείδωσης σιδήρου | newfish | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 0 | 27-12-02 20:48 |