|
Συστήματα - Εξοπλισμός και DIY κατασκευές Το σύνολο του τεχνητού εξοπλισμού και υλικών που θα υποστηρίξουν τη δεξαμενή μας, μετατρέποντας την σε ένα υγειές κύκλωμα. |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
||||
|
||||
![]()
Ψαχνωντας υλικο και πληροφοριες, ειπα να συζητησουμε με τους λιμναδες για αυτου του τυπου την φιλτρανση.Πιστευω ολο και κατι θα γνωριζουν.
Χρησιμοποιειται κατα κυριο λογο σε πισινες, αλλα εδω και πολλα χρονια αυτη η φιλτρανση χρησιμοποιειται επισης σε λιμνες και μεγαλα ενυδρεια, εσωτερικο η εξωτερικο χωρο. Μιλαμε για τετοιου τυπου φιλτρο για να καταλαβαινομαστε: ![]() ![]() Λιγο διαφοροποιημενο, επισης εδω: Ενα ακομη πολυ καλο με λιμνη: ...και για να καταλαβουμε ακομη καλητερα, προκειται για αυτο, σε μεγαλητερη φυσικα κλιμακα που καλυπτει μεγαλο ογκο νερου και μεγαλη ιχθυοφορτιση. Παρακαλω αποψεις/εμπειριες, οτι υπαρχει! ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
πρόκειται για το παλαιότερο φίλτρο νερού
πρόκειται για απομίμηση του φυσικού φίλτρου νερού που αποτελούν οι θύλακες αμμώδους συμπαγούς εδάφους πρόκειται για το βασικό φίλτρο της ΕΥΔΑΠ και πρόκειται για μηχανικό και βιολογικό φίλτρο μαζί |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]() Εχεις χρησιμοποιησει κατι τετοιο ποτε? Θελω να δω καταρχας ποσο τα εμπιστευετε ο κοσμος, ειτε θεωρητικα, ειτε πρακτικα. Εγω ειμαι φανατικος οπαδος της φιλτρανσης με αμμο, με οποιον τροπο και αν γινεται και οσο ογκο. Σε μικροτερη κλιμακα φυσικα, χρησιμοποιω φιλτρο αμμου στο ενυδρειο εδω και καιρο και τα αποτελεσματα ηταν οπως τα περιμενα με βαση την θεωρια. Τελεια φιλτρανση. Δεν ειναι τυχαιο που η αρχαιοτερη φιλτρανση χρησιμοποιειται ακομα... ![]() Για να δουμε αποψεις... ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Κωστα διευκρινησε για τι ειδους φιλτρανση μιλας για το συγκεκριμενο τυπο φιλτρου.
Μιλας για φιλτρο αμμου που βαζουμε στις πισινες ή για φιλτρο του συγκεκριμενου τυπου που ανεβασες με τα γνωστα υλικα φιλτραρισματος που γνωριζουμε; Το συγκεκριμενο τυπο φιλτρου αμμου εχω στη πισινα μου το οποιο δουλευει αρκετα καλα με περιορισμενο χρονο ζωης 3 χρονων. Τα συγκεκριμενα φιλτρα αμμου ειναι αναμφισβητητα τα χειροτερα φιλτρα σε μια λιμνη με κοι. Τα συγκεκριμενα τυπου φιλτρα αμμου εχουν κατασκευαστει ειδικα για πισινες και επειδη δουλευουν αρκετα καλα, καποιοι πιστεψαν οτι θα δουλευαν εξισου καλα και σε λιμνες με κοι. Σε καμια ομως περιπτωση αυτο δεν συμβαινει, γιατι ενω στις πισινες το συγκεκριμενο φιλτρο φιλτραρει χλωριομενο (αποστειρωμενο) νερο σκοτωνει οτιδηποτε παει να δημιουργηθει μεσα στο φιλτρο. Το αντιθετο συμβαινει σε μια λιμνη με κοι, γιατι η μητερα-φυση προσφερει στο νερο ολα τα καλα και τα κακα συν ολα τα αποβλητα των κοι με αποτελεσμα το φιλτρο αμμου να φραξει απο τα στερεα υπολειμματα της λιμνης. Αυτο το φαινομενο ειναι καθημερινο, με αποτελεσμα ολα αυτα τα στερεα να συσσωρευονται με αποτελεσμα να δημιουργειται συψη με ολα τα κακα επακολουθα. Ακομα και να το καθαρισεις, γυρνωντας το slide valve, για να κανεις backwash δεν θα κερδισεις και πολλα. Ξενοι χομπιστες λενε οτι οσοι εχουν τετοιου ειδους φιλτρα εχουν μονιμα αρωστες λιμνες. Προσωπικα καθε 3 χρονια αλλαζω την αμμο, φιλτραροντας (φαντασου αποστειρωμενο νερο) λογω του οτι γινεται πετρα και δεν μπορει να φιλτραρει το νερο. Ποσο μαλλον σε μια λιμνη με κοι!!!
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Δεν ειναι το ιδιο πραγμα? Ποια γνωστα υλικα? Για αμμο και μονο αμμο δεν μιλαμε??? Μηπως υπονοεις το Bed Filter? Παράθεση:
![]() Δες το λιγο πιο ανοιχτομυαλα. Δεν μιλαμε ουτε αποκλειστικα για λιμνες, ουτε αποκλειστικα για ΚΟΙ... ![]() Παράθεση:
Οι ΚΟΙKeepers? Γιατι εγω αλλα ακουω και βλεπω...ακριβως τα αντιθετα! Τα φιλτρα αμμου ειναι στην πρωτη εκτιμηση! Παράθεση:
Τα δημοσια ενυδρεια ολου του κοσμου, με φιλτρα αμμου φιλτραρουν τονους νερου....δεν εγινε τιποτα πετρα για δεκαετιες... ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Κώστα, τα φίλτρα άμμου προηγήθηκαν της τελευταίας γενιάς φίλτρων ανοικτού τύπου.
Όπως ξανα-ανάφερα, τα συγκεκριμένα φίλτρα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κάποιος μόνο σε συνδυασμό. Ποτέ από μόνα τους (πιεστικά). Το backwash με πίεση έχει επίπτωση πάνω στη βιολογία. Αν πάλι το φίλτρο αυτό το θέλεις για χαμηλή ιχθυοφόρτωση ή σε εσσωτερικό χώρο, θα είναι μια χαρά. Κώστα πώς σκέφτεσαι φέρεις νερό στο φίλτρο?
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Δεν θα ειναι η βασικη φιλτρανση. Δεν θα ειναι ουτε καν η μιση φιλτρανση.... Θα ειναι ενα απο τα 3 βασικα φιλτρα και σκοπος του ειναι να βοηθησει με τα νιτρικα κυριως, αλλα οχι μονο... Τουλαχιστον στο μικρο μου φιλτρο αμμου που εχω στο ενυδρειο εχω αριστα αποτελεσματα και πιστευω πως δεν θα με προδοσει η επιλογη μου! Το θελω για μεγαλη ιχθυοφορτιση που συνεπαγεται εκτως απο νιτρικα και αλλα, και για εσωτερικο χωρο. Το φιλτρο αυτο θα δουλεψει με μια αντλια ενσωματωμενου προφιλτρου, που θα γυριζει τον συνολικο ογκο νερου τουλαχιστον 1 φορα την ωρα, και με πιεση πανω απο 1 bar. Η αντλια θα τραβαει νερο μεσα απο υλικα προφιλτρανσης σε καταλληλα διαμορφωμενο χωρο οπως το σκεφτομαι. Το νερο θα επιστρεφει απο τις αναλογες επιστροφες. Ας μην μιλαμε ομως για μενα, γενικη συζητηση κανουμε για αυτου του ειδους την φιλτρανση ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αυτό που θα σε συμβούλευα όμως είναι η χρήση UV στο τέλος του κυκλώματος.
Παράθεση:
Παράθεση:
![]() Τα νιτρικά είναι όντως πρόβλημα σε αυτά τα πολύ μεγάλα συστήματα, πρώτον, γιατί οι αλλαγές νερού θα είναι ανάλογα μεγάλες, και δεύτερον, δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από τη χρήση είτε φυτών, είτε φίλτρου που θα διαθέτει εκείνες τις συνθήκες ανάπτυξης απονιτροποιητικών (αναερόβιων) βακτηρίων. Είναι αλήθεια, ότι σήμερα δειλά-δειλά υπάρχουν φίλοι των κοι οι οποίοι επιστρέφουν ξανά στο συγκεκριμένο είδος φίλτρανσης. Δεν γνωρίζω που θα καταλίξει αυτό το θέμα, δεν ξέρω με ποιο συνδυασμό φίλτρων θα κινηθούν αύριο, γιατί στο σημείο αυτό (φίλτρανση) υπάρχουν πολλές επιλογές πλέον, υπάρχουν πολλές σχολές οι οποίες τηρούν μια στάση επιφύλαξης και οι εντελως συντηρητικοί οι οποίοι κατακεραυνώνουν κάθε καινούριο. Παράθεση:
Η παρουσία μου εδώ, όπως και με διασυνδέσεις αρκετών φίλων, έκανε ένα λιμνόφιλο στη Λάρνακα να με πάρει τηλέφωνο για να με ρωτήσει κάποια πράγματα. Το κυριότερο, ήταν ότι η λίμνη του ήταν γεμάτη σκόνη και άλγη, ενώ καθημερινά μερημνούσε για την καθαριότητά της. Πήγα στο χώρο του, είχε μια δεξαμενή μοντέρνου σχεδιασμού (αρχιτέκτονας του την σχεδίασε ![]() Λόγω του ότι ότι έβλεπα εκεί είναι ενάντια στις αρχές μου (40 κοι σε 5000 λίτρα) και αφού στην αρχική μου πρόταση να μειώσει τον αριθμό δεν "έπιασε" το νόημα και επέμενε, αρκέστηκα μόνο στην επίσκεψη, χωρίς να δώσω λύσεις, καλώντας τον όμως ένα απόγευμα να έρθει να δει και τη δική μου δεξαμενή. Το πραράδειγμα δεν αναφέρεται για να υποβαθμίσω τα συγκεκριμένα φίλτρα. Φαίνεται όντως να μπορούν να προσφέρουν σε διαφορετικούς τομείς της φίλτρανσης και είναι αυτό που λέω ότι το αύριο θα μας δείξει τελικά ποιά φίλτρα ή ποιοί συνδυασμοί είναι οι καλύτεροι για καλύτερο φιλτράρισμα. ![]()
|
||||
|
||||
![]()
-UV?!
Με βγαζεις εξω απο νερα μου τωρα γιατι δεν σκοπευα σε κατι τετοιο και ειμαι και κατα της UV, ειδικα σε εσωτερικα συστηματα. Παρενθεση απλα, ας μην μπλεξουμε τα 2 θεματα.Το συζηταμε αλλη φορα αυτο. -Ποια ειναι τα φιλτρα αμμου ''νεας γεννιας''? -Θα προτεινες Vortex στη θεση του φιλτρου αμμου? -Λες για την τιμη.Το μεγαλο Vortex αν δεν κανω λαθος εχει διπλασια τιμη απο ενα μεγαλο φιτρο αμμου.Σωστα? -Τα προβληματα στην λιμνη του φιλου σου ειναι...πολλα! Μακρινη αποσταση φιλτρανση-λιμνη, πολλα ψαρια κτλπ... Δεν ξερω καν αν ειναι συνδεδεμενα τα 2 φιλτρα μεταξη τους σωστα.Γιατι αν δεν ειναι δεν αποδιδει τα μεγιστα κανενα απο τα 2.Τι αντλιες εχει? Με κακο σχεδιασμο και παραπανω απο 3.000 ευρω σε εξοπλησμο να ειχε δωσει, παλι το νερο του χαλια θα ηταν! Το ξερεις, δεν χρειαζεται να στα υπενθυμιζω! Μεγαλη συζητηση τωρα αλλα μην κατηγορουμε τα φιλτρα αμμου! Βλεπεις ποσο τα εμπιστευεται ο κοσμος (...που βλεπω εγω), ακομη και σε...''καραντινες''... (καραντινα ειναι στην παρακατω φωτο...εκει που απαιτεται τελεια ποιοτητα νερου...) |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
![]() ![]() ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Τωρα καταλαβα τι σημαινει η ''νεα γεννια''!!
![]() Αλλο τυπο φιλτρανσης παρεχει ενα moving bed filter και αλλο ενα φιλτρο αμμου.Αλλο θεμα λοιπον!! Επιμενω στην αμμο γιατι βλεπω απο τι ανθρωπους χρησιμοποιειται και σε τι συστηματα! Δεν μπορω να βρω καλητερο παραδειγμα απο το μεγαλητερο ιδιωτικο ενυδρειο του κοσμου επανω σε αυτο το θεμα. Δες την τελευταια φωτο του πρωτου ποστ: http://www.monsterfishkeepers.com/fo...ank-(2-Viewing) Ο αλλος τυπος που εχει φτιαξει το συστηματακι της προηγουμενης φωτο ειναι απο τους πολυ φανατικους του φιλτρου αμμου (καθαρα φιλτρο αμμου αλλα σε συνδυασμο και με αλλα), και μαλιστα βρηκε και ενα μικροτερο για χρηση στο ενυδρειο του! ![]() http://www.monsterfishkeepers.com/fo...le-sand-filter http://www.monsterfishkeepers.com/fo...=1#post3023950 Ακομα να σε πεισουνε τα ντοκουμεντα?! ![]() Και βασικα εδω που τα λεμε δεν προσπαθω να πεισω και κανεναν για κατι, μου φτανει που εχω πηστει εγω και απλα το συζηταμε να περναει η ωρα με ενδιαφερων! ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]() Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
"I don't over feed and I do about 10,000 gallon water changes every week." Λέει, ότι, παρόλες τις υποδείξεις των κατασκευαστών αυτού του τύπου φίλτρανσης για διάσπαση των νιτρικών, κάνει εβδομαδιαίες αλλαγές νερού 10,000 γαλονιών, δηλαδή κάπου 38,000λίτρα. Κάπου στο 1/5 του συνολικού όγκου.Δεν είναι και λίγο, έτσι? ![]() Κώστα, μου ζήτησες να γράψω κάποια πράγματα για το φίλτρο αυτό. Το έκανα με όσα γνωρίζω! Αυτό που σου εισηγούμαι είναι αν βρεις, να το χρησιμοποιήσεις, ναι, αλλά βρες ένα ακόμα φίλτρο τύπου Cetus Sieve για να σε καλύψει στο μηχανικό φιλτράρισμα και στο τέλος μια UV! ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Βασιλη ναι, σου ζητησα να γραψουμε 2 λογια και να πουμε μερικα πραγματα για αυτη τη φιλτρανση ωστε να μεινουν και οι πληροφοριες και να μην σε κουραζω με πμ!
Και ευχαριστω για το χρονο σου παντα! ![]() Παράθεση:
![]() Εχε υπ'οψιν σου τι λες και σε ποιον το λες!!! ![]() Κατα δευτερων για πες μου...ολο αυτο δεν ξεκινησε με γνωμονα την φιλτρανση πισινας και μετα περασε και στα ψαρια? Η εγινε το αντιθετο? Το Bed Filter ειναι η εξελιξη του φιλτρου αμμου δηλαδη? ![]() Παράθεση:
![]() Μιλαμε παντα για αυτην την λογικη που για μενα ειναι και το κλειδι της επιτυχιας. Να μην ξεφευγεις στα ταϊσματα σου και την αλλαγη νερου να την εχεις σαν ευχαριστηση, οχι σαν ρουτινα... ![]() Παράθεση:
![]() Αντε παλι η UV.... ![]() ![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]() Επίσης, σε 15,000 λίτρα, θα βάλεις το πολυ ένα ζευγάρι arapaima ενώ στα ίδια λίτρα 15 κοι. Εδώ ακριβώς βασίζεται η λογική μου και βεβαίως δεν θα ήθελα να ξεχάσουμε ότι όταν βάλεις ένα μεγάλο κοι σε ένα κενό ενυδρείο, θα βρει τρόπο να το λερώσει. ![]() ![]() Παράθεση:
![]() Παράθεση:
Παράθεση:
![]() Κώστα, βρήκες εταιρείες που κατασκευάζουν σήμερα τέτοια φίλτρα για ενυδρεία? Ρίξε τα στο τραπέζι. ![]() ¶στε κάτι για αργότερα.... ![]() Βασικά είναι ένα είδος φιλτραρίσματος για τα πολύ χοντρα, πρώτο στην φίλτρανση. Θα μιλήσουμε γι' αυτό αργότερα. ![]()
|
||||
|
||||
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]() Η ζητηση ειναι αναλογη της προσφορας... ![]() Παράθεση:
Φυσικα ομως δεν μπορεις να επαναπαυθεις σε ενα φιλτρο και να ταϊζεις σαν %%^^&*@@ οσο καλο κι αν ειναι! Εχει κι αλλο ενα ομως τεραστιο πλεονεκτημα... Η βιολογια που αναπτυσεται στην αμμο, δεν αναπτυσεται σε κανενα μα κανενα αλλο βιολογικο υλικο! Ζωη!!!!! ![]() Παράθεση:
Ολα αυτα τα φιλτρα προοριζονται για πισινες. Απλα ο κοσμος τα λειτουργει και σε αλλου ειδους συστηματα....(μεχρι και σε spa εχω διαβασει). Εχω κανει καποια σχετικη ερευνα αλλα οτι εχω το εχω σε χαρτομανι διοτι ειχα παει σε μια εκθεση για πισινες που εγινε πριν λιγους μηνες εδω σε εμας και πηρα μπολικο υλικο... Οχι μονο για φιλτρα αμμου αλλα και για αντλιες, μεγαλα προφιλτρα νερου, πολυεστερικες δεξαμενες κτλπ... ![]() Παράθεση:
Δεν το γνωριζα καθολου αλλα... Τι ψευτια-μουφα ειναι αυτη?! Ειδα και κατι τιμες 600++ δολλαρια για να κραταει τα χοντρα μια σητα?! ![]() Δεν πιστευω πως αξιζει τα λεφτα του, ασε που στο φτιαχνω αυριο DIY και σου το στελνω αμα θες! Φανταζομαι αυτο τραβαει απο skimmer επιφανειας λογικα? |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Αραγωνίτης vs Coral sand | Crazy_Beaver | Γλυκό νερό - Γενικά | 2 | 27-11-10 23:05 |
SILICA SAND | fishme1 | Γλυκό νερό - Γενικά | 1 | 21-10-08 23:35 |
Hydor Filters | Moutralewn | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 8 | 26-11-07 23:02 |
Live Sand | azeritis | Θαλασσινό νερό - Γενικά | 8 | 25-02-03 00:05 |
Filters + Salt in water | newfish | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 0 | 20-12-02 12:17 |