![]() |
#1 |
Νέος στο χόμπυ - επιλογή ενυδρείου
![]() Αξιολόγηση:
![]() Καλημέρα σε όλους,
Μετά από αρκετή σκέψη (και έντονη "προτροπή" του γιού μου) αποφάσισα να αγοράσω (και να ασχοληθώ) με ένα ενυδρείο. Έχω κάνει αρκετό διάβασμα σχετικά με τις διαδικασίες (στήσιμο, επιλογή ψαριών/φυτών, φροντίδα, κλπ) και νομίζω ότι είμαι πιά έτοιμος να προχωρήσω. Επειδή πάρα πολλές από τις πληροφορίες τις βρήκα στο forum ήθελα να πώ "ευχαριστώ" σε όλους, και ελπίζω να μπορώ να συμμετέχω κι εγώ εποικοδομητικά, εν καιρώ. Επίσης, είχα μία ερωτηση για την οποία θα με ενδιέφερε να ακούσω απόψεις από όποιον έχει το χρόνο να απαντήσει (ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων αν έχει συζητηθεί σε παλαιότερα post). Αυτές τις μέρες επιλέγω ενυδρείο, και ήθελα μια συμβουλή, σε ότι αφορά τις διαστάσεις. Συγκεκριμένα, αν μιλάμε για συγκεκριμένα λίτρα, (π.χ. 120) είναι καλύτερο ένα "μακρύ" αλλά "στενό" ενυδρείο (π.χ. 100μήκος Χ 45ύψος Χ 30πλάτος) ή ένα κοντύτερο αλλά φαρδύ (π.χ. 80μήκ χ 50ύψ. χ 36πλ.); Ή δεν έχει σημασία τελικά ή επιλογή (για την ποιότητα ζωής των ψαριών εννοώ, όχι για την εξωτερική αισθητική του κουτιού). Να σημειώσω ότι με ενδιαφέρει μάλλον η δημιουργία ενός κοινωνικού ενυδρείου με πολλά μικρού μεγέθους ψάρια. Ευχαριστώ, Δημήτρης |
|
Εμφανίσεις: 6277
|
|
||||
|
||||
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Αν σε ενδιαφέρουν τα μικρά ψάρια τότε καλύτερα θα ήταν να πάρεις μακρύ και κάπως στενό ενυδρείο. Η γνώμη μου είναι ότι όσο πιο πολλά τα λίτρα τόσο το καλύτερο από όλες τις απόψεις. Πάντως τα 30 εκατοστά είναι το λιγότερο πλάτος που θα πρέπει να αποδεχθείς. τελικά οι διαστάσεις του ενυδρείου πρέπει να είναι ανάλογες με το είδος των ψαριών που θέλεις να ασχοληθείς. Γιά όποια απορία έχεις εδώ είμαστε.
ΦΙΛΙΚΑ - ΜΑΚΗΣ Υ.Γ Καλώς ήρθες και από εμένα
|
||||
|
||||
![]()
Μια καλη περιπτωση συμφωνα με τα χρηματα που δινεις ειιναι το ενυδρειο
που πουλαει το carrefur.
|
||||
|
||||
![]()
Ευχαριστώ - Το σκέφτηκα το carrefour, άλλά διαβάζοντας τις διάφορες συζητήσεις του forum βλέπω ότι τα μαμίσια του φίλτρα, αντλία, κλπ ίσως δεν επαρκούν, όπως επίσης και ο φωτισμός. Σκέφτομαι το Juwel Rio 125 με τα ίδια λίτρα αλλά πιό "κοντό" (για αρκετά περισσότερα χρήματα βέβαια, αλλά αν είναι να αρχίσω τις "αναβαθμίσεις" στο Carrefour, μειώνεται αρκετά η διαφορά...).
|
|
||||
|
||||
![]()
Eγώ το έχω το 120άρι του καρφούρ, με ένα φίλτρο eheim 2213 και το μαμίσιο και το νερό είναι κρύσταλο. Βέβαια εγώ δεν έχω πρόβλημα με το φωτισμό ( έχω μέσα 1 πιράνχα ) ο οποίος όπως σωστά λες δεν είναι επαρκής για πολλά πολλά. Τώρα όσο για το juvel εκτός από ακριβότερο είναι και πολύ πολύ ανώτερο. Αν δεν έχεις πρόβλημα με την τιμή πάρε το Juvel με κλειστά μάτια.
ΦΙΛΙΚΑ - ΜΑΚΗΣ
|
||||
|
||||
![]()
Aν ξεκινήσεις με εύκολα φυτά και ζωοτόκα...μια χαρά θα είσαι.
|
|
||||
|
||||
![]()
Εννοείς με το ενυδρείο του Carrefour;
|
|
||||
|
||||
![]()
Ναι
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Επειδή όπως είπες τώρα ξεκινάς (καλώς ήρθες) όσο κι αν πιστεύεις ότι έχεις καταλήξει κάπου...πίστεψε με δεν έχεις καταλήξει πουθενά
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() ![]() ![]() ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Καλώς ήρθες.
|
|
||||
|
||||
![]()
καλως ηρθες και απο μενα..και καλο ξεκινημα στο χομπυ!!!
|
||||
|
||||
![]()
Καλο ξεκινημα καταρχας.....
Εφόσον ξεκινας τώρα το χόμπι καλό είναι να αρχίσεις με ένα ενυδρείο φτηνό. Το καρφουρισιο θα σου κανει τη δουλεια μια χαρα για αρχη. Το να δώσεις λεφτα σε ένα επωνυμο ενυδρειο όπως το ριο σε τόσα λιγα λιτρα ειναι κριμα. Αργότερα αν τελικα κολησεις το μικροβιο για τα καλα, μπορείς να πας σε κάτι πιο επώνυμο και φυσικα πιο μεγάλο αφου με τα 120 λίτρα εχεις παρα πολλους περιορισμούς στα ψάρια που μπορεις να βαλεις μεσα. Γιατί πιστεψε με αν το κολλησεις τότε ολα τα ενυδρεια θα σου φαινονται μικρα..... Εγώ για παράδειγμα άρχισα με ένα record 60 μετά πήρα άλλο ενα record 60. Μετά ενα record 70 μετα ενα ριο 125, επειτα ενα lido120, μετα ενα ριο 180, μετά 2 ριο 240, έπειτα ενα ριο300 και τέλος τωρα δες την υπογραφη μου....... Εννοειται ότι τώρα κανω σχεδια για ενυδρεια μηκους 2,5 μετρων.... ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]() Μιας και μιλάμε για κόστος, πόσο θα έπρεπε να πληρώσω για ένα ριο 120? Σε 2 γνωστά μαγαζιά της Θεσ/νίκης μου λένε για 340-380 μαζί με τη βάση, ενώ στην Αθήνα μόνο 269. Πάλι αδικούμαστε στην επαρχία μου φαίνεται... Το να αγοράσω από online μαγαζί (π.χ. aquaristikshop) είναι τρέλα; |
|
||||
|
||||
![]()
Ψάξτο καλύτερα αδερφέ, γιατί με 350 ευρουλάκια, πήρα το 200άρι μου εδώ στα Χανιά και έχω μέσα ένα ξευγάρι δίσκους.
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
καλώς όρισες και καλή αρχή!!!
|
|
||||
|
||||
![]()
Καλως ηρθες φιλε στο χομπυ και στο φορουμ.
Η δικη μου η γνωμη ειναι να αποφασισεις πρωτα ποιο θα ειναι το "κυριαρχο" ψαρι του ενυδρειου σου και μετα πανω σ'αυτο να το σχεδιασεις ολο (και διαστασεις και φιλτρανση και "διακοσμηση"* και συγκατοικους). Ξεκινα λοιπον το ψαξιμο και τις σχετικες ερωτησεις, γιατι μπορει το ψαρι που θα σου αρεσει, να μην εισαι σε "θεση" (απο αποψη εμπειριας) να το διατηρησεις προς το παρων, και να χρειαστει να κανει το "αγροτικο" σου με καποια ψαρια πιο ευκολα στην αρχη, αλλα καταλληλα για να σου δωσουν την εμπειρια για τα "καλα" ψαρια σου. Το "αθλημα" μας χρειαζεται υπομονη, εχω καταλαβει, και μαχροχρονο σχεδιασμο. Τωρα, το carrefur το ενυδρειο ποσο κοστιζει? Υπαρχει περιπτωση να μπορει να σου ερθει και το juwel στα ιδια λεφτα περιπου με ολες τις αγορες που θα χρειαστει να κανεις (εννοω τα γνωστα με τη δωροεπιταγη κλπ) Μη νομισεις ομως οτι και το juwel δεν θελει "αναβαθμιση" στο φιλτρο. Μπορει να ειναι καλυτερο απο το σωτερικο φιλτρο του carrefur αλλα δεν ειναι και το καλυτερο. Απο φωτα ειναι ομως ΟΚ. Καλη συνεχεια. ![]() * "διακοσμηση" εννοω το ειδος του βυθου, τα φυτα ,τα ξυλα, τις πετρες ενδεχομενως, κλπ
|
|||
|
|||
![]()
Εν τω μεταξυ σκανε και κατι αγγελιες εδω στο forum με πολυ χαμηλες τιμες απο μελη που πουλανε ενυδρεια κατα καιρους και μαλιστα τα περισσοτερα ειναι στις διαστασεις που ψαχνεις. Για εχε το νου σου..
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Αν δεν κανω λαθος, το καρφουρισιο ειχε γυρω στο κατοσταρικο ?!
|
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]() ![]() ![]() Εγώ προτείνω στο φίλο να μετρήσει το χώρο που θέλει να το τοποθετήσει. ¶ν είναι μέχρι ένα μέτρο μήκος πας μέχρι 200 λίτρα. Αν έχεις 120 μήκος πας μέχρι 300 λίτρα. Μιλάω πάντα για τη μάρκα juwel που ξέρω τις διαστάσεις. Το τι ψάρια θα βάλεις είναι κάτι που σίγουρα θα το αποφασίσεις μετά. Ψάρια αλλάζεις εύκολα. Ενυδρεία δεν είναι εύκολο να αλλάξεις. Πάντως στα 200-300 λίτρα έχεις αρκετές επιλογές. |
|
||||
|
||||
![]()
Για πες το στον Ηλια αυτο
![]()
|
||||
|
||||
![]()
Τελικά αφού είδα και τα 2 (καρφουρ και juwel, αλλά και αρκετά άλλα) αποφάσισα ότι - αφού χωράει στη θέση που θα το τοποθετήσω - θα "πάω" για μήκος 1μ, και 180λίτρα. Σας ευχαριστώ όλους για τις πολύτιμες συμβουλές - βοήθησαν πολύ στην επιλογή.
|
|
||||
|
||||
![]()
Μπράβο φιλαράκι, όσο περισσότερα λίτρα, τόσο καλύτερα.
Και μια που θα βάλεις ενυδρείο ενός μέτρου, δεν κοιτάς μήπως είναι και λίγο ψηλότερο και λίγο βαθύτερο, οπότε θα έχει περισσότερα λίτρα????? Το δικό μου για παράδειγμα είναι 300 λίτρα με ένα μέτρο μήκος...... ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Καλή ιδέα - θα το δώ (τα 300 λτ ακούγονται ωραία, αλλά μάλλον θα γίνει επανάσταση...
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Υπενθυμιζω, οτι πρεπει να αποφασισεις πρωτα τι ψαρια θα φιλοξενησει το ενυδρειο, καθως παιζει ρολο το υψος και το πλατος αναλογα, εκτος απο το μηκος.
|
|||
|
|||
![]()
ας υποθεσουμε οτι θελει ενα κοπαδακι παγκασιους (τι χαριτωμενα που ειναι), προτεινε του ενυδρειο λοιπον
![]() φιλε aquaman μην ακους τι θα σου πουμε εδω μεσα, θα σε καταστρεψουμε, δες το ξεκινησες να θελεις 120 λιτρα και λιγες ημερες μετα σκεφτεσαι για 300 ![]() οσον αφορα αυτο που λεει ο φιλος nickman για το καρφουρισιο διαφωνω, ειναι ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ενυδρεια, δεν καταλαβαινω γιατι δεν τα εκτιμαει μια μεριδα χομπυστων, οκ δεν ειναι εντυπωσιακα αλλα κανουν μια χαρα την δουλεια τους (να σου πω οτι στο καρφουρισιο μου οι κολησεις μεταξυ των γυαλιων ηταν απλα τελειες ενω στο Juwel rio οι κολησεις ειναι αστα να πανε, μεθυσμενοι τα φτιαχνουν) |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
|
||||
|
||||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() γεια σου ρε Σπυρο...... |
|
|||
|
|||
![]()
εχει και δωροεπιταγη;
|
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Καλησπέρα σε όλους!!!-νέος στο χόμπυ | *ΙΧΘΥΣ* | Αρχάριοι γλυκού νερού | 9 | 05-04-07 15:48 |
Νέος Στο Χόμπυ! Υπομονή Και Καλή Διάθεση! Πολλές Ερωτήσεις! | DUKEMNUKEMgr | Γλυκό νερό - Γενικά | 29 | 14-01-05 12:12 |
Καινούριοι στο φόρουμ και στο χόμπυ, δείτε αυτό πριν απ'ολα! | Tolis | Ασθένειες - Θεραπείες γλυκού νερού | 0 | 13-08-03 21:52 |