Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Θαλασσινό νερό > Θαλασσινό νερό - Γενικά

Θαλασσινό νερό - Γενικά Οτι δεν εμπίπτει στις εξειδικευμένες κατηγορίες.

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 03-03-06, 15:36
Το avatar του χρήστη Aqua_Manos
Aqua_Manos Ο χρήστης Aqua_Manos δεν είναι συνδεδεμένος
Junior Member
 
Εγγραφή: 02-03-2006
Περιοχή: Παλλήνη
Μηνύματα: 8
Προεπιλογή Νέο reef!

Γεια σε όλους! Έχω ξεκινήσει ένα θέμα στον τομέα DIY όπου περιγράφω τον χώρο μου και ζητώ κάποιες πληροφορίες. Μετά από κάποια πράγματα που είδα από τα παιδιά που απάντησαν (accnt & netblues thanks) κάθισα και διάβασα και ακόμα διαβάζω θεματολογία γύρω από το reef.
Ο χώρος μου είναι πλάτους 210cm και σκέφτομαι την δημιουργία ενός reef ενυδρείου πλάτους 200cm, βάθους 80cm (αν και αρχικά ήθελα 60cm αλλά διάβασα ότι καλό είναι να υπάρχει βάθος για την βέλτιστη τοποθέτηση των βράχων) και ύψους 60cm καθαρό (960λίτρα) . Θα ήθελα να σχεδιαστεί για την φιλοξενία και κοραλιών και ψαριών. Κάτω από το ενυδρείο θα υπάρχει διαθέσιμος χώρος πλάτους 210cm, βάθους 80cm και ύψους 90cm (καθαρός).
Πάνω από το ενυδρείο θα υπάρχει χώρος πλάτους 210cm, βάθους 80cm και ύψους 60cm (καθαρός).

Ερωτήσεις:

1. Οι χώροι πάνω και κάτω του ενυδρείου είναι αρκετοί για να στεγάσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό;

2. Δεδομένου ότι θέλω να το φτιάξω μόνος μου (με μεράκι, στοργή, αγάπη και δημιουργηκότητα ) ξέρω ότι το πρώτο βήμα είναι να φτιάξω το ενυδρείο από γυαλί! Είδα κάποια άρθρα και εδώ και σε άλλα site σχετικά με την κατασκευή. Το πάχος του όμως πόσο πρέπει να είναι για να είναι ασφαλές;

3. Τί τρύπες πρέπει να ανοιχτούν (διάμετρος) και σε ποια σημεία;

4. Ο βασικός εξοπλισμός για να ξεκινήσει κανείς ποιος πρέπει να είναι; Μπορεί κάποιος να δώσει μια λίστα με απαιτήσεις προκειμένου να ψάξω να βρω τιμές μοντέλα κλπ; Π.χ. είδα σε άρθρο ότι η ανακύκλωση του νερού πρέπει να γίνεται από 10 έως 20 φορές την ώρα! Είναι σωστό αυτό; Επαναλαμβάνω ότι θα ήθελα να έχει και κοράλια και ψάρια και επίσης να έχει τις προδιαγραφές ώστε να δεχθεί κάθε προηγμένο εξοπλισμό άσχετα αν δεν μπει στην αρχή λόγω κόστους π.χ. αυτοματοποίηση όσον αφορά τις αλλαγές του νερού, φίλτρα, αποχέτευση κλπ.

5. Η λύση του sump τί ακριβώς είναι; Ένα μίνι ενυδρείο προετοιμασίας του νερού; Ενδείκνυται;

6. Η μηνιαία συντήρηση αυτού του θηρίου σε ρεύμα πόσο περίπου είναι; :eek:

7. Η κατανάλωση αυτών όλων αυτών των μηχανημάτων πόση είναι περίπου; Έχει σκεφτεί κανείς να χρησιμοποιήσει UPS για αδιάλειπτη λειτουργία;

8. Χρειάζεται να προβλεφθεί κάποιος ιδιαίτερος εξαερισμός του χώρου στον οποίο θα υπάρχει το ενυδρείο;

9. Αν κάποιος χρειαστεί να φύγει π.χ. διακοπές για 15 μέρες μπορεί να αυτοσυντηρηθεί το ενυδρείο με αυτόματες ταϊστρες κλπ;

Κάθε επιπλέον πληροφορία είναι ευπρόσδεκτη!

Σας ευχαριστώ
Μάνος

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Aqua_Manos : 03-03-06 στις 18:47
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 04-03-06, 09:28
accnt Ο χρήστης accnt δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB
 
Εγγραφή: 08-03-2003
Περιοχή: ΑΛΙΜΟΣ
Μηνύματα: 3.097
Προεπιλογή

Μάνο ένα ενυδρείο reef και μάλιστα 1000 λίτρων, είναι μια μεγάλη πρόκληση για πολλούς έμπειρους χομπίστες, πόσο μάλλον σε έναν αρχάριο. Αυτό το λέω, χωρίς να θέλω να παρεξηγηθώ, για να καταλάβεις τη δυσκολία του εγχειρήματος αυτού. Όπως ξαναείπα βέβαια τίποτα δεν είναι αδύνατο και με μεγάλη όρεξη, μεράκι και διάβασμα όλα γίνονται. Αυτά σαν εισαγωγή, μη θέλοντας να σε απογοητεύσω.

Τώρα όσον αφορά στις ερωτήσεις σου.
1. Ο χώρος κάτω από το ενυδρείο, σαφώς και είναι κατάλληλος για να τοποθετηθούν τα (πολλά) μηχανήματα, που χρειάζεται ένα reefενυδρείο. Ο χώρος πάνω από το ενυδρείο στις περισσότερες περιπτώσεις μένει κενός, για να υπάρχει κάποιος «αέρας». Βέβαια με την κατάλληλη υποδομή μπορεί και εκεί να τοποθετηθούν διάφορα εξαρτήματα.
2. Η κατασκευή αυτή είναι αρκετά δύσκολη και δεν γίνεται μόνο από ένα άτομο. Επιπλέον η κατασκευή μπορεί να γίνει και με άλλα υλικά, εκτός του γυαλιού. Π.χ. με μπετοφόρμ (ειδικά επεξεργασμένο ξύλο που χρησιμοποιείται στις οικοδομές), ή με κόντρα πλακέ θαλάσσης, βαμμένο με ειδικό στεγανοποιητικό υλικό. Αυτές οι κατασκευές χρησιμοποιούνται τώρα τελευταία λόγω του χαμηλότερου κόστους, και του ελαφρότερου βάρους των. Σε τζάμι έχω την εντύπωση, ότι ο πάτος θα πρέπει να είναι από 20 χιλιοστά, και όλα τα υπόλοιπα από 15 χιλιοστά.
3. Οι διάμετρος των τρυπών που θα ανοιχτούν (και θα τις κάνει ο τζαμάς βέβαια), είναι ανάλογες με το τι είδους σύστημα υπερχείλισης θα κάνεις, και θα το δεις αργότερα όταν έχεις ολοκληρώσει την μελέτη σου γύρω από το κατασκευαστικό κομμάτι.
4. Η επιλογή του εξοπλισμού, είναι απόρροια του τι είδους θαλασσινού ενυδρείου θέλεις να κάνεις. Δηλαδή όλα διαφοροποιούνται ανάλογα με το τι ζωντανά θέλεις να κρατήσεις. Υπάρχουν πολλά είδη κοραλλιών με διαφορετικές ανάγκες. Π.χ. τα sps κοράλλια δεν τα χαλάει και κυκλοφορία X50! Σχετικά με τους αυτοματισμούς γίνονται βέβαια, αλλά θα πρέπει να βάλεις και συ το «χεράκι» σου, δηλ. να έχεις φτιάξει ήδη το θαλασσινό νερό πριν την προγραμματισμένη αλλαγή.
5. Είναι ένα χώρος μέσα στον οποίο θα έχουμε ή θα καταλήγουν σχεδόν όλα μας τα μηχανήματα, για να μην μπουν και φαίνονται άσχημα στο κυρίως ενυδρείο μας. Εκεί θα μπορείς να πραγματοποιείς και τις αλλαγές νερού και τις διάφορες προσθήκες σε «ζουμιά». Επίσης ανεβάζει τον όγκο του νερού μας, με όλα τα θετικά που συνεπάγεται αυτό.
6. Αρκετή. Και όπως προείπα, ανάλογα με τα κοράλλια σου, αυξάνεται η ένταση και το είδος του φωτισμού, με συνέπεια……
7. Το Ups δεν πρόκειται να κάνει τίποτα σε αυτό το ενυδρείο. Ακόμα και εγώ σκέφτομαι την αγορά μια μικρής σχετικά γεννήτριας, την οποία και θα θέτω σε λειτουργία σε μεγάλη διακοπή ρεύματος. Είναι ένα σωστό βήμα για να μην θέσουμε σε κίνδυνο όλο το σύστημά μας. Σε μικρότερες διακοπές ρεύματος 1-2 ώρες, δεν κινδυνεύουμε τόσο πολύ.
8. Δεν είναι ιδιαίτερα απαραίτητος ο εξαερισμός, σε ένα μεγάλο δωμάτιο. Πολλοί βέβαια (με ισχυρό φωτισμό), κάνουν ανακύκλωση αέρα στο σύστημα του φωτιστικού τους.
9. Ανάλογα και με τα ψάρια που θα βάλεις, μπορείς.

Για το τέλος, το μόνο που έχω να σου πω και ίσως ακούγεται βαρετό που το επαναλαμβάνω συνέχεια, είναι να διαβάσεις πολύ και να σχεδιάζεις τα βήματά σου μεθοδικά και χωρίς να βιάζεσαι. Η υπομονή είναι ένα μεγάλο προσόν στο χόμπι μας.
__________________
small minds just talk about people, medium minds talk about things, but the great minds talk about ideas...
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 05-03-06, 04:01
χοχλακας φωτης Ο χρήστης χοχλακας φωτης δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 09-08-2004
Περιοχή: θεσ/νικη
Μηνύματα: 102
Προεπιλογή

1000λιτρα reef!!!συμφωνω με τον accnt οτι λογο ελλειψης εμπειριας θα ειναι καπως δυσκολο!και εγω στο ξεκινημα μου ως reefας,επεσα σε πολλα λαθη,εκανα ενα ενυδρειο 300*80*50(80 το υψος) πολυ δυσκολο σχημα ενυδρειου,μην σε πρηζω και εχω φτασει να ειμαι στα 400λιτρα,αν μπορεις και θελεις κανε κατι πιο μικρο για αρχη,και στο μελον βλεπεις!
επισης στα 1000λιτρα τα εξοδα για το στησιμο ειναι πολλες χιλιαδες ευρω,καθε λαθος που μπορει να κανεις θα σου κοστισει...βεβαια το αποτελεσμα των 1000λιτρων ειναι φοβερο,μια εικονα ενος πολυ ομορφου και σωστα στημενου ενυδρειου ειναι του accnt,ψαξε και θα βρεις μερικες φωτο σε παλαιοτερα post!η ιδεα του sump ειναι τρομερη,και θα σε διεκολυνει στις αλλαγες νερου αλλα και στη προσθηκη των διαφορων προσθετων,επισης εκει θα μπορεσεις να ''κρυψεις''σχεδον ολο τον εξοπλισμο σου,και ουσιαστικα στο κυριος ενυδρειο θα φαινονται μονο οι κυκλοφοριτες...
ο εξαερισμος ειναι μια καλη ιδεα,και νομιζω οτι βοηθα να κρατας ψηλα το ph σου,αλλα και να μην ανεβαζεις πολυ θερμοκρασια απο τον φωτισμο σου.
__________________
fotis
www.marineaquarium.gr
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 09-03-06, 11:34
Το avatar του χρήστη Aqua_Manos
Aqua_Manos Ο χρήστης Aqua_Manos δεν είναι συνδεδεμένος
Junior Member
 
Εγγραφή: 02-03-2006
Περιοχή: Παλλήνη
Μηνύματα: 8
Προεπιλογή Μάλλον θα κινηθώ σε λογικά πλαίσια για αρχή

Γεια σε όλους,

μετά από όλα αυτά που διάβασα περί κόστους reef κλπ. αποφάσισα να κινηθώ σε πιο "λογικά" πλαίσια.

Ο αδελφός μου έχει ένα ενυδρείο 190 λίτρα το οποίο δεν χρησιμοποιεί, το έχει και κάθεται ο εγκληματίας

Οπότε για να τον διευκολύνω και για να μην του πιάνει το χώρο λέω να ξεκινήσω ένα μικρό reefάκι με αυτό!

Θα προσπαθήσω να ενημερωθώ όσο το δυνατόν περισσότερο και σιγά σιγά θα το ξεκινήσω. Αλήθεια επειδή ήταν ενυδρείο γλυκού νερού μπορώ να χρησιμοποιήσω τίποτα από τον ήδη υπάρχον εξοπλισμό;
Απλά θα προσπαθήσω τον εξοπλισμό που θα αγοράσω για το ενυδρείο να τον αγοράσω με γνώμονα (και στο βάθος του μυαλού μου θα υπάρχει) το 1000 λίτρων reef το οποίο θα είναι και ο επόμενος στόχος. Δηλαδή να μπορέσω όταν περάσω στο 1000άρι να μην πετάξω τον ήδη υπάρχον εξοπλισμό αλλά αν μπορέσω να τον χρησιμοποιήσω ώστε να μειώσω το κόστος. Και όταν με το καλό πάω στο 1000άρι μπορώ να χρησιμοποιήσω το 190άρι για sump!!!

Είμαι πολύ ενθουσιασμένος και έχω κάποιες ιδέες που μπορεί βέβαια να είναι και βλακείες του αρχάριου απλά πολλές φορές μέσα από μια πρόταση μπορεί να βγει κάτι καλό. Με τον καιρό θα τις μοιραστώ μαζί σας για να τις συζητάμε απλά θέλω πρώτα να βεβαιωθώ ότι δεν πρόκειται για μπούρδες και μετά θα με πάρετε όλοι στο κυνήγι

Επίσης την άλλη Παρασκευή (17/3/2006) θα πάω Βαρκελώνη και έχει ένα μεγάλο δημοτικό ενυδρείο το οποίο και θα επισκεφτώ. Ελπίζω να βγάλω καμιά φωτογραφία για να την μοιραστώ μαζί σας.
Ξέρει κανείς αν έχει τίποτα φτηνό και καλό στη Βαρκελώνη για ενυδρεία; Αν κάποιος θέλει κάτι ας μου πει (εκτός από φανέλα του Ροναλτίνιο όπου έχω ήδη 4 παραγγελίες ).

Να σας πω και ένα καλο! Χθες κατέβασα από το internet ένα ebook σχετικά με reef. Ήταν 107ΜΒ!!! Το κακό είναι ότι είναι στα Ρώσικα!!! Ξέρεις κανείς να του το στείλω.

Σας χαιρετώ
Μάνος

ΥΣ: καλά τελικά έχουμε πολύ ωραία Smilies!!!
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 09-03-06, 11:56
Το avatar του χρήστη Gorgi
Gorgi Ο χρήστης Gorgi δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 14-07-2004
Περιοχή: Αθηνα - Εξάρχεια
Μηνύματα: 287
Προεπιλογή

Μανο ειναι σωστη η επιλογη σου για μικροτερο ενυδρειο στην αρχη.


Το ενυδρειο της Βαρκελωνης ειναι πολυ ωραιο, θα περασεις καλα. Καποιο μαγαζι δεν ειχα δει οταν πηγα αλλα σιγουρα θα υπαρχει κατι.
__________________
Γιώργος




Απάντηση με παράθεση
  #6  
Παλιά 09-03-06, 13:11
accnt Ο χρήστης accnt δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB
 
Εγγραφή: 08-03-2003
Περιοχή: ΑΛΙΜΟΣ
Μηνύματα: 3.097
Προεπιλογή

Μάνο όντως σωστή η επιλογή σου αυτή.
Δύσκολο όμως είναι και αυτό που σκέφτεσαι για τον εξοπλισμό. Δυστυχώς οι διαφορές είναι τεράστιες σε ένα ενυδρείο 190 λίτρων και σε ένα 1000 λίτρων. Είναι αδύνατον να χρησιμοποιήσεις εξοπλισμό ενυδρείου 1000 λίτρων σε ένα 190 λίτρων (εκτός από ορισμένα πράγματα Chillerπ.χ.).
Εγώ θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις σωστά το ενυδρείο αυτό, με εξοπλισμό αποκλειστικά γι΄ αυτό. Έτσι και αλλιώς θα μείνεις τουλάχιστον για ένα με δύο χρόνια σε αυτό. Μετά βλέπεις τι θα κάνεις.
__________________
small minds just talk about people, medium minds talk about things, but the great minds talk about ideas...
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;

Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
NATURAL REEF AQUARIUMS - John H. Tullock ninikos58 Βιβλιογραφία θαλασσινού νερού 2 27-01-14 15:01
Sites για reef george hmmy Ιστοσελίδες στο Internet 0 10-09-05 10:09
Marine & Reef: Τα πρώτα μας βήματα Tolis Θαλασσινό νερό - Γενικά 0 14-12-02 04:23

No_parrots

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 23:53.


Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board
Page generated in 0,19373 seconds with 14 queries