|
Εγγραφή | Συχνές Ερωτήσεις | Social Groups | Ημερολόγιο | Αναζήτηση | Σημερινά Μηνύματα | Σημειώστε όλα τα forums ως διαβασμένα |
Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά Οτι δεν εμπίπτει στις εξειδικευμένες κατηγορίες. |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
||||
|
||||
![]()
Πως θα εξουδετερώσω την τριχωειδή άλγη απο το ενυδρείο μου?????
![]() Οι μετρήσεις μου χθές ήταν (ΑΡΙ). NH3/NH4....0,00-0,25 NO3..........15 NO2..........0 GH............14 KH............7 PH............7,6 oC............25 Μετά τις μετρήσεις έκανα την καθιερωμένη αλλαγή νερού, το 1/3 και την καθάρισα χειρωνακτικά. Θυμίζω οτι στο ενυδρείο μου κατοικούν 14 πλάτυ, 1 μάνα apple snail, άποιρα μικρά apple snail, 3 amano και απο αύριο μπαίνει σε λειτουργία το σύστημα co2 με μπουκάλα το οποίο δοκιμάζετε εδώ και 2 ημέρες. Ταϊζω 1-2 φορές την ημέρα και τα φυτά μου είναι ........Rotala rotundifolia (indica), Hygrophila polysperma, Limnophila sessiliflora, xmoss και Ludwigia repens. Ελπίζω στην βοήθειά σας.......... ![]() ![]() ![]()
|
|||
|
|||
![]()
Ξεχασες το σημαντικοτερο...τον φωτισμο. Τι λαμπες εχεις, ποσα watt και τι φωτοπεριοδο;
Επισης αν λιπαινεις και με τι; |
|
||||
|
||||
![]()
και καλό θα είναι να μετρήσεις φωσφορικά (PO4) και σίδηρο (FE)
|
|
||||
|
||||
![]()
Ετσι όπως τα κανες batman την έκατσες
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
2χ15w στα 150 περίπου καθαρά λίτρα. ( 1χ15w arcadia fresh water, 1x15w seraplant) Έχω να λυπάνω 1 μήνα. Έρηχνα 1ml excel καθημερινά. Παράθεση:
|
|||
|
|||
![]()
Οπως σου ειπε και ο φιλος chemical mac, συνεδεσε το διοξειδιο και ξεκινα συντηρητικα με 1 φυσαλιδα / δευτερολεπτο για να μην εχεις αποτομη πτωση στο ΡΗ.
Τα λιγα φυτα που φαινονται αναμεσα στις αλγες ειναι εμφανως ταλαιπωρημενα και σιγουρα δεν εχουν την δυναμη να ανταγωνιστουν τις αλγες. Για να εχεις ικανη φυτομαζα με υγιη φυτα ,πρωτα απ ολα χρειαζεσαι κι αλλο φως.Με αλλες 2Χ15 watt θα εφτανες σχεδον μισο W/lit και θα ησουν οκ για μια μεγαλη γκαμα απο φυτα γρηγορης αναπτυξης. Επισης εκτος απο το φως και το CO2 τα φυτα χρειαζονται και ενα πληρες προγραμμα λιπανσης, εστω κι αν αυτες οι ποσοτητες ειναι μερικες σταγονες απο καποια στοιχεια,1 φορα την εβδομαδα. Τα ΝΟ3 και ΡΟ4 καθως και το Καλιο ειναι απαραιτητα μακροστοιχεια με τα οποια τρεφονται κυριως τα φυτα. Επισης καποια μικροστοιχεια και ιχνοστοιχεια ειναι απαραιτητο να βρισκονται παροντα. Αν κατι απο ολα αυτα απουσιαζει, τα φυτα μενουν στασιμα και οι αλγες επωφελουνται. Προσοχη μονο με τον σιδηρο...ελαχιστες σταγονες μετα απο καθε αλλαγη, ή μονο αν δεις σημαδια ελλειψης. Καλυτερα η λιπανση με σιδηρο να γινεται με ταμπλετες στο υποστρωμα και οχι ως υγρο στην στηλη νερου οταν εχουμε προβλημα με αλγες. Και προς το παρον, συχνες μετρησεις,συχνες αλλαγες νερου,λιγοτερο ταισμα ,σκουπα βυθου και καθαρους σωληνες φιλτρου ωστε να εχεις καλη κυκλοφορια νερου. |
|
|||
|
|||
![]()
Πρόσεξε την κυκλοφορία που έχει μέσα το ενυδρείο σου. Καθάρισε το φίλτρο σου με ενυδρειακό νερό φυσικά και φρόντισε να έχεις καλή κυκλοφορία νερού (σηκωσε λίγο τα spray bar για μικρή ανατάραξη), βγάλε όλα τα σάπια φύλα, κάνε συχνές αλλαγές και παράλληλα ανέβασε το διοξείδιο προσεκτικά και σταδιακά όπως λένε τα παιδιά. Εμένα το πρόβλημα ξεπεράστηκε όταν έβαλα και δεύτερο φίλτρο και κατάλαβα ότι το πρώτο είχε κάποιο πρόβλημα (που το έφτιαξα). Αλλαζε συχνά τον ενυδρειακό βαμβάκι του φίλτρου σου που έχεις πάνω πάνω να μην μπουκώνει... και θα πάνε όλα καλά.
|
|
||||
|
||||
![]()
Φίλε για να ξεμπερδεύεις μια και καλή βάλε 1 sae και σε 3 μέρες θα στο κάνει πεντακάθαρο.....πίστεψε με.
|
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Το νερό του ενυδρείου???????
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Όσο για τα SAE, κατ'αρχήν δεν πάει μόνο του ένα, είναι ψάρια που ζουν σε ομάδες: http://www.tsamisaquarium.gr/Selides...0siamensis.htm Δεύτερον, θέλουν πιο μαλακό νερό από τα ζωοτόκα.. Και τρίτον, μαζί με την άλγη, είναι πολύ πιθανό να "σακατέψουν" και τη moss..
Pseudoeftropheus sentonographius sp. "ροζ" ![]() Το (νυν) ενυδρείο μου (Juwel Rekord 70, φυτεμένο, με mikrogeophagus ramirezi): http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=326855 Το (πρώην) ενυδρείο μου (Juwel Rekord 70, φυτεμένο, με ζωοτόκα): http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=269530 Diogo, ο μονομάχος μου: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=26837 |
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
Και να εχεις υπ οψιν οτι απο την στιγμη που θα υπαρχει ικανο ποσοστο CO2 , η ελλειψη καποιου στοιχειου προκαλει τις αλγες και οχι ο πλεονασμος τους. Με συσκοτιση ή υπερδοσολογια excel θα μπορουσες να την καταπολεμησεις προσωρινα, αλλα αν δεν διορθωθει η αιτια που την προκαλει, σιγουρα θα επανελθει γρηγορα. Η ταυτοτητα της αλγης που εχεις μοιαζει με spyrogyra,σιγουρα δεν ειναι cladophora (ευτυχως!!!) και rhizoclonium. Kατα 90% εχεις green thread (πρασινη νηματοειδης) |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Συμπερασματικά αυτά που πρέπει να κάνω επιγώντος (διαβάζωντας και πέρνωντας γνώμες) είναι......
1. Καθάρισμα άλγης με το χέρι. 2. Καθαρισμός φίλτρου λόγο πτώσης ροής 3. Σκούπα βυθού και συχνές αλλαγές 4. Αύξηση φυτομάζας 5. Προσθήκη κερατόφυλλου για να τραβάει τις ωφέλιμες ουσίες από το νερό πριν τις πάρει η άλγη 6. Ταμπλέτες βυθού ή υπερδοσολογία excel 7. Συσκότηση 3 ημερών 8. Προσθήκη 2x15w για καλή φωτοσύνθεση και ανάπτυξη των φυτών 9. Μείωση φωτοπεριόδου 10. Σταθερό CO2 1φυσαλίδα/δευτερόλεπτο 11. Δίαιτα στα ψάρια 12. Συχνές μετρήσεις ΡΗ Καλά τα έγραψα????????
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
![]() Εξαλλου ειμαι Νησιωτης και δεν ξερω,...βλαχικα ![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
και να προσθεσω οτι παραδειγμα η cladophora δεν εχει καμια σχεση με την green thread..ουτε στην αιτιολογια ουτε στην καταπολεμηση.... πολλες αλγες μοιαζουν μεταξυ τους και μονο με τα λατινικα ονοματα εγω αρχισα πλεον να τις διαχωριζω και να βγαζω ακρη...
μακη περιμενω απο σενα να κανεις υπομνημα με τις αλγες στα λατινικα τους ονοματα και τροπους καλλιεργειας της καθεμιας... ![]()
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]() 2x30w έχω... ![]() Τι να κάνω............ζαλήστικα απο την ομορφιά της άλγης μου ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Απλά φοβάται μήν του φάτε τον τίτλο..
![]()
Pseudoeftropheus sentonographius sp. "ροζ" ![]() Το (νυν) ενυδρείο μου (Juwel Rekord 70, φυτεμένο, με mikrogeophagus ramirezi): http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=326855 Το (πρώην) ενυδρείο μου (Juwel Rekord 70, φυτεμένο, με ζωοτόκα): http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=269530 Diogo, ο μονομάχος μου: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=26837 |
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
![]() ![]() Παντως δεν αλλαζει κατι, καλο ειναι που εχεις 60Watt/150lit. Βαλε το CO2 και τα υπολοιπα που ειπαμε και θα δεις μεγαλη βελτιωση Παράθεση:
Παράθεση:
|
|
||||
|
||||
![]()
Λοιπόν, ταμπλέτες πήρα τις tetra plant crypto http://www.aquaristic.net/tetraplant-crypto.html?lang=1
ενώ αύξησα την φυτομάζα προσθέτωντας microsorum pteropus, pogostemon helferi και bacopa amplexicaulis. ![]() Τοποθετώ μια ταμπλέτα σε κάθε ρίζα (που δεν νομίζω) ή ανάμεσα απο 3-4 ρίζες????? Όλα όσα είπαμε τα έκανα και οι μετρήσεις μου με υγρά ΑΡΙ είναι......... ph=7,2 / kh=8 (χθές 23:55) μια ώρα πριν κλείσουν τα φώτα και το co2, ph=7,2 / kh=7 (σήμερα 15:45) δύο λεπτά αφού ανοίξανε τα φωτα και το co2 ![]()
|
|||
|
|||
![]()
Αν ειναι κοντα τα φυτα βαλε 1 ταμπλετα αναμεσα τους. Ποσες φυσ/λεπτο εχεις απο CO2;
Τι ακριβως εκανες απο αυτα που ειχαμε πει; |
|
||||
|
||||
![]()
1. Καθάρισμα άλγης με το χέρι.
2. Καθαρισμός φίλτρου λόγο πτώσης ροής 3. Σκούπα βυθού και συχνές αλλαγές (Κυριακή-τετάρτη-αύριο) 4. Αύξηση φυτομάζας 5. Ταμπλέτες βυθού σήμερα 6. Μείωση φωτοπεριόδου στις 9:30 ώρες 7. Σταθερό CO2 1φυσαλίδα/δευτερόλεπτο (60 το λεπτό) 8. Δίαιτα στα ψάρια 9. Συχνές μετρήσεις ΡΗ
|
|||
|
|||
![]()
Καλημερα, εισαι ωραιος.. εχεις δει εστω και μικρη βελτιωση με την αλγη;
Μην περιμενεις να εξαφανιστει αμεσως, θα κανει ισως και 2-3 εβδομαδες να φυγει τελειως. Τωρα το πιο σημαντικο ειναι το διοξειδιο.Μπορεις να αρχισεις να αυξανεις το CO2 σιγα-σιγα μεχρι να το φτασεις στα 23-27 ppm. Σημαντικο ρολο θα παιξει η σωστη διαχυση και κυκλοφορια. Αληθεια πως κανεις την διαχυση του αεριου; Ενας τροπος να γνωριζεις αν το CO2 ειναι στο ωφελιμο ειναι ενας drop checker, εγω πηρα με 12ευρω εναν πριν 1 βδομαδα και μου δινει συνεχως εναν μπουσουλα.Τον τσεκαρεις απλως κοιτωντας το χρωμα που αλλαζει αναλογα με την τιμη του ΡΗ στο υγρο που περιεχει. Ενας αλλος τροπος ειναι, το πρωι να παρεις νερο απο το ενυδρειο με ενα δοχειο και να μετρησεις το ΡΗ. Επειτα αφου αφησεις το δοχειο 12ωρες να εξατμιστει το αεριο, ξανακανεις μετρηση. Η διαφορα στο ΡΗ θα σου δειξει την συγκεντρωση CO2. Επισης απο λιπανση θα πρεπει να εχεις τις εξης μετρησεις απο δω και περα:ΝΟ3=10-25 ,ΡΟ4=0.5-1.5 ,Κ=10-30 , Fe=0.2-0.5 , CO2=23-30. Να θυμασαι οτι η ελλειψη/κακη διαχυση CO2 ευθυνεται για το 95% των αλγεων. Η αλλη κυριοτερη αιτια ειναι η ελλειψη καποιου στοιχειου. Και οταν βρεις την ρουτινα καθιερωσε 40-50% εβδομαδιαιες αλλαγες ωστε να μηδενιζεις το συστημα απο τυχον πλεονασμα λιπασματων που συσσωρευεται μεσα στην εβδομαδα. Και μολις ισορροπησει το συστημα κρατα σταθεροτητα, τα φυτα λατρευουν τις σταθερες συνθηκες. Ειμαι σιγουρος οτι αν επιμεινεις και δεν τα βρεις ολα αυτα υπερβολικα κουραστικα θα αποκτησεις εναν υποβρυχιο κηπο χωρις αλγες. Καλη συνεχεια και οτι απορια εχεις ρωτα. |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Με σκάλα διάχυσης Παράθεση:
Παράθεση:
Το CO2 θα το μετράω με το δοχείο όπως είπες πριν
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
|
|
||||
|
||||
![]()
Μια που έχεις 180 λίτρα θα πρότεινα να βάλεις μέσα κι ένα μικρό κυκλοφορητή (εγώ χρησιμοποιώ έναν της elite) στον οποίο μπορείς να συνδέσεις το CO2 κι έτσι θα έχεις και καλή διάχυση και κυκλοφορία σε χαμηλότερα στρώματα με αποτέλεσμα λιγότερες άλγες γενικότερα
|
|
||||
|
||||
![]()
Ευχαριστώ για την βοήθειά σας αλλά ήθελα να διαβάσετε το νέο θέμα μου εδώ......http://www.aquatek.gr/vb/showthread....885#post328885
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Εργαλεία Θεμάτων | |
Τρόποι εμφάνισης | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Τι έχω, άλγη; | cobalt | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 4 | 27-11-08 11:57 |
άλγη | KOKOBAS | Malawi | 2 | 05-06-08 22:39 |
Αιωρούμενη άλγη; | chemical mac | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 8 | 16-01-08 23:55 |
άλγη? | ALKAR | Γλυκό νερό - Γενικά | 26 | 18-06-07 18:29 |
Βοήθεια..(άλγη) | gemini_str | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 19 | 21-07-04 10:16 |