|
Εγγραφή | Συχνές Ερωτήσεις | Social Groups | Ημερολόγιο | Αναζήτηση | Σημερινά Μηνύματα | Σημειώστε όλα τα forums ως διαβασμένα |
Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά Οτι δεν εμπίπτει στις εξειδικευμένες κατηγορίες. |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
||||
|
||||
![]()
Επειδή γίνεται πολύς λόγος για τις άλγες θα ήθελα να καταθέσω την εμπειρία μου από το τελευταίο ενυδρείο 28 λίτρων που έκανα. Το ενυδρείο είναι full φυτεμένο με micranthemum umbrosum, bacopa madegascariensis, ludwigia repens, microsorum pteropus, egeria densa & elodea macrada (ή κάπως έτσι). Βρίσκεται στο μπαλκόνι που σημαίνει ότι ο ήλιος το βλέπει γύρω στις 9 ώρες, έχει ένα μικρό φίλτρο και σύστημα DIY CO2 που προστέθηκε τις τελευταίες μέρες.
Η πρώτη άλγη που με επισκέφτηκε ήταν η bga, μάλλον από το υπόστρωμα. Αυτό είναι το μειονέκτημα όταν αγοράζεις χύμα άμμο από μαγαζιά που έχουν κι άλλα ζώα εκτός από ψάρια. Αντιμετωπίστηκε άμεσα με ερυθρομικίνη (μια και η συσκότιση ήταν αδύνατη λόγω της θέσης του ενυδρείου) και μέσα σε 4 μέρες καθάρισαν τα πάντα. Αμέσως μετά εμφανίστηκε η καφέ στα τζάμια, η οποία μέσα σε μια εβδομάδα έδωσε τη θέση της στην πράσινη. Σε αυτό το διάστημα προστέθηκε κι ένας μονομάχος οπότε άρχισα να ταϊζω. Αλλαγές νερού πλέον μια φορά την εβδομάδα. Ταυτόχρονα στο μοπάνι που είναι δεμένα τα microsorum pteropus εμφανίστηκε αυτή η άσπρη αηδία σαν μύκητας. Ανησυχητικό στην αρχή αλλά αποφάσισα να δω τι θα γίνει αν το αφήσω έτσι. Σε 5 μέρες η άσπρη αηδία έδωσε τη θέση σε τριχοειδή, η οποία πλέον έχει εξαπλωθεί σε όλα τα φυτά (όχι τρελά πράγματα απλά είναι εμφανής) και τώρα ξεκινώ με excel. Σήμερα εμφανίστηκαν και τα κλασικά σπόρια σε ένα τζάμι (αυτά δεν με ανησυχούν καθόλου). Όλα τα παραπάνω έγιναν σε διάστημα ενός μήνα. Η λίπανση μου είναι αστεία, δεν υπάρχει ρουτίνα. Ρίχνω μια φορά την εβδομάδα 3 σταγόνες flourish, 2 φορές κάλλιο (0.5ml). Τα φυτά είναι γενικώς σε καλή κατάσταση ειδικά το micranthemum umbrosum το οποίο έχω βαρεθεί να κλαδεύω. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η ανάπτυξη του Microsorum pteropus. Αυτό ήταν 4 ρίζες στην κυριολεξία χωρίς κανένα φύλο πάνω τους και τα έδεσα στο ξύλο για να δω τι μπορεί να γίνει. Τώρα έχω 4 ωραιότατα φυτά που αναπτύσσονται με τρελούς ρυθμούς (αν σκεφτεί κάποιος ότι είναι και αργής ανάπτυξης). Τελικά μήπως ασχολούμαστε με τις άλγες παραπάνω από όσο χρειάζεται; Είναι κι αυτές μέρος του βιολογικού κύκλου του ενυδρείου. Έρχονται κάνουν τον κύκλο τους και όλα εντάξει μετά. |
|
||||
|
||||
![]()
Το μονο σιγουρο φιλε μακ ειναι οτι με το μικρο πειραμα που εκανες απεδειξες οτι το φως του ηλιου δεν μπορει να συγκριθει με καμια απο τις λαμπες που αγοραζουμε δηθεν για τα φυτα μας , οπως και να το κανουμε η φυση εχει το προβαδισμα ακομα μια φορα
![]() ![]() ![]() ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Ενδιαφερον θεμα ανοιξες
Ετσι ειναι. Οσο και να το προσεξεις, στην αρχη θα τις εχεις.Και ενα απ τα βασικα που χρειαζεται ειναι η υπομονη που συνηθως δεν υπαρχει. |
|
||||
|
||||
![]()
Παντως εγω εκανα 5-6 μηνες για να καθαρισω τελειως απο αλγες.Ειχα απ'ολες!!
![]() ![]() |
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
Εγώ μπερδεμένος έριξα 1ml στο ενυδρείο του μονομάχου και όλα τα apple snails ανέβηκαν στο τζάμι έξω από το νερό για να αναπνεύσουν. |
|
||||
|
||||
![]()
(¶κυρη η ώρα που γράφω βέβαια.. αλλά μόλις χτύπησα μια σταβλίσια μούρλια, και έτσι φουσκωμένος, δε μπορώ να κουνηθώ! Χρύσανθος, γειτόνοι! Μεγαλείο!)
Εγώ διαφωνώ λιγάκι με το τελικό σου συμπέρασμα.. Η άλγη έχει και τα καλά της.. Για παράδειγμα, είχα green spot στο πίσω τζάμι.. Διάβασα κάπου ότι είναι έλλειψη φωσφορικών/περίσσεια νιτρικών.. Και όντως, είχα NO3=10 και PO4=0.1, με αποτέλεσμα να αλλάξω τις δοσολογίες στα λιπάσματα.. Είναι νομίζω κάτι αντίστοιχο με το να βλέπεις π.χ. τρυπούλες στα φύλλα και να λες ότι λείπει κάλιο.. Κάτι σα δείκτης, ότι κάποια ισορροπία δεν είναι σωστή.. Και είναι ωραίο πράγμα αυτό, από φιλοσοφικής άποψης.. Διατηρώντας ένα φυτεμένο ενυδρείο, προσπαθείς επί της σουσίας να προσομοιώσεις κάποια στοιχεία της φύσης, και όπου κάνεις λάθος στην προσομοίωση, το ενυδρείο αντιδρά με τον αντίστοιχο τρόπο.. Καλώς κάνουμε λοιπόν και ασχολούμαστε με τις άλγες.. Αν μή τι άλλο, μαθαίνουμε!
Pseudoeftropheus sentonographius sp. "ροζ" ![]() Το (νυν) ενυδρείο μου (Juwel Rekord 70, φυτεμένο, με mikrogeophagus ramirezi): http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=326855 Το (πρώην) ενυδρείο μου (Juwel Rekord 70, φυτεμένο, με ζωοτόκα): http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=269530 Diogo, ο μονομάχος μου: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=26837 |
|
||||
|
||||
![]()
Ο ενδοιασμός μου με το πόσο ασχολούμαστε με τις άλγες έγκειται στο ότι ψάχνουμε να βρούμε χίλιους δυο τρόπους να τις εξαφανίσουμε από το ενυδρείο. Σαφώς και είναι ένας δείκτης των παραμέτρων του νερού μας. Επίσης μην ξεχνάς ότι δεν είναι όλες οι άλγες green spot
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
ρε παιδια ενα ποστ με τα ειδη αλγης που ειχε και φοτο που υπηρχε καπου που ειναι και με εχει πιασει η στραβομαρα
![]()
|
||||
|
||||
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
εισαι γατος
![]()
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Στο παρελθόν είχαμε κάνει μιά συζήτηση με αφορμή αυτό το ενυδρείο :
http://www.trebol-a.com/2006/02/04/o...-tank-article/ |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
Εργαλεία Θεμάτων | |
Τρόποι εμφάνισης | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Σαλιγγάρια - Η επέλαση των | jcalvs | Αρχάριοι γλυκού νερού | 11 | 06-08-07 18:24 |
Βοηθούν οι αλλαγές νερού στην καταπολέμηση της άλγης? | abrous | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 3 | 09-01-07 10:51 |
Λάμα κοπιδιού για καθάρσμα της άλγης ??? | qstavrosq | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 5 | 05-12-05 23:38 |
Εσκεμμένη πρόκληση άλγης, και πιθανότητες ελέγχου της.... | Dimopoulos_d | Γλυκό νερό - Γενικά | 5 | 28-09-05 10:23 |
Οι ιδιότητες του άχυρου για την καταπολέμηση της άλγης | lasal | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 5 | 07-03-05 16:24 |