![]() |
#1 |
Σχετικά με το μπόλι
![]() Αξιολόγηση:
![]() Γειά σας παιδιά μόλις σήμερα κατάφερα να λειτουργήσω το καινούργιο 180 μου ενυδρείο δεν έχω βάλει ακόμα το 1 χρυσόψαρό μου μέσα(το άλλο το έπέστρεψα πίσω στο πετσοπ) απο το 20 λιτρό που έχω ήδηκαι το λειτουργώ για 2 μήνες. θέλω να ρωτήσω σχετικά με το μπόλι το 20 λιτρό μου έχει εσωτερικό φίλτρο το οποίο περιέχει το μηχανικό σφουγγαράκι και ένα αντινιτρικό φίλτρο θέλω να ρωτήσω εάν μπορώ στίβοντας το μηχανικό σφουγγάρι να πάρω αποικίες βακτηρίων για να μπολιάσω το μεγάλο η αυτό δεν είναι δυνατό επειδή δεν έχω βιολογικό φίλτρο μέσα στο εσωτερικό φίλτρο του μικρού μου ενυδρείου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
|
|
Εμφανίσεις: 1806
|
|
||||
|
||||
![]()
Μπορείς να το στίψεις στο μεγάλο φίλτρο.Αν το παλιό σφουγγάρι ήταν στρωμένο,τότε θα γίνει δουλειά.Αν ξεστήνεις γενικά το μικρό,μπορείς να βάλεις όλο το σφουγγαράκι στο μεγάλο μετά το στίψιμο.Στην αρχή,να ρίχνεις με ρέγουλα τροφή.Φυσικά,για να είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμα από το μπόλι,να κάνεις μετρήσεις.
|
|||
|
|||
![]()
Με το που το κάνω αυτό μπορώ να βάλω το ψαράκι μέσα κατευθείαν ή θα πρέπει να βάζω τροφή για κάποιες μέρες και μετά να το ρίξω? Σε συνδυασμό πάντα με μετρήσεις.
|
|
||||
|
||||
![]()
Αμέσως το βάζεις, προσέχεις λίγο στο τάισμα και κάνεις και μετρήσεις, αφού έχεις τα τεστ για να δεις αν όλα πήγαν καλά. Κανονικά οι εστίες ωφέλιμων βακτηρίων, εφόσον κάλυπταν τις ανάγκες του ψαριού πριν, θα τις καλύπτουν και μετά. Οπότε στίβεις όσο μπορείς το σφουγγάρι σου ή και το βάζεις όλο μέσα στο καινούργιο φίλτρο όπως σου είπε και ο μανιώδης καπνιστής από πάνω!
Το ότι δεν έχεις κάποιο από τα συνήθως αποκαλούμενα βιολογικά υλικά στο φίλτρο σου (π.χ. Substrat Pro, Siporax, κλπ) δεν σημαίνει ότι δε θα κάνεις δουλειά. Αν ήταν έτσι και να έβαζες μπόλι δε θα κατάφερνες και πολλά! Το σφουγγάρι δουλεύει και ως βιολογικό υλικό, εφόσον έχει αρκετά μεγάλη επιφάνεια αποίκισης. Όμως, έχει μικρότερη από τα υλικά που σου είπα παραπάνω και η ύπαρξή τους σου δίνει επιπλέον τη δυνατότητα να καθαρίζεις πλήρως το σφουγγάρι και να το έχεις μόνο για μηχανική φίλτρανση. Εξαρτάται βέβαια και πόσο σφουγγάρι έχει μέσα. Το αντινιτρικό ξέρεις τι είναι ακριβώς και αν όντως σου χρειάζεται; |
|
|||
|
|||
![]()
Μου το πάσαραν απο το πετσοπ επειδή τους είπα ότι δεν έχω φυτά αληθινά μέσα στο 20άρι ενυδρείο μου και μου το έδωσαν έτσι ώστε να μπορώ να ελένξω τα νιτρικά παρόλο που όλο αυτό το διάστημα έκανα αλλαγές στο νερό μέρα παρά μέρα. Και κάτι άλλο στο 180 μου τώρα το έχω φυτέψει με 2 ανούμπιες και 2 egeries densa και θέλω να ξέρω ποιές θεωρούνται επιτρεπτές τιμές για τα νιτρικά έτσι ώστε να βάλω το ψαράκι μέσα με ασφάλεια.
|
|
||||
|
||||
![]()
Λίγη προσοχή μόνο γιατί μπόλι από 20-λιτρο ενυδρείο πιθανόν να μη μπορεί να "υποστηρίξει" 180-λιτρο αμέσως (ακόμη και όλα τα υλικά από το φίλτρο του 20-λιτρου να έβαζες). Γι'άυτό όπως έιπαν και παραπάνω τα παιδιά, κάνε τακτικά μετρήσεις στην αρχή, και ξεκίνα με λίγα ψάρια (αν έχεις σκοπό να προσθέσεις....)
|
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Έχοντας διαβάσει διάφορα αρνητικά για αυτά τα συστήματα (χωρίς να γνωρίζω κάτι συγκεκριμένα για αυτό που έχεις) όπως ότι δεν κάνουν τίποτα ή δεσμεύουν και κάποια θρεπτικά εκτός των νιτρικών ή επηρεάζουν κάποιες παραμέτρους του νερού και άλλα τέτοια δε θα ήθελα να χρησιμοποιήσω χωρίς να είμαι σίγουρος και να υπάρχει σοβαρός λόγος. Μιλάμε για κάτι πολύ απλό που διορθώνεται με μια αλλαγή νερού. Τα νιτρικά σε μεγάλες συγκεντρώσεις κάνουν ότι και τα νιτρώδη, δηλαδή δεσμεύουν το οξυγόνο στο αίμα των ψαριών. Να προσπαθείς να τα κρατάς κάτω από 20. Υπάρχουν και ζωντανά που χρειάζονται πολύ χαμηλές τιμές, κάποιες γαρίδες για παράδειγμα που πρέπει να έχεις κάτω από 10 ή και 5 για να είσαι πιο σίγουρος. Σε γενικές γραμμές όμως κάτω από 20 είναι καλά. |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Μπόλι | GIAN_NIKOLA | Αρχάριοι γλυκού νερού | 1 | 24-01-10 18:42 |
μπόλι | yannakis | Αρχάριοι γλυκού νερού | 3 | 02-11-09 10:17 |
Μπόλι για νέο ενυδρείο | sofianos7 | Γλυκό νερό - Γενικά | 3 | 22-03-08 18:14 |
Ζητείται μπόλι. | ATHRAS | Αρχάριοι γλυκού νερού | 4 | 14-02-08 21:59 |