Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Γλυκό Νερό - Γενικά > Στήσιμο Κοινωνικών ενυδρείων

Στήσιμο Κοινωνικών ενυδρείων Συζήτηση για το στήσιμο και την διακόσμηση κοινωνικών ενυδρείων, προτάσεις για "σωστούς" συνδυασμούς ψαριών για τον αρχάριο και όχι μόνο

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 14-02-25, 10:08
Το avatar του χρήστη Belafode
Belafode Ο χρήστης Belafode δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Προεπιλογή Επιστροφή με χρυσόψαρα

Καλημέρα στην παρέα μου λείψατε πολύ! Έχω αποχωρήσει ενεργά από το χόμπι εδώ και μερικά χρόνια αλλά όπως στους περισσότερους το μικρόβιο δεν φεύγει! Μια φορά πρόσκοπος ΠΑΝΤΑ πρόσκοπος! Κατα καιρούς στο διάστημα που έλειπα έμπαινα να δω τι νέο υπάρχει και να πάρω μια γλυκά από την παρέα. Στο παρελθόν διατηρούσα αρκετά φυτεμένα με τροπικά ψάρια, και ασπόνδυλα με απόλυτη επιτυχία θα έλεγα! Αποφάσισα να επιστρέψω με κάτι εύκολο που δεν απαιτεί πολύ χρόνο και δουλειά καθώς ο χρόνος δεν περισσεύει σε αντίθεση με την κούραση. Με ότι μου έχει περισσέψει από παλιά λέω να στήσω ένα χρυσοψαραδικο.

Από εξοπλισμό:
Γυάλα 80*35*40 112 λίτρα καθαρά με καπάκι
Βάση diy με μεταλλικό σκελετό, επενδυμένη με μελαμίνη
Εξωτερικό φίλτρο fluval 207 (θα το αγοράσω τώρα)
Θερμαντικό σώμα 100 watt
Φωτισμό με 2*t5 24 watt (θα ανάβω την μια ή πιθανόν να την αντικαταστήσω με καμία ταινία λεντ για οικονομία)
Μια αεραντλία της eheim (δεν θυμάμαι ποια)
Μια αντλία για αλλαγές νερού

Αναλώσιμα που θα προμηθευτώ:

Υγρά τεστ το kit της api (έχω κάτι ληγμένα που προφανώς είναι άχρηστα;)
Αντιχλώριο (ίσως και από αυτό έχω ληγμένο)

Για την διακόσμηση θα χρησιμοποιήσω:

Χαλαζιακη λευκή άμμο (προς το μπεζ θα έλεγα) που έχω, χωρίς υπόστρωμα γιατί προς το παρόν δεν σκοπεύω να το φυτέψω.
Πέτρες από ποτάμι που είχα από παλιά
Ίσος και κανένα microsorium petropus ή anumbia

Τα ψάρια που σκέφτομαι να φιλοξενήσω θα είναι 2 - 3 φανσι χρυσόψαρα. Το στρώσιμο θα γίνει με μπόλι αν βρω κάποιον καλοθελητή από Θεσσαλονίκη, διαφορετικά χρησιμοποιήσω βακτήρια.
Κάποιες ερωτήσεις για την κουβέντα. Το ενυδρείο το έχω αρκετά χρόνια άδειο σε εσωτερικό χώρο. Θα το γεμίσω για να ελέγξω πιθανές διαρροές και θα το αφήσω 2-3 μέρες. Αν δεν παρατηρήσω κάτι αυτές τις μέρες θα είναι ασφαλές ή υπάρχει πιθανότητα να έχει πρόβλημα και να το βγάλει μετά; Είναι κάτι που έχω ξεχάσει; Σε αυτό το σετ απ χρειάζομαι καπάκι στην γυάλα; Το νερό από την εγκατάσταση φίλτρων που έχω προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα; Σχετικά με τα ψάρια υπάρχει κάποιο κατάστημα που εμπιστευόμαστε για την ποικιλία, την ποιότητα και την διατήρηση που κάνει; Τι θα πρέπει να προσέξω κατά την αγορά;

Είμαι πολύ ενθουσιασμένος! Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 14-02-25, 11:16
Το avatar του χρήστη SOCRATIS
SOCRATIS Ο χρήστης SOCRATIS δεν είναι συνδεδεμένος
Goldfish Moderator

Περιοχή: ΒΕΡΟΙΑ
Προεπιλογή

Αν μπορείς να βάλεις σκουρόχρωμο χαλίκι ,θα νιώθουν ποιό ασφαλή.

Καπάκι χρειάζετε ειδικά το καλοκαίρι λόγω εξάτμισης.
Αν βρείς τα χρυσόψαρα που θές πρέπει να είναι ζωηρά με λαμπερά υγιή σώματα.
Το ραχιαίο πτερύγιο να είναι ορθό.
Απέφυγε τα νωχελικά,ήσυχα και με παρασιτα στο σώμα τους,χρυσόψαρα.

Απάντηση με παράθεση
Παλιά 14-02-25, 11:41
Member

Προεπιλογή

Καλημέρα Σωκράτη!

Ίσος να έχω και μαύρη άμμο από παλιά σεταπ. Θα τσεκάρω το απόγευμα.
Αν το πρόβλημα είναι η εξάτμιση έχω κάπου στα ντουλάπια και μια αυτόματη αναπλήρωση. Τα άλματα φοβάμαι αν και από ότι διάβασα τα φανσι χρυσόψαρα δεν επιδίδονται σε αυτά. Ίσος λύσω το πρόβλημα με καμία κατασκευή με δίχτυ. Πιστεύω ότι ειδικά το καλοκαίρι θα βοηθήσει λίγο με την θερμοκρασία σε συνδυασμό με ανεμιστηράκια. Τι γνώμη έχεις; Όχι ότι δυσκολεύομαι με το καπάκι αισθητικά με χαλάει περισσότερο. Επίσης θυμάμαι από παλιά ότι μου την έσπαγε κάθε φορά που έκανα αλλαγές βάλε βγάλε να τρέχουν νερά καλώδια και τα λοιπά. Ωστόσο το καπάκι υπάρχει απλά θα πρέπει να κάνω καμιά πατέντα για να χωράνε οι καινούργιοι σωλήνες του φλουβαλ που από ότι βλέπω είναι αρκετά μεγαλύτεροι.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 14-02-25, 11:56
difan Ο χρήστης difan δεν είναι συνδεδεμένος
Junior Member

Περιοχή: Κέρκυρα
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Belafode Εμφάνιση μηνυμάτων
Το ενυδρείο το έχω αρκετά χρόνια άδειο σε εσωτερικό χώρο. Θα το γεμίσω για να ελέγξω πιθανές διαρροές και θα το αφήσω 2-3 μέρες. Αν δεν παρατηρήσω κάτι αυτές τις μέρες θα είναι ασφαλές ή υπάρχει πιθανότητα να έχει πρόβλημα και να το βγάλει μετά;
Καλημέρα και από μένα.

Την παραπάνω απορία την έχω και εγώ μιας και είμαι στην ίδια κατάσταση.
Υπάρχει περίπτωση να έχουμε πρόβλημα μετά?
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 14-02-25, 12:38
Member

Προεπιλογή

Καλησπέρα!

Κάποιοι λένε ότι οι σιλικόνες έχουν ημερομηνία λήξης, χωρίς να ξέρω τι σημαίνει αυτό (χάνουν την ιδιότητα πρόσφυσης(, αν είναι καινούργιες δεν τις χρησιμοποιούμε(. Φαντάζομαι έχει διαφορά αν σε αυτό το διάστημα το ενυδρείο είναι γεμάτο ή όχι. Ύπαρχου πόλοι που έχουν πολλά χρόνια γεμάτα ενυδρεία χωρίς κάποια συντήρηση. Επίσης ξέρω αρκετούς που ξανά γέμισαν τα ενυδρεία τους μετά από πάρα πολλά (20) χρόνια χωρίς να κάνουν τίποτα χωρίς κανένα πρόβλημα. Επίσης φαντάζομαι έχει σημασία και το πού και πως ήταν αποθηκευμένο. Ήταν diy ή εργοστασιακό παίζει να έχει και αυτό την σημασία του. Δεν ξέρω ας μας πουν οι φίλοι εδώ τις εμπειρία τους.

Αυτό που εγώ σκέφτομαι να κάνω (αν δεν μου αλλάξει κάποιος εδώ την γνώμη είναι να το γεμίσω στο μπαλκόνι 3-5 μέρες και αν δεν στάξει να το δουλέψω. Το πρόβλημα δεν είναι αν τρέξει. Το πρόβλημα θα είναι αν ανοίξει!
-------------------------
Με μια ερώτηση που έκανα τώρα σε ΑΙ μου απάντησε τα παρακάτω!!!

Για να διασφαλίσετε ότι το παλιό ενυδρείο σας είναι ασφαλές για χρήση μετά από χρόνια αποθήκευσης, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

1. **Εξωτερικός Έλεγχος**: Ελέγξτε για ρωγμές, γρατζουνιές ή οποιαδήποτε ζημιά. Αν το ενυδρείο είναι από γυαλί, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν σημάδια θραύσης. Αν είναι από ακρυλικό, ελέγξτε για θολώσεις ή γρατζουνιές.

2. **Δοκιμή Στεγανότητας**: Γεμίστε το ενυδρείο με νερό σε μια ασφαλή περιοχή (π.χ. εξωτερικό χώρο ή μπάνιο) και ελέγξτε για διαρροές. Αφήστε το γεμάτο για 24-48 ώρες. Αν δεν υπάρχουν διαρροές, είναι στεγανό.

3. **Καθαρισμός**: Αν το ενυδρείο ήταν καλά καθαρισμένο πριν αποθηκευτεί, ίσως χρειαστεί μόνο ένας ελαφρύς καθαρισμός με ζεστό νερό και ένα μη τοξικό καθαριστικό (π.χ. ξύδι ή μαγειρική σόδα). Αποφύγετε χημικά που μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα ψάρια.

4. **Απολύμανση**: Αν υπάρχει υποψία μόλυνσης (π.χ. από παλιά νερά ή υλικά), χρησιμοποιήστε ένα αραιό διάλυμα αμμωνίας ή υπεροξείδιο του υδρογόνου για απολύμανση. Ξεβγάλτε καλά μετά. **Μην χρησιμοποιείτε ποτέ σαπούνι ή χημικά καθαριστικά**, καθώς μπορεί να αφήσουν υπολείμματα που είναι επικίνδυνα για τα ψάρια.

5. **Ελέγξτε τις αρθρώσεις**: Αν το ενυδρείο είναι γυάλινο, ελέγξτε τις σιλικόνες αρθρώσεις. Αν είναι σαθρές ή ξηρές, ίσως χρειαστεί να τις αντικαταστήσετε.

6. **Εξοπλισμός**: Ελέγξτε τον εξοπλισμό (φίλτρα, θερμοστάτες, φωτισμός κ.λπ.) για σημάδια ζημιάς ή παλαιότητας. Αν ο εξοπλισμός είναι πολύ παλιός, ίσως χρειαστεί αντικατάσταση.

7. **Κύκλος Αζώτου**: Ξεκινήστε τον κύκλο αζώτου πριν προσθέσετε ψάρια. Αυτό μπορεί να πάρει μερικές εβδομάδες και είναι απαραίτητο για τη δημιουργία μιας υγιούς βιολογικής ισορροπίας.

Αν ακολουθήσετε αυτά τα βήματα και είστε σίγουροι για την κατάσταση του ενυδρείου, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ξανά με ασφάλεια. Αν έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε έναν ειδικό ή ένα κατάστημα ενυδρείων.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Belafode : 14-02-25 στις 12:38 Αιτία: Automerged Doublepost
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 14-02-25, 16:05
Το avatar του χρήστη Κλεόβουλος
Κλεόβουλος Ο χρήστης Κλεόβουλος δεν είναι συνδεδεμένος
Mratibu wa Afrika jeshi

Περιοχή: 41.192471Ν, 26.304201Ε
Προεπιλογή

Καλώς τον
Κοίτα να δεις που η ΑΙ τα λέει μια χαρά.
Καλή επανεκκίνηση λοιπόν!
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-02-25, 09:11
Member

Προεπιλογή

Καλημέρα! 3 μέρες το ενυδρείο γεμάτο και ευτυχώς δεν έτρεξε σταγόνα. Με τα νερά που έριξα όμως βράχηκε ένα χαρτί που είχε από κάτω και αποφάσισα να το βγάλω. Εκεί παρατήρησα πως το ενυδρείο είχε κολληθεί με τρόπο που δεν το είχα ξανά δει. Τα τζάμια δεν ήταν κολλημένα πάνω στον πάτο αλλά στα πλαινά. Είναι συνηθισμένο αυτό; Το ενυδρείο είναι της aquael. Το άλλο που παρατήρησα και μου φάνηκε παράξενο είναι ότι ακουμπούσε πάνω σε μία πλαστική βάση και ουσιαστικά είχε επαφή μόνο περιμετρικά.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-02-25, 17:36
Mratibu wa Afrika jeshi

Προεπιλογή

Μια χαρά είναι το ενυδρείο και το κόλλημα του. Αφού δεν τρέχει προχώρα
(μην αφαιρέσεις την πλαστική βάση)
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-02-25, 17:39
Member

Προεπιλογή

Καλησπέρα Κλεόβουλε! Ναι το έψαξα λίγο και είδα ότι είναι και αυτός ένας τρόπος. Σχετικά με την βάση δεν έχω σκοπό να την βάλω. Θέλω να βάλω όμως κάτι από κάτω. Υπάρχει κάποιο υλικό που προτιμάμε; Αυτό που σκέφτομαι εγώ είναι να πάρω ένα άτρομα γυμναστικής με πάχος 6 χιλιοστά περίπου και να το κόψω στις διαστάσεις της γυάλας.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-02-25, 18:57
Mihalucci Ο χρήστης Mihalucci δεν είναι συνδεδεμένος
Junior Member

Περιοχή: Τριαδι Θερμης
Προεπιλογή

καλησπερα....DOW 1 cm απο σιδηρικα η ειδη μονωσης και σωθηκες, αυτο εχω σε ολα τα ενυδρεια μου.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-02-25, 20:16
Member

Προεπιλογή

Καλησπέρα! Εννοείς αυτό το μπλε με τις ρίγες; Με χαλάει να σου πω την αλήθεια να το βλέπω συνέχεια στο σαλόνι!
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-02-25, 21:07
Mratibu wa Afrika jeshi

Προεπιλογή

Υπάρχει dow (εξηλασμένη πολυστερίνη)και σε γκρι/μαύρο που δεν φαίνεται πολύ. Το χρησιμοποιούν στις μονώσεις κτηρίων.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-02-25, 19:12
Member

Προεπιλογή

Καλησπέρα! Συνεχίζω με τις ερωτήσεις!
Αρχικά μου ήρθε το φίλτρο (fluval 207) το άνοιξα και παρατήρησα πόσο τσιγκούνηδες είναι! Όσον αφορά τα προ-φίλτρα είναι σούπερ. Πολλά. Παρά πολλά! Ωστόσο τα καλαθάκια με τα βιολογικά υλικά είναι μισογεμάτα (και δεν είμαι απαισιόδοξος!) Εχει 3 καλάθια όπου από κάτω προς τα πάνω έχουν 1. Μαύρο σφουγγάρι και από επάνω βαμβάκι. 2 μισό γεμάτο μακαρόνι. 3 μισό γεμάτο κάτι που ονομάζει bioterra. Τόσα χρόνια είχα συνηθίσει στα καλάθια τις eheim που ήταν φουλ γεμάτα. Έχω haquoss biopearl να τα γεμίσω ή επίτηδες τα έχουν έτσι οι τσιγκούνηδες; Υπάρχει περίπτωση να μπουκώσει ή να μην λειτουργεί σωστά;

Η δεύτερη ερώτηση είναι να το βάλω σε ένα κουβά και να ξεκινήσω το στρώσιμο μέχρι να έχω έτοιμη την βάση;
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-02-25, 21:14
Mratibu wa Afrika jeshi

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Belafode Εμφάνιση μηνυμάτων
Καλησπέρα! Συνεχίζω με τις ερωτήσεις!
Αρχικά μου ήρθε το φίλτρο (fluval 207) το άνοιξα και παρατήρησα πόσο τσιγκούνηδες είναι! Όσον αφορά τα προ-φίλτρα είναι σούπερ. Πολλά. Παρά πολλά! Ωστόσο τα καλαθάκια με τα βιολογικά υλικά είναι μισογεμάτα (και δεν είμαι απαισιόδοξος!) Εχει 3 καλάθια όπου από κάτω προς τα πάνω έχουν 1. Μαύρο σφουγγάρι και από επάνω βαμβάκι. εδώ θα άφηνα μόνο το "βαμβάκι" και από πάνω θα έβαζα υλικό πχ το μακαρόνι που έχει στο δεύτερο2 μισό γεμάτο μακαρόνι. δεν ξέρω αν είναι γυαλιστερό ή πορώδες αλλά έτσι κι αλλιώς θα το γέμιζα με siporax ή ελαφρόπετρα3 μισό γεμάτο κάτι που ονομάζει bioterra.γέμισε το Τόσα χρόνια είχα συνηθίσει στα καλάθια τις eheim που ήταν φουλ γεμάτα. τι ήθελες να αλλαξοπιστήσεις? Έχω haquoss biopearl να τα γεμίσω ή επίτηδες τα έχουν έτσι οι τσιγκούνηδες; Υπάρχει περίπτωση να μπουκώσει ή να μην λειτουργεί σωστά; όχι

Η δεύτερη ερώτηση είναι να το βάλω σε ένα κουβά και να ξεκινήσω το στρώσιμο μέχρι να έχω έτοιμη την βάση;
Δεν θα μπολιάσεις?
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-02-25, 21:25
Member

Προεπιλογή

Αλλαξοπίστησα γιατί μου την έσπαγε που η ροή του φίλτρων έπεφτε δραματικά μετά από 1-2 εβδομάδες. Είχα 2 eco pro 300. Θυμάμαι τότε είχαν πόλοι το ίδιο πρόβλημα. Θα πω ότι έφταιγε το μέγεθος των σωλήνων που έδιναν. Ηταν πραγματικά πολύ στενοί. Και έβλεπα τα fluval σε ενυδρεία φίλων που έκαναν να τα ανοίξουν 3 με 6 μήνες και δούλευαν στο φουλ. Επίσης το βρήκα καινούργιο σε πολύ καλή τιμή και το τσίμπησα. Θα ήθελα αλλά δεν βλέπω κίνηση πια εδώ μέσα. Δεν έχω και Facebook και η επικοινωνία είναι δύσκολη! Αν βρω μέχρι τότε κάποιον από Θεσσαλονίκη θα μπολιάσω.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-02-25, 22:57
Junior Member

Προεπιλογή

αν καποια στιγμη κατεβεις προς θερμη/τριαδι ελα να σου δωσω βιολογικο/ελαφροπετρα για μπολι οσο θες απο χρυσοψαραδικο.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-02-25, 23:01
Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Mihalucci Εμφάνιση μηνυμάτων
αν καποια στιγμη κατεβεις προς θερμη/τριαδι ελα να σου δωσω βιολογικο/ελαφροπετρα για μπολι οσο θες απο χρυσοψαραδικο.
Ωωω ευχαριστώ πολύ φίλε μου! Θα έρθω σίγουρα! Θα επικοινωνήσω μαζί σου!
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-02-25, 23:26
Junior Member

Προεπιλογή

αν ελαβες το προσωπικο μηνυμα κανε μια επιβεβαιωση εδω γιατι δεν το πολυεχω,,,χαχα
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 21-02-25, 01:51
Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Mihalucci Εμφάνιση μηνυμάτων
αν ελαβες το προσωπικο μηνυμα κανε μια επιβεβαιωση εδω γιατι δεν το πολυεχω,,,χαχα
Ναι Μιχάλη ευχαριστώ πολύ!
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 05-03-25, 08:29
Member

Προεπιλογή

Καλημέρα! Μετά από αρκετή δουλίτσα και αναμονή το ενυδρείο είναι έτοιμο στημένο με τον εξοπλισμό του σε λειτουργία! Ευχαριστώ πολύ τον Μιχάλη αρχικά για το μπόλι που προσφέρθηκε και μου χάρισε και έπειτα που άντεξε την φλυαρία μου! Προς το παρών τρέχει άδειο με λίγη τροφή σε τούλι για να ταΐζω το μπόλι. Τελικά έβαλα και την εργοστασιακή βάση και ανάμεσα σε αυτή και την γυάλα έβαλα στρωματάκι γυμναστικής 6 χιλιοστών. Η άμμος πλύθηκε πολύ καλά και έτσι δεν είχα πολύ θολούρα στο νερό ωστόσο υπάρχει λίγη που δεν έχει φύγει ακόμα. Προστέθηκαν και μερικές πέτρες βασάλτη. Αυτές τις μέρες θα παρακολουθώ την κατάσταση με τεστ κάθε μέρα και αν όλα πάνε καλά την παρασκευή ή Σάββατο θα μπουν και τα δύο χρυσόψαρα. Στο μέλλον ίσος προστεθούν και 1-2 φυτά.
Συνημμένα Thumbnails
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Όνομα:  IMG_0266.jpg
Εμφανίσεις:  242
Μέγεθος:  35,6 KB  
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 06-03-25, 09:08
Member

Προεπιλογή

¶λλη μία ερώτηση. Η διάφανοι εύκαμπτοι pvc σωλήνες είναι κατάλληλοι για τα ενυδρεία μας;
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 06-03-25, 15:20
Junior Member

Προεπιλογή

αν εννοεις το αλφαδολαστιχο(κοινως) ναι, απλως τρεξτο νερο πριν το συνδεσεις κανα 10λεπτο, τι εγινε?? του φλουβαλ δεν σου εκατσαν καλα???
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 06-03-25, 17:21
Member

Προεπιλογή

Μια χαρά είναι απλά χρειάζομαι κάποια μέτρα για αλλαγές (βάλε - βγάλε). Επίσης έχω και γυάλινα lily pipe που θα εγκατασταθούν ε και με τους μαύρους σωλήνες δεν λέει
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές