|
Εγγραφή | Συχνές Ερωτήσεις | Social Groups | Ημερολόγιο | Αναζήτηση | Σημερινά Μηνύματα | Σημειώστε όλα τα forums ως διαβασμένα |
Συστήματα - Εξοπλισμός και DIY κατασκευές Το σύνολο του τεχνητού εξοπλισμού και υλικών που θα υποστηρίξουν τη δεξαμενή μας, μετατρέποντας την σε ένα υγειές κύκλωμα. |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
#1
|
||||
|
||||
![]()
Το βέβαιο είναι ότι η γεωθερμία είναι ένα γεγονός. Εννοείται βέβαια ότι στα 10 και 20 μέτρα μέτρα βάθος σε μια λίμνη η θερμοκρασία θα είναι σαφέστατα αρκετά υψηλότερη από την επιφάνεια, αλλά από την άλλη, εκτός από αυτούς που ασχολούνται με την ιχθυοκαλλιέργεια ποιοι άλλοι κάνουν μια δεξαμένη με τόσο βάθος? Ακόμα και στις πολύ ψυχρές χώρες, οι φίλοι των ΚΟΙ αποφεύγουν τα πού μεγάλα βάθη και εξαιρετικά σπάνια προχωρούν σε κατασκευές άνω των 2.50 μέτρων. Προσωπικά, θεωρώ ότι αυτό το βάθος δικαιολογεί μόνο το θέμα της θερμοκρασίας του νερού (μεταξύ των οποίων και λιγότερη απώλεια λόγω των θερμομονωτικών χωμάτινων τοιχωμάτων) και όχι την αύξηση των λίτρων ενός κλειστού συστήματος, που ως γνωστόν, τα Nishikigoi απαιτούν οριζόντιο χώρο κίνησης και όχι μεγάλο βάθος.
Εμπειρικά μιλώντας, αφού έχω περάσει προσωπικά ολόκληρο τον χειμώνα μετρώντας τις θερμοκρασίες του νερού, στο 1,15μ. η διαφορά θερμοκρασίας επιφανείας και πυθμένα ήταν μονάχα 1-2 βαθμούς, μια διαφορά δηλαδή αμελητέα. Ο λόγος είναι γιατί μιλάμε για πολύ μικρά και αβαθή κυκλώματα με αρκετή κυκλοφορία. Το νερό ανακυκλώνεται σχετικά γρήγορα, οπότε η γεωθερμία μας παρέχει λίγη μόνο βοήθεια, λειτουργώντας περισσότερο στη διατήρηση της γενικής θερμοκρασίας του νερού και όχι στη δημιουργία ζωνών θερμοκρασίας ανά τα τόσα εκατοστά. Πράγμα που θα λειτουργούσε σίγουρα σε μια μεγάλη, υπόγεια, βαθιά δεξαμένη, με σταθερό νερό, χωρίς ανατάραξη και κυκλοφορία. Προσωπικά, δεν έχω καταγράψει ακόμα θερμοκρασία νερού (επιφάνεια) κάτω των 11 βαθμών κελσίου και παράλληλα, την περίοδο αυτή η ατμοσφαιρική θερμοκρασία έχει πέσει στους 4 βαθμούς κελσίου. Υπάρχουν παράλληλα πολλοί-πολλοί παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία της γενικής θερμοκρασίας του νερού στα μικρά μας συστήματα. Οι σοβαρότεροι από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν (από μόνοι τους ή και σε συνδυασμό) τη γενική θερμοκρασία μιας μικρής δεξαμένης είναι οι πιο κάτω: 1. Γενικά λίτρα λίμνης 2. Κυκλοφορία νερού (υψηλή-χαμηλή) 3. Χρήση αεραντλίας ή όχι 4. Χρήση καταρράκτη 5. Χρήση ρυακιού / υπερχείλισης 6. Έκταση επιφάνειας (σε τετραγωνικά μέτρα ανά λίτρα) 7. Τρόπος-θέση κατασκευής (υπόγεια, υπέργεια, υλικό, τοποθεσία) 8. Βάθος Σε γενικές γραμμές όμως σε μικρά βάθη, όσο περισσότερο εκθέτουμε το νερό και τη ροή στην ατμοσφαιρική θερμοκρασία (σωλήνες, φίλτρα, καταρράκτες, συντριβανάκια, ρυάκια, αεραντλίες, έκταση επιφάνειας) τόσο περισσότερη απώλεια θερμοκρασίας θα' χουμε. Ανακυκλώνουμε το ίδιο νερό σε συνεχόμενη βάση στο ίδιο μικρό βάθος. Εδώ κρύβεται η απάντηση. Μιλάμε βέβαια και για ψάρια όμως και ένα "ζωντανό κύκλωμα", οπότε ο εξοπλισμός είναι απαραίτητος (έστω και αντλία). Ο σωστός σχεδιασμός είναι και το μυστικό της επιτυχίας.
__________________
Το air diffuser, είναι αεραντλία... ![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
Εργαλεία Θεμάτων | |
Τρόποι εμφάνισης | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Γενικά θέματα | syphon | Δεξαμενές (τεχνητές λίμνες) | 39 | 30-08-10 12:14 |
Αύξηση θερμοκρασίας | GIAN_NIKOLA | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 3 | 14-06-09 23:03 |
Νεος με πολλα θέματα.... | pavlos_k | Αρχάριοι γλυκού νερού | 32 | 31-01-09 13:56 |
Θέματα Topic | Iann_is | Greek Aquarist's Boards | 2 | 25-03-08 09:43 |
Παλεύοντας με τα κύματα | chemical mac | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 18 | 27-01-08 16:40 |