Παιδιά δεν έχω δοκιμάσει άλλα υλικά εκτός από ελαφρόπετρα για να μπορώ να παρατηρήσω τυχόν διαφορές. Δυστυχώς τα ενυδρεία μου είναι φορτωμένα , έχω και βαρύ χέρι στο τάισμα και επομένως δεν έχω παρατηρήσει αυξομειώσεις στα νιτρικά λόγω απονιτροποίησης. Για τα χρυσόψαρα τώρα, έχω γύρω στα 8-10 λίτρα ελαφρόπετρα και στο aquaponic 15 λίτρα διογκωμένη άργιλο και άλλα 10-12 λίτρα ελαφρόπετρα , και πάλι όμως δεν μπορώ να πω πως παρατηρώ κάποια μείωση νιτρικών. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχω , δεν έχω όμως κάτι για να το συγκρίνω. Ετσι οι αλλαγές ήταν η μόνη λύση. Με το
"DIY σπειροειδές φίλτρο απονιτρικοποίησης" είδα διαφορά, αυτό όμως είναι άσχετο με το θέμα μας. Πριν από αυτό το φίλτρο δοκίμασε και άλλες μεθόδους, όπως ελαφρόπετρα με μικρή ροή αλλά και πάλι δεν είδα κάποια αισθητή διαφορά, όταν έβαλα άμμο από το βυθό αντί για ελαφρόπετρα είδα διαφορά και τη μεγαλύτερη την είδα με το φίλτρο που είπα πριν. Να τονίσω πως η ελαφρόπετρα που έβαλα στο δοκιμαστικό φίλτρο δεν ήταν καινούρια αλλά πήρα από το υπάρχων φίλτρο και έβαλα φρέσκια στο φίλτρο. Παρόλα αυτά όμως ποτέ δεν είχα πρόβλημα με τη βιολογία, και μάλιστα στη ταράτσα τα ενυδρεία το Χειμώνα κατεβαίνουν και στους 14 βαθμούς