Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #9  
Παλιά 17-06-13, 22:52
Το avatar του χρήστη delta66
delta66 Ο χρήστης delta66 δεν είναι συνδεδεμένος
Professor
 
Εγγραφή: 29-09-2007
Περιοχή: Αθηνα
Μηνύματα: 19.360
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Panagiotisrx7 Εμφάνιση μηνυμάτων

Αν πέραν των απαντήσεων των παραπάνω ερωτήσεων έχετε κάποια συμβουλή για να καλυτερέψω την ζωή τους με το εν λόγω set up παρακαλώ πείτε μου.

Ευχαριστώ πολύ!!!
Καλως ηρθες.
Συγχαρητηρια κατ'αρχην για την επιλογη ψαριου.
Τα χρυσοψαρα ειναι κανονικο κατοικιδιο ως προς τη συμπεριφορα του (συγκριτικα με αλλα ψαρια) και καλυπτει μονο του ολες σχεδον τις πτυχες του χομπι (ομορφια, θεαμα, συμπεριφορες, ενασχοληση με τη συντηρηση του ενυδρειου κλπ) που αναζητα καποιος που θα ασχοληθει με το ενυδρειο.

Μερικες πληροφοριες πανω στις οποιες ειχα εργαστει παλιοτερα, για τη διατηρηση του χρυσοψαρου:

Παραμετροι μερου:

PH: 6-8 (Ιδανικά: 7.5)
GH: 7-20°dGH (Ιδανικά: 10-16°dGH)
Θερμοκρασία: 5-30°C (Ιδανικά 15-25°C)
Πολυ σημαντικο ειναι αυτες οι παραμετροι να ειναι σταθερες και να προσεχουμε πολυ στην αλλαγη νερου να γινεται αργα και με ιδιων παραμετρων νερο. Επισης απαραιτητη ειναι προσεκτικη προασρμογη των νεων ψαριων στο ενυδρειο.

Μέγεθος Ψαριου: Τα Fancy χρυσόψαρα φτάνουν περίπου τα 20 εκατοστά ενώ τα Common, Comet, και Shubunkin, φτάνουν και ξεπερνάνε τα 30 εκατοστά (σπανίως φτάνουν και τα 60 εκατοστά)
Ενυδρειο: Πρόκειται για πολύ κοινωνικά ψάρια. Αυτό σημαίνει πως θα ήταν προτιμότερο να διατηρούνται σε ομάδα 3-4 ατόμων και πάνω. Για κάθε Fancy χρυσόψαρο ορίζονται τα 30-40 λίτρα (δηλαδή ενυδρείο 120-150 λίτρων για 3-4 ψαρια), ενώ για το κάθε Common/Comet/Shubunkin χρυσόψαρο ορίζονται τα 60-70 λίτρα (δηλαδή ενυδρείο 200-250 λίτρωνγια 3-4 ψαρια). Τα παραπάνω λίτρα είναι τα minimum θεμιτά, αλλά αν θέλουμε να ορίσουμε την απόλυτα minimum διάσταση ενυδρείου, τότε θα μπορούσαμε να πούμε τα 80 λίτρα (70 εκ μηκος μινιμουμ) για 2-3 Fancy μονο χρυσόψαρα, με την ελάχιστη δυνατή διακόσμηση και πολύ καλή φίλτρανση.
Διακόσμηση ενυδρείου:
Πρόκειται για ψάρι χωρίς "ευγενικές" διαθέσεις. Χρειάζεται βαριά αντικείμενα, όπως πέτρες και μεγάλα κομμάτια ξύλων ενώ τα φυτά με μαλακό φύλλωμα ενδέχεται να τα φάει. Σημαντικότερο όμως είναι να υπάρχει άφθονος χώρος για κολύμπι αφού πρόκειται για κινητικά ψάρια. Φυτά που ενδέχεται να επιβιώσουν σε ένα ενυδρείο με χρυσόψαρα είναι τα Anubias, Valisneria, Java Fern (Microsorum Pteropus), Anacharis (Egeria Densa), Moss, Sword plants (Echinodorous species), και Cryptocorines. Επίσης ο βυθός πρέπει να είναι είτε σκουροχρωμη άμμος, είτε ψιλόκοκκο χαλίκακι, καθότι αρέσκονται να ανακατεύουν τον βυθό για να βρουν την τροφή τους. Απαραίτητη είναι και η πολύ καλή φίλτρανση του ενυδρείου, όχι τόσο από θέμα ροής, όσο από θέμα βιολογίας, καθότι πρόκειται για ψάρι που βγάζει αρκετά απόβλητα, κυρίως το καλοκαίρι όπου ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και αυξάνεται και ο μεταβολισμός τους. Επίσης καλο ειναι το ενυδρείο να έχει καπάκι, αφου ενδεχεται να πηδηξουν εκτός νερού.
Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Κι αλλα χρυσοψαρα
Διατροφή:
Παμφάγο ψάρι. Μπορούν να αναφερθούν φρέσκες τροφές χαμηλές σε σάκχαρα και άμυλο όπως για πρωτεΐνη οι γαρίδες, στρείδια, καβούρια, κυδώνια, λαχανικά όπως τα μπιζέλια και τα πράσινα φασολάκια, χόρτα όπως το σπανάκι, γογγύλια, λάχανο κλπ. Επίσης περιστασιακά με ζωντανή τροφή όπως σκουλήκια, σαλιγκάρια, μικρά έντομα και υδρόβια φυτά (π.χ. duckweed, azolla ή salvinia) και άλγες.
Επίσης στο εμπόριο υπάρχουν και ποιοτικες τροφές ειδικές για χρυσόψαρα.
Πολύ σημαντικό είναι να αποφεύγεται το τάισμα με τροφή που δεν βυθίζεται αμέσως αφού όταν καταπίνουν αέρα μαζί με την τροφή τους προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.
Τα fancy χρυσόψαρα που διατηρούνται συνήθως στα ενυδρεία έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα και γι'αυτό δεν πρέπει να παραταΐζονται και καλύτερα να προτιμούνται τροφές που έχουν χαμηλά ποσοστά πρωτεΐνης. σακχάρων και αμύλου, όσο μεγαλώνουν ηλικιακά τα ψάρια.
Τα χρυσόψαρα έχουν διαφορετικό στομάχι από τα άλλα ψάρια. Είναι υποτυπώδες και μοιάζει περισσότερο με ένα μακρύ έντερο όπου δεν κρατάει την τροφή και σε μια ώρα μπορούν να εμφανιστούν το απόρριμμα του. Ως εκ τούτου όλη μέρα "πεινάει" και "ζητιανεύει" φαγητό. Εμείς δεν πρέπει να παρασυρόμαστε, αλλά να του δίνουμε μόνο την ποσότητα φαγητού που πρέπει. Αν παρατηρούμε να του κρέμονται μακρυά απορρίμματα σημαίνει ότι το παραταΐσαμε. Τάισμα λοιπόν 2-3 φορές την ημέρα με τροφή όση χωράει το στόμα τους γεμάτο. Τα νέα ψάρια μέχρι ενός έτους, τάισμα με τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη για καλύτερη ανάπτυξη.
Οταν πέφτει η θερμοκρασία κάτω από 8-10°C, το τάισμα πρέπει διακόπτεται. (τα ψαρια πεφτουν σε "ναρκη" ριχνωντας το μεταβολισμο τους και δεν τρωνε)
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανέσεις που τους προσφέρουμε, μπορούν να ζήσουν 20-30 χρόνια και παραπανω. (ρεκορ Γκινες τα 43 χρονια).


---------------------------------------------

Απο τα παραπανω μπορει ευκολα καποιος να συμπερανει οτι ενα ψαρι που μπορει να φτασει 30-50 εκ δεν ειναι καταλληλο για οποιοδηποτε ενυδρειο, ποσο μαλλον για .... γυαλα.
Η ιδανικη διατηρηση των ψαριων αυτων, γινεται σε λιμνες.
Τα πιο μικρα ειδη (fancy) τελικου μεγεθους 15-25 εκ, ειναι καταλληλα για ενυδρειο (και για αυτο "φτιαχτηκαν"), αλλα και τα common, comet και shubunkin ειδη σε ενα μεγαλο ενυδρειο θα μπορουσαν να διατηρηθουν ικανοποιητικα.
Η αναφορα στο αρθρο περι 60-70 λιτρα ανα ψαρι, οδηγει πολλους στο λαθος συμπερασμα, οτι μπορουν να διατηρησουν ενα common/comet/shubunkin ειδους χρυσοψαρο σε ενα ενυδρειο 60χ30χ35 εκατοστων (που ειναι περιπου 60 λιτρα).
Πως μπορει ενα ψαρι που μπορει να φτασει 30-50 εκ να ζησει σε 60χ30χ35 ενυδρειο ?????
Τα λιτρα λοιπον ανεφερονται για την ποσοτητα νερου που χρειαζονται να μπορει το νερο να αντεξει τους ρυπους των ψαριων, μεχρι να ερθει η στιγμη για αλλαγη του νερου.
Οσο πιο πολλα λιτρα νερου διατιθονται σε καθε ψαρι τοσο λιγοτερο ρυπαινεται το νερο και τοσο πιο αργα μπορουμε να κανουμε αλλαγη νερου.
Οι διαστασεις του ενυδρειου εξαρτωνται απο το μεγεθος του ψαριου που θα μπει, ασχετα αν ειναι ενα μονο του στο ενυδρειο.
Ενα ψαρι που φτανει τα 30+ εκ και που ειναι κινητικο, δεν θα θελει ενυδρειο τουλαχιστον 4-5 φορες το μηκος του ψαριου (αν οχι 10 φορες τουλαχιστον ιδανικα), και μιαμιση φορα το πλατος, για να μπορει να κανεις τις στοιχειωδεις κινησεις οταν κολυμπαει?

Ισως μπορει το ψαρι οταν το αγοραζουμε σε μικρη ηλικια και ειναι μικρο να μπορει να μπει σε μικροτερο ενυδρειο, αλλα τοτε θα ερθει και η πρωτη παραπληροφοριση απο τα περισσοτερα πετσοπ, οτι δλδ εκτος του οτι χωραει σε μικρο ενυδρειο, και δεν θα μεγαλωσει αν το βαλουμε σε περιορισμενο χωρο, ετσι δεν θα χρειαστει να παρουμε μεγαλυτερο οσο μεγαλωνει.
Αυτη ειναι η μιση αληθεια.
Οντως δεν μεγαλωνει το συγκεκριμενο ψαρι οταν περιοριστει, αλλα αυτο θα φερει προβληματα υγειας, οπως και σε καθε οργανισμο που υποφερει απο νανισμο. Η συνηθης επιπλοκη που αναφερεται ειναι να μενει μικρο το σωμα τους εξωτερικα, αλλα τα εσωτερικα τους οργανα να μεγαλωνουν, μεχρι τελικα το ψαρι να σκασει.
Αυτη η πληροφορια κρυβεται επιμελως απο τους εμπορους, για προφανεις λογους.

Να αναφερουμε και τον μυθο που εχει επικρατησει περι της μικρης μνημης του χρυσοψαρου (καi που εχει καταρριφθεί με επιστημονικα πειραματα - θυμουνται πραγματα και διαδικασεις για πανω απο 3 μηνες), και που χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τους πιθανους αγοραστες που ισως αναρωτηθουν αν μπορει το ψαρι να ζησει αξιοπρεπη ζωη γυρνωντας γυρω γυρω σε ενα μπολ.

Συμπερασματικα
Μπορουμε να εχουμε χρυσοψαρα σε ενυδρειο, αλλα πρεπει να εχει ικανο μεγεθος για να μπορει το ψαρι να κινειται και να αναπτυσεται σωστα, (πχ 7-10 φορες το μηκος του ψαριου, οσο ειναι μικρο το ψαρι, και αυτη η σχεση μπορει να μειωθει σε 4-5 φορες το μηκος του ψαριου οσο το ψαρι μεγαλωνει.
Αυτο μας δινει τη δυνατοτητα να εχουμε αρκετα ψαρια μαζι στο ενυδρειο, οπου θα παρουσιαζουν και πιο ομορφες συμπεριφορες.
__________________
O delta66 δεν εχει καμια σχεση με επαγγελματα που αφορουν το ενυδρειο και δεν εξαρταται απο σπονσορες, επαγγελματιες και διαφημισεις.
Γραφει ελευθερα και ανεπηρεαστα την αποψη του και ευχαριστει το GAB που του δινει αυτη τη δυνατοτητα.
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,03045 seconds with 10 queries