Εγω παντως οταν ηταν να κανω ενα ενυδρειο 100χ40χ40 (160 λιτρα) και ειχα το 2233 μου ειχαν απαντησει τα εξης:
1) Ειναι αναλογα το τι ψαρια θα βαλω. Πχ αν ηθελα να εχω μονο 10-15 αρλεκινους ισως να ημουν οκ.
2) ''Η ονομαστικη ροη ειναι σε μηδενικο υψος.
Το 2233 μεχρι το ενα μετρο θα φτασει το νερο, μετα γιοκ.''
3) ''Η επιλογη του φιλτρου βασιζεται κατα την αποψη μου
α) στην ιχθυοφορτωση (εδω παιζει ρολο η χωρητικοτητα του καδου σε υλικα),
β) στην προτιμηση των ψαριων για ροη (με καποια ορια φυσικα, μινιμουμ ροης για σωστη φιλτρανση),
γ) η χωρητικοτητα σε νερο του ενυδρειου (για να υπολογισουμε ενα μινιμουμ γυρισμα 2 φορες τα λιτρα την ωρα, αλλά πραγματικα λ/ω και οχι αυτα που δινει σαν ονομααστικη ροη η εταιρεια*)
δ) στο υψος του ενυδρειου (μαζι με τη βαση) ή γενικοτερα στη διαφορα υψους που θα εχει η θεση του φιλτρου και το τελικο υψος του ενυδρειου (για να υπολολογισουμε το μανομετρικο** που χρειαζομαστε στο φιλτρο και κατ'επεκταση την πραγματικη ροη που θα εχουμε)
* και φυσικα δεν μπορει να κανει αλλιως η εταιρεια αφου δεν ξερει σε τι υψος θελει να σηκωσει ο καθενας μας το νερο στο ενυδρειο του, ουτε τι υλικα θα βαλει, ουτε αν το συντηρει κανονικα και δεν το αφηνει να βουλωνει και να πεφτει η ροη.
** Οταν φτανει το νερο στο υψος που η αντλια του φιλτρου εχει για delivery height (μανομετρικο), συνηθως η ροη σταματαει εκει ή ειναι πολυ μικρη.''
4) συνηθως η ροη στα φιλτρα πεφτει στα μισα, ισως λιγο πιο πανω οταν ειναι καθαρο ισως πιο κατω οταν λειτουργησει λιγο καιρο.
(Μεγαλο ρολο παιζει το υψος που θα τοποθετηθει το φιλτρο σχετικα με το ενυδρειο. Φυσικα δεν πρεπει να ειναι πιο ψηλα απο το ενυδρειο. Λιγο πιο χαμηλα ειναι το ιδανικο).
Θα ελεγα να εβαζες μαζι με το 2233 καποιο παρομοιων προδιαγραφων ή και λιγο πιο δυνατο, και οχι τοσο μικρο οσο το 2211.
Εγω σε 160αρι ενυδρειο θα εβαζα 1000 τουλαχιστον λιτρα συνολικη ονομαστικη ροη για να εχω 500 πραγματικη.
Τα 2,3,4 τα ειχε πει ο delta66, πριν απο 2 χρονια. Αν εχει αλλαξει σε κατι η αποψη του, ζητω συγνωμη, ας κανει οποια διευκρινιση θελει.
|