Θέμα: Sea-gavros !!!
Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #34  
Παλιά 18-11-04, 02:28
sps4ever(niktso) Ο χρήστης sps4ever(niktso) δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 13-02-2003
Περιοχή: ΒΥΡΩΝΑΣ
Μηνύματα: 652
Προεπιλογή

Λυπάμαι αλλά στη τάξη μεγέθους για αγορά καινούργιων προιόντων και κοραλιών από Ελλάδα η τάξη μεγέθους είναι αυτή. Βέβαια έχουν δωθεί κάποια καλά δείγματα για υποχώρηση τιμών τους τελευταίους μήνες (ενδεικτικά chiller από 1500 € στα 600 αλλά και κοράλια σε πολύ καλές τιμές) αλλά τελικά να υπολογίζεις ένα τέτοιο νούμερο. Βέβαια επειδή παρεξηγούμε την έννοια reef μπορείς να έχεις reef με τα μισά λεφτά αν κάνεις ένα προσεκτικό σχεδιασμό στη μορφή του βράχου και στο ζωικό πληθυσμό.
Επιπλέον υπάρχουν πράγματα που στο γλυκό δεν τα σκέφτεσαι καν και εδώ - κατά πολλούς - είναι απαραίτητα. Ας πούμε δεν θα ξεκίναγα ποτέ θαλασσινό χωρίς ηλεκτρονικό θερμοστάτη. Ακούγεται υπερβολή ακούγεται εξωφρενικό αλλά κατά την άποψή μου δεν είναι. Αν τώρα πιάνουν τα χέρια σου το φτιάχνεις με 30-40€. Αλλιώς το αγοράζεις από γνωστό μαγαζί με 80. Αμέσως σου έδωσα μια τρομακτική διαφορά στη τιμή.
Με ένα κατάλληλο και λιτό σχέδιο γλυτώνεις τα μισά λεφτά του βράχου. Λιγότερος βράχος ίσον λιγότεροι κυκλοφορητές. φτιάχνεις πατέντες για εναλλαγή ροής και πάλι γλυτώνεις λεφτά. Αν είσαι μάγκας στις αλλαγές νερού και προσέξεις το πληθυσμό δεν έχεις ανάγκη το sump. Πάλι έπεσες σε λεφτά και πάλι είσαι σε reef.
έκανες το σφάλμα να βάλεις sps; Εκεί πας σε αναλογία φωτισμού τουλάχιστο 0,8 watt ανά λίτρο (με φωτισμό όχι απλές φθορίου αλλά MH ή t5 ή pc). Έσκασες και άλλα λεφτά.
Βέβαια για να σου εξηγήσω και γιατί συμφωνούν τα παιδιά που προσπαθούν χρόνια. Όλοι ξεκινάμε σιγά και λιτά. Βλέπουμε όμως ένα καινούργιο ζώο και τρέχουμε αμέσως για αγορά. Αλλά αγορά ίσον βράχος, που δεν τον είχαμε στην αρχή, άρα επιπλέον λεφτά άρα τελικά θα καταλήξεις σε μια τέτοια τάξη μεγέθους (συν πλην 10%) πάντα αν τελικά γεμίσεις το ενυδρείο και πάντα με τις τρέχουσες τιμές. Αν τώρα συνεχιστεί η καλή θέληση των ντόπιων -sorry theo αλλά και στην Αγγλία όσες φορές έψαξα για τιμές και εκεί κελαηδούσα από τα ύψη - τότε μιλάμε για μείωση κόστους. Καλύτερα όμως να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο παρά να πας αισιόδοξα και να απογοητευτείς.
Για να κλείσω ένας πολύ γνωστός χομπίστας στη στήλη του σε μηνιαίο περιοδικό έλεγε ότι δυστυχώς το συγκεκριμένο σημείο του χόμπυ έχει πολλούς που ασχολούνται όχι γιατί τους ενδιαφέρει αλλά για λόγους γοήτρου (διάβαζε νεόπλουτοι) με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η εικόνα του μέσου χομπίστα. Και αυτά στην Αμερική με μέσο κόστος 40% κάτω χωρίς να αναφέρω μέσο μισθό 200% πάνω.
Τώρα αν τελικά ενδιαφέρεσαι για επιπλέον λεπτομέρειες μπορούμε να τα πούμε και να σου εξηγήσω την άποψή μου.
Νίκος
ΥΓ για το κύριο της 10g .Canister , canister και πάλι canister.
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,13264 seconds with 10 queries